Wolne ŁĄCZENIE z siecią, Windows 7

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
dzejkop
Początkujący użytkownik forum

Wolne ŁĄCZENIE z siecią, Windows 7

Post autor: dzejkop »

Witam.
Mam pewien problem.
Opiszę go od początku.
Mianowicie, zawsze kiedy wyłączę z prądu wszystko (czyli router i ap też) a tam później włączę znów, to bardzo wolno się łączy - ok. 15 minut... bardzo mnie to irytuje. W 7 pokazuje mi że dostęp do sieci jest ograniczony. Inny program? Nie wiem. Dość późno zapala się dioda LAN na apku. Kiedy już się zaświeci, to w tym okienku do łączenia w WIndows 7 pokazuje że połączenie niezidentyfikowane, brak dostępu do internetu.
Dopiero jak wyłączę wtedy router i ap z prądu to zaczyna i znów włączę to po 5 minutach zaczyna działać... czy jedynym wyjściem jest niewyłączanie tego z prądu? bo jak już się połączy, to laptopek łączy się bez problemu wszędzie.
Na PC to samo... (XP).
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Wolne ŁĄCZENIE z siecią, Windows 7

Post autor: YaHooo »

Moim zdaniem po prostu router oraz ap uruchamiają się znacznie wolniej niż komputer. Dlatego komputer nie dostaje odpowiednich adresów i dostęp jest ograniczony. Zatem jeśli chcesz wyłączać całość sprzętu z prądu, to włącz najpierw router/ap i odczekaj kilka minut i zacznij uruchamiać komputer.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

dzejkop pisze:Mianowicie, zawsze kiedy wyłączę z prądu wszystko (czyli router i ap też) a tam później włączę znów, to bardzo wolno się łączy - ok. 15 minut...
Obawiam się, że zasilacz w którymś z tych urządzeń pada.
Nie pomagam na PW!
dzejkop

Dzis poczekalem az wszystkie diody sie zaswieca (zdazylem napalic w piecu, umyc się i ubrac) i dopiero włączyłem laptopa. To samo. Nie mam pojecia czemu tak dlugo musze czekac... doprowadza mnie to jus do szalu.
rano szybko czegos potrzebuje i czekaj tyle minut...
chyba nie będę tego wylaczal i juz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

dzejkop pisze:chyba nie będę tego wylaczal i juz.
Musisz eliminować kolejne urządzenia.

Jakie masz po kolei sprzęty połączone? Podaj typy i rodzaje kabli.
Nie pomagam na PW!
dzejkop

Najpierw jest tak:
Antena na dachu, koncentryk, podpinany do czegoś :P to urządzenie jest na strychu, dalej rjką na dół i do urządzenia które mi sygnał rozsyła.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

dzejkop pisze:dalej rjką na dół i do urządzenia które mi sygnał rozsyła
Podłącz komputer do kabla ethernet i sprawdź jak jest bez routera, przy okazji zrób <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a> z parametrem /all i daj tu tekstowo wynik.

Drugi krok to podłączenie ponownie routera i jak zadziała internet tak samo daj tu wynik ipconfig /all
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ