Kilka pytań związanych z mobilnym Internetem

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ

Jakiego operatora polecacie?

iPlus
12
63%
blueconnect
1
5%
Orange free
6
32%

Liczba głosów: 19

Ugin
Początkujący użytkownik forum

Kilka pytań związanych z mobilnym Internetem

Post autor: Ugin »

Witam,

Od października zaczynam studia w Olsztynie i będzie mi niezbędny mobilny Internet. Jakiego operatora polecacie?
Jestem zielony w tych sprawach, więc mam też kilka pytań:
1. Czy przeglądanie stron www, oglądanie filmików na youtube, wyczerpuje limit transferu?
2. Jak poszczególne rodzaje modemów wpływają na działanie mobilnego Internetu, który modem wybrać, a może lepiej zdecydować się na laptop z wbudowanym modemem?
3. Czy aby mieć mobilny Internet w danej sieci, np. Orange, muszę mieć również telefon komórkowy w tej sieci?
4. Jeśli zdecyduję się na mobilny Internet na kartę, to karta ta będzie znajdować się w moim telefonie komórkowym?
5. Słyszałem o zestawach antenowych. Ale co one dają? Zwiększają zasięg czy prędkość Internetu? Warto taki zestaw zakupić? Jeśli tak, to jaki?

P.S. Możliwe, że umieściłem topic w złym miejscu. Jeśli tak, to przepraszam.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Re: Kilka pytań związanych z mobilnym Internetem

Post autor: Blido »

Ugin pisze:1. Czy przeglądanie stron www, oglądanie filmików na youtube, wyczerpuje limit transferu?
Oczywiście. Wszystko co generuje jakiś transfer będzie wyczerpywało limit.
Ugin pisze:2. Jak poszczególne rodzaje modemów wpływają na działanie mobilnego Internetu, który modem wybrać, a może lepiej zdecydować się na laptop z wbudowanym modemem?
Najlepszy będzie modem obsługujący HSPA+, ale żeby działał w tej technologii musi znajdować się rzecz jasna w jej zasięgu. Modemu wbudowanego w laptop nie polecałbym, bo jest z nim wiele problemów. Największy to słaba antena i brak możliwości podłączenia anteny zewnętrznej.
Ugin pisze:3. Czy aby mieć mobilny Internet w danej sieci, np. Orange, muszę mieć również telefon komórkowy w tej sieci?
Nie musisz.
Ugin pisze:4. Jeśli zdecyduję się na mobilny Internet na kartę, to karta ta będzie znajdować się w moim telefonie komórkowym?
Karta SIM jest zawsze w modemie.
Ugin pisze:5. Słyszałem o zestawach antenowych. Ale co one dają? Zwiększają zasięg czy prędkość Internetu? Warto taki zestaw zakupić? Jeśli tak, to jaki?
Polepszają jakość sygnału, a więc także prędkość i stabilność transferu oraz obniżają pingi. Antenę warto dokupić jeśli okaże się że w miejscu gdzie będziesz korzystał z Internetu będzie słaby zasięg. Najlepsza będzie zewnętrzna antena kierunkowa, np. panelowa. Śmieszne patyki z Allegro po kilkanaście zł nic nie pomagają.
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Radziłbym kupić modem HSPA na Allegro. Można spokojnie kupić coś za 150-200zł.
Do tego od operatora wziąłbym samą aktywacje, bez modemu na 12miesięcy.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Blido pisze:Modemu wbudowanego w laptop nie polecałbym, bo jest z nim wiele problemów. Największy to słaba antena i brak możliwości podłączenia anteny zewnętrznej.
Nie wiem jakie to problemy jak moduł jest dobry. Antenę teoretycznie też się da podłączyć stosując kabel z końcówką Uf.L.
A anteny słabe nie są. W moim Vostro 3500 lepsze aniżeli w iConie 7.2 (II).
Wszystko zależy jaki moduł w laptopie chcemy i jaki laptop jest (a raczej jego anteny).
usagi
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: usagi »

Jeśli wybierzesz modem z HSPA+ w sieci PLUS to musisz koniecznie pamiętać, że ta technologia dostępna jest w tej sieci tylko dla osób z abonamentem min. 75 zł. Jeśli chodzi o modem to trudno stwierdzić, który jest lepszy. Modem na USB możesz np wystawić za okno na kablu, jeżeli np. masz słaby sygnał wewnątrz. Ale za to modem wbudowany jest wygodniejszy poza pomieszczeniem. Wszystko zależy od tego, jak będziesz korzystał z internetu.
Usagi
Ugin

Z Internetu będę korzystał wyłącznie na stancji w Olsztynie.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

ja.michal pisze:A anteny słabe nie są. W moim Vostro 3500 lepsze aniżeli w iConie 7.2 (II).
Też nie mam problemu z wbudowanymi antenami, mam niestety tylko porównanie z 3g+ który był chyba wzorem czułości (choćby ze względu na ponadnormatywne wymiary anteny...) To sygnał jest porównywalny, różnice w granicach 1 csq czyli praktycznie błąd pomiarowy i jak występowały to na korzyść modemu wewnętrznego.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
usagi

Post autor: usagi »

No to jak tylko w pomieszczeniu to, moim zdaniem, lepszy jest modem USB. Ważne jest też, abyś wziął na próbę internet od wszystkich operatorów i sprawdził, który najlepiej u ciebie działa.
Usagi
Ugin

Ale czy jest możliwość, bym wziął Internet od wszystkich na próbę? Widziałem tylko taką opcję w iPusie (Internet na próbę przez tydzień za darmo), ale czytałem też gdzie indziej, że to podpucha i naliczają za korzystanie.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

Ugin pisze:Ale czy jest możliwość, bym wziął Internet od wszystkich na próbę?
Nie musisz brać na próbę, wystarczy że kupisz prepaida za kilka zł (on też obsługuje transmisję danych) i przeprowadzisz krótki test.
Ugin

Kupiłem laptop. Karta sieciowa:
10/100/1000 Mbps
Wi-Fi 802.11b/g

Dobre to to?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Ugin, bardzo dobre ;)
Ugin

To problem raczej niezwiązany z tematem, ale jako że to kolejna część sagi moich pytań, pozwolę sobie to napisać tutaj.
Do laptopa bez oprogramowania znajomy wgrał mi Windows XP. Ukazuje się komunikat, że sterownik do karty sieciowej nie został zainstalowany. Nie pali się też lampka, która sygnalizuje, że karta sieciowa jest aktywna. Znajomy powiedział, że nie mógł znaleźć sterownika i nie będę mógł korzystać z neta bezprzewodowo. Ja jednak łączyłem się kablowo pod usb, więc to dla mnie nie problem. Ale skoro sterownik nie jest zainstalowany, to czy w ogóle będę mógł korzystać z neta?
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

Ugin net bedzie dzialal. Ale lepiej znajdź tego stera i kup laskawie oryginalny system lub zainstaluj linuxa.
Ugin

Tylko nie mam zielonego pojęcia, jakiego sterownika szukać.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Ugin pisze:Do laptopa bez oprogramowania znajomy wgrał mi Windows XP.
Legalny system?
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

Ugin everest sciagnij i zainstaluj. Zobacz co to za karta i szukaj driverow na stronie producenta.
dziobak99

Post autor: dziobak99 »

Albo po prostu po modelu laptopa na stronie producenta na pewno znajdziesz sterownik :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

dziobak99 pisze:Albo po prostu po modelu laptopa na stronie producenta na pewno znajdziesz sterownik :)
Ale należy jeszcze pamiętać o tym, że potrzebny być może program obsługujący włącznik karty wi-fi. Jego też można znaleźć na stronie producenta lapka.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ