Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.
A więc wrzuciłem antenę na dach mam 77% zasięgu -65dBm ale GPRS, i nie chce się przełączyć w EDGE a na 100% ten nadajnik wysyła zasięg EDGE ponieważ łapie go w 50% bez anteny. Więc co jest? Da się jakoś zmusić by pracował w EDGE?
Edit: złapałem 64% edge ale transfer max 5 kb/s ;/
@down robiłem mały edit
Ostatnio zmieniony 2010-09-13, 15:51 przez yamagashi, łącznie zmieniany 4 razy.
Jak to możliwe że na antenie mam 64% edge i pobiera max 5 kb/s a bez anteny mam 50% i pobiera 25kb/s nie ogarniam tego już Czyżby na mojej pseudo antenie było na odwrót GPRS/EDGE ?
Anetena duble BiQuad na 900 Mhz samoróba, jestem pewien w 100% że łapię tego samego bts-a. Tylko ja nie mam wtyczki takiej jak w modemie, będę ja miał dopiero jutro lub pojutrze i połączenie mam typu owinięty kabelek na h155 i wteknięty w modem więc może przez to?
Możliwe jak się nie poprawi po zmianie łącza to wznowie temat. A mam pytanko. Dlaczego modem wiesza mi połączenie, EDGE 50% bez antenki i zawiesza co jakieś 15 min w modemie wtedy miga zielona lampka, a w topnet info tam gdzie jest napisane ile dBm % i takie tam mam "błąd odczytu" firmware wgrane najnowsze, nie używam mobile partner, plus manger, tylko topnetinfo.
yamagashi pisze:w modemie wtedy miga zielona lampka
To oznacza, że modem po prostu gubi zasięg. Masz możliwość zmiany modemu na inny? Może być nawet jakiś telefon z EDGE. Bo to może być po prostu przegrzewanie się modemu, ewentualnie jakieś inne uszkodzenie.
Niestety nie ;/ Miejmy nadzieję że jak dojdzie złączka to bd lepiej.
Gdyby nadal było coś nie tak to wkleję schemat anteny, ale na razie poczekam na złączkę.