wymuszanie HSDPA,iplus

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
meno8877
Początkujący użytkownik forum

wymuszanie HSDPA,iplus

Post autor: meno8877 »

Witam wszystkich! Z góry przepraszam za brak wiedzy i głupoty które ewentualnie wypisze......Panowie i Panie chodzi mi dokładnie o to żeby mi ktoś wytłumaczył to całe ,,Pingowanie" czy coś takiego ale w jakiś najprostszy sposób.Mam modem huawei E230 Program Top_netinfo ver.3.52 i chcę jak każdy mieć jak najlepszą prędkość transmisji :rotfl: W wymuszaniu HSxPA mam ustawione:
Sek.między komendami:2
Wielkośc pakietu: 20
I Przypadkowo wpisany jakiś przezemnie adres IP

I teraz proszę wytłumaczcie mi czy ja przypadkiem komuś nie robie na złość wysyłając do niego te pakiety,czy jest to moralne zachowanie czy robią tak tylko samolubni maniacy??Zauważyłem że teraz mam cały czas HSDPA i widać różnice na plus nie ma tego początkowego zawiasu który jest po przełaczaniu UMTS/HSDPA. Jeśli takie zachowanie jest do zaakceptowania to proszę podajcie mi jakiś neutralny adres IP żebym nikomu nie szkodził swoim zachowaniem.......Inne pytanie które mnie dręczy ma się do modemu czy mogę go jakoś usprawnić chociażby oprogramowaniem??jeśli tak to w jaki sposób bo ściągłem tak owe oprogramowanie ale nie mam możliwości ingerencji żeby coś w nim zmienić nadmienie że modem jest z abonamentu plusa jaka kolwiek próba czegokolwiek na nim konczy się komunikatem ,,pliki tylko do odczytu nie można skopiować ani przenieść plików.........itd. A byłbym zapomniał kończy mi się umowa i zastanawiam się czy jest sens zakupu nowego modemu czy to nie jest tak jak z telefonami że poprostu coraz więcej pierdół za przeproszeniem dodają a i tak telefon służy nam do zwykłej rozmowy.Bardzo proszę o opinie na ten temat czy jak wezmę nowy modem jest szansa na jakiś duży skok w zasięgu a co za tym idzie szybkości .Bardzo przepraszam za błędy i czekam na odpowiedzi
Awatar użytkownika
kedzi
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: wymuszanie HSDPA,iplus

Post autor: kedzi »

meno8877 pisze:Panowie i Panie chodzi mi dokładnie o to żeby mi ktoś wytłumaczył to całe ,,Pingowanie" czy coś takiego ale w jakiś najprostszy sposób.
Więc chodzi o to że ciągle wysyłasz dane na serwer i przez to nie schodzi Ci do UMTS-a ;)
meno8877 pisze:I teraz proszę wytłumaczcie mi czy ja przypadkiem komuś nie robie na złość wysyłając do niego te pakiety,czy jest to moralne zachowanie czy robią tak tylko samolubni maniacy??
Sądzę że np. onet.pl ma tak wielkie serwery, że im to nie przeszkadza i dla nich to jest normalne, w końcu nie mogą Cię sprawdzić w jakim celu to robisz.
meno8877 pisze:Jeśli takie zachowanie jest do zaakceptowania to proszę podajcie mi jakiś neutralny adres IP żebym nikomu nie szkodził swoim zachowaniem.....
www.onet.pl albo www.wp.pl, "przynajmniej" ja z nich korzystam i się nie przejmuje ;)
meno8877 pisze:Inne pytanie które mnie dręczy ma się do modemu czy mogę go jakoś usprawnić chociażby oprogramowaniem??
Chyba tylko najnowsze firmware i sterowniki a tak to raczej nic nie da się zrobić.
meno8877 pisze:A byłbym zapomniał kończy mi się umowa i zastanawiam się czy jest sens zakupu nowego modemu czy to nie jest tak jak z telefonami że poprostu coraz więcej pierdół za przeproszeniem dodają a i tak telefon służy nam do zwykłej rozmowy.
Taka prawda jest, sądzę że Twój modem jest wystarczającym modelem ;) Bo i tak jak na razie powyżej niż 7.2 Mbit/s nie osiągniesz.
meno8877 pisze:Bardzo proszę o opinie na ten temat czy jak wezmę nowy modem jest szansa na jakiś duży skok w zasięgu a co za tym idzie szybkości .Bardzo przepraszam za błędy i czekam na odpowiedzi
Każdy modem odbiera podobnie, są jakieś tam wyjątki ale dużej różnicy nie będzie ;) jedynie antena może sporo dać ;)
Ostatnio zmieniony 2010-09-21, 20:38 przez kedzi, łącznie zmieniany 1 raz.
Nielimitowany

Post autor: Nielimitowany »

czy jak wezmę nowy modem jest szansa na jakiś duży skok w zasięgu a co za tym idzie szybkości
Możliwe, lecz by na prawdę uzyskać ten skok zasięgu, przy tym transferu, trzeba zaopatrzyć się w antenę zewnętrzną. :)
meno8877

Wielkie dzięki kolego kedzi Napisz mi tylko jeszcze jakie proponujesz wartości dla tych Sek.między komendami i Wielkość pakietu???Pytam już tak dla formalności bo podejrzewam że chodzi po prostu o takie żeby nie zdążył się przerzucić z UMTS na HSDPA mam rację??No i temat uznałbym za zakończony gdyby nie jedno pytanie które tam zostało :

Inne pytanie które mnie dręczy ma się do modemu czy mogę go jakoś usprawnić chociażby oprogramowaniem??jeśli tak to w jaki sposób bo ściągłem tak owe oprogramowanie ale nie mam możliwości ingerencji żeby coś w nim zmienić nadmienie że modem jest z abonamentu plusa jaka kolwiek próba czegokolwiek na nim konczy się komunikatem ,,pliki tylko do odczytu nie można skopiować ani przenieść plików.........itd

No niestety tu też podejrzewam że musiałbym ściągnąć sim-locka o ile plus jeszcze daje sim-locki i o ile modemy w ogóle je mają sorry jak pisałem nie jestem w temacie :D A dlaczego ktoś zada pytanie uparłem się zmieniać oprogramowanie skoro wszystko w porządku nic z modemem się nie dzieje podam dwa argumenty:

1)Jeśli jest możliwość korzystania z czegoś nowszego ,,lepszego"to czemu z tego nie skorzystać
2)Wkurza mnie i plus manager który po odłączeniu od portu USB modemu i po ponownym podpięciu, wciska się na chama ze swoją instalką....

Bardzo dziekuje za dotychczasowe odpowiedzi
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Chris-Kr »

kedzi pisze: www.onet.pl albo www.wp.pl, bynajmniej ja z nich korzystam i się nie przejmuje ;)
Proponuję, żebyś sobie do Googla wpisał słowo "bynajmniej" i poczytał, jakie jest znaczenie tego słowa ;)
Krzysztof
Awatar użytkownika
kedzi

Post autor: kedzi »

meno8877 pisze:Napisz mi tylko jeszcze jakie proponujesz wartości dla tych Sek.między komendami i Wielkość pakietu???
To już metodą prób i błędów musisz próbować. Sądzę że czas jest dobry tylko może zwiększ pakiet do 32 ;)
meno8877 pisze:Pytam już tak dla formalności bo podejrzewam że chodzi po prostu o takie żeby nie zdążył się przerzucić z UMTS na HSDPA mam rację??
Tak dobrze to rozumiesz :ok:
meno8877 pisze:Inne pytanie które mnie dręczy ma się do modemu czy mogę go jakoś usprawnić chociażby oprogramowaniem??jeśli tak to w jaki sposób bo ściągłem tak owe oprogramowanie ale nie mam możliwości ingerencji żeby coś w nim zmienić nadmienie że modem jest z abonamentu plusa jaka kolwiek próba czegokolwiek na nim konczy się komunikatem ,,pliki tylko do odczytu nie można skopiować ani przenieść plików.........itd
Sądzę że znajdziesz to w :faq: Bo to jest już trochę zabawy, a raczej już to było przerabiane :ok:

[ Dodano: 2010-09-21, 21:39 ]
Chris-Kr pisze:Proponuję, żebyś sobie do Googla wpisał słowo "bynajmniej" i poczytał, jakie jest znaczenie tego słowa ;)
Dzięki za zwrócenie mi uwagi i już zmieniłem na poprawnie tak jak powinno być ;)
meno8877

Odświeżam ponownie temat ponieważ mam pewien problem z HSDPA :/ problem polega na tym że łącząc się z internetem wskakuje mi bardzo ładnie HSDPA jednak trwa to około dwóch trzech minut i wskakuje UMTS. Gdy już się zmieni w żaden sposób nie mogę wrócić do HSDPA próbowałem ściągania jakiegoś pliku,otwierania kilku stron naraz,pingowania i nic :( Gdy pinguje wyskakuje :,,Błąd, prawdopodobnie został przekroczony czas oczekiwania na odpowiedź"! lub jakieś bardzo duże jednostki czasowe. Czym to może być spowodowane ??obciążeniem sieci,słabym zasięgiem ( moc sygnału w granicach 28-36 %) czy coś z BTS-em???Może w jakiś sposób wytłumaczyłbym sobie to wszystko gdyby nie fakt że właśnie przez pierwsze minuty wszystko śmiga elegancko....dodam że nie zdążyło mi się to pierwszy raz i występuje w każdym połączeniu.Bardzo proszę o pomoc bo nie chciałem zakładać nowego tematu.......
aoc

Post autor: aoc »

meno8877 pisze:Odświeżam ponownie temat ponieważ mam pewien problem z HSDPA :/ problem polega na tym że łącząc się z internetem wskakuje mi bardzo ładnie HSDPA jednak trwa to około dwóch trzech minut i wskakuje UMTS. Gdy już się zmieni w żaden sposób nie mogę wrócić do HSDPA próbowałem ściągania jakiegoś pliku,otwierania kilku stron naraz,pingowania i nic :( Gdy pinguje wyskakuje :,,Błąd, prawdopodobnie został przekroczony czas oczekiwania na odpowiedź"! lub jakieś bardzo duże jednostki czasowe. Czym to może być spowodowane ??obciążeniem sieci,słabym zasięgiem ( moc sygnału w granicach 28-36 %) czy coś z BTS-em???Może w jakiś sposób wytłumaczyłbym sobie to wszystko gdyby nie fakt że właśnie przez pierwsze minuty wszystko śmiga elegancko....dodam że nie zdążyło mi się to pierwszy raz i występuje w każdym połączeniu.Bardzo proszę o pomoc bo nie chciałem zakładać nowego tematu.......
Ja mam tak samo z orange free tyle ze u mnie od początku połączenia jest tylko UMTS. Jak sobie z tym radze?
1. Łącze się z internetem za pomocą TNI
2. Odpalam wiersz poleceń i i wpisuje komendę "ping wp.pl -t -l 100" po czym ją uruchamiam
3. W TNI wchodzę w plik--> ustawienia następnie zakładka gprs/umts. W tej zakladce zaznaczam "tylko gprs/edge" klikam zastosuj, od razu nie czekając na nic zaznaczam "tylko umts/hsdpa (wcdma)" klikam zastosuj odczekuję chwilę i łapie mi HSDPA.

Czasami punkt trzeci trzeba powtórzyć kilka razy.
Nie znam innego sposobu, ale ten działa u mnie doskonale.
meno8877

Kolego aoc a gdzie ty dokładnie robisz??bo raczej nie w wymuszeniu HSxPA..Chodzi mi dokładnie o twój drugi punkt?? :zdziwko:
aoc

Post autor: aoc »

Nie bardzo rozumiem o co pytasz ale:
Start--> Programy--> Akcesoria--> Wiersz poleceń
ODPOWIEDZ