Co zrobić z kartą SimData?
Moderator: Moderatorzy
-
- Mistrz bezprzewodowy
Co zrobić z kartą SimData?
Mam kartę Simdata, na której jest (powinno być?) ok. 75 zł.
Karta jeszcze jest aktywna, ale już bez możliwości wykonywania połączeń oraz (co specyficzne dla Plusa) także bez możliwości sprawdzenia stanu konta.
Nie widzę sensu dalszego jej doładowywania, a wyrzucić szkoda.
Czy ktoś ma pomysł jak pożytecznie można by tę kartę wykorzystać?
Karta jeszcze jest aktywna, ale już bez możliwości wykonywania połączeń oraz (co specyficzne dla Plusa) także bez możliwości sprawdzenia stanu konta.
Nie widzę sensu dalszego jej doładowywania, a wyrzucić szkoda.
Czy ktoś ma pomysł jak pożytecznie można by tę kartę wykorzystać?
Krzysztof
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Co zrobić z kartą SimData?
Bez jakiegokolwiek doładowania to nie bardzo. Jak coś na niej będzie to zawsze można na jakieś SMSy premium zużyć (zapłacić za VOD, jakiś program czy coś w ten deseń).
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Masz do wyboru:
a). Wyczerpać na internet dane.
b). Albo na smsy Premium, jaką pełną licencje, do programòw smsem zakupić. Tak jak kolega, wyżej napisał.
c). Ostatecznie wydzwonił do kogoś.
Żeby któreś z tych zabiegów, mogło być wykonalne, trzeba doładować konto za min. 5zł by były wychodzące połączenia, za tą kwote na 2 dni.
a). Wyczerpać na internet dane.
b). Albo na smsy Premium, jaką pełną licencje, do programòw smsem zakupić. Tak jak kolega, wyżej napisał.
c). Ostatecznie wydzwonił do kogoś.
Żeby któreś z tych zabiegów, mogło być wykonalne, trzeba doładować konto za min. 5zł by były wychodzące połączenia, za tą kwote na 2 dni.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
To uważaj, bo (o ile się nie mylę) po dwóch tygodniach konto jest zerowane.Chris-Kr pisze:Karta jeszcze jest aktywna, ale już bez możliwości wykonywania połączeń oraz (co specyficzne dla Plusa) także bez możliwości sprawdzenia stanu konta.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Dziwne, kiedyś Rzecznik Praw Konsumenta miał się tym zając i operatorzy mieli zwracać kasę niewykorzystaną na połączenia. Czyżby nie zajął się tym?YaHooo pisze:To uważaj, bo (o ile się nie mylę) po dwóch tygodniach konto jest zerowane.
W takim razie operatorzy zwyczajnie kradną naszą kasę...
To tak jakbym kupił benzynę i musiał ją w miesiąc wyjeździć, bo jak nie to przyjdą i mi wysączą/spuszczą resztę z baku

Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
Po niejasnościach jakie zachodzą, raczej nie. W Orange to samo jest, w ciągu 5 dni, jak konta nie doładujemy, pieniądze znikają bezwarunkowo.BliSki pisze:Czyżby nie zajął się tym?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Nielimitowany, łącznie zmieniany 2 razy.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Wiem, że w SimPlusie po tygodniu od wyłączenia połączeń wychodzących przysyłają SMS informujący, że w przypadku braku zasilenia konto zostanie zerowane.BliSki pisze:Czyżby nie zajął się tym?
Tak, ale z tego co mi się wydaje, to Plus wprowadził jako ostatni.BliSki pisze:W takim razie operatorzy zwyczajnie kradną naszą kasę...
Celne porównanieBliSki pisze:To tak jakbym kupił benzynę i musiał ją w miesiąc wyjeździć, bo jak nie to przyjdą i mi wysączą/spuszczą resztę z baku![]()

Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez YaHooo, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Mistrz bezprzewodowy
Nie, akurat w tym względzie to Plus zachowuje się wzorowo, w przypadku SimDaty środki na koncie w praktyce pozostają jeszcze przez co najmniej 12 miesięcy. Jest to jednak niewielką pociechą, skoro ceny zarówno za internet jak i za połączenia głosowe pozostały na poziomie z przed 5 latYaHooo pisze:To uważaj, bo (o ile się nie mylę) po dwóch tygodniach konto jest zerowane.
Jest to tym dziwniejsze, że VMNO działający na infrastrukturze Plusa oferują bardzo atrakcyjne warunki, natomiast sam Plus sprawia wrażenie, jakby mu w ogóle nie zależało na indywidualnych klientach.
A zerowanie konta natychmiast po upływie okresu ważności rozmów wychodzących, to specjalność Orange.
Ostatnio zmieniony 2010-09-26, 21:24 przez Chris-Kr, łącznie zmieniany 1 raz.
Krzysztof
- Pijo
- Stary wyga bezprzewodowy
Era nie zabiera i nie zabierała kasy. Kasa jest na koncie aż do dezaktywacji numeru .Tak, ale z tego co mi się wydaje, to Plus wprowadził jako ostatni.
W Simplusie zerują konto bodajże po 30 dniach od upłynięcia terminu na wychodzące .YaHooo pisze:Wiem, że w SimPlusie po tygodniu od wyłączenia połączeń wychodzących przysyłają SMS informujący, że w przypadku braku zasilenia konto zostanie zerowane.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
A to ładnieChris-Kr pisze:Nie, akurat w tym względzie to Plus zachowuje się wzorowo, w przypadku SimDaty środki na koncie pozostają jeszcze przez co najmniej 12 miesięcy.

Nie to, że nie zależy na klientach, lecz zależy na wymuszaniu doładowań.Chris-Kr pisze:Jest to tym dziwniejsze, że VMNO działający na infrastrukturze Plusa oferują bardzo atrakcyjne warunki, natomiast sam Plus sprawia wrażenie, jakby mu w ogóle nie zależało na indywidualnych klientach.
Tego nie wiedziałemPijo pisze:Era nie zabiera i nie zabierała kasy. Kasa jest na koncie aż do dezaktywacji numeru .

Już dawno nie miałem takie sytuacji, więc nie pamiętamPijo pisze:W Simplusie zerują konto bodajże po 30 dniach od upłynięcia terminu na wychodzące .

Pozdrawiam YaHooo 

-
Ja jeszcze miałem okazję tego doświadczyć do niedawna, oprócz zerowania konta, zawsze robiło mi się minusowe saldo, z niewyjaśnionej dotąd przyczyny.YaHooo pisze:Już dawno nie miałem takie sytuacji, więc nie pamiętam
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
To tak jeszcze nie miałem nigdyNielimitowany pisze:zawsze robiło mi się minusowe saldo, z niewyjaśnionej dotąd przyczyny.

Pozdrawiam YaHooo 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
W Erze dłużej kasa jest na koncie jak jest konto zarejestrowane. Ja miałem stary numer zarejestrowany to mimo, że było po wszystkich terminach chyba dwa lata to po włożeniu karty do telefonu zarejestrowała się do sieci i o dziwo udało się doładować konto i działało.
Wydaje mi się, że coś rejestracja daje, przynajmniej w Erze.
Ogólnie Era podchodzi jakoś z luzem do rachunków. Nie blokuje po miesiącu niepłacenia. Plus po drugiej fakturze niezapłaconej zakłada blokadę. Play dzwoni po jednej z informacją, że ja się nie wpłaci w ciągu X dni to blokują. W Erze jak miałem BC to zdarzyło mi się dwa razy nie zapłacić trzech faktur pod rząd (ponad 120zł jedna) i nie zablokowali wychodzących. Internet chodził dalej. Oczywiście po trzeciej fakturze, a przed czwartą, pismo wysłali z prośbą o uregulowanie zaległych faktur.
Wydaje mi się, że coś rejestracja daje, przynajmniej w Erze.
Ogólnie Era podchodzi jakoś z luzem do rachunków. Nie blokuje po miesiącu niepłacenia. Plus po drugiej fakturze niezapłaconej zakłada blokadę. Play dzwoni po jednej z informacją, że ja się nie wpłaci w ciągu X dni to blokują. W Erze jak miałem BC to zdarzyło mi się dwa razy nie zapłacić trzech faktur pod rząd (ponad 120zł jedna) i nie zablokowali wychodzących. Internet chodził dalej. Oczywiście po trzeciej fakturze, a przed czwartą, pismo wysłali z prośbą o uregulowanie zaległych faktur.
- wojteks
- *** Administrator ***
Niestety już kasują kasę po miesiącu, przychodzi SMS z ostrzeżeniem kilka dni wcześniej.Chris-Kr pisze:w przypadku SimDaty środki na koncie w praktyce pozostają jeszcze przez co najmniej 12 miesięcy.
Nie pomagam na PW!
-
- Mistrz bezprzewodowy
Czy jesteś pewien, że to dotyczy karty SimData?wojteks pisze:Niestety już kasują kasę po miesiącu, przychodzi SMS z ostrzeżeniem kilka dni wcześniej.
Bo że tak jest w SimPlusie to wiem, ale sam na swojej karcie SimData miałem okazję sprawdzić, że środki nie zniknęły mi z konta przez okres 23 miesięcy, od kwietnia 2008 aż do marca 2010, gdy kartę doładowywałem ostatni raz.
Czyżby Plus zmienił swoją politykę w tym względzie?
Krzysztof
- wojteks
- *** Administrator ***
Tak, zniknęło mi 48zł w sierpniu więc jestem pewny.Chris-Kr pisze:Czy jesteś pewien, że to dotyczy karty SimData?
A tak wygląda historia w SMSach:
Kod: Zaznacz cały
2010-04-14 19:35:13 Kwota doladowania 50 PLN, stan konta 50.87 PLN
2010-07-14 07:14:38 Rozmowy i SMS wychodzace zostaly zablokowane. Zasil swoje konto.
2010-08-13 08:58:27 Doladuj sie i wykorzystaj pieniadze, ktore masz na koncie. Jesli nie zasilisz konta, za 3 dni, saldo na Twoim koncie zgodnie z regulaminem zostanie wyzerowane.
2010-08-17 09:29:06 Informujemy, ze dodatnie saldo na Twoim koncie zostalo wyzerowane. Jesli jednak w ciagu 10 dni zasilisz konto odzyskasz pieniadze. Skorzystaj z ostatniej szansy.
2010-08-24 09:32:50 Tylko 3 dni! Tyle czasu pozostalo Ci aby zasilic konto i odzyskac saldo ktore zostalo wyzerowane. Za 3 dni utracisz je bezpowrotnie. Nie zwlekaj. Doladuj konto!
2010-09-02 18:16:22 Polaczenia wychodzace zostaly odblokowane.
2010-09-02 18:16:22 Kwota doladowania 5 PLN, stan konta 5 PLN
Kod: Zaznacz cały
> *100#
Aktualny stan konta: 3.35 PLN. Konto wazne do dnia 04/09/2010
Nie pomagam na PW!
-
- Mistrz bezprzewodowy
W świetle tego co napisałeś, na moim koncie Simdata już zapewne nie ma żadnych środków, a
moje rozważania n/t " Co zrobić z kartą SimData" stały się całkowicie bezprzedmiotowe.
Przynajmniej nie mam już teraz wątpliwości, co zrobić z tą kartą
moje rozważania n/t " Co zrobić z kartą SimData" stały się całkowicie bezprzedmiotowe.
Przynajmniej nie mam już teraz wątpliwości, co zrobić z tą kartą

Krzysztof