[problem] orange freedom pro-limit?

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Michu55
Użytkownik forum

[problem] orange freedom pro-limit?

Post autor: Michu55 »

Otóż 3 tygodnie temu podpisałem umowę na orange freedom pro (musiałem to wybrać... brak linii telefonicznej jak i zasięgu 3g). Póki nie przekroczyłem limitu śmigało aż miło, stale ponad 1 Mb/s (naprawdę pozytywnie zaskoczyła mnie technologia CDMA) ale po wyczerpaniu GB jest istna TRAGEDIA. Strony ładują się bez końca, większość muszę z 5 razy odświeżyć zanim cokolwiek się załaduje, mimo zewnętrznej anteny i świetnego zasięgu. Bywa tak że strona nie ładuje się wcale, a kiedy kliknę na odśwież to nagle pokazuje się cała w sekundę.
A teraz do rzeczy. Mam ten net na próbę i mogę jeszcze się wycofać. Znajomy ma firmę i mam w planach olać ten net i podpisać umowę na Nowy BE Standard na jego firmę. Według strony orange w abonamencie mam obsługę CDMA/EDGE/itd. w dodatku za 65zł mam 10GB i nielimitowane pobieranie w nocy. Dodatkowo jest opcja samej karty bez modemu. Modem chce kupić na własną rękę. No i tu was proszę o pomoc. Czy to będzie działać i jaki modem mam kupić (na allegro coś znajdę) tak aby działała karta sim od orange, był jednocześnie routerem, posiadał technologię cdma/edge, wifi i mógł podłączyć zewnętrzną antenę (bez niej mam znikomy zasięg cdma).

Swoją drogą jak to jest że osoby z mobilnym internetem korzystają z "naszej" ;) technologi CDMA i mają darmowe pobieranie w nocy podczas gdy nas się olewa i daje śmieszne 3 GB na miesiąc. Według mnie ta oferta umiera śmiercią naturalną i nie ma co liczyć na poprawę, więc trzeba się z niej wycofać póki mogę. Co o tym myślicie?
Ostatnio zmieniony 2010-09-24, 20:51 przez Michu55, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: [problem] orange freedom pro-limit?

Post autor: krystianb »

Michu55 pisze: Czy to będzie działać i jaki modem mam kupić (na allegro coś znajdę)
Jak kupisz jeden ze sprzętów cdma które sprzedaje orange (czy to routery axesstel czy modemy anydaty) to będzie działać.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

krystianb pisze:czy to routery axesstel
Ja bym wybrał to.
Michu55
Użytkownik forum

Ładnie walą w bambuko za 65 zł 10GB i nielimitowane noce w zamian 3GB za 50zł, w dodatku nie ma żadnej możliwości powiększenia czy też dokupienia dodatkowych GB.

@edit

Mam pytanko...są na forum osoby które już zrobiły taki "myk"? Jak wam to działa, karta sama się przełącza na CDMA, jak z prędkością...trzyma 1 Mb/s?

Może ktoś ma na sprzedanie tego axesstela bo swojego będę musiał oddać przy rezygnacji, a na allegro ich nie widać. Jest jakaś alternatywa dla niego?
Awatar użytkownika
Brylant19
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Brylant19 »

Michu55 pisze:Ładnie walą w bambuko za 65 zł 10GB i nielimitowane noce w zamian 3GB za 50zł, w dodatku nie ma żadnej możliwości powiększenia czy też dokupienia dodatkowych GB.
Ta oferta jak sam napisałes ma umrzec, wiec sie nie dziw...
Michu55 pisze:Mam pytanko...są na forum osoby które już zrobiły taki "myk"?
Ja sam robie taki myk, bo juz kupilem na allegro taki router (Axesstel MV410) używany po okazyjnej cenie :D i tylko czekam jeszcze 3 tyg i podpisuje umowe:)
Michu55 pisze:jak z prędkością...trzyma 1 Mb/s?
Chyba orange nie limituje jeszcze CDMA więc mozna i więcej ale to zalezy od obciążenia nadajnika...
Michu55 pisze:Może ktoś ma na sprzedanie tego axesstela bo swojego będę musiał oddać przy rezygnacji, a na allegro ich nie widać
Są na allegro:) i nowe i często uzywane sie trafiają:)

http://allegro.pl/nowy-axesstel-mv400-m ... 53326.html

i
http://allegro.pl/ruter-router-cdma-axe ... 53088.html

:)
Orange LTE 800 2x ATK20 (~20km)
http://www.speedtest.net/android/1925801168.png
Michu55
Użytkownik forum

No faktycznie są, dzięki za linki...szukałem pod komunikacja i łączność może dlatego nic nie znalazłem :) Dzięki wszystkim za odpowiedzi, dobrze że tu napisałem bo wkopał bym się na najbliższe 2 latam.
Zauważyłem że oferta bez modemu Business Everywhere Profit-Business Everywhere Standard chyba się różni od tej z modemem Nowy BE Standard, myślałem że to jedno i to samo, a abonament jest niższy bo nie bierzemy modemu. Jednak jak zauważyłem przy tej pierwszej trzeba dopłacać do Hotspot, więc równie dobrze może nie zawierać w sobie obsługi CDMA jak i szczęśliwych godzin, jak myślicie? Dla pewności lepiej chyba brać Nowy BE Standard z najtańszym modemem (i tak zaraz pójdzie w odstawkę) bo widzę że ta opcja z 3 internetów bezprzewodowych w orange najszybciej się rozwija i najczęściej się zmienia
Awatar użytkownika
Brylant19

Michu55 pisze:Zauważyłem że oferta bez modemu Business Everywhere Profit-Business Everywhere Standard chyba się różni od tej z modemem Nowy BE Standard
Pierwsza oferta (Business Everywhere Profit) to promocja sprzed "rewolucji" i nie ma szczęśliwych godzin... i pozostałych typu pakiety i cała naprzód..
Michu55 pisze:Dla pewności lepiej chyba brać Nowy BE Standard z najtańszym modemem (i tak zaraz pójdzie w odstawkę)
PO Co Ci modem?
W Nowy BE Standard w ofercie bez modemu masz umowe na 12 miesięcy i o 10% nizszy abonament:)
Michu55
Użytkownik forum

Brylant19 pisze:W Nowy BE Standard w ofercie bez modemu masz umowe na 12 miesięcy i o 10% nizszy abonament:)
podaj linka do tej informacji jak możesz
Awatar użytkownika
Brylant19

Moge

http://www.orange.pl/portal/map/map/corpo_inet_mobile

i w drugim od góry paseczku masz "Abonament przy zakupie planu bez terminala" :)
dkk
Użytkownik forum

Post autor: dkk »

Brylant19 pisze:W Nowy BE Standard w ofercie bez modemu masz umowe na 12 miesięcy i o 10% nizszy abonament:)
Potwierdzam, Nowy BE standard bez modemu z rabatem -10% (czyli abo 48,6zł brutto), ale według mnie lepsza cenowo jest jednak oferta z modemem - rabat 10% przez 12 miesięcy daje sumę oszczędności 64,80 zł netto. W zamian za umowę 24 mies abo droższy o 5,4zł netto dostajesz modem - na przykład za dodatkową dopłatę 129,6zł (w abo) plus dopłąta za modem anydata 635 (219zł) masz łączny koszt modemu 425,29zł brutto - na Allegro nie dostaniesz tańszego nowego (można się jeszcze zastanowić nad lekko używanym), jeżeli jeszcze nie znalazłeś tej promocji z rabatem -10% wyślij mi maila na PW odeślę Ci regulamin.

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-09-24, 22:11 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-09-24, 21:10 przez dkk, łącznie zmieniany 1 raz.
Michu55
Użytkownik forum

dkk pisze:Potwierdzam, Nowy BE standard bez modemu z rabatem -10% (czyli abo 48,6zł brutto), ale według mnie lepsza cenowo jest jednak oferta z modemem - rabat 10% przez 12 miesięcy daje sumę oszczędności 64,80 zł netto. W zamian za umowę 24 mies abo droższy o 5,4zł netto dostajesz modem - na przykład za dodatkową dopłatę 129,6zł (w abo) plus dopłąta za modem anydata 635 (219zł) masz łączny koszt modemu 425,29zł brutto - na Allegro nie dostaniesz tańszego nowego (można się jeszcze zastanowić nad lekko używanym), jeżeli jeszcze nie znalazłeś tej promocji z rabatem -10% wyślij mi maila na PW odeślę Ci regulamin.
Jakiś dziwny ten twój post ;) Nie bardzo go rozumiem.
Jutro podjadę do orange i posłucham sobie co oni mają do powiedzenia na ten temat. Jak powiem że rezygnuję to może czymś zabłysną :D
Ostatnio zmieniony 2010-09-25, 07:04 przez Michu55, łącznie zmieniany 1 raz.
dkk
Użytkownik forum

Post autor: dkk »

Michu55 pisze:
Jakiś dziwny ten twój post ;) Nie bardzo go rozumie.
Jutro podjadę do orange i posłucham sobie co oni mają do powiedzenia na ten temat. Jak powiem że rezygnuję to może czymś zabłysną :D
No nie zawsze bywam zrozumiały;) - podsumowując najważniejsze wg mnie anydaty mają teraz tak dobrą cenę i jest ich tak mało na wolnym rynku, że opłaca Ci się bardziej wziąć ofertę z tym modemem zamiast tańszego o kilka złotych abonamentu - ale to tylko moje zdanie;P
Michu55
Użytkownik forum

przecież ten modem jest dostępny tylko w opcji orange freedom pro, poza tym jak już mówiłem potrzebuję modemu z możliwością podłączenia zewnętrznej anteny bo mam kicha zasięg
Awatar użytkownika
Brylant19

dkk pisze:według mnie lepsza cenowo jest jednak oferta z modemem - rabat 10% przez 12 miesięcy daje sumę oszczędności 64,80 zł netto. W zamian za umowę 24 mies abo droższy o 5,4zł netto dostajesz modem
No moze i bardziej sie oplaca z tym modemem ale jeżeli komus zalezy na krótszej umowie, tak jak w moim przypadku to z chęcią wybierze opcje z rabatem i umowa na 12 miesięcy:)
ale jeżeli komus nie przeszkadza umowa na 24miesiące to jest tak jak piszesz:)
marek_30
Stały użytkownik forum

Post autor: marek_30 »

dkk pisze:Nowy BE standard bez modemu z rabatem -10% (czyli abo 48,6zł brutto)

chyba netto ? 48,60 zł (59,29 zł z VAT) nic innego nie mogę znaleźć na stronie orange.pl ?
Michu55
Użytkownik forum

Brylant19 pisze:i umowa na 12 miesięcy:)
gdzie masz taką informację?
ODPOWIEDZ