Play Online E156g + antene
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Play Online E156g + antene
Witam, posiadam internet Play Online z modemem huaweii E156g. Dokupiłem do niego antenę dookólną w celu zapobiegnięciu zrywania i poprawie zasięgu. Antenka z allegro według sprzedawcy powinna mieć 11dB. Po podłączeniu anteny w miejscu siła sygnały mam dane : -87dBm, 41% CSQ 13 a połączenie czasem UMTS a czasem HSDPA. Mój problem polega na tym, że po podłączeniu anteny parametry polepszają się ( około 10dBi ) a prędkość transfera nie zmienia się. Według testu prędkości ping 224ms a download 100kbps. Czy mogę zrobić coś żeby ta prędkość wzrosła. Pozdrawiam.
[ Dodano: 2010-09-14, 22:00 ]
Odnalazłem BTS do którego mój internet uwielbia się łączyc tylko, że jest on w odległości 6km od mojego adresu zamieszkania, mimo faktu, iż mam kilka nadajników bliżej. Z czego to wynika?
[ Dodano: 2010-09-14, 22:00 ]
Odnalazłem BTS do którego mój internet uwielbia się łączyc tylko, że jest on w odległości 6km od mojego adresu zamieszkania, mimo faktu, iż mam kilka nadajników bliżej. Z czego to wynika?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: Play Online E156g + antene
Niestety takie antenki dookólne raczej mało poprawiają zasięg, ponieważ nie osiągają takich zysków jak deklarują sprzedawcy.JKwarszawa pisze:Dokupiłem do niego antenę dookólną w celu zapobiegnięciu zrywania i poprawie zasięgu. Antenka z allegro według sprzedawcy powinna mieć 11dB.
No to można powiedzieć, że niezbyt zły masz zasięg. Ja taki zasięg mam w mieście w okolicy 400m od nodeB.JKwarszawa pisze:Po podłączeniu anteny w miejscu siła sygnały mam dane : -87dBm, 41% CSQ 13
To jest normalne. Modem po pewnym czasie bezczynności przechodzi z HSDPA na UMTS. W razie kiedy ma transmitować dane przełącza się na HSDPA.JKwarszawa pisze:połączenie czasem UMTS a czasem HSDPA.
To może wskazywać na obciążenie sieci. Sprawdź jakie masz transfery późno w nocy. Najlepiej tak koło 2-3 w nocy. Ewntualnie z samego rana, 6-7.JKwarszawa pisze:Mój problem polega na tym, że po podłączeniu anteny parametry polepszają się ( około 10dBi ) a prędkość transfera nie zmienia się.
Pewnie posłużyłeś się mapką http://mapa.btsearch.pl/ ? Jeśli tak, to wiedz, że nie wszystkie stacje są czynne. Bo ta mapa jest robiona na podstawie pozwoleń jakie wydaje UKE i to, że stacja widnieje na mapie, nie oznacza, że działa. Po lewej masz tam Filtr danych źródłowych. Rozwiń listę i wybierz pozycję Lokalizacje z bazy BTSearch.pl. Wtedy będziesz miał tylko działające stacje na mapie.JKwarszawa pisze:Z czego to wynika?
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
Jeżeli chodzi o BTS to zrobiłem tak jak napisałeś i nadal wyświetlał mi się bliższy bts, którego data dodania jest około 2 lat. Sprawdzę transfer w nocy, chociaż z jest to bardzo możliwe. Mam jeszcze takie pytanie, co może być przyczyną zerwania przesyłu danych? ( np. ładuje się filmik na yt, nagle przestaje i prędkości wysyłania i pobierania 0, przy czym samo połączenie nie zrywa się ). Pozdrawiam.
- kedzi
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Zapewne te bliższe to stacje EDGE czyli 900MHz, a że sygnał UMTS jest na tyle dobry to dociera do Ciebie a nie łączy się z gorszą technologią, a lepsząJKwarszawa pisze:Jeżeli chodzi o BTS to zrobiłem tak jak napisałeś i nadal wyświetlał mi się bliższy bts, którego data dodania jest około 2 lat.

Tak jak napisał YaHooo, pewnie to jest spowodowane dużym obciążeniem sieci.JKwarszawa pisze:Mam jeszcze takie pytanie, co może być przyczyną zerwania przesyłu danych?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Ale i tak bardzo dziwny jest spadek prędkości na 0. Moim zdaniem to może być spowodowane tym, że modem schodzi z HSDPA na UMTS. I warto by się temu przyjrzeć. Modem nie powinien schodzić z HSDPA na UMTS podczas transmisji, lecz przy obciążonej sieci/słabym zasięgu tak się może dziać. Jednak zasięg -87dBm raczej nie będzie powodował spadku do UMTS'a. A niektóre modemy tak reagują na zmianę HSDPA->UMTS i zamiera połączenie całkowicie. Jednak po 30s połączenie wchodzi na HSDPA i działa dalej. Właśnie dlatego ja zmieniłem swojego Huawei E630.kedzi pisze:Tak jak napisał YaHooo, pewnie to jest spowodowane dużym obciążeniem sieci.
Pozdrawiam YaHooo 

-
Zauważyłem, że antenka mimo poprawy parametrów łącza zmniejsza jego prędkość. Już nie wiem co o tym myśleć. Faktycznie w godzinach mniejszej używalności prędkość jest zwiększa ale coraz bardziej mnie kilka faktów zadziwia. Dzisiaj po licznych zdenerwowaniach odłączyłem antenkę i nagle prędkość pobierania wzrosła do 122kB/s a nigdy wcześniej się to nie zdarzało ( na antence jak i bez niej ). Co o tym myślicie. Zauważyłem jeszcze, że miejsce w którym modem ma najlepszy zasięg raz na jakiś czas zmienia się.
[ Dodano: 2010-09-15, 18:40 ]
a to przełączenie na umts też odbywa się tylko jak antena jest podłączona.
[ Dodano: 2010-09-15, 18:40 ]
a to przełączenie na umts też odbywa się tylko jak antena jest podłączona.
- kedzi
A jaki ping wtedy osiągasz?? ja też coś takiego mam jak przestawiłem antenkę idealnie na nodeB to lekko zmalała mi prędkość ale za to ping znacząco też się zmniejszył, więc dokładnie sprawdź na http://speedtest.net/ albo http://www.speed.io/index_en.htmlZauważyłem, że antenka mimo poprawy parametrów łącza zmniejsza jego prędkość.

więc wychodzi na to że tak jak by ta anten albo zmniejsza Ci ping tak jak u mnie albo tylko polepsza wartości dBi a ogólnie gorzej cały proces wysyłania i odbierania przez nią działaJKwarszawa pisze:Dzisiaj po licznych zdenerwowaniach odłączyłem antenkę i nagle prędkość pobierania wzrosła do 122kB/s a nigdy wcześniej się to nie zdarzało ( na antence jak i bez niej ).

jak to się zmienia? zmieniają się wartości, czyli że raz jest gorzej a raz lepiej??Zauważyłem jeszcze, że miejsce w którym modem ma najlepszy zasięg raz na jakiś czas zmienia się.
czyli mamy rozumieć że tak się nie dzieje jak tej anteny nie ma podłączonej?a to przełączenie na umts też odbywa się tylko jak antena jest podłączona.
- wojteks
- *** Administrator ***
To jest właściwość modemu. Jak nie ma transferu do/z internetu to zmniejsza prędkość do umts.JKwarszawa pisze:a to przełączenie na umts też odbywa się tylko jak antena jest podłączona
Nie pomagam na PW!
-
Przestawiłem antenę delikatnie niżej dachu, tak, że nie jest skierowana w stronę tego btsu który jest ode mnie 7km i prędkość wzrosła. Na antence mam około 500kbps i ping 122ms, natomiast faktycznie podczas nie używania łącza przełącza się na umts. "Zauważyłem jeszcze, że miejsce w którym modem ma najlepszy zasięg raz na jakiś czas zmienia się. " Chodzi mi o to, że raz w danym miejscu w ogóle nie mam zasięgu a raz jest b. dobry.
- kedzi
a przed tym przestawieniem jakie prędkości i ping osiągałeś?JKwarszawa pisze:Przestawiłem antenę delikatnie niżej dachu, tak, że nie jest skierowana w stronę tego btsu który jest ode mnie 7km i prędkość wzrosła. Na antence mam około 500kbps i ping 122ms
Nie wiem czy to jest tylko u nas bo ja też tak mam tylko trochę w innym sensie, czyli jeżeli poruszę przez przypadek laptopem to też automatycznie spada zasięg i muszę coś poruszyć, docisnąć konektor albo go dotknąć i wszystko wraca do normy i też nie dobrze jak się kabel od anteny krzyżuje, albo leży na nim inny np. USB od drukarki i wtedy też strasznie zasięg spada...JKwarszawa pisze:"Zauważyłem jeszcze, że miejsce w którym modem ma najlepszy zasięg raz na jakiś czas zmienia się. " Chodzi mi o to, że raz w danym miejscu w ogóle nie mam zasięgu a raz jest b. dobry.

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
A za pomocą anteny na pewno łączysz się z tym samym nodeB co bez?JKwarszawa pisze:Zauważyłem, że antenka mimo poprawy parametrów łącza zmniejsza jego prędkość. Już nie wiem co o tym myśleć.
To może wskazywać na uszkodzenie kabla. Powoduje on duże straty pakietów i temu możesz mieć słabszą prędkość na antenie.JKwarszawa pisze:Dzisiaj po licznych zdenerwowaniach odłączyłem antenkę i nagle prędkość pobierania wzrosła do 122kB/s a nigdy wcześniej się to nie zdarzało ( na antence jak i bez niej ). Co o tym myślicie
To jest tzw. zjawisko oddychania komórek. Pod wpływem zmiennego obciążenia sieci moc nadawania, czy nawet kąt nachylenia anten BTS'a zmienia się. Dlatego w tym samym miejscu masz różne zasięgi.JKwarszawa pisze:Chodzi mi o to, że raz w danym miejscu w ogóle nie mam zasięgu a raz jest b. dobry.
Pozdrawiam YaHooo