UMTS via BT - problemy natury egzystencjalnej ;-)
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
UMTS via BT - problemy natury egzystencjalnej ;-)
Witam!
Mam nadzieję że wybrałem najbardziej odpowiedni dział :-)
Problem jest następujący: mam telefon (SE Naite) oraz odbiornik BT. Na telefonie UMTS (HSDPA 3.6M), wszystko się łączy, działa jako modem, internet w laptopie via BT działa i wszystko jest zasadniczo OK. Niemniej intryguje mnie szybkość działania całości.
W telefonie mam BT 2.0, odbiornik również. Nie dam głowy czy wspierają EDR, ale sądzę że tak. Odbiornik taki sam jak tutaj: http://allegro.pl/mikro-bluetooth-xp-7- ... 68495.html)
Całość łączy mi się z szybkością 1Mbit/s. I pytanie zasadnicze: da się wyciągnąć więcej?
Nie ukrywam, że docelowo chciałbym osiągnąć te 3MBit/s oferowane przez standard. Nie wiem tylko jak to ugryźć. Mianowicie w porcie szeregowym przez BT mogę maksymalnie ustawić szybkość ~1.2Mbit/s, więcej sterownik nie pozwala. I teraz nie wiem, czy jest sens kupowanie odbiornika BT w wersji 2.1+EDR (np taki jak: http://merlin.pl/Bluetooth-Asus-USB-BT2 ... 02524.html), bo co z tego że odbiornik osiąga 3Mbit skoro nie da się wyciągnąć z portu więcej niż 1Mbit. A może pop zainstalowaniu takiego "lepszego" odbiornika pojawią się szybsze opcje?
Aktualnie łączność bezpośrednia komputer-komórka oscyluje wokół 1Mbit (120-130kB/s). Wychodzi więc na to, że (chyba) któryś z komponentów więcej nie wyciągnie. Stawiam na tani odbiornik BT, ale z kolei powracam do pytania - czy warto kupować lepszy....
Za porady będę wdzięczny :-)
Mam nadzieję że wybrałem najbardziej odpowiedni dział :-)
Problem jest następujący: mam telefon (SE Naite) oraz odbiornik BT. Na telefonie UMTS (HSDPA 3.6M), wszystko się łączy, działa jako modem, internet w laptopie via BT działa i wszystko jest zasadniczo OK. Niemniej intryguje mnie szybkość działania całości.
W telefonie mam BT 2.0, odbiornik również. Nie dam głowy czy wspierają EDR, ale sądzę że tak. Odbiornik taki sam jak tutaj: http://allegro.pl/mikro-bluetooth-xp-7- ... 68495.html)
Całość łączy mi się z szybkością 1Mbit/s. I pytanie zasadnicze: da się wyciągnąć więcej?
Nie ukrywam, że docelowo chciałbym osiągnąć te 3MBit/s oferowane przez standard. Nie wiem tylko jak to ugryźć. Mianowicie w porcie szeregowym przez BT mogę maksymalnie ustawić szybkość ~1.2Mbit/s, więcej sterownik nie pozwala. I teraz nie wiem, czy jest sens kupowanie odbiornika BT w wersji 2.1+EDR (np taki jak: http://merlin.pl/Bluetooth-Asus-USB-BT2 ... 02524.html), bo co z tego że odbiornik osiąga 3Mbit skoro nie da się wyciągnąć z portu więcej niż 1Mbit. A może pop zainstalowaniu takiego "lepszego" odbiornika pojawią się szybsze opcje?
Aktualnie łączność bezpośrednia komputer-komórka oscyluje wokół 1Mbit (120-130kB/s). Wychodzi więc na to, że (chyba) któryś z komponentów więcej nie wyciągnie. Stawiam na tani odbiornik BT, ale z kolei powracam do pytania - czy warto kupować lepszy....
Za porady będę wdzięczny :-)
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zmechu, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Artur
Artur
- baxxxio
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: UMTS via BT - problemy natury egzystencjalnej ;-)
Po kablu jakie predkosci osiagasz ?
Ostatnio zmieniony 2010-09-20, 11:15 przez baxxxio, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Guru bezprzewodowy
Tak, do 3Mbit/s powinno udać się.zmechu pisze:I pytanie zasadnicze: da się wyciągnąć więcej?
Powinieneś mieć w zestawie kabel USB.zmechu pisze:Stawiam na tani odbiornik BT, ale z kolei powracam do pytania - czy warto kupować lepszy....
Podłącz telefon do komputera za pomocą kabla i sprawdź jakie osiągasz prędkości.
Trzeba wykluczyć, czy winny jest BT, czy sieć w danej lokalizacji osiąga 1Mbit/s
- baxxxio
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Natie to chyba lowendowy telefon, na pewno ma BT 2.1 z edr ?
Sprawdzales inny telefon po BT ?
Sprawdzales inny telefon po BT ?
-
- Użytkownik forum
Dziękuję za odpowiedzi!
Kabelka USB niestety nie posiadam.
Co zaś specyfikacji, to wedle Sony telefon ma "Bluetooth® Technology : Bluetooth® 2.0 + EDR (Enhanced Data Rate)". Czyli te 3Mbit powinien wyciągnąć :-)
Kabelka USB niestety nie posiadam.
Co zaś specyfikacji, to wedle Sony telefon ma "Bluetooth® Technology : Bluetooth® 2.0 + EDR (Enhanced Data Rate)". Czyli te 3Mbit powinien wyciągnąć :-)
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zmechu, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Artur
Artur
-
- Guru bezprzewodowy
Allegro oryginalny za ~10zł z przesyłką.zmechu pisze: Kabelka USB niestety nie posiadam.
Myślę, że taniej kupić kabel USB i sprawdzić czy ma sens inwestowanie w szybszy BT.
-
- Użytkownik forum
Bardzo możliwe że będzie szybciej i taniej, ale sztuką jest aby kabelków uniknąć. Jakby nie było całe to forum opiera się na problematyce, jak te druty wysiudać :-)
Co do tematu - nie mogę ustalić, gdzie jest pies pogrzebany. Mam stacjonarny, laptop, dwa różne nadajniki BT na USB i telefon, i w żadnej konfiguracji nie udało mi się wyciągnąć więcej niż ~140kB/s (~1.2Mbit/s)...
Co do tematu - nie mogę ustalić, gdzie jest pies pogrzebany. Mam stacjonarny, laptop, dwa różne nadajniki BT na USB i telefon, i w żadnej konfiguracji nie udało mi się wyciągnąć więcej niż ~140kB/s (~1.2Mbit/s)...
Pozdrawiam
Artur
Artur
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Ale to jest tak jak z wifi - sztywny TDD, czyli mierząc transfer w jedną stronę trzeba to podzielić na pół i jeszcze odjąć na korekcję błędów spowodowanych zakłóceniami, na które BT jest czuły niestety.zmechu pisze:Co zaś specyfikacji, to wedle Sony telefon ma "Bluetooth® Technology : Bluetooth® 2.0 + EDR (Enhanced Data Rate)". Czyli te 3Mbit powinien wyciągnąć :-)
-
- Użytkownik forum
Możliwe, choć chyba nie do końca. Przy połączeniu 1Mbit via BT uzyskuję w zasadzie te 1Mbit. Przy 3Mbit oczekiwałbym takich mocnych 2Mbit :-)Patryk pisze:Ale to jest tak jak z wifi - sztywny TDD, czyli mierząc transfer w jedną stronę trzeba to podzielić na pół i jeszcze odjąć na korekcję błędów spowodowanych zakłóceniami, na które BT jest czuły niestety.zmechu pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Eksperymentowałem w warunkach zbliżonych do idealnych, odległość miedzy urządzeniami max 1m, zakłócenia myślę że na poziomie niskim.
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-09-21, 00:00 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-09-20, 23:00 przez zmechu, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Artur
Artur
- wojteks
- *** Administrator ***
Weź pod uwagę że modem 3G ma dużą moc i może zakłócać BT o ile nie masz anteny zewnętrznej.zmechu pisze:zakłócenia myślę że na poziomie niskim
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Pozwolę sobie odgrzebać temat, bo nabrałem conieco doświadczenia :-)
Najpierw kilka przemyśleń ogólnych. Do testów użyłem trzech różnych adapterów BT (dwa typowe "Made in China", jeden Asusa). Testy przeprowadziłem wieloplatformowo, dwa komputery z WinXP, jeden z Win7, jeden z Linuksem (konsola). Plus trzy telefony z BT: Nokia, Samsung i SE. Kombinacji wyszło więc sporo.
Wniosek jest w zasadzie jeden: jak naprawdę działa technologia Bluetooth, to chyba nikt pojęcia nie ma :-) Nie udało mi się bowiem znaleźć związku przyczynowo-skutkowego w różnych kombinacjach. Głównym celem eksperymentu było określenie szybkości pracy. Tak więc z grubsza wyglądało to tak:
* transfer plików z telefonu na komputer to zazwyczaj 20-35kB/s
* transfer między komórkami to zazwyczaj 20-25kB/s
* transfer z komputera na telefon: pod Win7 ok. 120kB/s, WinXP: 70-80kB/s. Skąd różnice w szybkości wysyłania/odbierania? Magia...
* magią przysypane są sterowniki. Dial-up via BT to niekiedy max 115kb/s (WinXP), a pod Linuksem i Win7 nieco ponad 900kb/s. Pod XP można wymusić niekiedy zainstalowanie niefirmowych sterowników, ale skutkuje to albo rzeczywistym zwiększeniem szybkości (900kb/s) albo tylko zmianą opisu (niby jest 900, a praktycznie i tak 115). Z dial-upu więcej wycisnąć się nie udało.
Największą szybkość połączenia udało mi się wyciągnąć na laptopie Asusa z WinXP, a BT Asusa i Asus Bluetooth Suite. Przy połączeniu telefonu z komputerem poprzez usługę BT PAN Access Point pojawiło się połączenie internetowe o szybkości 3Mb/s, które realnie wyciągało 185kB/s (czyli ok 1.5Mb/s), pingi 200ms w górę. W systemie Linux połączenie nie dochodziło do skutku (ale to na 99% problemy z konfiguracją), zaś na Win7 i WinXP z systemowymi sterownikami połączenie BT było, ale internetu już nie.
Reasumując: mimo że BT to standard, to faktycznie zachowuje się mocno chimerycznie. W różnych warunkach osiąga się różne prędkości, a największa którą osiągnąłem to 50% deklarowanej na urządzeniu. Oczywiście, tak jak w WiFi są narzuty, ramki, sumy kontrolne itp., niemniej nad konfiguracją niekiedy trzeba posiedzieć.
A.
Najpierw kilka przemyśleń ogólnych. Do testów użyłem trzech różnych adapterów BT (dwa typowe "Made in China", jeden Asusa). Testy przeprowadziłem wieloplatformowo, dwa komputery z WinXP, jeden z Win7, jeden z Linuksem (konsola). Plus trzy telefony z BT: Nokia, Samsung i SE. Kombinacji wyszło więc sporo.
Wniosek jest w zasadzie jeden: jak naprawdę działa technologia Bluetooth, to chyba nikt pojęcia nie ma :-) Nie udało mi się bowiem znaleźć związku przyczynowo-skutkowego w różnych kombinacjach. Głównym celem eksperymentu było określenie szybkości pracy. Tak więc z grubsza wyglądało to tak:
* transfer plików z telefonu na komputer to zazwyczaj 20-35kB/s
* transfer między komórkami to zazwyczaj 20-25kB/s
* transfer z komputera na telefon: pod Win7 ok. 120kB/s, WinXP: 70-80kB/s. Skąd różnice w szybkości wysyłania/odbierania? Magia...
* magią przysypane są sterowniki. Dial-up via BT to niekiedy max 115kb/s (WinXP), a pod Linuksem i Win7 nieco ponad 900kb/s. Pod XP można wymusić niekiedy zainstalowanie niefirmowych sterowników, ale skutkuje to albo rzeczywistym zwiększeniem szybkości (900kb/s) albo tylko zmianą opisu (niby jest 900, a praktycznie i tak 115). Z dial-upu więcej wycisnąć się nie udało.
Największą szybkość połączenia udało mi się wyciągnąć na laptopie Asusa z WinXP, a BT Asusa i Asus Bluetooth Suite. Przy połączeniu telefonu z komputerem poprzez usługę BT PAN Access Point pojawiło się połączenie internetowe o szybkości 3Mb/s, które realnie wyciągało 185kB/s (czyli ok 1.5Mb/s), pingi 200ms w górę. W systemie Linux połączenie nie dochodziło do skutku (ale to na 99% problemy z konfiguracją), zaś na Win7 i WinXP z systemowymi sterownikami połączenie BT było, ale internetu już nie.
Reasumując: mimo że BT to standard, to faktycznie zachowuje się mocno chimerycznie. W różnych warunkach osiąga się różne prędkości, a największa którą osiągnąłem to 50% deklarowanej na urządzeniu. Oczywiście, tak jak w WiFi są narzuty, ramki, sumy kontrolne itp., niemniej nad konfiguracją niekiedy trzeba posiedzieć.
A.
Pozdrawiam
Artur
Artur