Huawei E160G blad 628 albo brak transferu

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
sechhada
Początkujący użytkownik forum

Huawei E160G blad 628 albo brak transferu

Post autor: sechhada »

Witam forumowiczow,

od ponad dwoch tygodni walcze z internetem w orange free. prawie 1,5 roku wszystko swietnie chodzilo ale ostatnio nie moglem sie polaczyc z internetem. Program podany przez orange zawieszal sie.Moj modem ICON 255 byl dosc sponiewierany wiec doszedlem do wniosku, ze oddal poprostu zycie.Kupilem nowy modem Huawei E160G, skonfigurowalem polaczenie w programie web'n'walk, polaczylo sie wszystko dzialo bardzo dobrze,ale potem internet umarl. transfer spadl do 0 i od czasu do czasu mial skoki do 30-60 kb/s i znowu konal. przy rozlaczeniu i ponownym polaczeniu albo laczylo i transfer 0 albo blad 628. po paru godzinach wraca do normy. system win 7, sterowniki do modemu pod win 7, zasieg od dwoch do 5 kresek EDGE. BTs okolo 4-5km w lini prostej ode mnie. Prosze o jakas pomoc bo nie wiem co powinienem zrobic. czy zakup anteny cos pomoze?

dodam, ze nawet smsy na komorke potrafia przychodzic do mnie z polgodzinnym opoznienem..albo pokazuje 1-2kreski na komorce a potem dostaje smsa ze ktos probowal sie placzyc ale bylem poza zasiegiem.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Re: Huawei E160G blad 628 albo brak transferu

Post autor: Sundance_kid »

sechhada dzwoniłeś do Orange czy przekaźnik z którym się łączysz nie ma jakies awarii? I czy w innym miejscu tez masz takie problemy?
sechhada

W orange kobieta zaczela mi tlumaczyc ze moj modem przelacza sie miedzy 2G a jakims polaczeniem "punktowym 3G" i mam w ustawieniach zaznaczyc tylko polaczenie 2G. To samo w telefonie. Wytlumaczylem jej, ze moja karta sim ma juz tyle lat, ze nie obsluguje 3G.

Co do testowanie modemu w innych miejscach, to sprawdzalem go ale tak dosc krotko, 10-15 min i chodzil...z tym ze w domu tez po tyle minut chodzil a potrafil nawet pare godzin byc polaczyc po czym znikac tez na pare godzin.

na razie technicy maja przeanalizowac, a ja dalej rzucam miesem do modemu gdy potrzebuje cos na uczelnie modemu a on nie reaguje :(
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

sechhada pisze:Wytlumaczylem jej, ze moja karta sim ma juz tyle lat, ze nie obsluguje 3G.
Ale karta tu nie ma nic do rzeczy z tego co wiem. Ja łaczyłem się po 3G ze starymi kartami SIM i wszystko działało elegancko.
sechhada pisze:z tym ze w domu tez po tyle minut chodzil a potrafil nawet pare godzin byc polaczyc po czym znikac tez na pare godzin.
A poza domem jest lepiej?
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
sechhada

YaHooo pisze:sechhada napisał/a:
Wytlumaczylem jej, ze moja karta sim ma juz tyle lat, ze nie obsluguje 3G.
Ale karta tu nie ma nic do rzeczy z tego co wiem. Ja łaczyłem się po 3G ze starymi kartami SIM i wszystko działało elegancko.
Kupujac tel konsultantka wlozyla swoja karte SIM i w rogu ekranu pokazal sie napis 3G, na jak wloze swoja (jeszcze z Idei) i jestem w tym samym miejscu nigdy tego napisu nie ma, stad taki wniosek. Mozliwe, ze sie myle - babka z BOKu Orange uwierzyla.
YaHooo pisze:sechhada napisał/a:
z tym ze w domu tez po tyle minut chodzil a potrafil nawet pare godzin byc polaczyc po czym znikac tez na pare godzin.
A poza domem jest lepiej?
poza budynkiem nie sprawdzalem, conajwyzej poszedlem do pokoju (tez pierwsze pietro) ktory jest przeszczal Zgorzelca, bez zadnych wiekszych przeszkod terenowych-nic to nie zmienilo.No i tak jak bodajze pisalem, sprawdzalem w innej miejscowosci ale tylko okolo 10-15 min i chodzil (jeszcze na modemie ICON 255) - dzialalo.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

sechhada pisze:Kupujac tel konsultantka wlozyla swoja karte SIM i w rogu ekranu pokazal sie napis 3G, na jak wloze swoja (jeszcze z Idei) i jestem w tym samym miejscu nigdy tego napisu nie ma, stad taki wniosek.
Nie mam pojęcia dlaczego tak jest. Najlepiej by było wymusić na sztywno 3G i wtedy zobaczyć czy z kartą Idei złapie zasięg.
sechhada pisze:poza budynkiem nie sprawdzalem, conajwyzej poszedlem do pokoju (tez pierwsze pietro) ktory jest przeszczal Zgorzelca, bez zadnych wiekszych przeszkod terenowych-nic to nie zmienilo
Ale mi chodzi, że po prostu ściany budynku mogą bardzo mocno tłumić zasięg.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Chris-Kr »

sechhada pisze:Kupujac tel konsultantka wlozyla swoja karte SIM i w rogu ekranu pokazal sie napis 3G, na jak wloze swoja (jeszcze z Idei) i jestem w tym samym miejscu nigdy tego napisu nie ma, stad taki wniosek.
To musiało być spowodowane czymś innym, a nie kartą.
Przed chwilą przeprowadziłem eksperyment. Włożyłem do modemu sim-kartę Idei jeszcze z ubiegłego wieku i modem normalnie połączył mi się w trybie HSDPA.
Natomiast błąd 628 dosyć niekorzystnie rokuje; ja z tym błędem walczę już kilka miesięcy i jak na razie wciąż bez efektu :(
U mnie też wszystko działało OK, ale eksperymentowałem ze sterownikami oraz różnymi wersjami Mobile Partnera oraz połączeniami w trybie NDIS i nagle pojawiły się problemy z połączeniem przy pomocy modemu E1750 do netu.
Co charakterystyczne, ten sam modem na innych komputerach działa bez zarzutu, a także mój drugi modem K3565 bez zarzutu działa na komputerze stacjonarnym, na którym nie chce działać E1750.
Krzysztof
sechhada

wina systemu operacyjnego?
stawialem win 7 od nowa, ze dwa razy w ciagu ostatnich dwoch tygodni.Wczesniej pod tym systemem Icon 255 radzil sobie bez wiekszych problemow. Pozniej przy probie polaczenia on tez mial blad 628, ew. 619 - cos, ze port zostaje wylaczony.

Wczoraj internet chodzil bez problemu od 18tej do ok.20tej po czym umarl i juz nie dalo rady go drugi raz uruchomic. Przy probach polaczenia blad / brak transferu. Laptopa z miejsca nie ruszylem w ogole, ani nic przy nim nie grzebalem.

Pomyslalem, ze moze sie przegrzewa,bo byl dosc cieply...ale ostudzenie go nic nei dalo.

Wczoraj wieczorem smsy na komorke dochodzily grupowo z jakims polgodzinnym opoznieniem.Musze jeszcze z tym modemem polaczyc sie w innej miejscowosci i zobaczyc jak bedzie chodzil, ale wydaje mi sie, ze wina lezy po stronie orange (przynajmniej chce w to wierzyc).
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

sechhada pisze:stawialem win 7 od nowa, ze dwa razy w ciagu ostatnich dwoch tygodni.Wczesniej pod tym systemem Icon 255 radzil sobie bez wiekszych problemow. Pozniej przy probie polaczenia on tez mial blad 628, ew. 619 - cos, ze port zostaje wylaczony.
Błąd 619 - Prawdopodobne przyczyny:
- nie jest włączona usługa przesyłu danych u operatora,
- brak karty SIM w modemie,
- brak środków na koncie w Pre-Paid.
( http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=54499#54499 )

Wczoraj wieczorem smsy na komorke dochodzily grupowo z jakims polgodzinnym opoznieniem.Musze jeszcze z tym modemem polaczyc sie w innej miejscowosci i zobaczyc jak bedzie chodzil, ale wydaje mi sie, ze wina lezy po stronie orange (przynajmniej chce w to wierzyc).
To wszystko razem faktycznie wskazuje raczej na winę operatora.
Spróbuj późno w nocy, czy nie jest lepiej.
Oprócz tego możesz sobie ściągnąć program Top_NetInfo ( http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=55979#55979 ) - on ma trochę narzędzi diagnostycznych, które pozwalają więcej się dowiedzieć na temat połączenia.
Zwracaj tylko uwagę, żeby w danym momencie był uruchomiony tylko jeden menadżer połączeń.
Krzysztof
sechhada

Chris-Kr pisze:Błąd 619 - Prawdopodobne przyczyny:
- nie jest włączona usługa przesyłu danych u operatora,
- brak karty SIM w modemie,
- brak środków na koncie w Pre-Paid.

ad1. jak to sprawdzic
ad2. jest
ad3. nie dotyczy
Chris-Kr pisze:Oprócz tego możesz sobie ściągnąć program Top_NetInfo ( http://www.bez-kabli.pl/v...p?p=55979#55979 ) - on ma trochę narzędzi diagnostycznych, które pozwalają więcej się dowiedzieć na temat połączenia.
mam ten program jakis czas, tez brak transferu. Zadnej diagnostyki nie przeprowadzalem - sprawdze ;)
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

sechhada pisze:ad1. jak to sprawdzic
Najlepiej zadzwonić do BOA lub sprawdzić na stronie internetowej we własnym profilu iBOA, jeżeli operator takie coś umożliwia.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

sechhada pisze:Zadnej diagnostyki nie przeprowadzalem - sprawdze ;)
Przede wszystkim sprawdź, czy za każdym razem jesteś podłączony do tego samego BTS-a.
Być może przełącza Cię pomiędzy BTS-ami i na jednym Ci wszystko działa, a na drugim nie.
To by mogło tłumaczyć przychodzące z opóźnieniem SMS-y.
Krzysztof
sechhada

BliSki pisze:sechhada napisał/a:
ad1. jak to sprawdzic

Najlepiej zadzwonić do BOA lub sprawdzić na stronie internetowej we własnym profilu iBOA, jeżeli operator takie coś umożliwia.
nie rozumiem dlaczego mialoby byc wylaczone jezeli orange free dzialalo mi do tej pory bez problemow wiekszych. Po wykorzystaniu miesiecznego pakietu 500mb predkosc powinna poprostu drastycznie spac, a nie wahac kazdego dnia pochodzi jakis czas a potem umiera.

Chris-Kr, sprawdze to popoludniu jak wroce do domu.
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Jeszcze jedno:
Zwróć uwagę na kolor LED-a na modemie, w zależności od tego, czy internet Ci działa poprawnie, czy też nie.
LED pokazuje tryb połączenia na bieżąco, podczas gdy menadżery połączeń robią to ze zwłoką.
Być może konsultantka miała rację i ze względu na słaby sygnał należałoby w modemie ustawić tryb "Tylko EDGE/GPRS".
Krzysztof
sechhada

huawei e160G swieci tylko na zielono, przy wlaczonym polaczeniu dioda tylko i wylacznie swieci. Zasieg najczescniej dochodzi do 5/5 kresek wiec nie to wydaje sie problemem. Mimo max zasiegu, transfer pobierania 0, wysylania skacze ok. 2kb/s - wg web'n'walk.
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

sechhada pisze:nie rozumiem dlaczego mialoby byc wylaczone jezeli orange free dzialalo mi do tej pory bez problemow wiekszych.
BliSki po prostu odpowiedział na pytanie, które zadałeś.
Oczywiste, że taka ewentualność jest bardzo mało prawdopodobna, ale całkowicie wykluczyć jej też nie można.

[ Dodano: 2010-10-19, 11:51 ]
sechhada pisze:Zasieg najczescniej dochodzi do 5/5 kresek wiec nie to wydaje sie problemem. Mimo max zasiegu, transfer pobierania 0, wysylania skacze ok. 2kb/s - wg web'n'walk.
Więc nie masz innego wyjścia, jak przy następnym padzie internetu wsiąść w samochód, pojechać w zasięg innego BTS-a i sprawdzić, czy tam masz połączenie.
Lokalizacje BTS-ów znajdziesz sobie na tej mapie: http://mapa.btsearch.pl/
Krzysztof
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

sechhada pisze:nie rozumiem dlaczego mialoby byc wylaczone jezeli orange free dzialalo
Czyli na 99% powinno działać. Chociaż różne cuda tu już "widzieliśmy" i warto się upewnić.
Chris-Kr pisze:BliSki po prostu odpowiedział na pytanie, które zadałeś.
Dokładnie.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
sechhada

Witam ponownie,

wlasnie dostalem telefon z BOA, sprawdzili moje zgloszenie o awarii przekaznika. Rzeczywiscie maja jakis problem, w ciagu paru najblizszych dni technicy maja sie tym zajac a zasieg ma sie u mnie poprawic.

Dziekuje za pomoc. Mam nadzieje, ze wszystko wroci do normy :cwaniak:
ODPOWIEDZ