Jaki wybrać internet?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Jaki wybrać internet?
Witam, na początku wspomnę, że nie interesuję się nowościami związanymi z internetem. 16 września skończył mi się internet Sferii, który miałam 3 lata. Ponieważ sprawował się on dobrze postanowiłam przedłużyć umowę z tą firmą. Po zakupie dwóch modemów w promocji (1GB->3GB) okazało się, że mamy limit transferu danych. Korzystam bardzo często z internetu, więc po niecałym tygodniu strony zaczęły włączać mi się dopiero po 5-10 minutach. Jestem bardzo z tego powodu niezadowolona, ponieważ konsultant oczywiście nic o takim limicie nie wspomniał.
Chciałam się zapytać jakiej firmy internet mogę wybrać, aby nie miał limitu, a jeśli już to bardzo duży, którego nie przekroczę w tydzień i jaką on musi mieć prędkość. Internet jest mi potrzebny do oglądania filmów w internecie (ok. trzy razy w tygodniu), ściągania piosenek, przeglądania dużej ilości stron internetowych, gadu-gadu itp. Wspomnę jeszcze, iż muszę kupić dwa modemy, ponieważ muszę korzystać z internetu poza domem, dlatego też jeden muszę podłączyć do laptopa. Drugi komputer jest stacjonarny. Mieszkam niedaleko Warszawy.
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.
PS: Wielu znajomych poleca mi Neostradę, ale z tego co wiem Neostrada nie posiada przenośnych modemów.
Chciałam się zapytać jakiej firmy internet mogę wybrać, aby nie miał limitu, a jeśli już to bardzo duży, którego nie przekroczę w tydzień i jaką on musi mieć prędkość. Internet jest mi potrzebny do oglądania filmów w internecie (ok. trzy razy w tygodniu), ściągania piosenek, przeglądania dużej ilości stron internetowych, gadu-gadu itp. Wspomnę jeszcze, iż muszę kupić dwa modemy, ponieważ muszę korzystać z internetu poza domem, dlatego też jeden muszę podłączyć do laptopa. Drugi komputer jest stacjonarny. Mieszkam niedaleko Warszawy.
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.
PS: Wielu znajomych poleca mi Neostradę, ale z tego co wiem Neostrada nie posiada przenośnych modemów.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Jaki wybrać internet?
Jeżeli to musi być internet mobilny to duże abonamenty iPlus za 250zł albo Orange Free za 159zł.sylwia554 pisze:jakiej firmy internet mogę wybrać, aby nie miał limitu, a jeśli już to bardzo duży
Nie pomagam na PW!
- Pijo
- Stary wyga bezprzewodowy
wojteks pisze:abonamenty iPlus za 250zł
Najwyższy abo w iPlusie to 160zl.
- wojteks
- *** Administrator ***
Mylisz się http://www.iplus.pl/materialy/Cennik_iP ... 221-31.pdfPijo pisze:Najwyższy abo w iPlusie to 160zl.
Nie pomagam na PW!
-
Wtedy mam pewność, że wystarczy mi tego limitu na cały miesiąc? I który lepszy Orange czy iPlus?
- wojteks
- *** Administrator ***
35-37GB to dużo jest ale pewności nie ma.sylwia554 pisze:Wtedy mam pewność, że wystarczy mi tego limitu na cały miesiąc?
Ten który u Ciebie działa lepiej. Najlepiej to sprawdzić na starterach na kartę albo pakietach internetowych w taryfach głosowych danych operatorów.sylwia554 pisze:I który lepszy Orange czy iPlus?
Nie pomagam na PW!
-
- Mistrz bezprzewodowy
No tak, nie posiada, ale jeżeli masz możliwość wzięcia neostrady to w twoim wypadku byłoby to najlepsze rozwiązanie.sylwia554 pisze:PS: Wielu znajomych poleca mi Neostradę, ale z tego co wiem Neostrada nie posiada przenośnych modemów.
Nie sądzę, aby jaki kolwiek limit Ci wystarczył. 3 filmy tygodniowo to dość sporo do tego te piosenki. Powinnaś szukać czegoś po kablu bez limitu.sylwia554 pisze:Internet jest mi potrzebny do oglądania filmów w internecie (ok. trzy razy w tygodniu), ściągania piosenek, przeglądania dużej ilości stron internetowych, gadu-gadu itp. Wspomnę jeszcze, iż muszę kupić dwa modemy, ponieważ muszę korzystać z internetu poza domem, dlatego też jeden muszę podłączyć do laptopa. Drugi komputer jest stacjonarny.
Co do laptopa to zawsze możesz wziąć jakąś ofertę mobilnego, żeby mieć zawsze i wszędzie dostęp.
Internet domowy T-Mobile do 60Mb/s: https://www.speedtest.net/result/8251178215 

- Pijo
- Stary wyga bezprzewodowy
wojteks, przecież to cennik standardowy . Teraz wszystko opiera się na cennikach promocyjnych. Nadal podtrzymuje swoje stanowisko i najwyższy Iplus kosztuje 160zl.wojteks pisze:Mylisz się http://www.iplus.pl/mater...94327221-31.pdf
http://www.iplus.pl/materialy/Regulamin ... 328-47.pdf
- wojteks
- *** Administrator ***
Na promocje nie patrzyłem.Pijo pisze:przecież to cennik standardowy . Teraz wszystko opiera się na cennikach promocyjnych.
Nie pomagam na PW!
- baxxxio
- Specjalista bezprzewodowy-junior
http://www.iplus.pl/indywidualni-promoc ... enowe.htmlwojteks pisze:Mylisz się http://www.iplus.pl/mater...94327221-31.pdf
-
- Guru bezprzewodowy
Neostradę zamontowałbym w domu, a poza domem jakiś mobilny internet Plusa lub Orange.sylwia554 pisze:PS: Wielu znajomych poleca mi Neostradę, ale z tego co wiem Neostrada nie posiada przenośnych modemów.
Ewentualnie jak masz umowę na Sferię to mobilnie wykorzystywałbym w okolicach Warszawy.
Przy tych zastosowaniach to na dłuższą metę internet po kablu.
-
OK, a takim razie załóżmy, że wezmę Neostradę na komputer stacjonarny i iPlusa albo Orange na laptopa. W sumie internet na laptopie potrzebny byłby mi do przeglądania Allegro i paru innych stron, bez filmów, ściągania piosenek itd., więc bardzo proszę o doradzenie prędkości, bo kompletnie się na tym nie znam i jaką opcję mam wziąć z Neostardy? (z jakim modemem (?), prędkością itd.)
Dziękuję za pomoc.
Dziękuję za pomoc.
- wojteks
- *** Administrator ***
Najszybszą na jaką Cię stać i jak będzie u Ciebie działać. Proponuję jakiś router z modemem ADSL (np. Linksys WAG54G2 czy coś podobnego) wtedy Komputer stacjonarny podłączysz kablem a laptopa po WiFi.sylwia554 pisze:jaką opcję mam wziąć z Neostardy?
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
W Orange jet teraz promocja - do interentu stacjonarnego modem mobilny gratis - do tego dokupujesz mobilny internet bez modemu z rabatem i masz dwa internety, jeden stałe łącze bez limitu, drugi mobilny, cenowo mieścisz się łącznie w kilkudziesięciu zł, np. za stacjonarny 1 Mb plus BE Mini zapłacisz łącznie 71zł netto
-
- Guru bezprzewodowy
Proponowałbym 10Mbit/s.wojteks pisze:Najszybszą na jaką Cię stać i jak będzie u Ciebie działać.
http://www.tp.pl/prt/pl/klienci_ind/int ... rzony_int/
Jeśli chodzi o internet mobilny, to warto zastanowić się nad kupnem modemu na Allegro i korzystać na zasadzie prepaid, np. Orange Free na kartę. Internet stacjonarny zmniejszy zapotrzebowanie na ilość danych poza domem.
dkk pisze:W Orange jet teraz promocja
Orange jest droższe od Neostrady.dkk pisze:za stacjonarny 1 Mb plus BE Mini zapłacisz łącznie 71zł netto
Mam pewne zastrzeżenia odnośnie promocji: modem, router, free 9zł
Moim zdaniem 1-2Mbit to trochę za wolno do pobierania plików i oglądania filmików.
Sam Youtube HD potrzebuje co najmniej 2Mbit/s
-
Mam jeszcze parę pytań:
1. Czy ta oferta Orange Freedom na komputer stacjonarny (czyli oglądam filmy, ściągam piosenki..) jest dobra? Chodzi mi o opcję 10Mb lub 20Mb na 24 miesiące.
http://www.orange.pl/portal/map/map/int ... m_discover
2. Czy orientuje się może ktoś czy w cenę tego internetu wliczone już jest to, że nie mam linii telefonicznej tp?
3. Czy promocja Orange Free z telefonem (na tej samej stronie, co podałam tylko trochę niżej) 1Mb/40zł na dwa lata, na laptopa jest ok? Jak wyżej wspomniałam na laptopie będę tylko przeglądała strony internetowe.
1. Czy ta oferta Orange Freedom na komputer stacjonarny (czyli oglądam filmy, ściągam piosenki..) jest dobra? Chodzi mi o opcję 10Mb lub 20Mb na 24 miesiące.
http://www.orange.pl/portal/map/map/int ... m_discover
2. Czy orientuje się może ktoś czy w cenę tego internetu wliczone już jest to, że nie mam linii telefonicznej tp?
3. Czy promocja Orange Free z telefonem (na tej samej stronie, co podałam tylko trochę niżej) 1Mb/40zł na dwa lata, na laptopa jest ok? Jak wyżej wspomniałam na laptopie będę tylko przeglądała strony internetowe.
-
- Użytkownik forum
Zależy jak na to spojrzysz.Orange jest droższe od Neostrady.
Opcja 2 Mb/s kosztuje w wersji dla Kl. Indywidualnego tyle samo (54zł brutto/24m):
Orange Freedom
Neostrada w promocji wymarzony internet
W wyższych opcjach neostrada jest rzeczywiście tańsza jeżeli chodzi o opłatę abonamentową, ale max jest to różnica w cenie do 7 zł/m-c, a zwróć uwagę, że w Orange dostajesz modem Icon 515 (parę stów trzeba liczyć)
-
- Guru bezprzewodowy
Huawei 1752dkk pisze: zwróć uwagę, że w Orange dostajesz modem Icon 515
http://www.orange.pl/binaries/PL/Binary ... 065458.pdf
Trzeba doliczyć 21,35zł lub 29zł w zależności od sposobu w jaki zawieszamy linie.sylwia554 pisze:2. Czy orientuje się może ktoś czy w cenę tego internetu wliczone już jest to, że nie mam linii telefonicznej tp?
Promocja jest okej, ale jest kilka kruczków:sylwia554 pisze:3. Czy promocja Orange Free z telefonem (na tej samej stronie, co podałam tylko trochę niżej) 1Mb/40zł na dwa lata, na laptopa jest ok? Jak wyżej wspomniałam na laptopie będę tylko przeglądała strony internetowe.
1) Musisz mieć minimum rok numer w TP, który przenosisz do Orange. Ewentualnie za taką operacje płacisz ~200zł jeśli chcesz zrobić to wcześniej.
2) Teoretycznie da się mieć modem-ruter oraz free 9zł. Nie udało się u mnie tego aktywować poprawnie.
-
Bardzo dziękuję za pomoc.