Sierra Wireles AirCard 750 Karta z Angli ! ! ! potrzebna po

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
tomaszk833
Początkujący użytkownik forum

Sierra Wireles AirCard 750 Karta z Angli ! ! ! potrzebna po

Post autor: tomaszk833 »

Witam, mam prosbke co do tej karty pcmcia a mianowicie przeszukalem juz wszystko co sie dalo i dalej <font color="#FF00FF"><b>»»nie mogę««</b></font> znlesc sterowników do tej karty,jesli ktos moze mi pomoc bylbym bardzo wdzieczny.Czy to ma jakies znaczenie ze karta jest z Angli ????
dzieki za wszelkie info
Pozdrawiam Tomek
bbart
Stały użytkownik forum

Re: Sierra Wireles AirCard 750 Karta z Angli ! ! ! potrzebna po

Post autor: bbart »

Sterowniki zawarte są w oprogramowaniu Vodafone dołączonym do karty na CD lub pod tym adresem: http://www.business.vodafone.com/site/b ... tscs20.jsp - niestety aż 64 MB :(

Jak będziesz miał jeszcze jakieś pytania to pisz i jeśli będę w stanie, to chętnie Ci odpowiem.
Acer Aspire 3003WLMI: Sempron 3000+ (1800 MHz), 1024 MB RAM, 80 GB HDD, matryca 15,4', iPlus na Samsung SGH-X700 (EDGE klasy 10)
tomaszk833

chcialbym ja ustawic pod katem karty sim data z plusa zeby modz miec neta gdziekolwiek jestem.Sterowniki wlasnie zasysam, czy karta moze miec simlock czy jakas blokade??? i Jak to sprawdzic
Z ogry dzieki za info , wkoncu znalazlem kogos kto mi pomaga przy tej karcie :)

program sciagnolem
jak odlpalam to jaki kraj wybrac ???
puzniej jak program prosi o wlozenie karty to po jakimks casie wyskuje zebym zrobil firmware update karty wyskakuje ramka z create profile wciskam finish i wyskakuje blad czy to ma jakie znacznei ze wlozylem zwykla karte idea pop bez kasy na koncie ???

pozdrawiam
bbart
Stały użytkownik forum

Witam ponownie. Sorry, że tak późno pisze, ale cierpie ostatnio na dramatyczny brak czasu :D

Podczas odpalania wybierz UK. Update karty nie musisz wykonywać, choć ja wykonałem i nie miałem z tym żadnych problemów. Wszystko przebiegło automatycznie. Korzystałem wtedy z iPlusa. Również podczas tworzenia profilu korzystałem z iPlusa i nie miałem żadnych błędów. Po utworzeniu profilu w zasadzie nie musisz wprowadzać żadnych dodatkowych ustawień, no może poza wpisaniem serwerów DNS, choć i bez tego internet działa.

U mnie działa nawet jak zmienię karte SIM z iPlusa na abonamentową z Orange. Nie muszę wprowadzać żadnych zmian ani nie muszę tworzyć nowych profili.

Błąd podczas tworzenia profilu może występować wtedy, gdy karta posiada sim-locka. Inną przyczyną może być brak uruchomionej usługi GPRS na karcie POP, choć powinny być problemy z połączeniem, a nie z tworzeniem profilu. Musisz popróbować z inną kartą SIM.
Acer Aspire 3003WLMI: Sempron 3000+ (1800 MHz), 1024 MB RAM, 80 GB HDD, matryca 15,4', iPlus na Samsung SGH-X700 (EDGE klasy 10)
tomaszk833

hm a jak zdjac z tkiej karty simloka ????
hamandoss

Post autor: hamandoss »

Witam mam ta karte i na 99% jest sim lock. Karta przywieziona z anglii z naklejka vofafone. Po wlozenia karta wykrywana jest przez kompa, instaluja sie sterowniki. Zaczynam tworzyc profil wybieram karta pcmcia, i pozniej sa 3 kroki: wloz karte ism, cos tam jeszcze, i w 3 kroku wybpiera sie polaczenie przez gprs no i po nacisnieciu next cos sie zawiesza. obok kursora wyskakuje klepsydras i niby cos robi a w rzeczywistosci nic ... Prosze o pomoc jak sciagnac z tej karty simlocka.
Awatar użytkownika
nawrokrz
Stały użytkownik forum

Post autor: nawrokrz »

hamandoss pisze:Prosze o pomoc jak sciagnac z tej karty simlocka.
tomaszk833 pisze:a jak zdjac z tkiej karty simloka ????
Na razie nie doszukałem się nigdzie informacji, że można zdjąć simlocka z tych kart a wręcz przeciwnie: nie brakuje postów, że niestety się nie da :(. Aha, też mam napis Vodafone, ale założonego simlocka nie mam. Poszukajcie na forum http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=990 . Wszystkiego się dowiecie co i jak sprawdzić.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez nawrokrz, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam, Krzysiek
Dawniej: 3G+, Fusion+, GPRS/3G Vodafone
Teraz: Radiówka 2,4GHz
hamandoss

A moze wgranie nowego firmware? ?? tylko skąd go wziąć bo tez nie moge znaleźć..
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez hamandoss, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
nawrokrz
Stały użytkownik forum

hamandoss pisze:a moze wgranie nowego firmware? ?? tylko skad go wziąć bo tez nie moge znaleźć..
Zmiana FW też nie pomoże, ale podaję linka jakbyś chciał dokonać aktualizacji swojej karty: http://www.business.vodafone.com/site/b ... acards.jsp
Ostatnio zmieniony 2009-03-27, 16:31 przez nawrokrz, łącznie zmieniany 1 raz.
hamandoss

no na pewno jak bierzemy oprogramowanie od vodafona to na pewno jest juz ono zabezpieczone. Chodzi mi o takie swierze firmware od producenta.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez hamandoss, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
nawrokrz
Stały użytkownik forum

hamandoss pisze:no na pewno jak bierzemy oprogramowanie od vodafona to na pewno jest juz ono zabezpieczone. Chodzi mi o takie swierze firmware od producenta.
Rozumiem, ale nie natrafiłem na nic takiego. Dodam tylko, że aktualizowałem swoją kartę z tej strony do wersji 3.1.8 i simlocka jak nie miałem tak nie mam.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez nawrokrz, łącznie zmieniany 1 raz.
bbart
Stały użytkownik forum

Ja również aktualizowałem firmware tej karty (jak jeszcze ją posiadałem) i w niczym to nie przeszkadzało. Nie powinno być sim-locka na tej karcie, gdyż większość z nich (a wszystkie, które są sprzedawane na allegro) jest sprzedawana w prepaidzie w Vodafone i nie mają one sim-locka. Jeśli mimo to zdarzy się, że jednak ma ona sim-locka to ściągają go za darmo w Vodafone (trzeba podać najprawdopodobniej imei), oczywiście jeśli jest ona w prepaidzie.
hamandoss

ale jak oni mi go sciagna i gdzie? oddzialu vodafona w polsce chyba nie ma? wiec co mialbym ja im wyslac czy sam jechac? i gdzie to sie zglasza?
bbart
Stały użytkownik forum

Nie wiem w jaki sposób ściągają tego sim-locka, jednak na pewno robią to za darmo. Miałem kiedyś kontakt z gościem, który bardzo dużo tych kart sprzedawał i miał kilkadziesiąt sztuk tego modelu. Były zapakowane w oryginalne opakowania i oryginalne blomby, więc były fabrycznie bez sim-locka. Z rozmowy z nim dowiedziałem się, że czasami zdarza się, że któraś z kart ma jednak sim-locka więc odsyła ją do znajomego do Anglii a on już dalej zajmuje się zdjęciem go, co jest darmowe. Niestety mój kontakt z nim już się urwał i niestety nie mam możliwości zweryfikowania tych informacji.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez bbart, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ