Czy dziś taki internet jest opłacalny?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
pelek23
Specjalista bezprzewodowy-junior

Czy dziś taki internet jest opłacalny?

Post autor: pelek23 »

Witam, w mojej miejscowości jest dostępny internet radiowy 512 Kb/s , czy takie rozwiązanie jest opłacalne, czy to nie jest zbyt wolno? Abonament wynosi 54 zł miesięcznie, koszt instalacji 200 zł, czy potrzebna mi będzie karta sieciowa, bo takiej nie posiadam w kompie. Pan który instaluje ten internet stwierdził, że filmiki na youtubie śmigają jak ta lala :D czy aby na pewno :x
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Czy dziś taki internet jest opłacalny?

Post autor: Jo_gurt »

Zalezy czy masz jakies alternatywy.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

pelek23 pisze:Witam, w mojej miejscowości jest dostępny internet radiowy 512 Kb/s , czy takie rozwiązanie jest opłacalne
Najlepszym sposobem na przekonanie się to udać się do osoby która już ma taki internet i samemu się przekonać. Ja mam radiówkę (512) za 45zł i nie narzekam. Koszty instalacji to już inna sprawa i myślę że tu ten sprzedawca trochę sobie liczy. Za 200 zł powinien dać router a nie kartę sieciową z dobrą anteną do odbioru WIFI.
pelek23

Z tego co się orientuję to alternatywy za bardzo nie mam, korzystam z oferty Multimo z routerm Axesstela, rano i po pólnocy nie ma problemu z prędkością ale w godzinach szczytu to jest tragedia no i jeszcze ten limit. A w tej ofercie 512 limitu by nie było a do tego umowa na czas nieokreślony. Jegomość z którym rozmawiałem powiedział ze nie było by problemu rozdzielić neta na 2 komputery, więc pewnie router bym dostał.
Awatar użytkownika
Jaco

Jak daleko masz nadajnik WIFI z którego miałbyś dostarczany internet drogą radiową.
pelek23

Ok 800 m , nadajnik wysoko, żadnych przeszkód.
Awatar użytkownika
Jaco

Zanim jednak się zdecydujesz sprawdź u kogoś jak to działa bo słowa
pelek23 pisze:Pan który instaluje ten internet stwierdził, że filmiki na youtubie śmigają jak ta lala
jakoś mnie nie upewniają.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

pelek23 pisze:Pan który instaluje ten internet stwierdził, że filmiki na youtubie śmigają jak ta lala czy aby na pewno
Zależy jakie, bo 720p i więcej to już na pewno nie.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
pelek23

No właśnie filmiki w HD to już pewnie tak nie będą śmigały :( no cóż może poczekam na internet MGK z Góry Kalwarii, pani w infolinii obiecywała ze pod koniec roku na pewno będzie u mnie dostępny, max prędkość tego netu to 4 Mb/s więc może warto poczekać.
Awatar użytkownika
kedzi

Post autor: kedzi »

pelek23 pisze:Z tego co się orientuję to alternatywy za bardzo nie mam
A iPlus?? Całe Maciejowice są w zasięgu 3G ;)
pelek23 pisze:no cóż może poczekam na internet MGK z Góry Kalwarii
Mam bardzo miłe doświadczenia co do tego dostawcy :D U mojego brata średnio w co drugim domu w niedużej miejscowości jest ten internet i wszystkim chodzi bardzo ładnie. A ping to już w ogóle kosmos :D max 20ms. Jedyny minus to IP które jest jedno dla kilku użytkowników. Przeszkadza chyba tylko w ściąganiu plików np. z rapida ;) Więc może poczekaj, a żeby to przyspieszyć jest coś takiego jak inicjatywa społeczna i zbieranie podpisów w związku z zainteresowaniem usług tego dostawcy :ok: Więcej informacji musisz szukać albo w siedzibie albo telefonicznie.
Ostatnio zmieniony 2010-10-03, 05:51 przez kedzi, łącznie zmieniany 1 raz.
pelek23

Brałem też pod uwagę iplusa, ale ja mieszkam w miejscowości Kraski w gminie Maciejowice, a to jest na skraju zasięgu 3G plusa, co prawda w telefonie łapie mi jedną kreskę zasięgu 3G ale trzeba by było się trochę pobawić, żeby coś z tego wynikło m.in. trzeba by było kupić jakiś doby panel do 3G i zamontować go na dachu, do tego router z modemem 3G i musiałbym kupić z 10 metrów skrętki żeby nie było żadnych strat jak na zwykłym kablu antenowym. I nie wiadomo tak do końca jakie były by transfery, obawiam się że jedyny bts 3G w okolicy jest bardzo obciążony i transfery też byłyby średnie. Wiec chyba nie ma sensu się w to bawić.

[ Dodano: 2010-10-03, 08:40 ]
A co do MGK to zgadza się, moja dziewczyna ma właśnie ten internet i sobie chwali, niby ma prędkość 1 Mb/s, ale speedtest pokazuje ok 3,5 Mb/s, z pingami też masz racje, normalnie kosmos :D , dzwoniłem na infolinie MGK to obiecali ze w tym roku moja miejscowość będzie w ich zasięgu, ale gdybym pozbierał podpisy to przyspieszyło by to sprawę, tylko ja za bardzo nie mam czasu ganiać po wioskach :/ Na razie internet MGK sięga tylko do Wilgi, mogli by się troszkę pospieszyć, zależy mi na czymś bez limitu danych, do tego jest już u nich dostępne łącze 6 Mb/s :szok:
Awatar użytkownika
ra-v
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ra-v »

pelek23 pisze:(...) co prawda w telefonie łapie mi jedną kreskę zasięgu 3G ale trzeba by było się trochę pobawić, żeby coś z tego wynikło(...)
Ja mam "1 kreskę" (-85 do -95 dBm) i mi łapie bez anteny 2-3Mbit z UMTSa oddalonego łądny kawałek, więc tym nie należy się sugerować. Modem leży na kartonei (na podwyższeniu) na biurku, wyciągnięte są 2 kable równoległe o długości 3m (cena ok 10 PLN/szt, 3m to nadmiar) i wszystko ładnie chodzi. Grunt to samemu przetestować a nie patrzeć na jakieś %, dBm, czy kreski - bo może być tak że jest takie jedno miejsce w domu co ci szybkość przekroczy niejedną radiówkę czy Neo.

No a wracając do tematu - poniższy wzór jest sprawdzony i autentyczny i na pewno znany przez większość ludzi.
3 Mb/s (nie jest tak samo szybki jak) 3 Mb/s

Dlaczego? Sami odpalcie GSM z transferem 3Mbit a potem Neo 1Mbit i popatrzcie jak wczytują się strony, gra w gierki, chodzi po (S)FTPach, SSH itp.

Na radiówkach znowu zauważyłem inną różnicę i zależność
2Mb/s != 2Mb/s

Dlaczego? popatrzcie
http://net.rh.cba.pl/radiowka1.png.html
http://net.rh.cba.pl/radiowka2.png.html
http://net.rh.cba.pl/radiowka3.png.html

No i jaki net jest opłacalny? Zależy od preferencji, jeśli GSM ma lepszy transfer a ciągniesz większe pliki no to możesz brać jakiegoś GSMa z taryfą nocną. Jeśli chodzisz po "cieżkich" stronach lub otwierasz 20 na raz to GSM też może okazać się lepszy, choć nie koniecznie. Jeśli zależy ci na grach, b.szybkim SSH lub FTP to lepszy jest ten z mniejszym ping-iem.

Opłacalność to nie tylko cena ale też oszczędność czasu i wygoda podczas korzystania z Internetu - i o tym pamiętaj.
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
pelek23

Masz racje tego iplusa trzeba by było przetestować ale na to trzeba pieniędzy a ja takowych nie posiadam, chyba będę musiał zaufać intuicji :/

[ Dodano: 2010-10-03, 13:03 ]
Neta potrzebuje przede wszystkim do przeglądania stron, oglądania filmików, raz na jakiś czas jakąś piosenkę ściągnę i to wszystko, nie gram w gry online, nie ściągam gigabajtów filmów. Ten net który aktualnie posiadam spełnia moje oczekiwania w połowie, ponieważ rano i późną nocą nie ma problemu z filmikami i ściągnięciem jakiejś piosenki za to wieczorem nawet stronki się ciężko ładują, i tak mnie to wk......... hmmm denerwuje że mam ochotę cały komputer wyrzucić przez okno :wsciekly: i jeszcze ten limit, bywa tak że pod koniec miesiąca się wyczerpuje i zostaje perę dni bez netu (nowy limit przysługuje mi z początkiem każdego miesiąca)
Awatar użytkownika
ra-v
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ra-v »

pelek23, jeśli ten internet spełnia Twoje oczekiwania no i nie bankrutujesz co miesiąc to zostaaw to co masz.

Zainstaluj dodatek Flashblock do Firefoxa oraz ImgLikeOpera, który wyłącza obrazki jeśli na jakiś stronach potrzebujesz tylko tekst a masz 3 mega obrazków i dodatkowo wrzuć mu z 1GB cache, żeby pamiętał obrazki.

Możesz też przejść na jakiegoś Optimizera o ile Twój operator udostępnia, lub zacząć korzystać z Opery - Opery Turbo oraz ww. wbudowanych dodatków.

I tym sposobem zaoszczędzisz nie mało limitu. Jak miałem 6GB to tak robiłem, przy 20GB już nie muszę;)
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
pelek23

Napisałem że ten internet tylko w połowie spełnia moje oczekiwania, wiec nie jestem z niego zbytnio zadowolony, płacę miesięcznie 55zł, a limit mam 7 Gb, potrzebuje coś niezawodnego, żeby prędkość była stała i dało się bez problemu przeglądać strony i oglądać filmiki, i co najważniejsze żeby nie było limitu bo to mnie wpienia :wsciekly:
Obrazek
taka prędkość osiągam rano, nieraz jest nawet ponad 2 mb/s, co z tego jak w godzinach wieczornych łapie 0,10 Mb/s :(
Procio
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Procio »

taka prędkość osiągam rano, nieraz jest nawet ponad 2 mb/s, co z tego jak w godzinach wieczornych łapie 0,10 Mb/s :(
To normalne na internet mobilny, dlatego jeżeli masz możliwość to rozglądaj się za jakimś ADSL' em lub WiFi od lokalnego dostawcy.
Internet domowy T-Mobile do 60Mb/s: https://www.speedtest.net/result/8251178215 :super:
pelek23

ADLS nie ma możliwości, a Wi Fi mam możliwość, ale tylko 512 :/
Procio
Mistrz bezprzewodowy

pelek23 pisze:Wi Fi mam możliwość, ale tylko 512 :/
512 bez limitu to nie tak źle. Zawsze to tego można wziąć jakąś ofertę mobilnego.
Wtedy WiFi mógłbyś używać do gier online, youtube, pobierania, a mobilnego do przeglądania stron.
Internet domowy T-Mobile do 60Mb/s: https://www.speedtest.net/result/8251178215 :super:
Awatar użytkownika
Jaco

Mam 512 i nie narzekam. Oczywiście nie gram bo mnie to nie interesuje ale w zupełności taka prędkość wystarcza nie tylko do gier,pobierania ale super sprawuje się do przeglądania stron.
pelek23

A co z filmikami na youtubie?
Procio
Mistrz bezprzewodowy

A co z filmikami na youtubie?
Filmiki wczytują się płynnie na bieżąco. Jedyne co to mogą być problemy z HD, ale poczekasz z pół minuty i będziesz mógł komfortowo oglądać ;)

[ Dodano: 2010-10-04, 10:01 ]
Pamiętaj, że lepsze to niż obejrzenie 10 filmików i po limicie. Może i poczekasz te pół minuty, ale przynajmniej nie będziesz bał się o limit :cfaniak:
pelek23

Koszt instalacji tego internetu 512 to 200 zł, pan z którym rozmawiałem powiedział ze nie będzie problemu żeby rozdzielić internet na 2 komputery, wiec pewnie dostane router w zestawie. Jeśli dobrze rozumiem to do odbioru takiego neta potrzebna jest bezprzewodowa karta wifi i antena na pasmo 2,4 Ghz?

[ Dodano: 2010-10-04, 10:12 ]
No właśnie na plus tego internetu 512 jest to że nie ma limitu i umowa jest na czas nieokreślony, ciekawe jak to z tym jest czy po zerwaniu umowy zabiorą mi kartę wifi i antene?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

pelek23 pisze:Jeśli dobrze rozumiem to do odbioru takiego neta potrzebna jest bezprzewodowa karta wifi i antena na pasmo 2,4 Ghz?
Za 2 stówy powinni już dawać na końcu RJ45. Ale to się dowiedz dokładniej.
pelek23

Mniej stratny jest taki kabel?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

pelek23 pisze:Mniej stratny jest taki kabel?
Idzie sygnał cyfrowy. Do 100m ma nie być żadnych strat.
pelek23

Heh tu chodzi o wtyczkę?

[ Dodano: 2010-10-04, 10:26 ]
A jeśli na końcu będzie wtyk rpsma?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

pelek23 pisze:A jeśli na końcu będzie wtyk rpsma?
To będzie urynanet jakich wiele.
Nie pomagam na PW!
pelek23

A można jaśniej?
Awatar użytkownika
Brylant19

Post autor: Brylant19 »

Uryna to szybk, stabilny,dobry i wydajny , bezproblemowy net:P

No moze nie do konca:) hehe:)

urynanet to dziadostwo:)
Orange LTE 800 2x ATK20 (~20km)
http://www.speedtest.net/android/1925801168.png
elvismt
Początkujący użytkownik forum

Post autor: elvismt »

Pelek korzystam w tej chwili z mgk i o ile prędkość jak ma być 1Mb to taka faktycznie jest ale zaczyna się walka z pingiem, w nocy jest niski ale od 16 do 22 mam od 200ms do 1500 no i niestety nie mogę pograć sobię w gry multiplayer bo laguje czasem zrywa połączenia

W tej chwili szukam na co zmienie mgk ale u nas wyjściem niestety chyba jest tylko internet mobilny po CSD lub cyfrowy polsat albo satelita a tam nie wiem jak wygląda sprawa z pingiem
ODPOWIEDZ