Co wybrać iPlus vs CP

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
cedros20000
Początkujący użytkownik forum

Co wybrać iPlus vs CP

Post autor: cedros20000 »

Jest to mój pierwszy post na tym forum, więc na początku witam wszystkich użytkowników;)

Obecnie korzystam już od paru lat z usług iPlusa. Modem comander M EDGE 2 (Jeden z pierwszych). Mieszkam na wsi i udaje mi się złapać jedynie edge z pobliskiwgo miasta (około 7-8km w lini ptostej, na innym modemie również tylko edge łapie, wg mapy zasięgu iPlusa również moge liczyć tylko na edge). Jednak na podwórku telefonem udaje mi sie również złapać 3G, oczywiście telefon równiez w plusie.

Jednak ostatnio zainteresowałem się ofertą CP. Wg ich mapki zasięgu HSPA spokojnie powinienem złapać. Dodam, że nadajnik CP jest w tym samym mieście co nadajnik Plusa. A moje pytanie to: Jeśli oba nadajniki są w mniej więcej tej samej odległości (7-8km) to prędkość CP może być wyższa niż w iPlusie? W tej chwili max DL to około 30kB/s, a przeciętnie 10-15kB/s, więc będę zadowolony nawet z najmniejszej poprawy :) A może lepiej zmienić modem do iPlusa + jakas antenka kierunkowa? ( do modemu od CP tez raczej musiałbym antenke dokupić lub korzystać z tej którą dodają do każdego modemu). Modem i tak musze w końcu zmienic, więc jest to mi obojętne czy zostanę w plusie czy przejdę do CP.

Proszę o jakieś rady i pozdrawiam :)
Procio
Mistrz bezprzewodowy

Re: Co wybrać iPlus vs CP

Post autor: Procio »

cedros20000 pisze:witam wszystkich użytkowników;)
Witaj ;)
cedros20000 pisze:Mieszkam na wsi i udaje mi się złapać jedynie edge z pobliskiwgo miasta (około 7-8km w lini ptostej, na innym modemie również tylko edge łapie, wg mapy zasięgu iPlusa również moge liczyć tylko na edge). Jednak na podwórku telefonem udaje mi sie również złapać 3G, oczywiście telefon równiez w plusie.
Myślę, że w twoim wypadku antena zewn. pomogła by w złapaniu 3G.
cedros20000 pisze:Wg ich mapki zasięgu HSPA spokojnie powinienem złapać.
Mapka nie jest wyznacznikiem zasięgu, ona podaje jedynie zasięg, ale orientacyjnie, dlatego na niej nie można się sugerować w 100%.
cedros20000 pisze:Dodam, że nadajnik CP jest w tym samym mieście co nadajnik Plusa.

No to może nie powinno być problemów ze złapaniem zasięgu.
cedros20000 pisze:A moje pytanie to: Jeśli oba nadajniki są w mniej więcej tej samej odległości (7-8km) to prędkość CP może być wyższa niż w iPlusie?
Nie jestem pewien na 100%, ale wydaje mi się, że HSPA+ (jak to w przypadku CP) ma nieco dalszy zasięg od EDGE.
cedros20000 pisze:W tej chwili max DL to około 30kB/s, a przeciętnie 10-15kB/s
Jak to na EDGE przystało. Wynik pozytywny :)
cedros20000 pisze:A może lepiej zmienić modem do iPlusa + jakas antenka kierunkowa?
Można, aczkolwiek nie osiągniesz takich prędkości jak w CP.
cedros20000 pisze:Modem i tak musze w końcu zmienic, więc jest to mi obojętne czy zostanę w plusie czy przejdę do CP.
IMHO, proponowałbym Ci przejście na CP. Czemu? Otóż na pewno prędkości będziesz osiągał o wiele większe, do tego ping w technologii HSPA+ jest o niebo lepszy, gdyż przy dobrym sygnale i bez dużego obciążenia sieci można osiągnąć nawet do 35ms!

Dodatkowo użytkownicy na tym forum jak się chwalili prędkościami to w CP nawet przy słabym zasięgu 5Mbps to była norma... Przypomnijmy, że 21Mbps to max DL, a to dość sporo. Co prawda, małe prawdopodobieństwo osiągnięcia takiej prędkości, ale to i tak robi wrażenie ;)
Awatar użytkownika
kedzi
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: kedzi »

cedros20000 pisze:A może lepiej zmienić modem do iPlusa + jakas antenka kierunkowa? ( do modemu od CP tez raczej musiałbym antenke dokupić lub korzystać z tej którą dodają do każdego modemu)
Ja bym na Twoim miejscu został w iPlus-ie bo zawsze możesz wydębić lepszą ofertę bo jesteś stałym użytkownikiem. Antena panelowa, inny lepszy modem i powinno być o wiele lepiej.
cedros20000 pisze:Jeśli oba nadajniki są w mniej więcej tej samej odległości (7-8km) to prędkość CP może być wyższa niż w iPlusie?
Może ale nie musi, to jest zależne od danego nodeB i jego konfiiguracji.
Awatar użytkownika
Biurowiec
Użytkownik forum

Post autor: Biurowiec »

Witaj,

Ja za to do CP nie jestem przekonany, ale sam nie mialem za wiele z ta oferta do czynienia. Z tego co widzialem opinie, to ludzie narzekaja najwiecej ma limity w tej ofercie.

Co do iplusa, to ma darmowe pobieranie teraz w nocy, a to dodatkowy argurmnt za ta siecia + daje wieksza mobilnosc.

Godna polecenia bedzie jeszcze orange. Z cdma i takze darmowym pobieraniem w nocy. Z tym ze do cdma nowy modem konieczny.
Procio
Mistrz bezprzewodowy

Biurowiec pisze:Z tego co widzialem opinie, to ludzie narzekaja najwiecej ma limity w tej ofercie.
Jeżeli cedros20000 korzystał z EDGE to zakładam, że jest przyzwyczajony i nie będzie miał problemów z `utrzymaniem` limitów.
Internet domowy T-Mobile do 60Mb/s: https://www.speedtest.net/result/8251178215 :super:
Awatar użytkownika
kedzi

Jeżeli cedros20000 korzystał z EDGE to zakładam, że jest przyzwyczajony i nie będzie miał problemów z `utrzymaniem` limitów.
Tylko, że w miarę jedzenia apetyt rośnie. Jak ma EDGE a później np. 2Mb/s w 3G to aż chce się z takiego neta korzystać i przez to więcej idzie tego transferu.
cedros20000

Procio pisze:Jeżeli cedros20000 korzystał z EDGE to zakładam, że jest przyzwyczajony i nie będzie miał problemów z `utrzymaniem` limitów
Dokładnie :P
Obecnie w iPlusie mam limit 4GB. Po Przedluzeniu umowy chyba powinni to podwoic do 8 GB. Z tego co sie orientuję to żeby w nocy pobierać za freeko w moim przypadku musialbym placić chyba 5 zł/msc.(iPlusopobieracz), abonament w moim przypadku po znizkach to cos koło 60 zl.
W CP w chwili obecnej oferują za 49 zł 12 GB limit (rozbity na 3 GB dzien, 9 GB w nocy), dodatkowo w nocy za kazdy GB po przekroczeniu limitu płaci się 1 zl, a prędkość pozostaje ta sama. W iPlusie niestety prękość po za limitem drastycznie spada.
Podsumowując obecnie i tak nie ściagam dużych plików ze względu na prędkość, więc spokojnie wyrabiam się w 3GB. W razie czego pobieranie spokojnie mogę zostawić sobie na noc.
Aczkolwiek najbardziej intersuje mnie prędkość, z limitem jakos sobie poradzę :)

Edit: A co do orange to wiem, że w mojej okolicy ludzie też tylko EDGE łapią, więc w grę wchodzi albo nadal iPlus albo CP, który coraz bardziej mnie kusi tą prędkością :) Bo jeśli dobrze liczę to nawet jeśli będę miał te 2Mbps to DL moge mieć w granicach 256kB/s, a w porównaniu z moimi 30kB/s przy dobrych wiatrach to kolosalna różnica :)
Awatar użytkownika
kedzi

Aczkolwiek najbardziej intersuje mnie prędkość, z limitem jakos sobie poradzę :)
To najlepiej wziąć CP na próbę i będzie chyba najlepiej. ;)
Procio
Mistrz bezprzewodowy

cedros20000 pisze:Bo jeśli dobrze liczę to nawet jeśli będę miał te 2Mbps to DL moge mieć w granicach 256kB/s, a w porównaniu z moimi 30kB/s przy dobrych wiatrach to kolosalna różnica
Tyle to ja osiągałem w CDMA Orange ;)

W CP możesz liczyć się z tym, że prędkości będą na poziomie 500KB/s.
cedros20000 pisze:Edit: A co do orange to wiem, że w mojej okolicy ludzie też tylko EDGE łapią
GSM, a CDMA to całkiem inna bajka. Do CDMA trzeba odpowiedni modem/ruter. Na zwykłym nie da rady korzystać.
Ostatnio zmieniony 2010-10-19, 16:29 przez Procio, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Procio pisze:poziomie 500Kb/s.
Raczej KiloBajtów a nie kilobitów.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Procio
Mistrz bezprzewodowy

krystianb pisze:Raczej KiloBajtów a nie kilobitów.
No tak, przepraszam. Już edytuje :) Szybko pisałem i stąd ten błąd ;)
cedros20000

Procio pisze:GSM, a CDMA to całkiem inna bajka. Do CDMA trzeba odpowiedni modem/ruter. Na zwykłym nie da rady korzystać.
Zgadza się :P Mój błąd w myśleniu ;) Aczkolwiek porównując tak na oko mojego iPlusa z dwiema osobami w mojej oklicy, które są w orange net chodził z podobną prędkością, a czasem nawet były problemy z ładowaniem sie stron. Ogólnie jakoś nie jestem przekonany do orange.
Procio pisze:W CP możesz liczyć się z tym, że prędkości będą na poziomie 500KB/s.
Jeśli udałoby mi się łapać te 4 Mbps to naprawdę bym był zadowolony :) Tak jak wspominalem nawe 2 Mbps to już dla mnie kolosalna różnica ;)

a 1 zł za 1GB w nocy nie jest raczej dużą kwotą. Zwłaszcza, że raczej te 9 GB nocnych spokojnie mi wystarczy ;) Po za tym, gdzieś doczytałem się, że jest możliwość ustalenia max kwoty jaką możemy przekroczyć po za abonamentem. Prawdopodobnie jutro przejdę się do CP i wezmę na próbę. O wynikach będę jeszcze informował ;) Dziękuję wszystkim za szybką pomoc :ok:

A jeszcze jedno pytanko dotyczące modemu. Moze ktoryś szczególnie polecacie? W grę wchodza tylko Huawei E182E oraz ZTE MF668. Bardziej skłaniam się ku Huawei, bo wiem, że z ZTE czasem bywaja problemy ze sterownikami. Z tego co patrzyłem na stronce to do każdego modemu dorzucają antenkę zewnętrzną, ale raczej słabą, bo w trudniejszych przypadkach propobują też antenkę AK C1/800/900 oczywiście juz za dopłatą. Jak sądzicie warto dokupić tą? Czy może warto rozejrzeć się za jakąś inną?
Procio
Mistrz bezprzewodowy

Najpierw zobacz jak działa Ci bez antenki/z tą od CP. Później można myśleć nad kupnem owej anteny ;)
Internet domowy T-Mobile do 60Mb/s: https://www.speedtest.net/result/8251178215 :super:
cedros20000

Oczywiście, że najpierw przetestuje bez antenki, żeby było porównaniu do iPlusa, ktory również bez dodatkowych antenek śmiga ;)
Awatar użytkownika
Biurowiec
Użytkownik forum

cedros20000 pisze:Zgadza się :P Mój błąd w myśleniu ;) Aczkolwiek porównując tak na oko mojego iPlusa z dwiema osobami w mojej oklicy, które są w orange net chodził z podobną prędkością, a czasem nawet były problemy z ładowaniem sie stron. Ogólnie jakoś nie jestem przekonany do orange.
Ale czy te 2 osoby mialy cdma? Czy tylko gsm. Ja bym Ci polecil jednak wyprobowac Orange z cdma. Zreszta wszystkie Twoje watpliowsci rozwieje okres testowy. Nie wiem czy CP mozna, ale w Plusie i Orange mozesz wziac na probe na pewno lacze.
Awatar użytkownika
kedzi

Biurowiec pisze:Nie wiem czy CP mozna
Z tego co mówi strona CP to można wziąć na 7 dniową próbę.
Awatar użytkownika
Biurowiec
Użytkownik forum

No to tym bardziej trzeba brac na probe. Najlepiej to zrob testy rownoczesnie i wrzuc wyniki tutaj. Sam jsetem ciekawy cdma teraz, bo podobno troche sie ruszylo ostatnio.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-10-21, 17:28 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2010-10-21, 16:28 przez Biurowiec, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Biurowiec pisze:Sam jsetem ciekawy cdma teraz, bo podobno troche sie ruszylo ostatnio.
Noo ruszyło się...
Drugą nośną wyłączyli :rotfl:
ODPOWIEDZ