cedros20000 pisze:witam wszystkich użytkowników;)
Witaj
cedros20000 pisze:Mieszkam na wsi i udaje mi się złapać jedynie edge z pobliskiwgo miasta (około 7-8km w lini ptostej, na innym modemie również tylko edge łapie, wg mapy zasięgu iPlusa również moge liczyć tylko na edge). Jednak na podwórku telefonem udaje mi sie również złapać 3G, oczywiście telefon równiez w plusie.
Myślę, że w twoim wypadku antena zewn. pomogła by w złapaniu 3G.
cedros20000 pisze:Wg ich mapki zasięgu HSPA spokojnie powinienem złapać.
Mapka nie jest wyznacznikiem zasięgu, ona podaje jedynie zasięg, ale orientacyjnie, dlatego na niej nie można się sugerować w 100%.
cedros20000 pisze:Dodam, że nadajnik CP jest w tym samym mieście co nadajnik Plusa.
No to może nie powinno być problemów ze złapaniem zasięgu.
cedros20000 pisze:A moje pytanie to: Jeśli oba nadajniki są w mniej więcej tej samej odległości (7-8km) to prędkość CP może być wyższa niż w iPlusie?
Nie jestem pewien na 100%, ale wydaje mi się, że HSPA
+ (jak to w przypadku CP) ma nieco dalszy zasięg od EDGE.
cedros20000 pisze:W tej chwili max DL to około 30kB/s, a przeciętnie 10-15kB/s
Jak to na EDGE przystało. Wynik pozytywny
cedros20000 pisze:A może lepiej zmienić modem do iPlusa + jakas antenka kierunkowa?
Można, aczkolwiek nie osiągniesz takich prędkości jak w CP.
cedros20000 pisze:Modem i tak musze w końcu zmienic, więc jest to mi obojętne czy zostanę w plusie czy przejdę do CP.
IMHO, proponowałbym Ci przejście na CP. Czemu? Otóż na pewno prędkości będziesz osiągał o wiele większe, do tego ping w technologii HSPA+ jest o niebo lepszy, gdyż przy dobrym sygnale i bez dużego obciążenia sieci można osiągnąć nawet do 35ms!
Dodatkowo użytkownicy na tym forum jak się chwalili prędkościami to w CP nawet przy słabym zasięgu 5Mbps to była norma... Przypomnijmy, że 21Mbps to max DL, a to dość sporo. Co prawda, małe prawdopodobieństwo osiągnięcia takiej prędkości, ale to i tak robi wrażenie