internet radiowy a wifi
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
internet radiowy a wifi
Czesc
Mazm internet radiowy 2mb i place 50zl miesiezne. POlaczenie z internetem wyglada tak , ze mam anetne na dachu , dlugi czarny kabel na ktorym jest specjalna nakretka ktora sie wkreca w karte graficzna. Takze internet jest tylko dla jednego kompa , a ja chcialbym z niego zrobic bezprzewodowy zebym po przeniesieniu pc w inne miejsce mogl z niego korzystac (aktualnie nie moge go przeniesc bo kabel jest za krotki) , jak i mogl sie laczyc z nim poprzez np. telefon. Da sie cos takiego zrobic? Pytam sie poniewaz na stronie dostawcy mojego internetu w dziale uslugi dodatkowe jest opcja bezprzewodowy internet WiFi - 10zl. Jesli wedlug mojego dostawcy za bezprzewodowy internet mialbym placic 50zl (2mb) + 10(WifI) to wychodzi 60zl za 2 mb , a to juz nawet w dzisiejszesz, ciagle zacofanej polsce za duzo za taka predkosc. CZy moge sam sobie jakos kupic router , czy cos inego podpiac pod kabel i gotowe. Mam ten internet juz prawie 4 lata i technlogia jego dzialana jest prosta. Aktualnie jakbym zalozyl od nowa ten intertnet u tego samego dostawcy (mojego) to mialbym jakas skrzyneczke w domu ( czy cos takiego) , a 4 lata temu (czyli to co ja mam) po prostu antena , dlugi kabel ipod karte sieciowa.
Jesli uwazacie , ze nie ma to sensu zakladac Wifi u tego dostawcy lub tez sie w jakis spsoob nie da(dlaczego?) , to co polecacie zrobic.
[ Dodano: 2010-09-30, 13:33 ]
http://www.wasserman.pl/_var/gfx/1176f5 ... 219b03.jpg taka ta nakretka ( przynajmniej z wygladu)
Mazm internet radiowy 2mb i place 50zl miesiezne. POlaczenie z internetem wyglada tak , ze mam anetne na dachu , dlugi czarny kabel na ktorym jest specjalna nakretka ktora sie wkreca w karte graficzna. Takze internet jest tylko dla jednego kompa , a ja chcialbym z niego zrobic bezprzewodowy zebym po przeniesieniu pc w inne miejsce mogl z niego korzystac (aktualnie nie moge go przeniesc bo kabel jest za krotki) , jak i mogl sie laczyc z nim poprzez np. telefon. Da sie cos takiego zrobic? Pytam sie poniewaz na stronie dostawcy mojego internetu w dziale uslugi dodatkowe jest opcja bezprzewodowy internet WiFi - 10zl. Jesli wedlug mojego dostawcy za bezprzewodowy internet mialbym placic 50zl (2mb) + 10(WifI) to wychodzi 60zl za 2 mb , a to juz nawet w dzisiejszesz, ciagle zacofanej polsce za duzo za taka predkosc. CZy moge sam sobie jakos kupic router , czy cos inego podpiac pod kabel i gotowe. Mam ten internet juz prawie 4 lata i technlogia jego dzialana jest prosta. Aktualnie jakbym zalozyl od nowa ten intertnet u tego samego dostawcy (mojego) to mialbym jakas skrzyneczke w domu ( czy cos takiego) , a 4 lata temu (czyli to co ja mam) po prostu antena , dlugi kabel ipod karte sieciowa.
Jesli uwazacie , ze nie ma to sensu zakladac Wifi u tego dostawcy lub tez sie w jakis spsoob nie da(dlaczego?) , to co polecacie zrobic.
[ Dodano: 2010-09-30, 13:33 ]
http://www.wasserman.pl/_var/gfx/1176f5 ... 219b03.jpg taka ta nakretka ( przynajmniej z wygladu)
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: internet radiowy a wifi
Raczej pewnie sieciowąoczkoo pisze:ktora sie wkreca w karte graficzna

Jak chcesz załatwić jednym urządzeniem to tylko Ovislink G.duo. Jak dwa to wybór będzie większy.oczkoo pisze:CZy moge sam sobie jakos kupic router , czy cos inego podpiac pod kabel i gotowe.
Sprawdź <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a>.
- wojteks
- *** Administrator ***
Jakie zabezpieczenia stosuje dostawca? <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a> <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119030#119030" target="_blank">»MAC«</a> czy PPPoE?oczkoo pisze:CZy moge sam sobie jakos kupic router , czy cos inego podpiac pod kabel i gotowe
Przecież nikt Cię nie zmusza do płacenia tak drogo, zawsze możesz coś tańszego znaleźć (ale czy będzie lepsze to tego nie wie nikt).oczkoo pisze:wychodzi 60zl za 2 mb , a to juz nawet w dzisiejszesz, ciagle zacofanej polsce za duzo za taka predkosc
I pewnie 300zł za instalację zapłacisz.oczkoo pisze:Aktualnie jakbym zalozyl od nowa ten intertnet u tego samego dostawcy (mojego) to mialbym jakas skrzyneczke w domu
Nie pomagam na PW!
-
Tak sieciowa
. Tylko , ze ja na razie nie mam zadnego sprzetu , mam tak jak mialem od zawsze - kabel podlaczony pod antene. Co musze zakupic , bo na szybki rzut oka tam jest tlyko konfiguracja.

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Jaką tam graficzną, masz w kompie kartę wlan.oczkoo pisze:wkreca w karte graficzna.
Jeśli sieć jest sprzed 4 lat to pewnie działa na 2.4GHz.
Zakładając powyższe, aby mieć wifi w domu potrzebujesz urządzenia z 2 radiami. W tej chwili jedyne to ovislink g.duo. Inną opcją jest zakup AP i routera z wbudowanym AP.
Najlepiej było by w jakiś sposób wymusić na dostawcy wymianę sprzętu, na ten nowy o którym piszesz, wtedy trzeba by było tylko router z wbudowanym AP kupić.
Aha i jeszcze trzeba sprawdzić czy dostawca nie stosuje <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a> ewentualnie jakie inne zabezpieczenia przed nieautoryzowanym dostępem.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
A jednak cos tam jest , moglem wczesniej podczytac zanim to napisalem. Teraz tylko wybor wybor Ap (routera). Tylko tu mnie cos niepokoi . bo chce aby wszelkie urzadzedzia jakie mam w domu byly wstanie polaczyc sie z internetem (np. telefon) ,jak moj stacjonarny pc , ktory oczekuje na kabel do internetu wpiety w karte sieciowa. Take prosze o podanie konkretnego sprzetu jaki nalezy zakupic zebym nie wydal kasy na marne.
I kolejna sprawa - dlaczego operator sieci na stronie dal inetnet bezprzewodowy - 10zl? Chcial po prostu wyciagnac wiecej kasy za cos o czym nie ma prawa decydowac >
[ Dodano: 2010-09-30, 13:50 ]
TTL=118 zwraca przy pingowaniu wp.pl. TO donbrze czy zle? W takiej stycucji jaki sprzet potrzebuje? Jak powiem operatorowi zeby mi wymienil sprzet to za to wszystko ja zaplace , a to wydatek okolo 200zl.
Kolejna sprawa : jakbym mi juz kiedys przyszlo wymienic sprzet na nowszy , to ten router ktory teraz jest dla mnie odpowiedni pasowalby do tamtego sprzetu?
I jeszcze jedno : 2mb za 50zl to duzo? Czy moze bardziej sie oplaca zmiana dostawcy?
I kolejna sprawa - dlaczego operator sieci na stronie dal inetnet bezprzewodowy - 10zl? Chcial po prostu wyciagnac wiecej kasy za cos o czym nie ma prawa decydowac >
[ Dodano: 2010-09-30, 13:50 ]
TTL=118 zwraca przy pingowaniu wp.pl. TO donbrze czy zle? W takiej stycucji jaki sprzet potrzebuje? Jak powiem operatorowi zeby mi wymienil sprzet to za to wszystko ja zaplace , a to wydatek okolo 200zl.
Kolejna sprawa : jakbym mi juz kiedys przyszlo wymienic sprzet na nowszy , to ten router ktory teraz jest dla mnie odpowiedni pasowalby do tamtego sprzetu?
I jeszcze jedno : 2mb za 50zl to duzo? Czy moze bardziej sie oplaca zmiana dostawcy?
- wojteks
- *** Administrator ***
Pewnie daje dodatkowy AP (router) i za jego używanie liczy sobie 10zł albo daje dodatkowy IP i też liczy za to 10zł miesięcznie. Możliwości jest więcej i możemy tylko gdybać.oczkoo pisze:dlaczego operator sieci na stronie dal inetnet bezprzewodowy - 10zl?
Niby dobrze.oczkoo pisze:TTL=118 zwraca przy pingowaniu wp.pl. TO donbrze czy zle?
Ovislink G.Duo.oczkoo pisze:W takiej stycucji jaki sprzet potrzebuje?
Tak ale wtedy można użyć znacznie tańszego routera (np. Tp-Link WR340G).oczkoo pisze:to ten router ktory teraz jest dla mnie odpowiedni pasowalby do tamtego sprzetu?
Pisz poprawnie, czy tak trudno przeczytać co się napisało i poprawić błędy?
Nie pomagam na PW!
-
Przepraszam. Troche drogi ten sprzet , ale to nic. Rozumiem, ze bedzie on podlaczony do kabla , a do karty sieciowej , ktora jest w pc bedize podlaczona jakas antenka , ktora jest w pakiecie z tym sprzetem aby mogla odbierac dane. I polaczenie z telefonem jednoczesnie ( w tym samym czasie) tez bedize mozliwe. Jesli tak to mnie to satysfakcjonuje.
Orientujecie sie gdzie mozna kupic cos takiego? Poza zamawianiem przez internet
50zl za 2 mb to drogo? trzymac sie tego , czy zmienic?
* USA (FCC) 11 kanałów 2.412GHz~2.462GHz
* Europa (ETSI) 13 kanałów 2.412GHz~2.472GHz
Moge jakos sprawdzic , czy moj internet spelnia te wymogi?
[ Dodano: 2010-09-30, 14:49 ]
Nie wiem czy to ma znaczenie , ale logowaniue u mnie nie wyglada tak , ze musze wklepac nazwe uzytkownika i haslo. Po prostu podlacza kabel , instaluje sterowniki , kilkam na komputerek w dolnym rogu monitora , wybieram siec i dziala.
Orientujecie sie gdzie mozna kupic cos takiego? Poza zamawianiem przez internet
50zl za 2 mb to drogo? trzymac sie tego , czy zmienic?
* USA (FCC) 11 kanałów 2.412GHz~2.462GHz
* Europa (ETSI) 13 kanałów 2.412GHz~2.472GHz
Moge jakos sprawdzic , czy moj internet spelnia te wymogi?
[ Dodano: 2010-09-30, 14:49 ]
Nie wiem czy to ma znaczenie , ale logowaniue u mnie nie wyglada tak , ze musze wklepac nazwe uzytkownika i haslo. Po prostu podlacza kabel , instaluje sterowniki , kilkam na komputerek w dolnym rogu monitora , wybieram siec i dziala.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Ten sprzęt ma 2 antenki, 1 odkręcasz i przykręcasz do karty sieciowej (zakładam, że w tej chwili jest rp-sma) Druga antenka rozsyła net po domu, łączyć się możesz wszystkim co obsługuje 2.4GHz.oczkoo pisze:Rozumiem, ze bedzie on podlaczony do kabla , a do karty sieciowej , ktora jest w pc bedize podlaczona jakas antenka , ktora jest w pakiecie z tym sprzetem aby mogla odbierac dane.
Pozostaje tylko sprawa konfiguracji routera, jeśli po formacie kompa nie wpisujesz nic to dostawca stosuje tylko blokadę mac (i takiego omijał bym z daleka)
Dla pewności jaką masz teraz kartę wifi w kompie stacjonarnym.
Miałem na myśli za darmo, bo taka instalacja jaką teraz masz to się nadaje do muzeum techniki (jako eksponat), albo muzeum urynetów.oczkoo pisze: Jak powiem operatorowi zeby mi wymienil sprzet to za to wszystko ja zaplace , a to wydatek okolo 200zl.
[ Dodano: 2010-09-30, 14:52 ]
Gdzie, bo jakoś dalej nie wiem.oczkoo pisze:ze musze wklepac nazwe uzytkownika i haslo
-
Znow blad
. Ze nie musze wklepac_mialo byc. Inslatuje sterowniki wybieram siec i sie laczy. Cos roztrzepany jestem. Pan ktory mi zakladal internet , zamontowal karte sieciowa chyba , no chyba ze wifi = sieciowa. Zaraz wrzuce zdjecia jak to wyglada.

Ostatnio zmieniony 2010-09-30, 14:28 przez oczkoo, łącznie zmieniany 1 raz.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Tak, wifi to rodzaj sieci bezprzewodowej.oczkoo pisze:no chyba ze wifi = sieciowa.
-
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tak, to jest radiowa (WiFi) karta sieciowa.
-
CZyli nie bac sie i kupowac ten router , czy jak to sie zwie?
[ Dodano: 2010-09-30, 18:50 ]
I czy przecietny telefon lub laptop bedzoie w stanie odebrac sygnal przez to urzadzenie? CHodzi o to , czy ta czestotliwosc jest tak popularna , ze wszystko bedzie w stanie to odebrac.
Da sie sprawdzic na jakiej czestotliwosc moja antena aktualnie odbiera?
[ Dodano: 2010-09-30, 18:50 ]
I czy przecietny telefon lub laptop bedzoie w stanie odebrac sygnal przez to urzadzenie? CHodzi o to , czy ta czestotliwosc jest tak popularna , ze wszystko bedzie w stanie to odebrac.
Da sie sprawdzic na jakiej czestotliwosc moja antena aktualnie odbiera?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
W ustawieniach karty w menadżerze urządzeń.oczkoo pisze:Da sie sprawdzic na jakiej czestotliwosc moja antena aktualnie odbiera?
-
Nie moge znalezc , ale pewnie macie racje , i odbiera na 2,4.
To gdzie moge cos takiego kupic? W sklepach komputerowych chyba nie ma.
[ Dodano: 2010-09-30, 19:39 ]
Nie no , tak teraz wszedlem na strone Netii i moge miec internet 20mb za 60 zlotych ,a teraz za 2 mb place 50. CHyba pora to zmienic.
To gdzie moge cos takiego kupic? W sklepach komputerowych chyba nie ma.
[ Dodano: 2010-09-30, 19:39 ]
Nie no , tak teraz wszedlem na strone Netii i moge miec internet 20mb za 60 zlotych ,a teraz za 2 mb place 50. CHyba pora to zmienic.
- wojteks
- *** Administrator ***
A masz linię telefoniczną i warunki techniczne?oczkoo pisze:tak teraz wszedlem na strone Netii i moge miec internet 20mb za 60 zlotych
Nie pomagam na PW!
-
tak , mam telefon od mniej wiecej 10 lat.CO do warunkow to nie wiem.
Wracajac do tego routera co poleciliscie, to on sie na 100% sprawdzi? ZEby nie bylo ze wywale 20zl w bloto.
Wracajac do tego routera co poleciliscie, to on sie na 100% sprawdzi? ZEby nie bylo ze wywale 20zl w bloto.