Parametrów anteny/modemu nie opisuję ponieważ są one wszystkim znane.
W paczce znajdował się konektor do modemu H E122, przewód H155 zakończony odp. końcówkami,mocowanie oraz antena
Koszt kompletu: kabel 7 m (11+2zł za każdy metr)+kurier 20zł + konektor i antena razem 123 zł
Niestety Paczka była przygotowana bardzo niestarannie, brak wypełniacza(styropianu,ścinek kartek czegokolwiek) wszystko latało wewnątrz - gdyby szło pocztą na pewno przyszła by uszkodzona.
- Przewody były zarobione starannie, konektor był zwykły a końcówka wchodząca do modemu nie była pozłacana.
- Antena pachnie powiedziałbym chińszczyzną ale teraz nawet Chińczycy robią staranniej, pełno rys na metalowej tylnej części korpusu (być może dlatego że wszystko w pudełku latało). Przedni plastykowy korpus nie trzyma poziomu dodatkowo widać nadlewkę w jednym z rogów.
Antena oznaczona dwoma strzałkami z napisem polaryzacja (brak instrukcji - nikt się nie domyśli)
UWAGA nie było żadnego, rachunku,faktury, dowodu zakupu - niedbalstwo ?

2. Warunki początkowe (brzegowe)
Modem Huwawey E122 - Innych nie miałem ale ten jest całkiem przyzwoity koszt razem z przesyłką 180 zł pln
(uwaga modem lubi się nagrzewać - prawie parzy)
Test przeprowadzony w odległości ok. 1 km od najbliższego nadajnika Orange i kilku innych w odległości ok. 1,3- 1,8 km.
Antena testowana w domu gdyż wynajmuję i nie mam możliwości, wiercenia, dziurawienia i montowani czegokolwiek. Inaczej wziąłbym każdą inną możliwą dowolną sieć.
Lokalizacja Kraków prawie centrum 1-sze piętro (właściwie 1,5) blokowisko
[Jo_gurt - ciach]
3. Podłączenie.
Podłączenie anteny nie stanowi żadnego problemu, wszystko ładnie do siebie pasuje. Jedyne na co zwrócić uwagę to wtyczka konektora wchodząca do modemu nie wchodzi w całości i należy ją mocno pchnąć do oporu (uwaga można uszkodzić, tandeta straszna) - ktoś źle zaprojektował to połączenie, lub było projektowana "byle by było"
Wtyczka wchodzi do ok 4/5 całej swojej długości.

4. Pomiar bez anteny, sam modem
W pokoju :
3G Umts absolutnie nie do złapania - Topnet info wskazuje ok 113-117 dB, mobil Pratner pokazuje = lub < od 113
2g Edge poziom sygnału ok. max 95 - 99 prędkość ściągania ok 6-9 KB strony otwierają się 1-4 minut
Na zewnątrz (parapet) tylko w 1-m miejscu:
3G Umts łapie (od 4 dni)poziom sygnału 99 dB i często rozłącza prędkość ściągania 20-60 kB
2g Edge - 93 dB prędkość ściągania ok 10-15 kB brak różnicy przy otwieraniu stron
5. Pomiar z nową anteną 3G (15 dB Cybertech)
W pokoju:
3G Umts bardzo stabilnie niestety tylko 97-99 dB, prędkość ściągania 90-130 kB, łapie w każdym miejscu pokoju, niezależnie od miejsca byle w kierunku nadajnika
(dB absolutnie bez zmian)

Ping ok 130-170
2g Edge - 87-91 dB prędkość ściągania ok 15-25 kB dalej potwornie długo czeka się na otwarcie strony
Na zewnątrz (parapet) w różnych miejscach:
3G Umts poziom sygnału 88-95 dB prędkość ściągania identyczna czyli 90-130 (ping bez zmian)

2g Edge - 86-89 dB prędkość ściągania bez zmian brak różnicy przy otwieraniu stron
6. Interpretacja wyników
Jako że uważam że w domowych warunkach poziomu sygnału i zakłóceń zmierzyć się nie da - opieramy się tylko na wynikach podanych przez modem.
3G/Edge z anteną działa bardzo podobnie za oknem jak i w pokoju. Różnica jest niewielki a prędkość jest bez zmian. Więc spokojnie może być w pokoju (wygląda że bardziej chodzi o wysokość mocowania)
Potworna różnica występuje bez anteny i z anteną - czyli antena działa i to dość przyzwoicie.
Podejrzewam że zysk nie jest wielki ponieważ jest to niskie piętro i na drodze do nadajnika musi być budynek który odbija.
7.Podsumowanie
Czy antena działa - tak i to bardzo dobrze. Czy ma wzmocnienie 15 dB, jeżeli porównamy -117 bez i 99dB po jej podłączeniu to tak. Jeżeli porównamy na zewnątrz sam modem i modem z anteną to zysk jet mniejszy nisz 10 dB. Wynika to przede wszystkim z tego że wzmocnienie sygnału zależy od kilkunastu składowych więc nie ma się czym przejmować.
Czy antena warta jest swojej ceny - odp. jest negatywna, 130 zł za komplet z plastykową anteną to stanowczo za dużo. Ale z powodu braku innych możliwości musimy płacić.
Czy warto ją kupić ? Pytani powinno brzmieć "czy jest jakaś alternatywa" niestety nie ma (poza innymi nie sprawdzonymi antenami)
Reasumując to nie wybór tylko brak wyboru. Brak innej alternatywy, jeżeli nie możemy zmienić operatora to tylko jedna z tych anten może pomóc
Najgorsze jednak jest sama technologia 6 nadajników w okolicy w odległości 1-1,5 km a ja potrzebuję specjalnej anteny!!! dziwne !!!
8. Linux/ Windows
Z uwagi że każdy z was zauważył że strony w tej samej przeglądarce firefox/opera/chrome z jakiegoś nie wytłumaczalnego powodu otwierają się szybciej na dowolnej wersji/dystrybucji linuksa niż na Windowsie. Próbowałem zrobić wam test/porównanie ale na Ubuntu 10.04 nie udało mi się połączyć z siecią po odp. zainstalowaniu i skonfigurowaniu modemu(wina linuksa) a na Mandrivie 2010.1 udało się ale po chwili pracy wywala mi „GUI” i nie jestem w stanie dojść dla czego, zmiana sterowników ATI/MODEMU nie pomaga a zastosowanie innych tradycyjnych rozwiązań nie rozwiązuje problemu. Ale taki już jest Linuks że należy z nim walczyć, a szkoda bo ma predyspozycję. Fedorę 13 odpuściłem bo wygląda jak wygląda, potworne kłopoty z zależnościami i co tu dużo mówić bateria w moim lapku nawet godziny nie pociągnie, o debianie już nie wspomnę – po co oni robią jeszcze takie systemy?
9. Uwagi
Z racji braku stojaka zastosowałem karton wygląda jak wygląda ale działa. A karton i taśma jest przezroczysta dla fali radiowych - teoria.
UWAGA antena również poprawia EDGE i to sporo, najprawdopodobniej w wyniku zwiększenia powierzchni.
Zauważyłem że programy mierzą sygnał max do wartości 117 - i to jest jego wartość graniczna przynajmniej Ja nie zanotowałem innej większej wartości.
Najważniejsze przy poziomie sygnału 99dB na modemie bez anteny za oknem jest dużo gorzej niż przy 99 dB na antenie w domu. Poziom sygnału ten sam a ale jakość połączenia na antenie jest nieporównywalna.
Uwaga przy poziomie sygnału 100dB następuje „zawsze” rozłączenie, zerwanie połączenia, z tym że na antenie nie zrywa tylko pisze połączone(sesja aktywna) ale w żaden sposób nie da się nic ściągnąć ani otworzyć strony.

PS. Proszę administratora o utworzenie specjalnego działu z testami anten !! gdzie każdy będzie mógł opisać i swój wynalazek !!!
Proszę również o dopisywanie opinii co do tego testu. Starałem się nie pominąć żadnych istotnych rzeczy i skupić się na pisemnych wynikach (literkach i liczbach) bo zdjęcia z "imageshack" lubią
się przeterminować.
Dziękuję wszystkim za pomoc w wyborze sprzętu.