Internet przez telefon czy modem

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
miecio130381
Początkujący użytkownik forum

Internet przez telefon czy modem

Post autor: miecio130381 »

Sprawa wygląda następująco mam telefon SAMSUNG S7220 który o dziwo łapie w kilku miejscach w moim mieszkaniu 3G(HSDPA 7,2).Ogólnie przeważa EDGE ale jak dobrze ustawie telefon to mam 3G no i predkości ponad 2mb.Czy modemy w ofercie iplusa też złapią 3G.
Tak ogólnie to u mnie nie powinno być zasięgu,tak twierdzi konsultant z bok iplus.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Internet przez telefon czy modem

Post autor: YaHooo »

miecio130381 pisze:Czy modemy w ofercie iplusa też złapią 3G.
Modemy też łapią 3G bez problemów. Jednak uważa się, że telefony mają większą czułość niż modemy. Dlatego jeśli byś chciał sobie kupić modem, to ja bym polecał wybrać coś z możliwością podłączenia anteny zewnętrznej.

A byłoby dobrze byś sprawdził gdzie się znajduje nodeB do którego telefon się loguje. http://mapa.btsearch.pl/ Tutaj masz mapkę na której pokazane jest rozmieszczenie pozwoleń na stacje.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
miecio130381

Ok rozumiEM. Ciekawi mnie tylko czy będzie różnicy między internetem na abonament a internetem za dokupywane pakiety
Ostatnio zmieniony 2010-09-19, 06:35 przez miecio130381, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kedzi
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: kedzi »

Znowu YaHooo pozwolisz, że się dołączę. :niepewny:
miecio130381 pisze:Czy modemy w ofercie iplusa też złapią 3G.
Mogą złapać albo nie, ogólnie telefony mają lepsze anteny niż modemy(ze swojej obserwacji to zauważyłem) a więc różnie to może być... Jak Ci na tel łapie ponad 2Mbit/s to sądzę że modem też powinien dać radę, a jeżeli tak by nie było a był by tylko sporo gorszy niż na telefonie to z niewygórowanym wkładem finansowym musiał byś zakupić antenkę i na 99% by wtedy był... ;) Tylko pamiętaj aby wybrać ten modem, który posiada wejście antenowe.
miecio130381 pisze:Tak ogólnie to u mnie nie powinno być zasięgu,tak twierdzi konsultant z bok iplus.
Tak Ci powiedział w oparciu o informacje z mapki, które nie zawsze są prawdą, a u Ciebie może być tak że np. Twój dom jest wyżej albo Ci łapie na piętrze itd. Podaj swoją miejscowość to zaraz to zweryfikujemy ;)
miecio130381

Rutwica.
http://www.speedtest.pl/results/11850753.jpg
Troszke niżej dzisiaj chodzi o to że testuje iplusa na pakietach czy na abonamencie będą takie same osiągi
Ostatnio zmieniony 2010-09-18, 09:46 przez miecio130381, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kedzi

miecio130381 pisze:Ok rozumię.Ciekawi mnie tylko czy będzie różnicy między internetem na abonament a internetem za dokupywane pakiety
Nie ma różnicy jedynie poza ty że nie będziesz mógł korzystać z HSPA+ do 21MBit/s którego jeszcze i tak nikt nie osiągnął ;)
miecio130381

Ten wynik osiągam na dwóch kreseczkach zasięgu na telefonie, na trzech ponad 2mb . A jaka pełna prędkośc?

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-09-18, 18:22 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2010-09-18, 17:22 przez miecio130381, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kedzi

Bardzo dobry wynik jak na około 12 Km od nodeB, zapewne do Ciebie dochodzi sygnał za nadajnika z Wałcza bo jest on najbliżej ;) Na mapce plusa jest EDGE i u Ciebie w miejscowości są jakieś skrawki 3G... Sądzę że modem i antena zewnętrzna to jest najlepszy pomysł, tylko zależy czy bierzesz na abonament czy może pre-paida, jeżeli to drugie czyli bez zobowiązań to sądzę że sam modem powinien dać radę, a jeżeli abo to modem i antena. Wybór już należy do Ciebie ;)

[ Dodano: 2010-09-18, 15:31 ]
miecio130381 pisze:ten wynik osiągam na dwuch kreseczkach zasięgu na telefonie na trzech ponad 2mb . a jaka pełna prędkośc
Chodzi Ci o to jaką prędkość maxymalną możesz osiągnąć na swoim telefonie? Tak? Czyli to będzie HSDPA 7,2 Mbit/s, ale bez anteny sądzę że nie ma co marzyć o takiej prędkości w Twoim miejscu zamieszkania.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

miecio130381 pisze:Ciekawi mnie tylko czy będzie różnicy między internetem na abonament a internetem za dokupywane pakiety
W przypadku Plusa takiej zależności nie widziałem :ok: Zawsze chodziło tak samo. Porównywałem iPlusa oraz pakiety internetowe w SimPlusie i było tak samo ;)
kedzi pisze:Znowu YaHooo pozwolisz, że się dołączę. :niepewny:
Nie pytaj tylko pisz :)
miecio130381 pisze:jaka pełna prędkośc
Teoretycznie na HSDPA to jest 3.6 mbps albo 7.2mbps. Praktyka pokazuje, że można osiągać 70-80% tych wartości.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
miecio130381

Obrazek
Testowałem dzisial modem kuzynki w moim mieszkaniu i faktycznie telefon okazał się lepszy.
Modem łapał tylko edge.
Martwi mnie ten up.
Awatar użytkownika
kedzi

miecio130381 pisze:Testowałem dzisial modem kuzynki w moim mieszkaniu i faktycznie telefon okazał się lepszy.
Ale ten test oczywiście jest z telefonu?? :zdziwko: a nie z modemu i z EDGE? :hyhy: Nie mogę nigdzie znaleźć nawet na stronie producenta, bo tam w ogóle nic dokładniejszego nie ma ;) ale zdaje mi się że może Up być sporo ograniczony jeżeli wszędzie jest mowa tylko o prędkości pobierania a o Up-ie nic nigdzie nie pisze. :dobani: Chcąc coś w tej kwestii zrobić to tylko modem i antena sądzę, że wtedy by pomogło :ok:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

miecio130381 pisze:Martwi mnie ten up.
Pewnie jest on spowodowany bardzo słabym zasięgiem. Antena może poprawić osiągi.
ODPOWIEDZ