Jak będzie krótki kabel (kilka metrów, maksymalnie 10) to może będzie działać.politan pisze:to to, co podałem sprawdzi się (tj. kierunkowa + karta sieciowa) ?
Antena panelowa jest jak najbardziej anteną kierunkową.
Moderator: Moderatorzy
Jak będzie krótki kabel (kilka metrów, maksymalnie 10) to może będzie działać.politan pisze:to to, co podałem sprawdzi się (tj. kierunkowa + karta sieciowa) ?
Może być ale zobacz czy w tej firmie co antenę chcesz kupić nie kupisz też kabla bo będzie przesyłka druga kosztować.politan pisze:A ten kabel ?
Po obu stronach muszą być anteny zewnętrzne co może uniemożliwić działanie WiFi z Linksysa.pacpaw pisze:Zastanawiam się też czy da się złapać sygnał z budynku A tylko za pomocą standardowej antenki dołączonej do AP TP-Linka czy tez należy dokupić inna antenę zewnętrzną?
Do tego Linksysa antenki nie dołączę. Czyli nie złapie sygnału routera tylko za pomocą anteny 4db przy AP (ten AP niby ma 400mW), nawet jak wystawie tego linksysa przy oknie (wizualnie będą się widzieć AP będzie na 9 pietrze a router na 7). W takim razie muszę dokupić drugi AP.wojteks pisze: Po obu stronach muszą być anteny zewnętrzne co może uniemożliwić działanie WiFi z Linksysa.
Moim zdaniem nie, jeszcze w mieście większym to może być w ogóle ciężko takie połączenie w 2.4GHz zestawić.pacpaw pisze:Do tego Linksysa antenki nie dołączę. Czyli nie złapie sygnału routera tylko za pomocą anteny 4db przy AP
To raczej AP Client z zewnętrzną anteną ale i tak przydałaby się antena zewnętrzna po stronie "nadawczej".pacpaw pisze:Myślałem, że jak dorzucę tam router to mi wzmocni.
Jeszcze jawojteks pisze:To zrób jak opisałeś (do AP jednak musisz dokupić jakąś antenę zewnętrzną, używanie mocy 400mW w PL jest nielegalne).
Jeżeli zmniejszysz moc nadawania AP albo zastosujesz długi kabel to zmieścisz się w normie 20dBm.pacpaw pisze:I tu mam pytanie te 20dBm jest od jednego nadajnika i mogę połączyć te 20dBm z anteną 5dBi
Ale po co mam zmniejszać moc a potem znowu ja zwiększać do tego samego poziomu? 20dbm w AP jest gorsze niż np. 16dbm w AP i 4 dbi w antenie (zakładamy brak straty na kablu)?wojteks pisze: Jeżeli zmniejszysz moc nadawania AP albo zastosujesz długi kabel to zmieścisz się w normie 20dBm.
Ponieważ lepiej nadawać z mniejszą mocą mając większą czułość toru odbiorczego.pacpaw pisze:Ale po co mam zmniejszać moc
To też nie jest tak, jeżeli w okolicy jest dużo zakłóceń to mocna antena też nie jest zbyt korzystna.pacpaw pisze: Taki zestaw jest najlepszy do nadawania i odbioru?
On ma być blisko anteny i być podłączony kablem ethernet do routera (ewentualnie z zasilaniem PoE). Powinien pracować w trybie AP z kartą USB a ewentualnie z drugim AP to w trybie Bridge (albo tak samo i drugi AP w trybie Client).pacpaw pisze: Jeśli ten mój AP ma stać koło routera Wifi
Dokładnie, w swoim routerze mam ustawioną moc nadawania na 60mW bo nie ma różnicy w zasięgu w porównaniu ze 100mW.wojteks pisze:Ponieważ lepiej nadawać z mniejszą mocą mając większą czułość toru odbiorczego.
Śmieć.mati8800 pisze:A co sądzicie o tym zestawie??:
Tego też bym nie dotykał.matek451 pisze:Lub tańszy http://www.anteny24.pl/pl...2-antenty24-pl.