Sam mam Playa przy 12-13 km jak w podpisie i sobie chwalę. Jedynie ping rzędu 250 ms nieco wkurza, ale da się z tym żyć. Jeśli tam nie pójdzie Orange to będzie Play jak i u mnie. Odległość do Rawy Mazowieckiej ok. 13 km, do Skierniewic ok. 16 km. Szkoda, że w Rawie nie ma 3G Orange.
Czy UMTS Orange działa przy większych odległościach
Moderator: Moderatorzy
-
3G_
- Stary wyga bezprzewodowy
Czy UMTS Orange działa przy większych odległościach
Witam! W pewnym miejscu ktoś potrzebuje złapać z anteną 3G Orange w odległości 16 km od Skierniewic. Obecnie w domu tylko EDGE. Sygnał 3G z anteną na pewno będzie, bo chodzi o wysoką lokalizację, teren otwarty, jest w zasadzie widoczność optyczna. Obawiam się jednak, że nie pozwoli sie zalogować przy tej odległości - mam złe doświadczenia w tej kwestii z Orange i Erą. Plus i Play na pewno pójdzie (telefon tam łapie na górce czy na dachu
), jednak najbardziej zależy mi na Orange, bo jest ich karta. Co o tym sądzicie? A może ktoś korzysta z Orange pod Skierniewicami lub przynajmniej w innym miejscu, ale oddalonym od miasta?
Sam mam Playa przy 12-13 km jak w podpisie i sobie chwalę. Jedynie ping rzędu 250 ms nieco wkurza, ale da się z tym żyć. Jeśli tam nie pójdzie Orange to będzie Play jak i u mnie. Odległość do Rawy Mazowieckiej ok. 13 km, do Skierniewic ok. 16 km. Szkoda, że w Rawie nie ma 3G Orange.
-
Nielimitowany
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: Czy UMTS Orange działa przy większych odległościach
W pewnym, to znaczy w jakim miejscu, Studzianek/Babsk/Gołyń?ŁW pisze:W pewnym miejscu ktoś potrzebuje złapać z anteną 3G Orange w odległości 16 km od Skierniewic
Z tego co wiem, to nadajniki 3G Orange sieją raczej w ziemię niż daleko.
Można popróbować w kwestii z anteną, lecz i to nie wiele może dać, może cię nie wpuścić nodeB, nie zaloguje jako odległego użytkownika.
Jak już jest tam lepiej z zalogowaniem to Play i Plus, to bym raczej próbowałbym z tymi sieciami, bo jednak nadzieja jest na stabilny link.
[ Dodano: 2010-09-15, 14:30 ]
A no szkoda, wtedy zapewne by sygnał dotarł do tego kogoś/ciebie, z 2G też nie za pięknie, gdzie nie gdzie.ŁW pisze:Szkoda, że w Rawie nie ma 3G Orange.
Era bardziej w tej lokalizacji, pozytywniej i logicznie myśli.
- Tomek7
Ja ostatnio odkryłem że Orange zaczęło mnie logować do 2 miejscowości 12 i 15 Km.Wcześniej nie było szans mino mocnego sygnału, teraz sprawdzałem prędkości i z 15 km przy -93dBm ~1,5Mbps 
-
Nielimitowany
Teraz jest pora jesienna, a za niedługo zima, a jak wiemy w niższych temperaturach, sygnał jest mocniejszy i dociera tam gdzie to tej pory go nie było.Tomek7 pisze:Wcześniej nie było szans mimo mocnego sygnału
Wiem z własnego doświadczenia, też mam ok. ~15km.
Bardzo ładny wynik, przy takiej odległości.Tomek7 pisze:z 15 km przy -93dBm ~1,5Mbps
-
3G_
Nie, nie chodzi o moja lokalizację, a o miejscowość Lisna. Właśnie wiem o tym sianiu w ziemię orange i dlatego pytam. Choć jest nadzieja biorąc pod uwagę to co Tomek pisze. Któregoś dnia wyjdę tam z laptopem na dach i sprawdzę :-)
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Nie sianie w ziemię, tylko prawidłowa konfiguracja stacjiŁW pisze:łaśnie wiem o tym sianiu w ziemię orange
Tak, to prawda, że zasięg nodów Orange jest relatywnie niewielki w porównaniu do konkurencji, ale przetiltowanie zestawów antenowych i wykręcanie do maksimum mocy pilotów wybitnie nie służy sieciom radiowym, szczególnie Plusa - i to robi operator, który maniakalnie wręcz wzbrania się przed wysokimi lokalizacjami 3G (które w wielu przypadkach odpowiednio skonfigurowane funkcjonowały by dużo lepiej pod każdym względem niż podkręcona niska stacja).
Orange idzie na kompromis, i dzięki temu mają doskonałą jakość usług UMTS.
Play...esz, to jest temat najlepiej na osobny wątek
Co do tych 16 km w Orange - IMHO zapomnij.
-
3G_
Ja rozumiem, że nie można przesadzić z tiltami, tylko że widzisz - dzięki takiej, a nie innej konfiguracji sieci Playa i Plusa mam HSDPA, a nie EDGE jak w Orange. Na domiar złego w Orange nie mają 3G w Rawie Mazowieckiej. Nie dość, że mniej stacji to jeszcze o małym zasięgu. Dodam, że ten Plus i Play działają wystarczająco dobrze, w każdym razie nieporównywalnie lepiej od orange'owego EDGE'a. Nie potrzeba mi więcej.
Nie oczekuję od Orange żeby walili w kosmos jak Play (który przegina moim zdaniem w drugą stronę), ale jednak mogliby nieco podnieść tilty, bo tak to jest właśnie sianie w ziemię.
Jakie są największe minusy zbyt dużego zasięgu? Na pewno pojemność, bo więcej osób musi taka stacja obsłużyć. Cierpi stabilność połączenia - ale tak właściwie dlaczego?
W każdym razie dzięki za informacje o Orange, tego się w sumie spodziewałem.
Nie oczekuję od Orange żeby walili w kosmos jak Play (który przegina moim zdaniem w drugą stronę), ale jednak mogliby nieco podnieść tilty, bo tak to jest właśnie sianie w ziemię.
Jakie są największe minusy zbyt dużego zasięgu? Na pewno pojemność, bo więcej osób musi taka stacja obsłużyć. Cierpi stabilność połączenia - ale tak właściwie dlaczego?
W każdym razie dzięki za informacje o Orange, tego się w sumie spodziewałem.
-
atento
Śmiem wątpić w Warszawie w dzień ledwo bangla parę metrów pod nadajnikiem, za to w nocy to hoho wyrywa znajomej modem wraz z transferem, szkoda bo w nocy zazwyczaj się śpiPatryk pisze:Orange idzie na kompromis, i dzięki temu mają doskonałą jakość usług UMTS.
Nielimitowany pisze:Teraz jest pora jesienna, a za niedługo zima, a jak wiemy w niższych temperaturach, sygnał jest mocniejszy i dociera tam gdzie to tej pory go nie było.
Wiem z własnego doświadczenia, też mam ok. ~15km.
Cos w tym jest, w moich stronach w zimę jak i w największe upały działa najlepiej, to ma rowniez związek z wilgotnością powietrza i chyba najmniejszym stopniu z ciśnieniem, mieszkam w czarnej dziurze gdzie ledwo dolatuje radio "maryja"
-
3G_
A ja właśnie testowo przekręciłem antenę na Skierniewice, tak jak miałem na początku (jesień 2008) gdy nie było jeszcze 3G Playa w Rawie Mazowieckiej. O dziwo jak na 20 km to działa bardzo dobrze - jest pełen 1 Mb/s. Jedynie ping ponad 300 ms nie napawa optymizmem... Nie wiem jak to działa wieczorem w godzinach szczytu. Sygnał na poziomie -83 dBm. Chłopaki nieźle grzeją w górę :-)
Tym samym widzę wyraźnie, że nie zmieniono nic na tej stacji od początku. A była niby w Playu akcja obniżania tiltów. To jest ewenement, anteny wiszą wysoko na kominie, a tilty ustawione są tak, że stacja sieje na dwadzieścia parę kilometrów! Mówimy o UMTS-ie :-)
Tym samym widzę wyraźnie, że nie zmieniono nic na tej stacji od początku. A była niby w Playu akcja obniżania tiltów. To jest ewenement, anteny wiszą wysoko na kominie, a tilty ustawione są tak, że stacja sieje na dwadzieścia parę kilometrów! Mówimy o UMTS-ie :-)
-
Nielimitowany
Zapewne była, bo już z Rawy Mazowieckiej nie łapię, nawet w mroźne, po północy dni 3G P4.ŁW pisze:A była niby w Playu akcja obniżania tiltów
Tu od strony Franopol/Ossa/Wólka Lesiewska.
Poczekam na zimę i porządne mrozy, wtedy z testuje której sieci UMTS lepiej sieje.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Takie życie.ŁW pisze:Ja rozumiem, że nie można przesadzić z tiltami, tylko że widzisz - dzięki takiej, a nie innej konfiguracji sieci Playa i Plusa mam HSDPA, a nie EDGE jak w Orange.
Tylko pytanie, jak działa ten Play czy Plus w miejscach, które te stacje mają pokrywać w pierwszej kolejności.
[ Dodano: 2010-09-18, 10:28 ]
Z Playem jest o tyle dobrze, że ich stacje parasolowe na kominach elektrociepłowni, wysokich biurowcach czy szczytach górskich pracują na osobnej nośnej i nie zasyfiają dwóch podstawowych częstotliwości stosowanych na normalnych stacjach.ŁW pisze:Nie oczekuję od Orange żeby walili w kosmos jak Play (który przegina moim zdaniem w drugą stronę)
[ Dodano: 2010-09-18, 10:29 ]
Polska nie kończy się na Warszawie.atento pisze:Śmiem wątpić w Warszawie w dzień ledwo bangla parę metrów pod nadajnikiem
[ Dodano: 2010-09-18, 10:34 ]
Jak tak patrzę na mapy Google, to widzę, że tam jest jedna stacja na wysokim żelbetowym kominie, sądząc po adresie, mleczarni - pewnie anteny wiszą na samym szczycie.ŁW pisze:Sygnał na poziomie -83 dBm. Chłopaki nieźle grzeją w górę :-)
Załóżmy, że na 90. metrze - anteny teoretycznie (biorąc pod uwagę tylko rzeźbę terenu i krzywiznę Ziemi) powinno być widać z poziomu ziemi z zaznaczonych na czerwono miejsc:
http://dl.dropbox.com/u/4497122/foto/skier_play.jpg
A na takich dystansach LoS albo near-LoS to konieczność.
(mapka z http://heywhatsthat.com ).
U mnie na 21 km sygnał -83 osiągam bez anteny zewnętrznej z komina EC w Czechowicach-Dziedzicach (h=220m, anteny UMTS na ok. 140. metrze npt).
Ale działa to tragicznie.
-
szwed11
Patryk w jaki sposób można "zasymulowć " teoretyczny zasięg (to na czerwono na Twojej mapie)
-
3G_
Hmm, to dziwne, bo u mnie nic się nie zmieniło. W oknie od strony Rawy mogę złapać przyzwoity sygnał nawet bez anteny.Nielimitowany pisze: Zapewne była, bo już z Rawy Mazowieckiej nie łapię, nawet w mroźne, po północy dni 3G P4.
[ Dodano: 2010-09-18, 16:19 ]
Jest i druga stacja, ale ona ma chyba dużo mniejszy zasieg.Patryk pisze: Jak tak patrzę na mapy Google, to widzę, że tam jest jedna stacja na wysokim żelbetowym kominie, sądząc po adresie, mleczarni - pewnie anteny wiszą na samym szczycie.
Załóżmy, że na 90. metrze - anteny teoretycznie (biorąc pod uwagę tylko rzeźbę terenu i krzywiznę Ziemi) powinno być widać z poziomu ziemi z zaznaczonych na czerwono miejsc:
http://dl.dropbox.com/u/4497122/foto/skier_play.jpg
Ten wysoki site to faktycznie komin OSM, który cały ma bodajże 120 m. Z tego co wiem, mniej więcej na 100-110 m wiszą anteny Radia RSC, a Playa na jakichś 70-80 m. Wieczorami widać ode mnie z domu oświetlenie przeszkodowe tego komina, i to na dwóch poziomach. Tutaj są fotki obiektu (nie wiem na ile aktualne):
http://radiopolska.info/galeria/index.p ... OSM_01.jpg
[ Dodano: 2010-09-18, 16:22 ]
A teraz mam z tych Skierniewic -79 dBm i działa dobrze.
-
Nielimitowany
Fakt tam gdzie mieszkasz, jest jakby na wzgórzu, w stronę Wa-wy.ŁW pisze:Hmm, to dziwne, bo u mnie nic się nie zmieniło.
Zawsze masz wybór, jak nie ze Skierniewic złapiesz zasięg, to z Rawy Mazowieckiej.
Ja niestety tylko z tego drugiego miasta mogę łapać, bo z Biała Rawska nie liczę, iż tam nic z UMTS nie będą robić, otrzymałem w odpowiedziach w mailu.
Czekam kiedy spadną wszystkie liście z drzew i nadejdzie sroga zima, przy łożę telefon do okna, i zaloguje do 3G P4 nawet i Plusa.ŁW pisze:W oknie od strony Rawy mogę złapać przyzwoity sygnał nawet bez anteny.
-
3G_
Jaka powinna być polaryzacja anteny w Orange?
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Pion, ukos, zasadniczo jeden pies.ŁW pisze:Jaka powinna być polaryzacja anteny w Orange?
-
3G_
Ok, dzięki.
Przy tych 16 km z anteną jest zasięg 3G na wszystkie kreski (nie wiem dokładnie jaki poziom, bo nie ja sprawdzałem, ale dzisiaj może zobaczę), ale nie łączy się
Będzie chyba Play...
Przy tych 16 km z anteną jest zasięg 3G na wszystkie kreski (nie wiem dokładnie jaki poziom, bo nie ja sprawdzałem, ale dzisiaj może zobaczę), ale nie łączy się