Ja wykorzystam go akurat do przechowywania pamięci podręcznej przeglądarki Mozilla Firefox.
Z racji, że korzystam z Windows 7 i jest to już drugi (po XP) najpopularniejszy system operacyjny, wybrałem program Dataram RAMDisk.
Aplikacja jest darmowa do robienia dysków RAM do 4GB a ponadto jest na systemy Windows 7 w wersji 32 i 64 bitowej (również 98, ME, 2000, XP, Server etc).
Zalecana, minimalna ilość pamięci RAM w systemie to 2GB.
Jest jeszcze program AR RAM Disk. Jest prostszy, ale oficjalnie działa na Windows NT, Windows 2000 and Windows XP. Brak też informacji o wersjach 32 czy 64 bitowych. Dodatkowo już nie jest rozwijany. Dlatego skupię się na pierwszym programie.
- Gdy już pobierzemy i zainstalujemy aplikację RAMDisk zaczynamy od skonfigurowania naszego pojemności i formatu naszego dysku RAM.
Ja wybrałem pojemność 250MB bo na cache przeglądarki w zupełności mi wystarczy.
Druga sprawa to format partycji. Wybrałem opcję Unformatted, aby stworzyć później partycję w NTFS. - Następny krok to wybór opcji Load Image Settings i Save Image Settings.
Obydwie opcje dotyczą obrazu stworzonego przez nas RAM Dysku, który jest zapisywany i ładowany gdy włączamy i wyłączamy program. Zachowywane są wtedy pliki, które były w trakcie działania na tym dysku i w przypadku przeglądarki nie trzeba ich ponownie pobierać z sieci.
Oczywiście potrzebna nam będzie powierzchnia na dysku twardym odpowiadająca pojemności naszego RAM Dysku.
Po wybraniu tych opcji (lub nie) i ewentualnej ścieżki przechowywania obrazu możemy uruchomić nasz RAM Dysk.
- Gdy wybraliśmy poprzednio opcję Unformatted musimy sprawić, aby nasz nowy RAM Dysk pojawić się w systemie jako nowy dysk.
W tym celu wchodzimy w Menu start, Panel Sterowania, System i zabezpieczenia...
Narzędzia administracyjne.
Tutaj w skrót Zarządzanie komputerem.
- W tym miejscu, w Zarządzanie dyskami, pojawił się nowy dysk z nieprzydzieloną partycją.
W celu stworzenia partycji na wolnej powierzchni klikamy prawym przyciskiem myszy na ten obszar i wybieramy z listy Nowy wolumin prosty.
Wybieramy wielkość naszej partycji. Będzie ona nieco mniejsza w porównaniu do tego co ustaliliśmy. Taki urok Windows 7.
Następnie ustalamy literę naszego RAM Dysku. Zalecam niezmienianie tego co nam system wybrał bo przy ponownym starcie RAM Dysku będzie trzeba zmienić literę dysku ręcznie w Zarządzaniu dyskami.
Następnie wybieramy System plików NTFS, ustalamy nazwę i zaznaczamy opcję Wykonaj szybkie formatowanie.
I tak nasz nowy dysk pojawia się w Zarządzaniu dyskami...
... i w Mój Komputer/Komputer.
- Skoro już mamy nasz RAM Dysk teraz trzeba nauczyć naszą przeglądarkę (tutaj Mozilla Firefox), gdzie ma trzymać cache.
W tym celu uruchamiamy przeglądarkę i wpisujemy w pasek adresu polecenie about:config. Musimy coś obiecać i przeglądarka już nas wpuszcza w świat konfiguracji.
Następnie wpisujemy w filtr browser.cache.disk.parent_directory
. Prawdopodobnie nie będzie takiego wpisu i w tym celu należy użyć prawego przycisku myszy na pustym polu i wybrać Dodaj ustawienie typu i dalej Łańcuch (string).
Następnie pojawi się nam okno do wpisania nazwy nowego ustawienia. Wpisujemy: browser.cache.disk.parent_directory
Następnie należy wpisać wartość ustawienia typu łańcucha. Tutaj podajemy lokalizację naszego RAM Dysku. Ja dodatkowo stworzyłem folder FFcache na RAM Dysku.
Tak nowo stworzony wpis powinien pojawić się nam na naszej liście. Oczywiście, aby ustawienia zadziałałby należy wyłączyć i włączyć ponownie przeglądarkę.
- A teraz tak na zachętę wynik pomiaru programem HD Tune stworzonego RAM Dysku i dla porównania Segate 320GB 7200rpm.
RAM Dysk.
I Segate.
Widać ewidentnie jakie korzyści daje taki RAM Dysk. Nawet SSD nie może się równać z pamięcią RAM.
Jednak muszę napisać o zauważonym minusie. Nie wiem z czego on wynika bo za krótko testuję to rozwiązanie.
W przypadku korzystania z funkcji zamykania systemu po ponownym uruchomieniu komputera program RAM Dysk nie startuje samodzielnie i nie ładuje obrazu. Należy włączyć program i jeśli będzie wyglądało, że działa, a dysku brak, to zatrzymać i ponownie uruchomić program i powinno wszystko funkcjonować od razu (jeśli litera dysku jest niezmieniona). Obraz się oczywiście załaduje.
Takie problemy nie występują jeśli użyjemy opcji hibernacji systemu, która Windows 7 działa jak trzeba. Wtedy wszystko ładuje się z dysku do pamięci RAM razem z ustawieniami naszego RAM Dysku.
Instrukcja opisana na podstawie Windowsa 7 Professional 32bit z 3GB pamięci RAM w komputerze.
Podsumowując możemy w jakiś prosty, na zasadzie półśrodka, przyspieszyć daną aplikację i poczuć komfort pracy jak na dysku SSD jak nie lepiej.