Telefon typu dual SIM - czy ktoś z Was korzystał?

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
dkk
Użytkownik forum

Telefon typu dual SIM - czy ktoś z Was korzystał?

Post autor: dkk »

Hej,
Mam pytanie do osób, które użytkują lub użytkowały telefon z dwoma kartami SIM dwóch operatorów (myphone, Samsung Duos itd.).

Jakie są Wasze wrażenia?
Na ile wygodne jest odbieranie połączeń i ich wykonywanie przez obydwie karty?
Jak z pocztą/internetem? Czy mogę zdecydować, z której karty jest połączenie internetowe?

Z góry dzięki:-)
PingNoMore
Początkujący użytkownik forum

Re: Telefon typu dual SIM - czy ktoś z Was korzystał?

Post autor: PingNoMore »

Ja w tej chwili korzystam z Samsunga B7722. Co do używania dwóch kart to nie ma z tym najmniejszego problemu. Możesz wybrać z której karty zadzwonić, wysłać sms-a czy połączyć się netem. B7722 ma WIFI więć korzystająć z karty nr 1 możesz łączyć się z internetem za pomocą WIFI, a z drugiej za pomocą GPRS, EDGE, HSDPA (zależnie w zasięgu jakiej technoligii jesteś)
djdavemix

Post autor: djdavemix »

dkk, powiem tak - jeśli nie zależy Ci tylko na rozmowach telefonicznych ewentualnie sporadycznie pisania smsó'w to daruj sobie markę Myphone.
Jego wyposażenie z pozoru wszechstronne nie warte jest nawet 100zł. To raczej zabawka niskiej jakości.
Od lat jestem wiernym użytkownikiem Nokii ale niestety nie ma jej w dualu.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

djdavemix pisze:Od lat jestem wiernym użytkownikiem Nokii ale niestety nie ma jej w dualu
Jak to nie?
Jeszcze goraca:
http://www.nokia.co.in/find-products/pr ... okia-c1-00

Niestety tylko jedno radio :(

Oraz majaca sie pokazac na dniach:
http://www.nokia.co.in/find-products/pr ... okia-c2-00

Obydwa niestety nie maja byc oficjalnie dostepne na rynku polskim - ale od czego jest internet?
Nie pomagam na PW.
djdavemix

key, Widocznie dlatego, że nie szukałem jej na rynek Chiński :) z przyzwyczajenia kupuje się w markowych salonach a tam jej nie było. Już z góry mówię że budowa kompaktowa owszem ale nie ten styl :P
key
*Mistrz bezprzewodowy*

djdavemix pisze:Widocznie dlatego, że nie szukałem jej na rynek Chiński
A od kiedy Indie leza w Chinach? ;)

Link byl na pierwsza lepsza stronke Noki w jezyku WWE. Telefon byl tez prezentowany na Austriackiej WWW.
djdavemix pisze:markowych salonach a tam jej nie było
I nie bedzie. W PL telefony sa doplacane przez operatorow, wiec Nokia na pewno nie pozwoli sobie na wprowadzenie telefonu umozliwiajecego na raz korzystac z dwoch roznych operatorow.
djdavemix pisze:Już z góry mówię że budowa kompaktowa owszem ale nie ten styl
Telefon jest zdecydowanie low-costowy - C1 ma sie miescic w 120 PLN, C2 w granicy 200 PLN. IMHO Nokia bada rynek, zanim wypuszcza drozsze wersje.
Nie pomagam na PW.
dkk
Użytkownik forum

Tu się Panowie rozpisali o Nokiach a ja wrócę do MyPhone:-))

Zależy mi na telefonie, w którym ktoś (nie dla mnie) będzie mógł mieć dwie karty SIM dwóch operatorów i z obydwu odbierać połączenia - jak to wygląda w praktyce? Czy te karty obydwie są zalogowane do sieci? Czy jak zadzwonię na którykolwiek z tych numerów, dodzwonię się do tej osoby?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

key pisze:Telefon jest zdecydowanie low-costowy - C1 ma sie miescic w 120 PLN, C2 w granicy 200 PLN. IMHO Nokia bada rynek, zanim wypuszcza drozsze wersje.
C1 na eBayu są w okolicy 200zł. Z przesyłką wyjdzie koło 250zł. Kraje z reguły to Indie, Filipiny i Australia.
C2 coś nie widzę.

W sumie jako awaryjny telefon to nie głupi model ten C1.
djdavemix

dkk, tak - dwie karty SIM działające równolegle (w tym samym czasie) - wykorzystane możliwości dwóch telefonów w jednym :) to tyle jeśli chodzi o tę funkcję.
Pozostałe funkcje albo raczej możliwości to możliwości telefonu z okresu około 2002 roku.
W codziennym użytkowaniu Nokia 3510i była by wówczas dużo lepsza - pomimo braku aparatu i ekranu dotykowego no i "dualu" :D
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

djdavemix pisze:Nokia 3510i
Nie trawię tego telefonu. :]
key
*Mistrz bezprzewodowy*

ja.michal pisze:C1 na eBayu są w okolicy 200zł.
Jest jeszcze nowy i kiepsko dostepny. W granicy miesiaca ceny sie ustabilizuja.
ja.michal pisze:C2 coś nie widzę.
W.g. Kolegow z pracy siedzacych w Indiach, jeszcze nie ma go w sprzedazy (mial byc jakies dwa tygodnie temu). W kazdym razie jak tylko wyjdzie to dostane paczke :)
Nie pomagam na PW.
dkk
Użytkownik forum

djdavemix - dzięki za info:)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

key, ale na eBayu trochę jednak tego jest. Zobacz sobie sam.
djdavemix

dkk, jak znajdę go w domu to Ci mogę opisać funkcje :) jakiś model z TV.
Jedyne co było w nim ciekawe to zmiana głosu"w locie" podczas rozmowy np.kobiety - do wyboru kilka możliwości :)
Pozostałe funkcje: obsługa MP3 - ograniczenie wielkości pliku, po przekroczeniu którego go nie odtworzy
Aparat foto - jakiś prototyp - zero jakości
I inne zjawiska, których raczej pamiętać nie chcę :)
Jako telefon (i tylko telefon: rozmowy) spisywał się dobrze.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

ja.michal pisze:na eBayu trochę jednak tego jest
To co jest dostepne na Ebay'u niekoniecznie jest w rekach wystawiajacego. W indyjskich shopach sa dostepne pojedyncze C1, C2 mialo sie pojawic na poczatku tego miesiaca, ale do tej pory koledzy nie widzieli ani jednego na zywo.
Nie pomagam na PW.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

To, że sklepach na półkach nie ma to nie znaczy, że nie sprzedają.
Skoro coś wystawiasz to to masz. Najbardziej wiarygodna wydaje się Australia jednak.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

ja.michal pisze:To, że sklepach na półkach nie ma to nie znaczy, że nie sprzedają.
Taktyka firm w stosunku do nowosci jest zawsze taka sama:

1.) produkcja x tys sztuk
2.) rozprowadzenie do punktow dystrybucji
3.) otwarcie sprzedazy w konkretny dzien
4.) analiza rynku
5.) decyzja go/no go
6.) kontynuacja produkcji

Jak sprzet jest oficjalnie dostepny, a nie ma go na sklepach to jestes gdzies miedzy punktem 4 a 6. I wtedy masz jeszcze na rynku pojedyncze egzemplarze z 1. serii.
ja.michal pisze:Skoro coś wystawiasz to to masz.
Taaaaa.... A swistak siedzi....

Caly "internet busines" opiera sie na sprzedazy sprzetu lezacego na magazynie u dystrybutora/importera. Zamawiasz sprzet dopiero w momencie gdy klient go zaplacil - zero ryzyka, zero inwestycji. Przyjrzyj sie uwaznie wiekszosci aukcji (niezaleznie czy Allegro czy ebay) - szczegolnie opisom typu "wysylam dzien/dwa po otrzymaniu zaplaty", "czas oczekiwania x dni" lub "nie wysylam za pobraniem".
ja.michal pisze:Najbardziej wiarygodna wydaje się Australia jednak.
Najbardziej wiarygodny jest kolega w indiach wymieniajacy cash na phone.
Nie pomagam na PW.
PingNoMore
Początkujący użytkownik forum

Post autor: PingNoMore »

dkk pisze:Tu się Panowie rozpisali o Nokiach a ja wrócę do MyPhone:-))

Zależy mi na telefonie, w którym ktoś (nie dla mnie) będzie mógł mieć dwie karty SIM dwóch operatorów i z obydwu odbierać połączenia - jak to wygląda w praktyce? Czy te karty obydwie są zalogowane do sieci? Czy jak zadzwonię na którykolwiek z tych numerów, dodzwonię się do tej osoby?
Dokładnie tak to działa, tak było w moim Samsungu D980 i jest w B7722. Ja mimo wszystko wybrałbym Samsunga, np model C5212.
djdavemix

key, właśnie tak - większość sklepów sprzedaje towar, którego w rzeczywistości nie posiada. Czas realizacji zamówienia np. 2 dni (czas na dostarczenie towaru do sklepu przez kuriera) a potem wysyłka do klienta. Tym sposobem sklepy nie pozwalają sobie na zaleganie towaru, który jest mało chodliwy.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

djdavemix pisze:Czas realizacji zamówienia np. 2 dni (czas na dostarczenie towaru do sklepu przez kuriera) a potem wysyłka do klienta.
Często bywa tak, że towar idzie kurierem prosto od producenta/dystrybutora/hurtowni bez udziału sprzedawcy. Szczególnie dotyczy to dużych, ciężkich rzeczy. Sam się z tym spotkałem, odbiór osobisty za 7 dni (zbiorcza dostawa do sprzedawcy), wysyłka kurierem w 24h i towar na 3 dzień pod domem, koszt kuriera 100zł.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

re.telefon typu dual sim

Post autor: pogodabartek »

Witam.
Polecam Ci tego samsunga C5212 on ma aktywne 2karty sim w tym samym czasie i się wybiera z której się dzwoni lub pisze jednym przyciskiem.
Co do nokii to C1-00 odpada bo to nie jest dual sim bo działa jedna karta tylko,za to C2-00 to już prawdziwy dual sim w czasie rzeczywistym.

Wada samsunga to jedno wejście pod zestaw słuchawkowy i ładowarkę oraz durne menu i klawisz spacji pod # do którego się ciężko przyzwyczaić,a nokia C2 ma złącze jack 3,5mm osobne wejście na ładowarkę i to nokia.
Obydwa telefony posiadają bluetooth i tylko w nokii jest prostsze jego wyłączanie zapewne i pewnie lepiej bateria trzyma.
Dodatkowo w nokii C2 można wyjmować 2gą kartę sim podczas włączonego telefonu bez wyjmowania baterii.

Więc pomyśl sobie sam,bo ja mam samsunga C5212 fajny spoko telefon tylko te kilka wad i czekam tez na nokię C2-00
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Przenoszę na forum "techniczne", bo z internetem ma to mało wspólnego.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
ODPOWIEDZ