UMTS via BT - problemy natury egzystencjalnej ;-)

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
zmechu
Użytkownik forum

UMTS via BT - problemy natury egzystencjalnej ;-)

Post autor: zmechu »

Witam!

Mam nadzieję że wybrałem najbardziej odpowiedni dział :-)

Problem jest następujący: mam telefon (SE Naite) oraz odbiornik BT. Na telefonie UMTS (HSDPA 3.6M), wszystko się łączy, działa jako modem, internet w laptopie via BT działa i wszystko jest zasadniczo OK. Niemniej intryguje mnie szybkość działania całości.

W telefonie mam BT 2.0, odbiornik również. Nie dam głowy czy wspierają EDR, ale sądzę że tak. Odbiornik taki sam jak tutaj: http://allegro.pl/mikro-bluetooth-xp-7- ... 68495.html)

Całość łączy mi się z szybkością 1Mbit/s. I pytanie zasadnicze: da się wyciągnąć więcej?

Nie ukrywam, że docelowo chciałbym osiągnąć te 3MBit/s oferowane przez standard. Nie wiem tylko jak to ugryźć. Mianowicie w porcie szeregowym przez BT mogę maksymalnie ustawić szybkość ~1.2Mbit/s, więcej sterownik nie pozwala. I teraz nie wiem, czy jest sens kupowanie odbiornika BT w wersji 2.1+EDR (np taki jak: http://merlin.pl/Bluetooth-Asus-USB-BT2 ... 02524.html), bo co z tego że odbiornik osiąga 3Mbit skoro nie da się wyciągnąć z portu więcej niż 1Mbit. A może pop zainstalowaniu takiego "lepszego" odbiornika pojawią się szybsze opcje?

Aktualnie łączność bezpośrednia komputer-komórka oscyluje wokół 1Mbit (120-130kB/s). Wychodzi więc na to, że (chyba) któryś z komponentów więcej nie wyciągnie. Stawiam na tani odbiornik BT, ale z kolei powracam do pytania - czy warto kupować lepszy....

Za porady będę wdzięczny :-)
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zmechu, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Artur
Awatar użytkownika
baxxxio
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: UMTS via BT - problemy natury egzystencjalnej ;-)

Post autor: baxxxio »

Po kablu jakie predkosci osiagasz ?
Ostatnio zmieniony 2010-09-20, 11:15 przez baxxxio, łącznie zmieniany 2 razy.
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

zmechu pisze:I pytanie zasadnicze: da się wyciągnąć więcej?
Tak, do 3Mbit/s powinno udać się.
zmechu pisze:Stawiam na tani odbiornik BT, ale z kolei powracam do pytania - czy warto kupować lepszy....
Powinieneś mieć w zestawie kabel USB.
Podłącz telefon do komputera za pomocą kabla i sprawdź jakie osiągasz prędkości.
Trzeba wykluczyć, czy winny jest BT, czy sieć w danej lokalizacji osiąga 1Mbit/s
Awatar użytkownika
baxxxio
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: baxxxio »

Natie to chyba lowendowy telefon, na pewno ma BT 2.1 z edr ?
Sprawdzales inny telefon po BT ?
zmechu
Użytkownik forum

Dziękuję za odpowiedzi!

Kabelka USB niestety nie posiadam.

Co zaś specyfikacji, to wedle Sony telefon ma "Bluetooth® Technology : Bluetooth® 2.0 + EDR (Enhanced Data Rate)". Czyli te 3Mbit powinien wyciągnąć :-)
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zmechu, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Artur
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

zmechu pisze: Kabelka USB niestety nie posiadam.
Allegro oryginalny za ~10zł z przesyłką.
Myślę, że taniej kupić kabel USB i sprawdzić czy ma sens inwestowanie w szybszy BT.
zmechu
Użytkownik forum

Bardzo możliwe że będzie szybciej i taniej, ale sztuką jest aby kabelków uniknąć. Jakby nie było całe to forum opiera się na problematyce, jak te druty wysiudać :-)

Co do tematu - nie mogę ustalić, gdzie jest pies pogrzebany. Mam stacjonarny, laptop, dwa różne nadajniki BT na USB i telefon, i w żadnej konfiguracji nie udało mi się wyciągnąć więcej niż ~140kB/s (~1.2Mbit/s)...
Pozdrawiam
Artur
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

zmechu pisze:Co zaś specyfikacji, to wedle Sony telefon ma "Bluetooth® Technology : Bluetooth® 2.0 + EDR (Enhanced Data Rate)". Czyli te 3Mbit powinien wyciągnąć :-)
Ale to jest tak jak z wifi - sztywny TDD, czyli mierząc transfer w jedną stronę trzeba to podzielić na pół i jeszcze odjąć na korekcję błędów spowodowanych zakłóceniami, na które BT jest czuły niestety.
zmechu
Użytkownik forum

Patryk pisze:
zmechu pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Ale to jest tak jak z wifi - sztywny TDD, czyli mierząc transfer w jedną stronę trzeba to podzielić na pół i jeszcze odjąć na korekcję błędów spowodowanych zakłóceniami, na które BT jest czuły niestety.
Możliwe, choć chyba nie do końca. Przy połączeniu 1Mbit via BT uzyskuję w zasadzie te 1Mbit. Przy 3Mbit oczekiwałbym takich mocnych 2Mbit :-)

Eksperymentowałem w warunkach zbliżonych do idealnych, odległość miedzy urządzeniami max 1m, zakłócenia myślę że na poziomie niskim.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-09-21, 00:00 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-09-20, 23:00 przez zmechu, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Artur
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

zmechu pisze:zakłócenia myślę że na poziomie niskim
Weź pod uwagę że modem 3G ma dużą moc i może zakłócać BT o ile nie masz anteny zewnętrznej.
Nie pomagam na PW!
zmechu
Użytkownik forum

Pozwolę sobie odgrzebać temat, bo nabrałem conieco doświadczenia :-)

Najpierw kilka przemyśleń ogólnych. Do testów użyłem trzech różnych adapterów BT (dwa typowe "Made in China", jeden Asusa). Testy przeprowadziłem wieloplatformowo, dwa komputery z WinXP, jeden z Win7, jeden z Linuksem (konsola). Plus trzy telefony z BT: Nokia, Samsung i SE. Kombinacji wyszło więc sporo.

Wniosek jest w zasadzie jeden: jak naprawdę działa technologia Bluetooth, to chyba nikt pojęcia nie ma :-) Nie udało mi się bowiem znaleźć związku przyczynowo-skutkowego w różnych kombinacjach. Głównym celem eksperymentu było określenie szybkości pracy. Tak więc z grubsza wyglądało to tak:
* transfer plików z telefonu na komputer to zazwyczaj 20-35kB/s
* transfer między komórkami to zazwyczaj 20-25kB/s
* transfer z komputera na telefon: pod Win7 ok. 120kB/s, WinXP: 70-80kB/s. Skąd różnice w szybkości wysyłania/odbierania? Magia...
* magią przysypane są sterowniki. Dial-up via BT to niekiedy max 115kb/s (WinXP), a pod Linuksem i Win7 nieco ponad 900kb/s. Pod XP można wymusić niekiedy zainstalowanie niefirmowych sterowników, ale skutkuje to albo rzeczywistym zwiększeniem szybkości (900kb/s) albo tylko zmianą opisu (niby jest 900, a praktycznie i tak 115). Z dial-upu więcej wycisnąć się nie udało.

Największą szybkość połączenia udało mi się wyciągnąć na laptopie Asusa z WinXP, a BT Asusa i Asus Bluetooth Suite. Przy połączeniu telefonu z komputerem poprzez usługę BT PAN Access Point pojawiło się połączenie internetowe o szybkości 3Mb/s, które realnie wyciągało 185kB/s (czyli ok 1.5Mb/s), pingi 200ms w górę. W systemie Linux połączenie nie dochodziło do skutku (ale to na 99% problemy z konfiguracją), zaś na Win7 i WinXP z systemowymi sterownikami połączenie BT było, ale internetu już nie.

Reasumując: mimo że BT to standard, to faktycznie zachowuje się mocno chimerycznie. W różnych warunkach osiąga się różne prędkości, a największa którą osiągnąłem to 50% deklarowanej na urządzeniu. Oczywiście, tak jak w WiFi są narzuty, ramki, sumy kontrolne itp., niemniej nad konfiguracją niekiedy trzeba posiedzieć.

A.
Pozdrawiam
Artur
ODPOWIEDZ