Problem z konfiguracją Sierra Wireless USB 308

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Mr.T
Początkujący użytkownik forum

Problem z konfiguracją Sierra Wireless USB 308

Post autor: Mr.T »

Witam i jako totalny amator w kwestii internetu bez kabli proszę o pomoc w następującej kwestii:
Modem Sierra Wireless USB 308, sieć Multimo, laptop z Win7 64bit,aktualna wersja Watchera i sterowników ściągniete ze strony producenta.
Po wpięciu modemu Watcher wykrywa jego obecność,informuje o zasięgu,sieci HSPA itp,podobnie system wykrywa dostępną sieć bezprzewodową Orange PL,ale próba połączenia kwitowana jest komunikatem "Nie można nawiązać połączenia.Nazwa punktu dostępu jest nieprawidłowa".
Próbowałem kombinować z założeniem nowego profilu Dial-Up (co doradził sympatyczny Pan na infolinii Multimo) przy użyciu Watchera,ale tu pojawia się problem,bo program pozwala nazwać taki profil wedle uznania,wpisać nazwę użytkownika,hasło i APN,ale nie pozwala samodzielnie wpisać numeru telefonu-numer wrzucany jest przez program z automatu (przykładowo *98*?#),a sympatyczny Pan mówił i podobnie wyczytałem na tym forum,że dla Multimo podobnie jak dla Orange musi być to wartość *99#.
Nie wiem czy to jedyna kwestia utrudniająca działanie modemu,ale bardzo proszę o jakąkolwiek podpowiedź i pomoc kogoś z większym pojęciem niż moje,bo zaczynam z wolna włosy rwać z głowy :klnie:
Pozdrawiam i jeszcze raz proszę o pomoc
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Problem z konfiguracją Sierra Wireless USB 308

Post autor: ja.michal »

Musi być profil dla Multimo.

APN: internet
Login: internet
Hasło: internet

Co do numeru to jest zależne w sumie od urządzenia, ale najczęściej jest *99# lub *99***1#

Powinno tak działać.

A i raczej nie wybieraj Dial-UP tylko Profil WWAN.
Mr.T

No właśnie,też myślałem,że powinno być wwan,a Pan sympatyczny powiedział,że dial-up i zgłupiałem ciut. Tyle,że przy zakładaniu profilu wann w Watcherku wszystko wpisałem tak jak polecasz,ale nigdzie nie widzę miejsca na wpisanie tego numeru *99#.
I jeszcze takie jedno małe,prawdopodobnie mocno głupie pytanie-może ja coś powinienem skonfigurować w Win7,a tego nie zrobiłem i się biedzę na marne z tym Watcherem :]
Znalazłem na jutjubie poradniki (jak mniemam Twoje-jamichał87);jeden z nich,to ten:
http://www.youtube.com/user/jamichal87# ... iPWEhH0Pow
Pytanie czy nie powinienem z niego skorzystać :hyhy:
Byłbym wdzięczny za opisanie dokładne co powinienem skonfigurować,bo jak widać wiedzę w tym zakresie mam mocno okrojoną ;)

[ Dodano: 2010-09-30, 09:27 ]
Jeszcze kilka poszlak,które mogą na coś wskazywać:
-wykasowałem wszystkie profile z Watchera,oprócz jednego,który nie daje się ruszyć i nazywa się Mobile Broadband (nie można w nim nic zmienić,ale dane ma jak do orange'a czyli hasło,APN i nazwa użytkownika (login?) i tylko wartość MCC/MNC ma ustawioną na 000000;
-dodałem profil wwan Orange,dane automatycznie dało właściwe łącznie z MCC/MNC o wartości 260003;
-próba łączenia z watchera przez profil Mobile Broadband kończy się zawsze rozłączeniem modemu i komunikatem z watchera "Nie wykryto urządzenia",po czym modem znów się włącza;
-próba łączenia z watchera przez profil Orange kończy się komunikatem "Rozłączono z profilem Yoy&MNI Błędny profil"...napis You&MNI jest permanentnie wyświetlany w okienku watchera w stanie neutralnym (nie mam pojęcia co to za You&MNI);
-próba łączenia z paska zadań Win7 nadal kończy się tak jak już wspominałem komunikatem "Nie można nawiązać połączenia.Nazwa punktu dostępu jest nieprawidłowa"

[ Dodano: 2010-09-30, 09:58 ]
Jeszcze co do tego wyświetlanego You&MNI,to może tu jest problem,bo chyba powinno wyświetlać nazwę aktywnego profilu (ale tego nie wiem),a nie ciągle to samo-może modem jest trefny :(

[ Dodano: 2010-09-30, 11:01 ]
Dobra,możliwe,że temat się wyjaśnił-właśnie coś mnie oświeciło i wyciągnąłem kartę z telefonu (także orange),włożyłem w modem i odpaliłem na stworzonym uprzednio profilu orange i internet ruszył za pierwszym razem...nosz w mordę j...eża. Czas ponownie zadzwonić do Multimo :]
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Przy WWAN nie musisz podawać numeru. Tylko APN i ewentualnie login i hasło.
Ten profil też mam i nie mogę go usunąć.
W win 7 nic nie musisz ustawiać.
Multimo powinno zadziałać też na ustawieniach orange bo są identyczne.
Mr.T

Po bólach i znojach internet ruszył i teraz ważna informacja dla ewentualnych przyszłych użytkowników Multimo. Pan z którym dziś rozmawiałem był nieco bardziej rozgarnięty od tego,z którym rozmawiałem za pierwszym razem i podał mi alternatywne dane profilu Multimo,które zależne są prawdopodobnie od karty jaką się dostaje,a brzmią one:

Nazwa użytkownika (login): mni.internet
hasło: (nic nie wpisujemy,pole pozostaje puste)
APN: mni.internet

Warto by pewnie zamieścić tą informację w FAQu jakimś dla potomnych ;)
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Mr.T pisze:Warto by pewnie zamieścić tą informację w FAQu jakimś dla potomnych ;)
Takie info już jest i tylko wystarczyło sobie odszukać http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=81956#81956 .
Mr.T

I oczywiście dziękuje bardzo za pomoc :ok:
Gdyby coś jeszcze się "urodziło",to pozwolę sobie jeszcze podpytać,bo teraz będę jeszcze musiał zawalczyć z puszczeniem netu przez router,co tez może nastręczyć pewnych trudności :roll:

[ Dodano: 2010-09-30, 15:00 ]
Jaco pisze:
Mr.T pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Takie info już jest i tylko wystarczyło sobie odszukać http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=81956#81956 .
Hmmm,jakoś nie zauważyłem tam tych wersji z mni na początku,o których napisałem,ale może coś uszło mej uwadze :niepewny:

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-09-30, 17:55 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-09-30, 16:55 przez Mr.T, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Mr.T pisze:podał mi alternatywne dane profilu Multimo,które zależne są prawdopodobnie od karty jaką się dostaje,a brzmią one:

Nazwa użytkownika (login): mni.internet
hasło: (nic nie wpisujemy,pole pozostaje puste)
APN: mni.internet
To ciekawe, czyżby następowało jakieś oddzielenie od orange?
Da się jeszcze zalogować do portalu orange, jeśli tak to jaka tam jest taryfa. Aha kiedy podpisałeś umowę?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Mr.T

Z logowaniem do Orange się nie bawiłem,bo jeszcze nie doczytałem na forum jaki jest cel owego działania ;)
Umowa podpisana jakoś w połowie września o ile dobrze pamiętam.
Co do tych kart,to facet pytał przez telefon czy mam kartę z małym logo orange.Gdy stwierdziłem,że nie,to wtedy podał mi te alternatywne dane do profilu.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Mr.T pisze:bo jeszcze nie doczytałem na forum jaki jest cel owego działania
Jednym z celów jest sprawdzenie faktycznego limitu danych :cwaniak:
Mr.T pisze:Umowa podpisana jakoś w połowie września o ile dobrze pamiętam.
Teraz pytanie, przed czy po 14...
Mr.T

Jak sprawdzę,to dam cynk

[ Dodano: 2010-09-30, 16:38 ]
Umowa z 15go września,czyli po 14tym...a więc co to oznacza? Przegrałem czy wygrałem coś ;)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Mr.T pisze:Przegrałem czy wygrałem coś
Zobaczymy, od 14 w orange weszły nowe taryfy... I różnie to może być.

A to w takim razie jaką masz kartę sim? Jest tam napis cdma?
Mr.T

Napisu cdma nie stwierdzono...biała karta,nabazgrany jakiś numerek markerem i tyle.
I póki co internet działa,ale raczej słabo...chwilę się poklika i zaraz ma jakieś problemy-niby połączenie jest,a strony się nie ładują albo w ogóle nie może znaleźć serwerów -nie wiem czy to kwestia słabego zasięgu hspa (góra 2 krechy i w okolicach -100db) czy znów coś źle ustawiłem :]
Mr.T

Udanie skonfigurowałem połączenie modem-router-laptop i z tego miejsca pragnę w związku z tym podziękować autorom poradników dotyczących modemów,routerów itp. Niech wam Bozia w czym tylko chcecie wynagrodzi.
Potrzebne mi jednak jeszcze kilka porad od szanownych Panów/Pań:
Primo-dotychczas testowałem sprzęt w Warszawie (miejscem docelowym są tereny wiejskie) i raczej daleki jestem od osiągania zawrotnych prędkości (download rzędu 1Mbps przy pingu w granicach 90)...gdzie szukac powodu takiej powolności? A może to norma?
Secundo-teren w którym nominalnie sprzęt będzie używany,to wiocha.Odległość najbliższego bts'u umts ok 3-3,5 km. Doradźcie jaka antenę nabyć do tej sierry(siatka,panel,a może jeszcze coś innego?) i jakiej mocy winna być (do 15 czy powyżej).
Tertio-tak jak wspominałem modem jest podłączony do routera (zalip),który ma siać sygnałem na resztę chałupy,czyli fizycznie nie ma go w laptopie,a co za tym idzie watcher go nie widzi.Pytanie brzmi-czy można zrobić coś,aby w powyższej konfiguracji watcher go "ujrzał" ;)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Mr.T pisze:gdzie szukac powodu takiej powolności? A może to norma?
EDGE? Czy na tej wsi masz ten 1Mb/s? czy coś pomiędzy 100 a 200kb/s. Antena zależy od lokalizacji. Choć jeśli nie ma tam 3g to trzeba by myśleć o cdma niż o edge.
Mr.T pisze: można zrobić coś,aby w powyższej konfiguracji watcher go "ujrzał"
Nie.
Mr.T

Nie,na wiochę jeszcze sprzęt nie wyjechał.Póki co sprawdzałem go w Warszawie.
Według btsearch'a jest stacja umts w odległości jaka podałem wcześniej i to by się nawet zgadzało,bo jak latałem tam po domu z telefonem,to złapałem 3g na pięterku przy oknie,które wychodzi na kierunek tegoż właśnie bts'u. Podejrzewam,że z dachu może być nawet wizualny kontakt z owym bts'em.

Ehhh,tak czułem,że to nie przejdzie ;)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Mr.T pisze:Podejrzewam,że z dachu może być nawet wizualny kontakt z owym bts'em.
Jeśli faktycznie tak jest to powinno się udać, panel 15dBi (cybertecha czy bestpartnera) powinien wystarczyć.
Mr.T

Z polecanych firm któraś jest lepsza czy tez produkty mają raczej porównywalnego poziomu?
Z tego co zrozumiałem z danych wyłuszczonych na forum,to mój model modemu posiada złącze ts9-proszę o poprawkę jeśli się mylę :zawstydzony:

[ Dodano: 2010-10-11, 13:15 ]
Widziałem też,że gdzieniegdzie na forum polecane sa anteny z firmy dipol-też warto je rozważać?
http://www.dipol.com.pl/anteny-gprs-umts-2-ghz,4380.htm
I stronę bestpartnera znalazłem bez problemu,ale jakoś z Cybertech'em mi nie idzie-zakamuflowana jakaś czy ja ślepnę z poniedziałku? ;)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Mr.T pisze:Widziałem też,że gdzieniegdzie na forum polecane sa anteny z firmy dipol-też warto je rozważać?
Do niskich częstotliwości mają ok, ale yagi na 2.1GHz to raczej pomyłka.

Cybertech min. na allegro sprzedaje.
Mr.T

Piękne dzięki za wszelkie porady...i chyba ostatnie pytanie ;)
Zakładając,że nabędę coś takiego:
http://allegro.pl/najmocniejsza-17dbi-u ... 22836.html
to ile w przybliżeniu dBi stracę na kablu?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Mr.T pisze:o ile w przybliżeniu dBi stracę na kablu?
Na każdy metr 0.5dB i po 1 dB na każde złącze.
Nie pomagam na PW!
Mr.T

Czyli praktycznie połowa "pary pójdzie w gwizdek",ehhh :]
Jeszcze raz dzięki wszystkim,którzy doradzili. Po zmontowaniu wszystkiego w miejscu przeznaczenia dam cynk jak to hula/nie hula (oby nie to drugie) :hyhy:
ODPOWIEDZ