Jaki modem/sieć/antena do samochodu dla handlowców???

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
seiller
Początkujący użytkownik forum

Jaki modem/sieć/antena do samochodu dla handlowców???

Post autor: seiller »

Witam

O razu zaznaczam że jestem zielony w sprawach GSM, proszę Was o pomoc w rozwiązaniu poniższego problemu.

Mamy problem z internetem mobilnym dla handlowców. Obecnie uzytkujemy blueconnecty z Ery i przetestowaliśmy chyba wszystkie dostępne u nich modemy na różnych komputerach aczkolwiek tylko z taką małą antenką. Wszędzie efekt jest podobny, częsty brak zasięgu rwane połączenia itd.

Obecnie mają bodajze E160.

Zrodziła mi się myśl aby kupić im dobry modem bez simlocka, dobrą antenę samochodową oraz zestawy prepaid różnych operatorów i zobaczyć który najlepiej będzie działał w terenach gdzie pracują. (większość poza dużymi miastami)?? Co Wy na to czy to możliwe czy pomysl do kitu?

Doradzcie proszę co kupić aby sprawnie działało.
Dziękuję za wszelkie podpowiedzi poniewaz jest to dla mnie duzy problem.

Pozdrawiam
Seiller
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Jaki modem/sieć/antena do samochodu dla handlowców???

Post autor: YaHooo »

seiller pisze:Co Wy na to czy to możliwe czy pomysl do kitu?
Moim zdaniem to jest najlepsze wyjście :ok: Ponieważ internet komórkowy to dość nieprzewidywalne stworzenie i trzeba samemu przetestować którego operatora trzeba wziąć by najlepiej działał.
seiller pisze:Doradzcie proszę co kupić aby sprawnie działało.
Byłoby dobrze byś powiedział jeszcze czy ten modem ma być na port PCMCIA, ExpressCard czy może USB.

A moim zdaniem na początek można by potestować na E160 jak działa na innych operatorach, bo w tym modemie można zdjąć samodzielnie simlock.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Ja to nie wiem czy tylko poza dużymi miastami nie lepsze byłoby CDMA od Orange z modemem AnyData ADU-500A i w zestawie jest mała antena na samochód.

Druga sprawa czy to ma być użytkowanie w ruchu czy jak się stoi. No i trzeba sprawdzić czy jest zasięg i jak daleko od stacji bazowych na trasach gdzie się przemieszczają.
dkk
Użytkownik forum

Post autor: dkk »

seiller pisze:
Zrodziła mi się myśl aby kupić im dobry modem bez simlocka, dobrą antenę samochodową oraz zestawy prepaid różnych operatorów i zobaczyć który najlepiej będzie działał w terenach gdzie pracują. (większość poza dużymi miastami)?? Co Wy na to czy to możliwe czy pomysl do kitu?
A do czego im ten interent służy? Tzn. czy mają laptopy, jakieś palmtopy do raportowania czy jeszcze coś innego?
seiller
Początkujący użytkownik forum

Post autor: seiller »

W gre wchodza modemy USB, używaja je w laptopach głównie do raportowania, robienia wycen, projektów graficznych dla klientow, pisania maili itp.

Ogólnie nie jest potrzebny jakis duzy transfer, pliki pobierane i wysyłane max kilka mb.

Poki co poszukam jak zdjąć simlocka i zakupię kilka prepaidów.

Dziękuję za Pomoc !!

Maciej
ODPOWIEDZ