iPlus- wysyłanie smsów

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
brss45
Początkujący użytkownik forum

iPlus- wysyłanie smsów

Post autor: brss45 »

Witam,
mam pewien problem z wysyłaniem SMS-ów z iPlusa. Manager działa normalnie- uruchamia się, łączy z internetem itd.. Jednak, gdy chcę wysłać SMSa do osoby X lub np. Biura Obsługi to po chwili informuję mnie, że "wysyłanie nie powiodło się" i tak w każdym przypadku. Jest może jakaś rada na to? Trzeba mieć odpowiednio skonfigurowanego managera pod to?

Z góry dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
ra-v
Mistrz bezprzewodowy

Re: iPlus- wysyłanie smsów

Post autor: ra-v »

Powinno chodzić na standardowych ustawieniach, o ile pamiętam (nie mam teraz iPM) sprawdź jeszcze numer centrum wiadomości. Sprawdź na Plus Online czy nie masz przypadkowo, albo i nie zablokowanego wysyłania SMS.

Możesz też zadzwonić do BOKu, do obsługi technicznej iPlusa.
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
brss45

Możesz mi wyjaśnić, co miałeś na myśli pisząc:
...sprawdź jeszcze numer centrum wiadomości....
Pod jakim kątem to sprawdzić? [znalazłem ten numer, ale co dalej?]

Oraz gdzie można sprawdzić na Plus Online funkcje zablokowania/odblokowania SMSów? Trochę poszukałem, ale nie mogę znaleźć.

Pozdrawiam.

P.S. Może dodam jeszcze, że nie mam problemów z otrzymywaniem wiadomości. Jedynie z ich wysyłaniem.
Awatar użytkownika
obserwator

Post autor: obserwator »

Pod kątem poprawności numeru. Prawidłowy numer +48601000310. Jeśli numer masz prawidłowy i zapisany tak jak wkleiłem, to napisz kiedy pojawił się ten problem?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

brss45 a możesz wysłać SMS'a za pomocą <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a>? U mnie iPlus Menadżer też miał problemy z wysyłaniem smsm'ów.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
brss45

obserwator pisze:Pod kątem poprawności numeru. Prawidłowy numer +48601000310. Jeśli numer masz prawidłowy i zapisany tak jak wkleiłem, to napisz kiedy pojawił się ten problem?
Numer jest poprawny. Problem pojawił się przy pierwszej jakiejkolwiek próbie wysłania sms-a.

YaHooo:
Niestety, nie udaje mi się. być może źle skonfigurowałem ustawienia programu (gdyż w tych tematach jestem zielony...). Po naciśnięciu "wyślij" w panelu wysyłania wiadomości po jakimś czasie pojawia się taki komunikat:

Przez 15 sekund nie udało się uzyskać pozytywnej odpowiedzi z modemu.
Wiadomości mogła nie zostać poprawnie wysłana, rezygnuję.
Odpowiedź modemu:
AT+CMGS=24
>
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

brss45 pisze:Niestety, nie udaje mi się. być może źle skonfigurowałem ustawienia programu (gdyż w tych tematach jestem zielony...). Po naciśnięciu "wyślij" w panelu wysyłania wiadomości po jakimś czasie pojawia się taki komunikat:
To konfiguracja TNI jest ok. Ale niestety nie umiem Ci pomóc na podstawie tego błędu. Być może TNI nie obsługuje trybu w jakim Twój modem wysyła smsy. A jaki to modem?

Przełóż kartę SIM do telefonu i tam spróbuj wysłać SMS'a.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
brss45

Jest to modem Huawei E1750 HSDPA 7,2.

Sposobu z przełożeniem do telefonu próbowałem. Po próbie wysłania SMSa wyświetla się komunikat "Zablokowane".
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Chris-Kr »

brss45 pisze:Jest to modem Huawei E1750 HSDPA 7,2.
Mam taki sam modem i nie mam żadnych problemów z wysyłaniem SMS-ów, bez względu na używany program.
Jaką masz wersję firmware?
Po próbie wysłania SMSa wyświetla się komunikat "Zablokowane".
Tak wygląda, jakbyś miał zablokowaną przez operatora możliwość wysyłania SMS-ów.
Czy Twoja taryfa na pewno obejmuje taką możliwość?
Wsadź do modemu inną kartę SIM i wówczas spróbuj wysłać SMS-a.
Krzysztof
brss45

Jaką masz wersję firmware?
Jest to wersja 2.2.

Co do taryfy to na pewno je obejmuje. Gdyż podczas zalogowania na internetowe zarządzanie kontem to widnieje ilość smsów do wykorzystania w pakiecie.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Chris-Kr pisze:Tak wygląda, jakbyś miał zablokowaną przez operatora możliwość wysyłania SMS-ów.
Można spróbować sprawdzić to na stronce https://ssl.plusgsm.pl/ebok-web/basic/loginStep1.action Tam jest opcja blokowania SMS'ów o ile dobrze kojarzę. Ewentualnie zadzwonić do BOK'u i przedstawić problem. Ważne by powiedzieć, że wkładałeś kartę do telefonu i wyskoczyło Ci "zablokowane".
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

brss45 pisze:Jest to wersja 2.2.
To jest chyba numer wersji iPlusManagera, a mnie chodziło o firmware modemu.
Nie wiem, czy iPlusManager ją wyświetla, ale można ją odczytać np. wysyłając do modemu polecenie ATI .
Niezależnie od tego, zadzwoń do BOK-u i zrób tak, jak radził YaHooo.
Krzysztof
brss45

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Tak jeszcze dla wyjaśnienia- osoby z BOKu za bardzo nie pomogły, jedynie podali kilka rozwiązań, które nie podziałały. A rozwiązanie zagadki jest takie (brawa dla mego kuzyna ;) ): Mogę wysyłać SMSy, ale gdy iPlus Manager jest rozłączony z internetem... Strasznie dziwne, ale cóż...

Jeszcze zadam tutaj pytanie, aby nie otwierać nowych tematów, bo pewnie przyda mi się na przyszłość. Przypuśćmy taką sytuację:
- skończył mi się podstawowy limit (taki jaki jest w umowie)
- mam aktywowanego iPluspobieracza
- zakupiłem dodatkowy trannsfer

I teraz, kiedy po przekroczeniu limitu nie mam możliwości korzystania z IPluspobieracza, to po zakupie dodatkowych MB przywilej z korzystania tej opcji jest mi dany? Czy jednak muszę czekać na koniec okresu rozliczeniowego i przywrócenia mi tej opcji?
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

brss45 pisze:Mogę wysyłać SMSy, ale gdy iPlus Manager jest rozłączony z internetem... Strasznie dziwne, ale cóż...
Sciągnij sobie program Top_NetInfo - http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t ... sc&start=0 , a pozbędziesz się wszelkich ograniczeń tego typu.
Krzysztof
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

brss45 pisze:Mogę wysyłać SMSy, ale gdy iPlus Manager jest rozłączony z internetem... Strasznie dziwne, ale cóż...
Szczerze to pierwszy raz widzę taką sytuację. Ale najważniejsze, że wiadomo co jest nie tak.
ODPOWIEDZ