Piąty raz edytuje tego posta.

Rozpocząłem od podłączenia ad-hoc i powiem ze na początku wszystko poszło ok. Połączenie w kreatorze połączeń bardzo sprawnie sie ustawiło.
Niestety miałem przez kilka godzin problem gdyż nie byłem wstanie po resecie komputera połączenia ustawić od nowa. Za każdym razem laptop łączący się z desktopem uzyskiwał połączenia ale nie było połączenia internetowego.
Okazała sie ze problem tkwił w ustawieniach - nie było ustawione udostepnienie połączenia sierry309.
Ciekawe gdyż- jak ustawiałem połączenie dektopa i laptopa za pierwszymj razem to w pepnym momencie padło zapytanie czy ustawić połączenie internetowe - po kliknieciu ok - połączenie to zostało ustawione ( a w ustawieniach połączenia sierry 309 - było ustawione udostepnienie połączenia internetowego) - niestety przy ponownej probie połączenia - udostepnienie internetu w sierra 309 było wyłączone . Pare godzin mineło zanim zorientowałem sie że trzeba włączyć udostepnienie internetu w połączeniu sierry309 ( do tego z zakladką połączenia sieci bezprzewodowej) przed podłączeniem do internetu i ustawieniem połączenia ad-hoc.
Na razie chodzi. Nie wiem jak bedzie za chwilke ') . Odległośc kompa od lapka max 4m . O dziwo moc sygnału jest tylko 1-2 kreski. Natomiast jak wyniosłem lapka do drugiego pokoju za sciana betonową moc jest 5 kresek ???;)
Na marginesie - w sumie jak obczaiłęm o co chodzi to ten typ dzielenia internetu nie jest taki najgorszy jezeli desktop chodzi non top

Przynajmniej pod win7 - trzeba tylko kliknąc w dektopie podłącz - a w laptopie podłącz i podaj hasło ( nie udaje mi sie tego ustawic automatycznie). Nie wiem gdzie problem. Jak dla mnie w tej chwili ten uklad jest optymalny. Nie ma problemu z przekierowaniem portów, mam pelną kontrolę na modemem - widze moc sygnału, z czym się łącze. No i o dziwo w całym mieszkaniu - blok, beton mam zasięg.