Wybór modemu
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Wybór modemu
Czy możecie mi pomóc w doborze modemu zastanawiam się nad trzema sierra 309,310 lub e1823.
Zależy mi by miały hspa+ i oczywiście wyjście na antenę zew. Chyba ze możecie polecić równie dobry modem za niższa cenę. Z góry dziękuje za pomoc.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-10-04, 16:56 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Zależy mi by miały hspa+ i oczywiście wyjście na antenę zew. Chyba ze możecie polecić równie dobry modem za niższa cenę. Z góry dziękuje za pomoc.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-10-04, 16:56 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2010-10-04, 15:56 przez andriusza, łącznie zmieniany 1 raz.
- kedzi
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: Wybór modemu
Tak bardzo Ci są potrzebne te najwyższe parametry, które są bardzo ciężkie do osiągnięcia? Do tego te duże ceny, chyba jedynie, że chcesz być przyszłościowy i kupić raz a porządnie na kilka lat. Wszystko to jest zależne od Twoich wymagań. Bo mi np. wystarcza do 7,2 MBit/s bo ciągnie mi 6Mbi/s innemu starcza do 3,6. Zastanów się, czy aby na pewno wydając sporo kasy będziesz jego parametry w pełni wykorzystywał. A co do kwestii technicznej to te modele chyba są jednymi z nielicznych z tymi wysokimi parametrami 21.6 MBit/s (DL) i 5.8 MBit/s (UL).andriusza pisze:Chyba ze możecie polecić równie dobry modem za niższa cenę.
-
Jesteś w stanie coś mi polecić?
Ostatnio zmieniony 2010-10-05, 09:44 przez andriusza, łącznie zmieniany 1 raz.
- bebek0
Witam,
Chcę zakupic nowy modem AnyDATA 635.
Proszę Wszystkich użytkowników tego modemu o informacje odnosnie jakosci sygnalu w technologii CDMA.
Obecnie mam modem AirCard 309 USB, jestem w zasiegu HSPA, predkosc mam bardzo dobra, ale sygnal nie jest stabilny i PING jest nie najlepszy - 150 - 200.
Mam problemy z swobodna video-rozmowa na Skype, nie mowiac o grach on-line..
Jestem ciekaw czy w technologii CDMA sygnal jest stabilniejszy (czytalem, ze tak.. - predkość jest mniejsza, ale sygnal jest bardziej stabilny) i czy PING jest faktycznie mniejszy ?
Interesuje mnie tylko technologia CDMA.
Będę wdzięczny za odpowiedzi - pomoze mi to w ewentualnym zakupie tego modemu.
Pozdrawiam,
Chcę zakupic nowy modem AnyDATA 635.
Proszę Wszystkich użytkowników tego modemu o informacje odnosnie jakosci sygnalu w technologii CDMA.
Obecnie mam modem AirCard 309 USB, jestem w zasiegu HSPA, predkosc mam bardzo dobra, ale sygnal nie jest stabilny i PING jest nie najlepszy - 150 - 200.
Mam problemy z swobodna video-rozmowa na Skype, nie mowiac o grach on-line..
Jestem ciekaw czy w technologii CDMA sygnal jest stabilniejszy (czytalem, ze tak.. - predkość jest mniejsza, ale sygnal jest bardziej stabilny) i czy PING jest faktycznie mniejszy ?
Interesuje mnie tylko technologia CDMA.
Będę wdzięczny za odpowiedzi - pomoze mi to w ewentualnym zakupie tego modemu.
Pozdrawiam,
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
W CDMA będziesz miał problemy ze swobodnym korzystaniem nawet z prostych stron www (jeśli będzie w ogóle zasięg).
Zapomnij, nie w Mysłowicach, od czego jest UMTS
Jeśli masz problemy z poziomem sygnału, to trzeba antenę zewnętrzną zastosować.
Zapomnij, nie w Mysłowicach, od czego jest UMTS
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Jeśli masz problemy z poziomem sygnału, to trzeba antenę zewnętrzną zastosować.
- bebek0
Dzięki za odpowiedź.
Czyli wygląda na to, ze CDMA (szerokopasmowy dostep do internetu..) wcale nie jest taki "złoty" ;-)
[ Dodano: 2010-10-17, 16:58 ]
W HSPA wszystko działa mi pięknie, szybko i bezproblemowo (poza wspomnianą słabą jakością rozmowy video na Skype..)
Będąc w zasięgu HSPA oraz CDMA chciałem jednak korzystac tylko z technologii CDMA - przynajmniej podczas korzystania z Skype'a lub grania on-line itd..
Tak jak napisalem wczesniej - slyszalem, ze CDMA oferuje nieco lepszy jakościowo sygnał (przekaźnik jest mniej obciążaony przez co sygnal jest stabilniejszy) - dlatego chcialem posłuchać opini internautów, którzy są użytkownikami w technologii CDMA, aby się dowiedziec jak to wygląda w praktyce ;-)
Czyli wygląda na to, ze CDMA (szerokopasmowy dostep do internetu..) wcale nie jest taki "złoty" ;-)
[ Dodano: 2010-10-17, 16:58 ]
W HSPA wszystko działa mi pięknie, szybko i bezproblemowo (poza wspomnianą słabą jakością rozmowy video na Skype..)
Będąc w zasięgu HSPA oraz CDMA chciałem jednak korzystac tylko z technologii CDMA - przynajmniej podczas korzystania z Skype'a lub grania on-line itd..
Tak jak napisalem wczesniej - slyszalem, ze CDMA oferuje nieco lepszy jakościowo sygnał (przekaźnik jest mniej obciążaony przez co sygnal jest stabilniejszy) - dlatego chcialem posłuchać opini internautów, którzy są użytkownikami w technologii CDMA, aby się dowiedziec jak to wygląda w praktyce ;-)
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Taki komórkowiec tylko swego czasu ciut lepszy. Ale też uzależniony jest od obciążenia przekaźnika. A ostatnio jeszcze była dość duża awaria.Czyli wygląda na to, ze CDMA (szerokopasmowy dostep do internetu..) wcale nie jest taki "złoty" ;-)
Zobacz to podforum: http://www.bez-kabli.pl/viewforum.php?f=34 .bebek0 pisze:chcialem posłuchać opini internautów, którzy są użytkownikami w technologii CDMA, aby się dowiedziec jak to wygląda w praktyce ;-)