internet radiowy a wifi

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
oczkoo
Początkujący użytkownik forum

internet radiowy a wifi

Post autor: oczkoo »

Czesc

Mazm internet radiowy 2mb i place 50zl miesiezne. POlaczenie z internetem wyglada tak , ze mam anetne na dachu , dlugi czarny kabel na ktorym jest specjalna nakretka ktora sie wkreca w karte graficzna. Takze internet jest tylko dla jednego kompa , a ja chcialbym z niego zrobic bezprzewodowy zebym po przeniesieniu pc w inne miejsce mogl z niego korzystac (aktualnie nie moge go przeniesc bo kabel jest za krotki) , jak i mogl sie laczyc z nim poprzez np. telefon. Da sie cos takiego zrobic? Pytam sie poniewaz na stronie dostawcy mojego internetu w dziale uslugi dodatkowe jest opcja bezprzewodowy internet WiFi - 10zl. Jesli wedlug mojego dostawcy za bezprzewodowy internet mialbym placic 50zl (2mb) + 10(WifI) to wychodzi 60zl za 2 mb , a to juz nawet w dzisiejszesz, ciagle zacofanej polsce za duzo za taka predkosc. CZy moge sam sobie jakos kupic router , czy cos inego podpiac pod kabel i gotowe. Mam ten internet juz prawie 4 lata i technlogia jego dzialana jest prosta. Aktualnie jakbym zalozyl od nowa ten intertnet u tego samego dostawcy (mojego) to mialbym jakas skrzyneczke w domu ( czy cos takiego) , a 4 lata temu (czyli to co ja mam) po prostu antena , dlugi kabel ipod karte sieciowa.

Jesli uwazacie , ze nie ma to sensu zakladac Wifi u tego dostawcy lub tez sie w jakis spsoob nie da(dlaczego?) , to co polecacie zrobic.

[ Dodano: 2010-09-30, 13:33 ]
http://www.wasserman.pl/_var/gfx/1176f5 ... 219b03.jpg taka ta nakretka ( przynajmniej z wygladu)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: internet radiowy a wifi

Post autor: Jo_gurt »

oczkoo pisze:ktora sie wkreca w karte graficzna
Raczej pewnie sieciową ;)
oczkoo pisze:CZy moge sam sobie jakos kupic router , czy cos inego podpiac pod kabel i gotowe.
Jak chcesz załatwić jednym urządzeniem to tylko Ovislink G.duo. Jak dwa to wybór będzie większy.
Sprawdź <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a>.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

oczkoo pisze:CZy moge sam sobie jakos kupic router , czy cos inego podpiac pod kabel i gotowe
Jakie zabezpieczenia stosuje dostawca? <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a> <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119030#119030" target="_blank">»MAC«</a> czy PPPoE?
oczkoo pisze:wychodzi 60zl za 2 mb , a to juz nawet w dzisiejszesz, ciagle zacofanej polsce za duzo za taka predkosc
Przecież nikt Cię nie zmusza do płacenia tak drogo, zawsze możesz coś tańszego znaleźć (ale czy będzie lepsze to tego nie wie nikt).
oczkoo pisze:Aktualnie jakbym zalozyl od nowa ten intertnet u tego samego dostawcy (mojego) to mialbym jakas skrzyneczke w domu
I pewnie 300zł za instalację zapłacisz.
Nie pomagam na PW!
oczkoo

Tak sieciowa :D. Tylko , ze ja na razie nie mam zadnego sprzetu , mam tak jak mialem od zawsze - kabel podlaczony pod antene. Co musze zakupic , bo na szybki rzut oka tam jest tlyko konfiguracja.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

oczkoo pisze:wkreca w karte graficzna.
Jaką tam graficzną, masz w kompie kartę wlan.
Jeśli sieć jest sprzed 4 lat to pewnie działa na 2.4GHz.
Zakładając powyższe, aby mieć wifi w domu potrzebujesz urządzenia z 2 radiami. W tej chwili jedyne to ovislink g.duo. Inną opcją jest zakup AP i routera z wbudowanym AP.
Najlepiej było by w jakiś sposób wymusić na dostawcy wymianę sprzętu, na ten nowy o którym piszesz, wtedy trzeba by było tylko router z wbudowanym AP kupić.
Aha i jeszcze trzeba sprawdzić czy dostawca nie stosuje <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a> ewentualnie jakie inne zabezpieczenia przed nieautoryzowanym dostępem.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
oczkoo

A jednak cos tam jest , moglem wczesniej podczytac zanim to napisalem. Teraz tylko wybor wybor Ap (routera). Tylko tu mnie cos niepokoi . bo chce aby wszelkie urzadzedzia jakie mam w domu byly wstanie polaczyc sie z internetem (np. telefon) ,jak moj stacjonarny pc , ktory oczekuje na kabel do internetu wpiety w karte sieciowa. Take prosze o podanie konkretnego sprzetu jaki nalezy zakupic zebym nie wydal kasy na marne.

I kolejna sprawa - dlaczego operator sieci na stronie dal inetnet bezprzewodowy - 10zl? Chcial po prostu wyciagnac wiecej kasy za cos o czym nie ma prawa decydowac >

[ Dodano: 2010-09-30, 13:50 ]
TTL=118 zwraca przy pingowaniu wp.pl. TO donbrze czy zle? W takiej stycucji jaki sprzet potrzebuje? Jak powiem operatorowi zeby mi wymienil sprzet to za to wszystko ja zaplace , a to wydatek okolo 200zl.

Kolejna sprawa : jakbym mi juz kiedys przyszlo wymienic sprzet na nowszy , to ten router ktory teraz jest dla mnie odpowiedni pasowalby do tamtego sprzetu?

I jeszcze jedno : 2mb za 50zl to duzo? Czy moze bardziej sie oplaca zmiana dostawcy?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

oczkoo pisze:dlaczego operator sieci na stronie dal inetnet bezprzewodowy - 10zl?
Pewnie daje dodatkowy AP (router) i za jego używanie liczy sobie 10zł albo daje dodatkowy IP i też liczy za to 10zł miesięcznie. Możliwości jest więcej i możemy tylko gdybać.
oczkoo pisze:TTL=118 zwraca przy pingowaniu wp.pl. TO donbrze czy zle?
Niby dobrze.
oczkoo pisze:W takiej stycucji jaki sprzet potrzebuje?
Ovislink G.Duo.
oczkoo pisze:to ten router ktory teraz jest dla mnie odpowiedni pasowalby do tamtego sprzetu?
Tak ale wtedy można użyć znacznie tańszego routera (np. Tp-Link WR340G).

Pisz poprawnie, czy tak trudno przeczytać co się napisało i poprawić błędy?
Nie pomagam na PW!
oczkoo

Przepraszam. Troche drogi ten sprzet , ale to nic. Rozumiem, ze bedzie on podlaczony do kabla , a do karty sieciowej , ktora jest w pc bedize podlaczona jakas antenka , ktora jest w pakiecie z tym sprzetem aby mogla odbierac dane. I polaczenie z telefonem jednoczesnie ( w tym samym czasie) tez bedize mozliwe. Jesli tak to mnie to satysfakcjonuje.

Orientujecie sie gdzie mozna kupic cos takiego? Poza zamawianiem przez internet

50zl za 2 mb to drogo? trzymac sie tego , czy zmienic?

* USA (FCC) 11 kanałów 2.412GHz~2.462GHz
* Europa (ETSI) 13 kanałów 2.412GHz~2.472GHz

Moge jakos sprawdzic , czy moj internet spelnia te wymogi?

[ Dodano: 2010-09-30, 14:49 ]
Nie wiem czy to ma znaczenie , ale logowaniue u mnie nie wyglada tak , ze musze wklepac nazwe uzytkownika i haslo. Po prostu podlacza kabel , instaluje sterowniki , kilkam na komputerek w dolnym rogu monitora , wybieram siec i dziala.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

oczkoo pisze:Rozumiem, ze bedzie on podlaczony do kabla , a do karty sieciowej , ktora jest w pc bedize podlaczona jakas antenka , ktora jest w pakiecie z tym sprzetem aby mogla odbierac dane.
Ten sprzęt ma 2 antenki, 1 odkręcasz i przykręcasz do karty sieciowej (zakładam, że w tej chwili jest rp-sma) Druga antenka rozsyła net po domu, łączyć się możesz wszystkim co obsługuje 2.4GHz.
Pozostaje tylko sprawa konfiguracji routera, jeśli po formacie kompa nie wpisujesz nic to dostawca stosuje tylko blokadę mac (i takiego omijał bym z daleka)
Dla pewności jaką masz teraz kartę wifi w kompie stacjonarnym.
oczkoo pisze: Jak powiem operatorowi zeby mi wymienil sprzet to za to wszystko ja zaplace , a to wydatek okolo 200zl.
Miałem na myśli za darmo, bo taka instalacja jaką teraz masz to się nadaje do muzeum techniki (jako eksponat), albo muzeum urynetów.

[ Dodano: 2010-09-30, 14:52 ]
oczkoo pisze:ze musze wklepac nazwe uzytkownika i haslo
Gdzie, bo jakoś dalej nie wiem.
oczkoo

Znow blad :|. Ze nie musze wklepac_mialo byc. Inslatuje sterowniki wybieram siec i sie laczy. Cos roztrzepany jestem. Pan ktory mi zakladal internet , zamontowal karte sieciowa chyba , no chyba ze wifi = sieciowa. Zaraz wrzuce zdjecia jak to wyglada.
Ostatnio zmieniony 2010-09-30, 14:28 przez oczkoo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

oczkoo pisze:no chyba ze wifi = sieciowa.
Tak, wifi to rodzaj sieci bezprzewodowej.
oczkoo

Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Tak, to jest radiowa (WiFi) karta sieciowa.
oczkoo

CZyli nie bac sie i kupowac ten router , czy jak to sie zwie?

[ Dodano: 2010-09-30, 18:50 ]
I czy przecietny telefon lub laptop bedzoie w stanie odebrac sygnal przez to urzadzenie? CHodzi o to , czy ta czestotliwosc jest tak popularna , ze wszystko bedzie w stanie to odebrac.

Da sie sprawdzic na jakiej czestotliwosc moja antena aktualnie odbiera?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

oczkoo pisze:Da sie sprawdzic na jakiej czestotliwosc moja antena aktualnie odbiera?
W ustawieniach karty w menadżerze urządzeń.
oczkoo

Nie moge znalezc , ale pewnie macie racje , i odbiera na 2,4.

To gdzie moge cos takiego kupic? W sklepach komputerowych chyba nie ma.

[ Dodano: 2010-09-30, 19:39 ]
Nie no , tak teraz wszedlem na strone Netii i moge miec internet 20mb za 60 zlotych ,a teraz za 2 mb place 50. CHyba pora to zmienic.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

oczkoo pisze:tak teraz wszedlem na strone Netii i moge miec internet 20mb za 60 zlotych
A masz linię telefoniczną i warunki techniczne?
Nie pomagam na PW!
oczkoo

tak , mam telefon od mniej wiecej 10 lat.CO do warunkow to nie wiem.

Wracajac do tego routera co poleciliscie, to on sie na 100% sprawdzi? ZEby nie bylo ze wywale 20zl w bloto.
ODPOWIEDZ