E122 by Era i BSOD aka Bluescreen

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
boskar
Stały użytkownik forum

E122 by Era i BSOD aka Bluescreen

Post autor: boskar »

Witajcie po raz kolejny drodzy forumowicze.
Właśnie kupiłem dzisiaj Huawei E122 w Erze, właściwie nie wiem po co, ale za 1 zł to wziąłem ;)

Po podłączeniu, zainstalowaniu softu Blueconnect, i (wpisaniu pinu, blabla) kliknięciu "połącz", w parę sekund po nawiązaniu połączenia RAS staje się Bluescreen, który nie mówi nic konkretnego poza tym że to wina sterownika.

Postanowiłem jednak posprzątać, odinstalowałem ten soft, wywaliłem jakiś historyczny soft od E160 by Play, jakieś ZTE co też leżało, został się iny soft od wbudowanego Optiona, no i zainstalowałem Blueconnect ponownie - problem pozostał.

Postanowiłem więc zaktualizować sterownik - ściągnąłem więc http://www.rapidshare.com/files/4166647 ... .00.00.zip z linka od Was, we właściwościach urządzenia modem zgłasza wersję pliku ewusbmdm.sys zgodną z tą z paczki od Was (2.0.6.702), jednak problem pozostał.

Jeżeli chodzi o rozwiązania problemu, to znalazłem to:
'http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1647480.html'

- rozwiązanie jest jednak nieco dziwne, czym właściwie jest "Huawei Connect", i skąd to wziąć?

Muszę dodać, że Bluescreen następuje niezależnie od tego w jaki sposób nawiążę połączenie, przez windowsowe "połącz z" również otrzymuję błąd STOP.

Dopuszczam myśl że dashboard z Ery jest po prostu uszkodzony, i trzeba go po prostu wymienić, tak zrobię jeśli trzeba będzie, ale powiem szczerze potraktowałbym takie rozwiązanie jako połowiczny sukces.
Awatar użytkownika
Pijo
Stary wyga bezprzewodowy

Re: E122 by Era i BSOD aka Bluescreen

Post autor: Pijo »

boskar pisze:Dopuszczam myśl że dashboard z Ery jest po prostu uszkodzony,
Mam nówkę sztukę E122 z Ery i zarówno na PC z Win 7 jak i na starym laptopie z WIN XP SP3 modem działa na standardowym dashboardzie z Ery . Sterowniki z modemu jaki i te nowsze działają mi okey.
boskar
Stały użytkownik forum

Re: E122 by Era i BSOD aka Bluescreen

Post autor: boskar »

Hm, spróbowałem na innym, bliźniaczym lapku i faktycznie działa bez zarzutu. Widać kwestia konfliktu starych sterowników, czy ogólnego poziomu bajzlu w systemie. ;)
ODPOWIEDZ