Wybór modemu

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
andriusza
Początkujący użytkownik forum

Wybór modemu

Post autor: andriusza »

Czy możecie mi pomóc w doborze modemu zastanawiam się nad trzema sierra 309,310 lub e1823.
Z
ależy mi by miały hspa+ i oczywiście wyjście na antenę zew. Chyba ze możecie polecić równie dobry modem za niższa cenę. Z góry dziękuje za pomoc.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-10-04, 16:56 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2010-10-04, 15:56 przez andriusza, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kedzi
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Wybór modemu

Post autor: kedzi »

andriusza pisze:Chyba ze możecie polecić równie dobry modem za niższa cenę.
Tak bardzo Ci są potrzebne te najwyższe parametry, które są bardzo ciężkie do osiągnięcia? Do tego te duże ceny, chyba jedynie, że chcesz być przyszłościowy i kupić raz a porządnie na kilka lat. Wszystko to jest zależne od Twoich wymagań. Bo mi np. wystarcza do 7,2 MBit/s bo ciągnie mi 6Mbi/s innemu starcza do 3,6. Zastanów się, czy aby na pewno wydając sporo kasy będziesz jego parametry w pełni wykorzystywał. A co do kwestii technicznej to te modele chyba są jednymi z nielicznych z tymi wysokimi parametrami 21.6 MBit/s (DL) i 5.8 MBit/s (UL).
andriusza

Post autor: andriusza »

Jesteś w stanie coś mi polecić?
Ostatnio zmieniony 2010-10-05, 09:44 przez andriusza, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
bebek0

Post autor: bebek0 »

Witam,

Chcę zakupic nowy modem AnyDATA 635.

Proszę Wszystkich użytkowników tego modemu o informacje odnosnie jakosci sygnalu w technologii CDMA.

Obecnie mam modem AirCard 309 USB, jestem w zasiegu HSPA, predkosc mam bardzo dobra, ale sygnal nie jest stabilny i PING jest nie najlepszy - 150 - 200.

Mam problemy z swobodna video-rozmowa na Skype, nie mowiac o grach on-line..

Jestem ciekaw czy w technologii CDMA sygnal jest stabilniejszy (czytalem, ze tak.. - predkość jest mniejsza, ale sygnal jest bardziej stabilny) i czy PING jest faktycznie mniejszy ?

Interesuje mnie tylko technologia CDMA.

Będę wdzięczny za odpowiedzi - pomoze mi to w ewentualnym zakupie tego modemu.

Pozdrawiam,
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

W CDMA będziesz miał problemy ze swobodnym korzystaniem nawet z prostych stron www (jeśli będzie w ogóle zasięg).
Zapomnij, nie w Mysłowicach, od czego jest UMTS :]
Jeśli masz problemy z poziomem sygnału, to trzeba antenę zewnętrzną zastosować.
Awatar użytkownika
bebek0

Post autor: bebek0 »

Dzięki za odpowiedź.

Czyli wygląda na to, ze CDMA (szerokopasmowy dostep do internetu..) wcale nie jest taki "złoty" ;-)

[ Dodano: 2010-10-17, 16:58 ]
W HSPA wszystko działa mi pięknie, szybko i bezproblemowo (poza wspomnianą słabą jakością rozmowy video na Skype..)

Będąc w zasięgu HSPA oraz CDMA chciałem jednak korzystac tylko z technologii CDMA - przynajmniej podczas korzystania z Skype'a lub grania on-line itd..

Tak jak napisalem wczesniej - slyszalem, ze CDMA oferuje nieco lepszy jakościowo sygnał (przekaźnik jest mniej obciążaony przez co sygnal jest stabilniejszy) - dlatego chcialem posłuchać opini internautów, którzy są użytkownikami w technologii CDMA, aby się dowiedziec jak to wygląda w praktyce ;-)
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

Czyli wygląda na to, ze CDMA (szerokopasmowy dostep do internetu..) wcale nie jest taki "złoty" ;-)
Taki komórkowiec tylko swego czasu ciut lepszy. Ale też uzależniony jest od obciążenia przekaźnika. A ostatnio jeszcze była dość duża awaria.
bebek0 pisze:chcialem posłuchać opini internautów, którzy są użytkownikami w technologii CDMA, aby się dowiedziec jak to wygląda w praktyce ;-)
Zobacz to podforum: http://www.bez-kabli.pl/viewforum.php?f=34 .
ODPOWIEDZ