internet bezprzewodowy między 2-ma budynkami - jak to zrobić

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: internet bezprzewodowy między 2-ma budynkami - jak to zrobić

Post autor: wojteks »

politan pisze:to to, co podałem sprawdzi się (tj. kierunkowa + karta sieciowa) ?
Jak będzie krótki kabel (kilka metrów, maksymalnie 10) to może będzie działać.

Antena panelowa jest jak najbardziej anteną kierunkową.
Nie pomagam na PW!
politan
Użytkownik forum

Post autor: politan »

Kabel będzie około 5 m albo mniej. A ten kabel ? Dobry, który podałem ?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

politan pisze:A ten kabel ?
Może być ale zobacz czy w tej firmie co antenę chcesz kupić nie kupisz też kabla bo będzie przesyłka druga kosztować.
Nie pomagam na PW!
pablos92
Początkujący użytkownik forum

Post autor: pablos92 »

PROSZĘ O POMOC!
Między Budynkiem "A" a budynkiem "B" i "C" jest odległość ok. 50 metrów po linii prostej bez żadnych drzew innych budynków itd.

Chcemy utworzyć sieć i udostępniać internet z budynku "A"(domek jednorodzinny) do budynku "B"(domek jednorodzinny). jak wcześniej wspomniałem odległość wynosi 50 metrów. Internet stacjonarny od Ery na liniach TP (20 MB) będzie się znajdował

PROSZĘ O POMOC!

Chcę utworzyć sieć i internet między budynkiem A B i C. W budynku A znajduje się internet stacjonarny od Ery na liniach TP (20 MB) oraz ten router adsl: http://www.marketleader.com.pl/netgear- ... p-120.html ( Netgear DGN2200 Router Wifi ADSL Neostrada USB 300 ).

Teraz pytanie co muszę mieć:
1. w budynku B jeśli chcę odbierać ten internet na stacionarnych komputerach ? ( posiadam aktualnie Antenę zewnętrzną Acces pointa i podłączonego do niej switcha do którego podłączone są 4 komputery stacjonarne --- sprzęt ten został mi po starym internecie radiowym).
2. i co muszę mieć w budnyku A w którym znajduję się laptop (z wifi)

Czekam na odpowiedzi i z góry dzięki ! i proszę o jak najszybszą pomoc bo juz za 3 dni musze wszystko kupic co jeszcze bedzie potrzebne!
pacpaw

Post autor: pacpaw »

Witam. Pytanie podobne: odległość między budynki A i B wynosi ok 500m. W budynku A,który posiada internet stawiam router WRT54G2-EE Linksys-a i mam już net w budynku A bezprzewodowo. W budynku B stawiam AP WA5110G TP-Linka "łapię" sygnał z routera Linksysa i się podczepiam. Do AP bezpośrednio podłączam komputer po LAN i mam internet w komputerze (mogę też za pomocą switcha rozdzielić ten internet na kilka kompów w LAN?). Zastanawiam się też czy da się złapać sygnał z budynku A tylko za pomocą standardowej antenki dołączonej do AP TP-Linka czy tez należy dokupić inna antenę zewnętrzną?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

pacpaw pisze:Zastanawiam się też czy da się złapać sygnał z budynku A tylko za pomocą standardowej antenki dołączonej do AP TP-Linka czy tez należy dokupić inna antenę zewnętrzną?
Po obu stronach muszą być anteny zewnętrzne co może uniemożliwić działanie WiFi z Linksysa.
Nie pomagam na PW!
pacpaw

wojteks pisze: Po obu stronach muszą być anteny zewnętrzne co może uniemożliwić działanie WiFi z Linksysa.
Do tego Linksysa antenki nie dołączę. Czyli nie złapie sygnału routera tylko za pomocą anteny 4db przy AP (ten AP niby ma 400mW), nawet jak wystawie tego linksysa przy oknie (wizualnie będą się widzieć AP będzie na 9 pietrze a router na 7). W takim razie muszę dokupić drugi AP.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

pacpaw pisze:Do tego Linksysa antenki nie dołączę. Czyli nie złapie sygnału routera tylko za pomocą anteny 4db przy AP
Moim zdaniem nie, jeszcze w mieście większym to może być w ogóle ciężko takie połączenie w 2.4GHz zestawić.
Nie pomagam na PW!
pacpaw

A zrobić tak. W budynku A dać Linksysa a potem AP, natomiast w budynku B w którym mam kartę wifi USB (TL-WN722N) z odkręcaną antenką, dokupić lepszą antenkę, podłączyć do tego te wifi USB i spróbować złapać sygnał ? Czy mocniejszą antenę mogę dokręcić do takiego usb wifi i zwiększy to odpowiednio moc ?

edit: Tutaj jeszcze dodam, że obecnie na tym AP bez zewnetrznej anteny w budynku B łapię sygnał z budynku A o mocy 3-4db. Myślałem, że jak dorzucę tam router to mi wzmocni.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

pacpaw pisze:Myślałem, że jak dorzucę tam router to mi wzmocni.
To raczej AP Client z zewnętrzną anteną ale i tak przydałaby się antena zewnętrzna po stronie "nadawczej".
Nie pomagam na PW!
pacpaw

Czyli reasumując. Po stronie nadawczej (Budynek A) gdzie jest internet po kablu wstawiam router Linksys-a plus AP z antena zewnętrzną TP-Link-WA5110G - ponieważ to nie router, a AP wzmocni mi moc sygnału. Natomiast po stronie odbiorczej (Budynek B) drugi AP również z anteną? A może po stronie odbiorczej wystarczyłaby zwykły USB wifi lub ten USB WIFI ale z dokupioną mocniejszą anteną (jest sens dokupywania zewnętrznej anteny do takiego USB wifi TL-WN722N) ?

Dodam, że obecnie posiadam AP i router Linksys-a oraz USB WIFI także najbardziej chodzi mi o to żeby optymalnie wykorzystać ten zestaw do przesyłu i odbioru sygnału między tymi budynkami.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

To zrób jak opisałeś (do AP jednak musisz dokupić jakąś antenę zewnętrzną, używanie mocy 400mW w PL jest nielegalne).
Do karty USB dokup też antenę zewnętrzną z niezbyt długim kablem. Na początek wystarczy potem jednak w drugim budynku lepiej dać AP Client bo można mieć długi kabel ethernet.
Nie pomagam na PW!
pacpaw

Dzięki za pomoc w tym wątku. Mam nadzieję że w tym drugim też się uda ;) . Pozdrawiam

[ Dodano: 2010-10-24, 13:30 ]
wojteks pisze:To zrób jak opisałeś (do AP jednak musisz dokupić jakąś antenę zewnętrzną, używanie mocy 400mW w PL jest nielegalne).
Jeszcze ja :). Zainspirowany tym co napisałeś poszukałem i faktycznie 26dBm jest chyba dla USA a w Polsce mogę używać max 20dBm. I tu mam pytanie te 20dBm jest od jednego nadajnika i mogę połączyć te 20dBm z anteną 5dBi i uzyskać w sumie EIRP równy 25dBm czyli większy niż przepisowe 20dBm ?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

pacpaw pisze:I tu mam pytanie te 20dBm jest od jednego nadajnika i mogę połączyć te 20dBm z anteną 5dBi
Jeżeli zmniejszysz moc nadawania AP albo zastosujesz długi kabel to zmieścisz się w normie 20dBm.
Nie pomagam na PW!
pacpaw

wojteks pisze: Jeżeli zmniejszysz moc nadawania AP albo zastosujesz długi kabel to zmieścisz się w normie 20dBm.
Ale po co mam zmniejszać moc a potem znowu ja zwiększać do tego samego poziomu? 20dbm w AP jest gorsze niż np. 16dbm w AP i 4 dbi w antenie (zakładamy brak straty na kablu)?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

pacpaw pisze:Ale po co mam zmniejszać moc
Ponieważ lepiej nadawać z mniejszą mocą mając większą czułość toru odbiorczego.
Nie pomagam na PW!
pacpaw

Czyli jak najmocniejsza antena przy jak najmniejszej mocy odbiornika aby w sumie nie przekroczyć 20dbm ? Taki zestaw jest najlepszy do nadawania i odbioru?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

pacpaw pisze: Taki zestaw jest najlepszy do nadawania i odbioru?
To też nie jest tak, jeżeli w okolicy jest dużo zakłóceń to mocna antena też nie jest zbyt korzystna.
Nie pomagam na PW!
pacpaw

Ok. mniej więcej czaje :) Dobrze jest mieć nadajnik dużej mocy w którym możemy zmieniać poziom mocy i średnią antenę, w ten sposób możemy jako tako dopasować cały zestaw do środowiska w jakim chcemy działać. W sumie moc (AP i anteny) nigdy nie może przekroczyć 20 dbm.

I trochę z innej beczki: Jeśli ten mój AP ma stać koło routera Wifi i wysyłać sygnał to on ma działać w trybie: Repeater (jeśli będę odbierał sygnał tylko anteną wifi usb) lub Brigde (jeśli będę łapał sygnał innym AP) ?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

pacpaw pisze: Jeśli ten mój AP ma stać koło routera Wifi
On ma być blisko anteny i być podłączony kablem ethernet do routera (ewentualnie z zasilaniem PoE). Powinien pracować w trybie AP z kartą USB a ewentualnie z drugim AP to w trybie Bridge (albo tak samo i drugi AP w trybie Client).
Nie pomagam na PW!
pacpaw

Rozumiem. Dziękuje.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

wojteks pisze:Ponieważ lepiej nadawać z mniejszą mocą mając większą czułość toru odbiorczego.
Dokładnie, w swoim routerze mam ustawioną moc nadawania na 60mW bo nie ma różnicy w zasięgu w porównaniu ze 100mW.
maximus1984

Post autor: maximus1984 »

Witam jako ze jestem kompletnym laikiem prosiłbym o waszą pomoc, chodzi mi o rozdzielenie sygnału internetowego w Netii, w domu A znajduje się łącze internetowe komputer stacjonarny z modemem z Netii, chciałbym rozdzielić bezprzewodowo sygnał do domu B, gdzie się znajdują 2 laptopy z WiFi, jakie urządzenia do tego potrzebuje , z góry dziękuje za odpowiedź.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Pytanie ile możesz wydać na to maximus1984 i jak duże dystanse są?
Pewnie będzie potrzebny router do Netii (jaki masz modem? USB?) o odpowiednim annexie.
Najlepiej by było do tego dokupić 3 AP. Jeden z budynku A nadaje do drugiego w budynku B i z drugiego trzeci nadaje w domu B.

Tak w ogóle to łącza Netii nie wolno poza lokal dzielić wg regulaminu. ;)
politan
Użytkownik forum

Post autor: politan »

To ja mam nowe pytanie. Potrzebuje polecenia 2 anten, które będą działać na odległość od 500m do 1km (jak by dało radę też znaleźć jakieś na 2km to by było dobrze ;)). Cena jak najniższa. Będą działały w pełnej widoczności podłączone do 2 AP [TP-Link WA500G].
mate01988

Post autor: mate01988 »

Witam wszystkich forumowiczów, mam problem z uzyskaniem połączenia wi-fi, opis przedstawia rysunek:

Obrazek

Pokrótce w domu stoi router z orange freedom i modemem wszystko skonfigurowane i działa, w drugim budynku jest tak ze łącze się za pośrednictwem karty bezprzewodowej, a chciałbym żeby sygnał łapał mi router wi-fi i do niego podłączam jeszcze jeden który to swoim zasięgiem obejmie cały dom czyli komputer stacjonarny i laptop.
Nie wiem jak podłączyć router tl-wr543g z nadajnikiem w innym budynku, bo późniejsze podłączenie chyba dam rade ustawić.

pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2011-07-25, 21:05 przez mate01988, łącznie zmieniany 1 raz.
mati8800

Post autor: mati8800 »

A co sądzicie o tym zestawie??:

http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=42 ... rule_id=84
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Nie warto . Lepiej kupić 2X dedykowane urządzenia do budowy mostu bezprzewodowego np.Ubiquiti NanoStation Loco M2 i dowolny router. Lub tańszy http://www.anteny24.pl/pl/p908,APC-Prop ... tenty24-pl. Ewentualnie odpowiedniki na 5GHz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

mati8800 pisze:A co sądzicie o tym zestawie??:
Śmieć.
matek451 pisze:Lub tańszy http://www.anteny24.pl/pl...2-antenty24-pl.
Tego też bym nie dotykał.
tomeklpu

Post autor: tomeklpu »

Witam,
Pierwszy mój post wiec Dobry wszystkim.

Zacznę praktycznie standardowo 2 domy i przesył sygnału, sprawa wygląda w budynku A jest internet u sąsiada i on na dachu ma antenę i za jakieś 30zł na miecha daje dostęp jednak tylko na kartę wifi pod USB, dogadałem się z nim ze jeśli kupię swój sprzęt będzie za friko :cwaniak:

Jako że sprzęt w domu A się nie martwię to u mnie będzie potrzeba anteny zew tylko właśnie jaka?? Odległość około 100m.

http://allegro.pl/router-asus-rt-n12e-8 ... 56163.html
Czy taki router będzie w stanie zebrać sygnał z jednej anteny a z drugiej zrobić moje własne wifi czy szukać coś lepszego? dom parterowy
ODPOWIEDZ