Jaki router do doku jednorodzinnego

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
gorgar
Początkujący użytkownik forum

Jaki router do doku jednorodzinnego

Post autor: gorgar »

Witam
Obecnie jestem posiadaczem Edimaxa BR-6524N. Niestety pomimo zmiany anten na większe (3 razy 12dBi) dalej mam problemy z sygnałem. Urządzenie musi pracować na 2 piętrze. Do przebicia są więc dwie kondygnacje w dół. Chciałbym aby nowy router miał odkręcane anteny, abym mógł zmienić na te posiadane. Fajnie jakby można było do niego wgrać DD-WRT. Na razie znalazłem tylko TP-Linka TL-WR1043ND, który spełniałby moje wymagania. Czy możecie mi coś polecić. Kwota do wydania max 200zł.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Jaki router do doku jednorodzinnego

Post autor: Jo_gurt »

gorgar, zacznijmy od tego, że wsadzając patyki o większym zysku wiele nie zdziałasz.
W twoim przypadku jedynym sensownym rozwiązaniem jest dorzucenie AP.
gorgar

Jak zmieniłem anteny w Edimaxie to na 2 kondygnacji sygnał przestał rwać się co chwile. Czyli nie ma możliwości używania jednego urządzenia? Rozumiem, że zaproponowany tp-link będzie miał pokrycie podobne do edimaxa. Jednym z powodów zmiany jest to, że mam problem z filmami z megavideo na Edimaxie. Radiowo nawet obok routera, tną się niemiłosiernie. Co ciekawe na dd-wrt problem się pogorszył.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

gorgar pisze:aproponowany tp-link będzie miał pokrycie podobne do edimaxa
Wszystkie urządzenia WiFi mają podobne zasięgi, wynikają one z mocy maksymalnej tych urządzeń i czułości odbiornika.
Nie pomagam na PW!
gorgar

Idąc za radą Jo_gurta znalazłem na strychu dziadka Neatgeara wgr614 v9. Ustawiłem go jako AP a wspomnianego Edimaxa jako repearer. Jedyną wadą takiego urządzenia sprawy jest to że Edimax działa tylko w trybie b&g. Niestety dziadek Netgear nie ma funkcji repeara więc w drugą stronę się nie da. Na dodatek w v9 nie można wgrać dd-wrt więc już nic innego nie wymyślę.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

gorgar pisze:Jedyną wadą takiego urządzenia sprawy jest to że Edimax działa tylko w trybie b&g
A do czego ci konieczne "n", ustaw posiadane sprzęty w "g".
Najlepiej by było jednak kabel przeciągnąć a nie używać trybu repeater który pogarsza osiągi sieci.
Nie pomagam na PW!
gorgar

Mam taką sytuację, że kabel z osiedlowej sieci został zainstalowany na 2 piętrze. Fakt jest go na tyle dużo, że mógłbym go przenieść na 1 piętro. Jedynym problemem są grube stropy przez które nie chcę wiercić, dlatego zależy mi na mocnym sygnale. Co do używania "n" to zawsze myślałem, że tak osiągnę lepszy zasięg. Wszystkie urządzenia pracują w "n", laptop i kom(którego bardzo użytkuję z wifi, skype i te sprawy)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

gorgar pisze:Co do używania "n" to zawsze myślałem, że tak osiągnę lepszy zasięg
N to w zasadzie znacznie większe prędkości transmisji z zasięgiem mniej ma wspólnego.
Jeżeli łącze masz wolniejsze niż 20Mbps to G powinno wystarczyć żeby go przesłać.
gorgar pisze:Fakt jest go na tyle dużo, że mógłbym go przenieść na 1 piętro
Zawsze można dać switch i przedłużyć kabel o 100m albo zrobić próbę z złączką (2xrj45 1 do 1) p przedłużyć o brakujące kilka metrów ale to może nie działać dobrze.
gorgar pisze:problemem są grube stropy przez które nie chcę wiercić
Ja bym jednak wiercił albo kominem/przy rurkach CO czy innych kanałach przeciągnął kabel. Przecież to wymaga otworu 7-8mm.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ