Jaki wybrać internet?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
sylwia554
Początkujący użytkownik forum

Jaki wybrać internet?

Post autor: sylwia554 »

Witam, na początku wspomnę, że nie interesuję się nowościami związanymi z internetem. 16 września skończył mi się internet Sferii, który miałam 3 lata. Ponieważ sprawował się on dobrze postanowiłam przedłużyć umowę z tą firmą. Po zakupie dwóch modemów w promocji (1GB->3GB) okazało się, że mamy limit transferu danych. Korzystam bardzo często z internetu, więc po niecałym tygodniu strony zaczęły włączać mi się dopiero po 5-10 minutach. Jestem bardzo z tego powodu niezadowolona, ponieważ konsultant oczywiście nic o takim limicie nie wspomniał.

Chciałam się zapytać jakiej firmy internet mogę wybrać, aby nie miał limitu, a jeśli już to bardzo duży, którego nie przekroczę w tydzień i jaką on musi mieć prędkość. Internet jest mi potrzebny do oglądania filmów w internecie (ok. trzy razy w tygodniu), ściągania piosenek, przeglądania dużej ilości stron internetowych, gadu-gadu itp. Wspomnę jeszcze, iż muszę kupić dwa modemy, ponieważ muszę korzystać z internetu poza domem, dlatego też jeden muszę podłączyć do laptopa. Drugi komputer jest stacjonarny. Mieszkam niedaleko Warszawy.
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.

PS: Wielu znajomych poleca mi Neostradę, ale z tego co wiem Neostrada nie posiada przenośnych modemów.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Jaki wybrać internet?

Post autor: wojteks »

sylwia554 pisze:jakiej firmy internet mogę wybrać, aby nie miał limitu, a jeśli już to bardzo duży
Jeżeli to musi być internet mobilny to duże abonamenty iPlus za 250zł albo Orange Free za 159zł.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Pijo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Pijo »

wojteks pisze:abonamenty iPlus za 250zł

Najwyższy abo w iPlusie to 160zl.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Pijo pisze:Najwyższy abo w iPlusie to 160zl.
Mylisz się http://www.iplus.pl/materialy/Cennik_iP ... 221-31.pdf
Nie pomagam na PW!
sylwia554

Wtedy mam pewność, że wystarczy mi tego limitu na cały miesiąc? I który lepszy Orange czy iPlus?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

sylwia554 pisze:Wtedy mam pewność, że wystarczy mi tego limitu na cały miesiąc?
35-37GB to dużo jest ale pewności nie ma.
sylwia554 pisze:I który lepszy Orange czy iPlus?
Ten który u Ciebie działa lepiej. Najlepiej to sprawdzić na starterach na kartę albo pakietach internetowych w taryfach głosowych danych operatorów.
Nie pomagam na PW!
Procio
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Procio »

sylwia554 pisze:PS: Wielu znajomych poleca mi Neostradę, ale z tego co wiem Neostrada nie posiada przenośnych modemów.
No tak, nie posiada, ale jeżeli masz możliwość wzięcia neostrady to w twoim wypadku byłoby to najlepsze rozwiązanie.
sylwia554 pisze:Internet jest mi potrzebny do oglądania filmów w internecie (ok. trzy razy w tygodniu), ściągania piosenek, przeglądania dużej ilości stron internetowych, gadu-gadu itp. Wspomnę jeszcze, iż muszę kupić dwa modemy, ponieważ muszę korzystać z internetu poza domem, dlatego też jeden muszę podłączyć do laptopa. Drugi komputer jest stacjonarny.
Nie sądzę, aby jaki kolwiek limit Ci wystarczył. 3 filmy tygodniowo to dość sporo do tego te piosenki. Powinnaś szukać czegoś po kablu bez limitu.

Co do laptopa to zawsze możesz wziąć jakąś ofertę mobilnego, żeby mieć zawsze i wszędzie dostęp.
Internet domowy T-Mobile do 60Mb/s: https://www.speedtest.net/result/8251178215 :super:
Awatar użytkownika
Pijo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Pijo »

wojteks, przecież to cennik standardowy . Teraz wszystko opiera się na cennikach promocyjnych. Nadal podtrzymuje swoje stanowisko i najwyższy Iplus kosztuje 160zl.

http://www.iplus.pl/materialy/Regulamin ... 328-47.pdf
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Pijo pisze:przecież to cennik standardowy . Teraz wszystko opiera się na cennikach promocyjnych.
Na promocje nie patrzyłem.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
baxxxio
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: baxxxio »

marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

sylwia554 pisze:PS: Wielu znajomych poleca mi Neostradę, ale z tego co wiem Neostrada nie posiada przenośnych modemów.
Neostradę zamontowałbym w domu, a poza domem jakiś mobilny internet Plusa lub Orange.
Ewentualnie jak masz umowę na Sferię to mobilnie wykorzystywałbym w okolicach Warszawy.
Przy tych zastosowaniach to na dłuższą metę internet po kablu.
sylwia554

OK, a takim razie załóżmy, że wezmę Neostradę na komputer stacjonarny i iPlusa albo Orange na laptopa. W sumie internet na laptopie potrzebny byłby mi do przeglądania Allegro i paru innych stron, bez filmów, ściągania piosenek itd., więc bardzo proszę o doradzenie prędkości, bo kompletnie się na tym nie znam i jaką opcję mam wziąć z Neostardy? (z jakim modemem (?), prędkością itd.)

Dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

sylwia554 pisze:jaką opcję mam wziąć z Neostardy?
Najszybszą na jaką Cię stać i jak będzie u Ciebie działać. Proponuję jakiś router z modemem ADSL (np. Linksys WAG54G2 czy coś podobnego) wtedy Komputer stacjonarny podłączysz kablem a laptopa po WiFi.
Nie pomagam na PW!
dkk
Użytkownik forum

Post autor: dkk »

W Orange jet teraz promocja - do interentu stacjonarnego modem mobilny gratis - do tego dokupujesz mobilny internet bez modemu z rabatem i masz dwa internety, jeden stałe łącze bez limitu, drugi mobilny, cenowo mieścisz się łącznie w kilkudziesięciu zł, np. za stacjonarny 1 Mb plus BE Mini zapłacisz łącznie 71zł netto
marens
Guru bezprzewodowy

wojteks pisze:Najszybszą na jaką Cię stać i jak będzie u Ciebie działać.
Proponowałbym 10Mbit/s.
http://www.tp.pl/prt/pl/klienci_ind/int ... rzony_int/

Jeśli chodzi o internet mobilny, to warto zastanowić się nad kupnem modemu na Allegro i korzystać na zasadzie prepaid, np. Orange Free na kartę. Internet stacjonarny zmniejszy zapotrzebowanie na ilość danych poza domem.
dkk pisze:W Orange jet teraz promocja
dkk pisze:za stacjonarny 1 Mb plus BE Mini zapłacisz łącznie 71zł netto
Orange jest droższe od Neostrady.
Mam pewne zastrzeżenia odnośnie promocji: modem, router, free 9zł
Moim zdaniem 1-2Mbit to trochę za wolno do pobierania plików i oglądania filmików.
Sam Youtube HD potrzebuje co najmniej 2Mbit/s
sylwia554

Mam jeszcze parę pytań:

1. Czy ta oferta Orange Freedom na komputer stacjonarny (czyli oglądam filmy, ściągam piosenki..) jest dobra? Chodzi mi o opcję 10Mb lub 20Mb na 24 miesiące.
http://www.orange.pl/portal/map/map/int ... m_discover

2. Czy orientuje się może ktoś czy w cenę tego internetu wliczone już jest to, że nie mam linii telefonicznej tp?

3. Czy promocja Orange Free z telefonem (na tej samej stronie, co podałam tylko trochę niżej) 1Mb/40zł na dwa lata, na laptopa jest ok? Jak wyżej wspomniałam na laptopie będę tylko przeglądała strony internetowe.
dkk
Użytkownik forum

Post autor: dkk »

Orange jest droższe od Neostrady.
Zależy jak na to spojrzysz.

Opcja 2 Mb/s kosztuje w wersji dla Kl. Indywidualnego tyle samo (54zł brutto/24m):

Orange Freedom

Neostrada w promocji wymarzony internet

W wyższych opcjach neostrada jest rzeczywiście tańsza jeżeli chodzi o opłatę abonamentową, ale max jest to różnica w cenie do 7 zł/m-c, a zwróć uwagę, że w Orange dostajesz modem Icon 515 (parę stów trzeba liczyć)
marens
Guru bezprzewodowy

dkk pisze: zwróć uwagę, że w Orange dostajesz modem Icon 515
Huawei 1752
http://www.orange.pl/binaries/PL/Binary ... 065458.pdf
sylwia554 pisze:2. Czy orientuje się może ktoś czy w cenę tego internetu wliczone już jest to, że nie mam linii telefonicznej tp?
Trzeba doliczyć 21,35zł lub 29zł w zależności od sposobu w jaki zawieszamy linie.
sylwia554 pisze:3. Czy promocja Orange Free z telefonem (na tej samej stronie, co podałam tylko trochę niżej) 1Mb/40zł na dwa lata, na laptopa jest ok? Jak wyżej wspomniałam na laptopie będę tylko przeglądała strony internetowe.
Promocja jest okej, ale jest kilka kruczków:
1) Musisz mieć minimum rok numer w TP, który przenosisz do Orange. Ewentualnie za taką operacje płacisz ~200zł jeśli chcesz zrobić to wcześniej.
2) Teoretycznie da się mieć modem-ruter oraz free 9zł. Nie udało się u mnie tego aktywować poprawnie.
sylwia554

Bardzo dziękuję za pomoc.
ODPOWIEDZ