Option iCON 505 - kilka pytań :)

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
(s)LD-ek
Użytkownik forum

Option iCON 505 - kilka pytań :)

Post autor: (s)LD-ek »

Witam ponownie !
Po rozwiązanym problemie z moim Huawei'em zastanawiam się nad zmianą na coś lepszego.

Kilka pytań :
1.Co sądzicie o Option iCON 505?

2. Czy wersja Option iCON 505M rożni się od tej bez literki "M" tylko tym, że posiada wbudowany czytnik kart microSD ? Są jakieś inne róznice?

3. Czy modemik ten przełącza się na WCDMA w przypadku braku ruchu w sieci jak mój dotychczasowy Huawei, czy trzyma HSDPA/HSUPA/HSPA+ jak to maja w zwyczaju modemy Sierry ?

4. Czy można znależć coś lepszego od tych modemów, które wymieniłem wyżej ?

5. Czy to modem HSPA+ ? Bo wydaje mi się, że jednak chyba nie. :(

Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Option iCON 505 - kilka pytań :)

Post autor: krystianb »

(s)LD-ek pisze:3. Czy modemik ten przełącza się na WCDMA w przypadku braku ruchu w sieci jak mój dotychczasowy Huawei, czy trzyma HSDPA/HSUPA/HSPA+ jak to maja w zwyczaju modemy Sierry ?
Mit. Sierra też się przełącza, tylko o tym nie informuje. A wystarczy sprawdzić pingi.
(s)LD-ek pisze:4. Czy można znależć coś lepszego od tych modemów, które wymieniłem wyżej ?
Znaleźć to się znajdzie, tylko za jaką cenę.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

krystianb pisze:Sierra też się przełącza, tylko o tym nie informuje
Informuje za pomocą komend AT, lecz Wireless Watcher nie informuje o tym ;) Co warto powiedzieć, że u mnie Huawei zawieszał się przy zejściu z HSDPA na UMTS, a Sierra nie.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
(s)LD-ek
Użytkownik forum

Post autor: (s)LD-ek »

Ach ta praca :) Do rzeczy:
YaHooo pisze:Co warto powiedzieć, że u mnie Huawei zawieszał się przy zejściu z HSDPA na UMTS, a Sierra nie.

Ja nieraz w drugą stronę przy Huawei'u kilka sekund sobie zaczekam. :D

Chciałbym sprawdzić dwa przedziały :
1. Do 300-400 zł.
2. Do 600 zł.

Pozdrawiam !
Awatar użytkownika
kedzi
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: kedzi »

(s)LD-ek pisze:Ja nieraz w drugą stronę przy Huawei'u kilka sekund sobie zaczekam. :D
A u mnie na Option-ie sobie płynnie przechodzi z UMTS na HSDPA, sądzę że to dzięki szybszemu wejściu Exsspres Card niż portowi USB. Praktycznie to przejście jest mało co odczuwalne :D
(s)LD-ek pisze:Chciałbym sprawdzić dwa przedziały :
1. Do 300-400 zł.
2. Do 600 zł.
Za te pieniądze troszkę można poszaleć np. Huawei E1820 bo w tych granicach to chyba nie ma nic innego albo ja o nich nie mam pojęcia ;) jeszcze może być modem z routerem np. Huawei B 260 (info z Alledrogo) ;)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Jeszcze można spróbować dorwać sierre 306 do 400 może się na allegro udać.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
kedzi
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: kedzi »

krystianb pisze:Jeszcze można spróbować dorwać sierre 306 do 400 może się na allegro udać.
Jest za 450 z jakąś anteną nie wiadomo jaką, sadzę że dało by radę utargować na 400 bez niej tylko zależy to od sprzedawcy, może się zgodzić albo nie ;) Bo tak ogólnie to nie wierzę że ona jest w gratisie bo w dzisiejszym świecie za mało którą rzecz trzeba nie płacić ;) Więc te 50 dyszek może, może by dało radę... :hyhy:
ODPOWIEDZ