Jak podzielić Iplusa??

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Tomisek
Specjalista bezprzewodowy-junior

Jak podzielić Iplusa??

Post autor: Tomisek »

Witam.Temat pewnie był wałkowany kilka razy. Niestety w temacie wifi i sieci jako takich jestem totalnie blady. Powiem tylko ze raz w życiu w hotelu łączyłem sie przez wi-fi z internetem ;)
Dostęp do internetu mam przez modem sierra 309 połączonym z desktopem.
Chciałbym sygnał podzielić z laptopem. Tak wymyśliłem ze pewnie najlepiej by było kupić jakiś nadajnik wi-fi ( najlepiej mały zgrabny dobry ;) na usb . Zasięg w zasadzie nie gra roli bo laptopa mam w tym samym pokoju co komputer.
Byłbym wdzięczny za podanie modelu który bez problemu sam bym skonfigurował no i by działał pod win7 64b ;)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Jak podzielić Iplusa??

Post autor: wojteks »

Mozna zrobić <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a> na komputerze z modemem po kablu lub wifi albo zakupić router 3G z obsługą posiadanego modemu USB.
Nie pomagam na PW!
Tomisek

Czyli wystarczy ze do desktopa kupie karte sieciową jak ta na dole i bedzie ona swego rodzaju nadajnikiem i odbiornikiem???
Te programy ktore w faq-u wymieniłeś są darmowe ???
Zakup routera odpada bo modem mam podwieszony pod sufitem - tam tylko mam stabilny zasięg hsdpa ;)

karta wi-fi
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Modem może tam zostać bo i tak pewnie na kablu jest.
Routery do tego nie są już takie drogie, a to lepsze rozwiązanie. Główny powód to działanie 2 komputerów, żeby internet działał, a i z ad-hoc różnie bywa.
Tomisek

No to juz mam miszung. Na obu kompikach mam win7 64b i myslalem o połączeniu ad-hoc - gdyz z laptopa i internetu korzystam sporadycznie . Wydawało mi sie to prostsze rozwiązanie.
Dostep do netu z desktopa jest priorytetem - a chyba zabawa typu modem- router- karta wi-fi w desktopie dalej spowalnia połączenie.

Troche przebiłem sie przez tego faq-a i zastanawiam sie jak to połączenie ustawić w win7 typu ad-hoc???

Czyli do ustawienia połączenie ad-hoc wystarczy do desktopa ta karta sieciowa ??????
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Tomisek pisze:modem- router- karta wi-fi w desktopie
A po co? Przecież router możesz kablem podłączyć, przy porządnym routerze nie będzie żadnych spadków prędkości.

Adhoc pod win7 działa tylko do pierwszego rozłączenia sieci, raczej udręka.

Pod win7 można postawić softowy router ale działa też tylko do pierwszego wyłączenia kompa/wifi.
Ostatnio zmieniony 2010-10-10, 16:17 przez krystianb, łącznie zmieniany 1 raz.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Spowalnia łącze to połączenie przez inny komputer. Ruter dzieli jak trzeba bo do tego jest stworzony.
Do stacjonarnego można połączyć się kablem sieciowym zamiast WiFi.
Tomisek pisze:Troche przebiłem sie przez tego faq-a i zastanawiam sie jak to połączenie ustawić w win7 typu ad-hoc???
Wchodzisz w Centrum sieci i udostępniania dalej w Skonfiguruj połączenie lub sieć. Z listy wybierasz Skonfiguruj bezprzewodową sieć ad hoc (typu komputer-komputer).
No i dalej już masz co i jak.
Tomisek pisze:Czyli do ustawienia połączenie ad-hoc wystarczy do desktopa ta karta sieciowa ??????
Teoretycznie tak, ale zasięgu to nie będzie mieć za dużego. No i cena jakaś duża.
Do ad hoc starczy najprostszy TP-Link. Np. taki:
http://allegro.pl/karta-usb-tp-link-tl- ... 17673.html
Szkoda więcej na to wydawać jak ma być to sporadycznie używane.
Tomisek

Na czym ta udreka polega???;) i co to znaczy do pierwszego rozłączenia sieci. Nie mozna kolejnego połączenia recznie z laptopa nawiązać???

Głównie chodzi mi o to ze do laptopa jako modemu mam HTC pro2 - ale na nim tylko 0,5gb ( jest to jako darmowy dodatek do iplusa) ale wiecie - czasem jak się zaczyna komp uaktualniać to te 0,5gb znikają szybko ;) dlatego potrzebuje czegoś okazyjnie i dlatego myslalem ze to Ad-hoc bedzie w sam raz.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Tomisek pisze:Na czym ta udreka polega???;)
Konfiguracja ICS za każdym razem...
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Tomisek

Czyli trzeba za kazdym razem wpisywac te ip odrecznie??? nie do sie tego jakos zautomatyzowac??? Zamowilem juz tą karte sieciową .
A mam jeszcze takie pytanie - czy można to zrobić w sposób nastepujacy. Modem wpiety to kompa. Do kompa wpięte tez jakies urządzenie sieciowe radiowe - /router???? / i ono wypuszcza sygnał do laptopa????

Czy TYM Routerem da sie cos takiego zrobic czy ew. coś lepszego kupic
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Wydałeś na kartę WiFi, teraz chcesz wydać kasę na router, nie było lepiej kupić od razu router 3G?
Nie pomagam na PW!
dziobak99

Post autor: dziobak99 »

Tomisek pisze:Czy TYM Routerem da sie cos takiego zrobic czy ew. coś lepszego kupic
Tym routerem nic nie zrobisz.
Tym już owszem:
http://allegro.pl/edimax-3g-6200n-wirel ... 93993.html

A i uprzedzę Twoje następne pytanie, taniej nie kupisz nic, to jest najtańsze i najlepsze rozwiązanie Twojego problemu.
Tomisek

Kurde no to sie zdecydowałem - tak jak mowicie. Chyba zamowie na stronie welcomu ponoc wspolpracujący bez problemu z sierra 309 MODEM

Mam tylko taka obawe - czasem cos sciągam w nocy utorrentem - jestem na granicy hsdpa- tak mniej wiecej -101dB. Chodzi ok ale modem przez kable USB mam podwieszony pod sufitem. Nie mam doświadczenia - ale czy utorrent w tym ukladzie bedzie pracował ok??? Jedynie co mnie pociesz ze moge postawic modem przy oknie gdzie mam nieco lepszy sygnał.

Druga sprawa- mam zewnętrzne IP - czy jest jakis problem ze skonfigurowaniem tego???
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Tomisek pisze:Jedynie co mnie pociesz ze moge postawic modem przy oknie gdzie mam nieco lepszy sygnał.
Router spokojnie pozwoli na dobranie odpowiedniego miejsca. Kabel ethernet może mieć do 100m a WiFi też działa na sensowne odległości.
Tomisek pisze:mam zewnętrzne IP - czy jest jakis problem ze skonfigurowaniem tego?
Nie powinno być. DMZ albo przekierowanie portów.
Nie pomagam na PW!
Tomisek

wojteks pisze:. DMZ albo przekierowanie portów.
No wlasnie tego sie obawiałem ze usłysze - przekierowanie portów,dmz ;)
Jeszcze jedno - ma jakies znaczenie czym sie bede łączył z dektopem- czy przez wi-fi ( ktore zamowiłem) czy lepiej przez kabel sieciowy??? Wszystko w jednym pokoju- max 3-4m, w zasiegu widzenia.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Tomisek pisze:ma jakies znaczenie czym sie bede łączył z dektopem- czy przez wi-fi ( ktore zamowiłem) czy lepiej przez kabel sieciowy?
Bez znaczenia, no może ping 1ms większy po WiFi. Oczywiście przy założeniu że nie masz w okolicy mocnych sieci na 2,4GHz które wszystko zakłócają (kamery bezprzewodowe czy video sendery również zakłócają mocno).
Nie pomagam na PW!
Tomisek

No wlasnie przeczytałem po łepkach ;) instrukcje obsługi ( wersje pełną) i troche wymiękłem - w zasadzie w 50% stwierdzen nie rozumiem ;) - ale to jest chyba w tym najciekawsze. Jest tam cos o przekierowaniu portów i DMZ. Musze sie z tym zmierzyć - wiec pewnie bede troche jeszcze zawracał gitare w temacie. ;)Mam kolege - administratora osiedlowej sieci - no ale nie o to w tym chodzi - ustawi i bedzie po ptakach a w sumie sam bym chcial załapac o co w tym chodzi.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Tomisek pisze:w sumie sam bym chcial załapac o co w tym chodzi.
To łatwe jak będziesz miał pytania to ktoś tu zawsze coś napisze.
Nie pomagam na PW!
Tomisek

No wiec moduł wi-fi przyszedł, i router Zalip CDW530. Jeszcze nierozpakowany. Uf- ciekawe co z tego wyjdzie. Jednego co sie obawiam to czy
1. Mozna ustawić jakoś HSDPA na sztywno - w przypadku podpietego modemu do tego routera
2. Czy jest mozliwość pomiaru mocy sygnału ???

Tak sobie mysle ze sprobuje na wstepie podłączyć się ad-hoc
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Tomisek pisze:Mozna ustawić jakoś HSDPA na sztywno
Ustawić na modemie podłączonym do komputera i powinno zostać po przeniesieniu modemu do routera.
Nie pomagam na PW!
Tomisek

Piąty raz edytuje tego posta. ;) Rozpocząłem od podłączenia ad-hoc i powiem ze na początku wszystko poszło ok. Połączenie w kreatorze połączeń bardzo sprawnie sie ustawiło.

Niestety miałem przez kilka godzin problem gdyż nie byłem wstanie po resecie komputera połączenia ustawić od nowa. Za każdym razem laptop łączący się z desktopem uzyskiwał połączenia ale nie było połączenia internetowego.

Okazała sie ze problem tkwił w ustawieniach - nie było ustawione udostepnienie połączenia sierry309.
Ciekawe gdyż- jak ustawiałem połączenie dektopa i laptopa za pierwszymj razem to w pepnym momencie padło zapytanie czy ustawić połączenie internetowe - po kliknieciu ok - połączenie to zostało ustawione ( a w ustawieniach połączenia sierry 309 - było ustawione udostepnienie połączenia internetowego) - niestety przy ponownej probie połączenia - udostepnienie internetu w sierra 309 było wyłączone . Pare godzin mineło zanim zorientowałem sie że trzeba włączyć udostepnienie internetu w połączeniu sierry309 ( do tego z zakladką połączenia sieci bezprzewodowej) przed podłączeniem do internetu i ustawieniem połączenia ad-hoc.
Na razie chodzi. Nie wiem jak bedzie za chwilke ') . Odległośc kompa od lapka max 4m . O dziwo moc sygnału jest tylko 1-2 kreski. Natomiast jak wyniosłem lapka do drugiego pokoju za sciana betonową moc jest 5 kresek ???;)

Na marginesie - w sumie jak obczaiłęm o co chodzi to ten typ dzielenia internetu nie jest taki najgorszy jezeli desktop chodzi non top ;)
Przynajmniej pod win7 - trzeba tylko kliknąc w dektopie podłącz - a w laptopie podłącz i podaj hasło ( nie udaje mi sie tego ustawic automatycznie). Nie wiem gdzie problem. Jak dla mnie w tej chwili ten uklad jest optymalny. Nie ma problemu z przekierowaniem portów, mam pelną kontrolę na modemem - widze moc sygnału, z czym się łącze. No i o dziwo w całym mieszkaniu - blok, beton mam zasięg.
ODPOWIEDZ