Czy UMTS Orange działa przy większych odległościach

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
3G_
Stary wyga bezprzewodowy

Czy UMTS Orange działa przy większych odległościach

Post autor: 3G_ »

Witam! W pewnym miejscu ktoś potrzebuje złapać z anteną 3G Orange w odległości 16 km od Skierniewic. Obecnie w domu tylko EDGE. Sygnał 3G z anteną na pewno będzie, bo chodzi o wysoką lokalizację, teren otwarty, jest w zasadzie widoczność optyczna. Obawiam się jednak, że nie pozwoli sie zalogować przy tej odległości - mam złe doświadczenia w tej kwestii z Orange i Erą. Plus i Play na pewno pójdzie (telefon tam łapie na górce czy na dachu :) ), jednak najbardziej zależy mi na Orange, bo jest ich karta. Co o tym sądzicie? A może ktoś korzysta z Orange pod Skierniewicami lub przynajmniej w innym miejscu, ale oddalonym od miasta?
Sam mam Playa przy 12-13 km jak w podpisie i sobie chwalę. Jedynie ping rzędu 250 ms nieco wkurza, ale da się z tym żyć. Jeśli tam nie pójdzie Orange to będzie Play jak i u mnie. Odległość do Rawy Mazowieckiej ok. 13 km, do Skierniewic ok. 16 km. Szkoda, że w Rawie nie ma 3G Orange.
Nielimitowany
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Czy UMTS Orange działa przy większych odległościach

Post autor: Nielimitowany »

ŁW pisze:W pewnym miejscu ktoś potrzebuje złapać z anteną 3G Orange w odległości 16 km od Skierniewic
W pewnym, to znaczy w jakim miejscu, Studzianek/Babsk/Gołyń?

Z tego co wiem, to nadajniki 3G Orange sieją raczej w ziemię niż daleko.
Można popróbować w kwestii z anteną, lecz i to nie wiele może dać, może cię nie wpuścić nodeB, nie zaloguje jako odległego użytkownika.
Jak już jest tam lepiej z zalogowaniem to Play i Plus, to bym raczej próbowałbym z tymi sieciami, bo jednak nadzieja jest na stabilny link.

[ Dodano: 2010-09-15, 14:30 ]
ŁW pisze:Szkoda, że w Rawie nie ma 3G Orange.
A no szkoda, wtedy zapewne by sygnał dotarł do tego kogoś/ciebie, z 2G też nie za pięknie, gdzie nie gdzie.
Era bardziej w tej lokalizacji, pozytywniej i logicznie myśli.
Awatar użytkownika
Tomek7
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Tomek7 »

Ja ostatnio odkryłem że Orange zaczęło mnie logować do 2 miejscowości 12 i 15 Km.Wcześniej nie było szans mino mocnego sygnału, teraz sprawdzałem prędkości i z 15 km przy -93dBm ~1,5Mbps :)
Nielimitowany

Tomek7 pisze:Wcześniej nie było szans mimo mocnego sygnału
Teraz jest pora jesienna, a za niedługo zima, a jak wiemy w niższych temperaturach, sygnał jest mocniejszy i dociera tam gdzie to tej pory go nie było.
Wiem z własnego doświadczenia, też mam ok. ~15km. :roll:
Tomek7 pisze:z 15 km przy -93dBm ~1,5Mbps
Bardzo ładny wynik, przy takiej odległości. :ok:
3G_
Stary wyga bezprzewodowy

Nie, nie chodzi o moja lokalizację, a o miejscowość Lisna. Właśnie wiem o tym sianiu w ziemię orange i dlatego pytam. Choć jest nadzieja biorąc pod uwagę to co Tomek pisze. Któregoś dnia wyjdę tam z laptopem na dach i sprawdzę :-)
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

ŁW pisze:łaśnie wiem o tym sianiu w ziemię orange
Nie sianie w ziemię, tylko prawidłowa konfiguracja stacji :jezyk:
Tak, to prawda, że zasięg nodów Orange jest relatywnie niewielki w porównaniu do konkurencji, ale przetiltowanie zestawów antenowych i wykręcanie do maksimum mocy pilotów wybitnie nie służy sieciom radiowym, szczególnie Plusa - i to robi operator, który maniakalnie wręcz wzbrania się przed wysokimi lokalizacjami 3G (które w wielu przypadkach odpowiednio skonfigurowane funkcjonowały by dużo lepiej pod każdym względem niż podkręcona niska stacja).
Orange idzie na kompromis, i dzięki temu mają doskonałą jakość usług UMTS.

Play...esz, to jest temat najlepiej na osobny wątek :hyhy:

Co do tych 16 km w Orange - IMHO zapomnij.
3G_
Stary wyga bezprzewodowy

Ja rozumiem, że nie można przesadzić z tiltami, tylko że widzisz - dzięki takiej, a nie innej konfiguracji sieci Playa i Plusa mam HSDPA, a nie EDGE jak w Orange. Na domiar złego w Orange nie mają 3G w Rawie Mazowieckiej. Nie dość, że mniej stacji to jeszcze o małym zasięgu. Dodam, że ten Plus i Play działają wystarczająco dobrze, w każdym razie nieporównywalnie lepiej od orange'owego EDGE'a. Nie potrzeba mi więcej.
Nie oczekuję od Orange żeby walili w kosmos jak Play (który przegina moim zdaniem w drugą stronę), ale jednak mogliby nieco podnieść tilty, bo tak to jest właśnie sianie w ziemię.
Jakie są największe minusy zbyt dużego zasięgu? Na pewno pojemność, bo więcej osób musi taka stacja obsłużyć. Cierpi stabilność połączenia - ale tak właściwie dlaczego?
W każdym razie dzięki za informacje o Orange, tego się w sumie spodziewałem.
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: atento »

Patryk pisze:Orange idzie na kompromis, i dzięki temu mają doskonałą jakość usług UMTS.
Śmiem wątpić w Warszawie w dzień ledwo bangla parę metrów pod nadajnikiem, za to w nocy to hoho wyrywa znajomej modem wraz z transferem, szkoda bo w nocy zazwyczaj się śpi :hyhy:

Nielimitowany pisze:Teraz jest pora jesienna, a za niedługo zima, a jak wiemy w niższych temperaturach, sygnał jest mocniejszy i dociera tam gdzie to tej pory go nie było.
Wiem z własnego doświadczenia, też mam ok. ~15km.

Cos w tym jest, w moich stronach w zimę jak i w największe upały działa najlepiej, to ma rowniez związek z wilgotnością powietrza i chyba najmniejszym stopniu z ciśnieniem, mieszkam w czarnej dziurze gdzie ledwo dolatuje radio "maryja" :hyhy: wiec często doświadczam "oddychania"sygnału, potrafi pogorszyć się w dwie godziny o 15% i tak pozostać nawet 3dni
3G_
Stary wyga bezprzewodowy

A ja właśnie testowo przekręciłem antenę na Skierniewice, tak jak miałem na początku (jesień 2008) gdy nie było jeszcze 3G Playa w Rawie Mazowieckiej. O dziwo jak na 20 km to działa bardzo dobrze - jest pełen 1 Mb/s. Jedynie ping ponad 300 ms nie napawa optymizmem... Nie wiem jak to działa wieczorem w godzinach szczytu. Sygnał na poziomie -83 dBm. Chłopaki nieźle grzeją w górę :-)
Tym samym widzę wyraźnie, że nie zmieniono nic na tej stacji od początku. A była niby w Playu akcja obniżania tiltów. To jest ewenement, anteny wiszą wysoko na kominie, a tilty ustawione są tak, że stacja sieje na dwadzieścia parę kilometrów! Mówimy o UMTS-ie :-)
Nielimitowany

ŁW pisze:A była niby w Playu akcja obniżania tiltów
Zapewne była, bo już z Rawy Mazowieckiej nie łapię, nawet w mroźne, po północy dni 3G P4.
Tu od strony Franopol/Ossa/Wólka Lesiewska.
Poczekam na zimę i porządne mrozy, wtedy z testuje której sieci UMTS lepiej sieje. :roll:
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

ŁW pisze:Ja rozumiem, że nie można przesadzić z tiltami, tylko że widzisz - dzięki takiej, a nie innej konfiguracji sieci Playa i Plusa mam HSDPA, a nie EDGE jak w Orange.
Takie życie.
Tylko pytanie, jak działa ten Play czy Plus w miejscach, które te stacje mają pokrywać w pierwszej kolejności.

[ Dodano: 2010-09-18, 10:28 ]
ŁW pisze:Nie oczekuję od Orange żeby walili w kosmos jak Play (który przegina moim zdaniem w drugą stronę)
Z Playem jest o tyle dobrze, że ich stacje parasolowe na kominach elektrociepłowni, wysokich biurowcach czy szczytach górskich pracują na osobnej nośnej i nie zasyfiają dwóch podstawowych częstotliwości stosowanych na normalnych stacjach.

[ Dodano: 2010-09-18, 10:29 ]
atento pisze:Śmiem wątpić w Warszawie w dzień ledwo bangla parę metrów pod nadajnikiem
Polska nie kończy się na Warszawie.

[ Dodano: 2010-09-18, 10:34 ]
ŁW pisze:Sygnał na poziomie -83 dBm. Chłopaki nieźle grzeją w górę :-)
Jak tak patrzę na mapy Google, to widzę, że tam jest jedna stacja na wysokim żelbetowym kominie, sądząc po adresie, mleczarni - pewnie anteny wiszą na samym szczycie.
Załóżmy, że na 90. metrze - anteny teoretycznie (biorąc pod uwagę tylko rzeźbę terenu i krzywiznę Ziemi) powinno być widać z poziomu ziemi z zaznaczonych na czerwono miejsc:
http://dl.dropbox.com/u/4497122/foto/skier_play.jpg
A na takich dystansach LoS albo near-LoS to konieczność.
(mapka z http://heywhatsthat.com ).

U mnie na 21 km sygnał -83 osiągam bez anteny zewnętrznej z komina EC w Czechowicach-Dziedzicach (h=220m, anteny UMTS na ok. 140. metrze npt).
Ale działa to tragicznie.
szwed11

Post autor: szwed11 »

Patryk w jaki sposób można "zasymulowć " teoretyczny zasięg (to na czerwono na Twojej mapie)
3G_
Stary wyga bezprzewodowy

Nielimitowany pisze: Zapewne była, bo już z Rawy Mazowieckiej nie łapię, nawet w mroźne, po północy dni 3G P4.
Hmm, to dziwne, bo u mnie nic się nie zmieniło. W oknie od strony Rawy mogę złapać przyzwoity sygnał nawet bez anteny.

[ Dodano: 2010-09-18, 16:19 ]
Patryk pisze: Jak tak patrzę na mapy Google, to widzę, że tam jest jedna stacja na wysokim żelbetowym kominie, sądząc po adresie, mleczarni - pewnie anteny wiszą na samym szczycie.
Załóżmy, że na 90. metrze - anteny teoretycznie (biorąc pod uwagę tylko rzeźbę terenu i krzywiznę Ziemi) powinno być widać z poziomu ziemi z zaznaczonych na czerwono miejsc:
http://dl.dropbox.com/u/4497122/foto/skier_play.jpg
Jest i druga stacja, ale ona ma chyba dużo mniejszy zasieg.
Ten wysoki site to faktycznie komin OSM, który cały ma bodajże 120 m. Z tego co wiem, mniej więcej na 100-110 m wiszą anteny Radia RSC, a Playa na jakichś 70-80 m. Wieczorami widać ode mnie z domu oświetlenie przeszkodowe tego komina, i to na dwóch poziomach. Tutaj są fotki obiektu (nie wiem na ile aktualne):
http://radiopolska.info/galeria/index.p ... OSM_01.jpg

[ Dodano: 2010-09-18, 16:22 ]
A teraz mam z tych Skierniewic -79 dBm i działa dobrze.
Nielimitowany

ŁW pisze:Hmm, to dziwne, bo u mnie nic się nie zmieniło.
Fakt tam gdzie mieszkasz, jest jakby na wzgórzu, w stronę Wa-wy.
Zawsze masz wybór, jak nie ze Skierniewic złapiesz zasięg, to z Rawy Mazowieckiej.
Ja niestety tylko z tego drugiego miasta mogę łapać, bo z Biała Rawska nie liczę, iż tam nic z UMTS nie będą robić, otrzymałem w odpowiedziach w mailu.
ŁW pisze:W oknie od strony Rawy mogę złapać przyzwoity sygnał nawet bez anteny.
Czekam kiedy spadną wszystkie liście z drzew i nadejdzie sroga zima, przy łożę telefon do okna, i zaloguje do 3G P4 nawet i Plusa.
3G_
Stary wyga bezprzewodowy

Jaka powinna być polaryzacja anteny w Orange?
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

ŁW pisze:Jaka powinna być polaryzacja anteny w Orange?
Pion, ukos, zasadniczo jeden pies.
3G_
Stary wyga bezprzewodowy

Ok, dzięki.
Przy tych 16 km z anteną jest zasięg 3G na wszystkie kreski (nie wiem dokładnie jaki poziom, bo nie ja sprawdzałem, ale dzisiaj może zobaczę), ale nie łączy się :cry: Będzie chyba Play...
ODPOWIEDZ