Już za niedługo zacznę podróżować po Europie ponad 4 tygodnie poza domem,potrzebował bym zainstalować sobie jakiś necik tak abym miał kontakt z rodziną i znajomymi tu w Polsce.
albi 2000 pisze:Już za niedługo zacznę podróżować po Europie ponad 4 tygodnie
Aby sprecyzować Twoje pytanie. Rozumiem, że będziesz w wielu krajach europejskich i interesuje Cię dostęp za pomocą sieci telefonii komórkowej w każdym z tych krajów?
PS. Możesz zmienić sposób identyfikacji przeglądarki internetowej na jakiś "ludzki"? a nie 12345
Pozdr, (R) BliSki. (tm) Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
To sprawdź innych operatorów to powiesz, że tanio. W Plusie czy Erze najtaniej 8zł za 1MB i to nie we wszystkich kraja co ma Play. Np. w stowarzyszonych są normalne stawki czyli 25zł za 1MB.
albi 2000 pisze:czyli co państwo to inny dostawca?
Jesli ma byc tanio - tak.
albi 2000 pisze:Nie ma nic uniwersalnego?
Jest - dowolny dostawca z PL i roaming. Tylko zapomnij ze bedzie tanio.
No i jeszcze jest jedna mozliwosc: w wiekszosci hoteli jest (drozszy lub tanszy) dostep do WiFi. Wiele restauracji fast-food, kawiarni etc. udostepniaja siec. Moze taka forma dostepu bedzie wystarczajaca?
Tylko PLAY i tylko karta. (jedyne sensowne rozwiązanie na roaming)
"Najtańsze" rozwiązanie, jedynie GG i email przez program pocztowy.
Jeśli chodzi o internet w roamingu radzę zapoznać się z tym wątkiem: http://telepolis.pl/forum/viewtopic.php?t=45663&start=0
marens pisze:Jeśli chodzi o internet w roamingu radzę zapoznać się z tym wątkiem:
I dlatego bede trzymal przy swoim: karta prepaid w kraju docelowym, 2.5€ za dobe i zero niespodzianek. Ewentualnie karta prepaid + oplata za transfer, ale to nie czesto sie oplaca.
Jeśli na kilka krajów to swego czasu w Three Irlandzkim internet na abonament i na kartę działał w całej sieci Three na świecie (Austria, Dania, Indonezja, Hong-Kong, Włochy, Irlandia, Szwecja, Austria i Wielka Brytania).
Nie wiem jak teraz.
Co do kupna kart w każdym kraju to jak dla mnie za duże cyrki i w sumie nie zawsze człowiek wie co podpisuje bo nie zna rynku i zasad na nim panujących.
Ale to moje zdanie.
W wiekszosci krajow SIMa dostaniesz w supermarketach, na stacjach bezynowych, w budkach z papierosami. Jesli w domu sie doinformujesz co chcesz, to zalatwienie karty to niewiele wiecej niz kupno piwa.
ja.michal pisze:i w sumie nie zawsze człowiek wie co podpisuje
Dosc duzo podrozuje po europie i nigdzie nie musialem nic podpisywac.