Windows 7 i Huawei 1820

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
slimak
Początkujący użytkownik forum

Windows 7 i Huawei 1820

Post autor: slimak »

Cześć,

Jako, że rezygnuję z Netii i Wimaxa zakupiłem dziś iplusa i modem 1820 firmy Huawei. Niestety nie potrafię go zmusić do działania pod Windows 7. Sciągnąłem ze strony Plusa najnowszego "iplus managera" i efekt mam taki, że w Windowsowym Manegeże urządzeń jest widoczny modem jako HUAWEI Mobile Connect - USB Device ale jednocześnie we właściwościach mam informację o braku sterownika.

Możecie mi coś podpowiedzieć jak zmusić ten modem do działania pod Win 7 ?

Będę wdzięczny za podpowiedzi.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Windows 7 i Huawei 1820

Post autor: YaHooo »

slimak pisze:w Windowsowym Manegeże urządzeń jest widoczny modem jako HUAWEI Mobile Connect - USB Device ale jednocześnie we właściwościach mam informację o braku sterownika.
Dawno nie bawiłem się iPlus Managerem, ale podejrzewam, że nie ma on najnowszych sterowników do modemów. Dlatego możesz poszukać nowszych na tej stronce http://sterowniki.bez-kabli.pl/huawei/huawei_d.htm Co więcej radziłbym wywalić oprogramowanie Plusa i poszukać oryginalnego dashboardu Huawei http://sterowniki.bez-kabli.pl/huawei/huawei_dd.htm
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
slimak

Dziękuje YaHooo postaram się zrobić jak radzisz. Jeszcze jedno pytanie które mnie bardzo nurtuje - czy w jakiś magiczny sposób może się zdarzyć, że modem przełączy się z transmisji danych 3G na połączenie telefoniczne a ja tego w żaden sposób nie zauważę?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

slimak pisze: czy w jakiś magiczny sposób może się zdarzyć, że modem przełączy się z transmisji danych 3G na połączenie telefoniczne a ja tego w żaden sposób nie zauważę?
Na normalnym menadżerze połączeń (tym od producenta modemu czy <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> ) nie. Tylko zamulacz iplusa ma taką durną funkcję.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

slimak pisze:ja tego w żaden sposób nie zauważę?
Nie da się tego nie zauważyć, bo połączenie CDS ma zawrotną prędkość 9.8kb/s ;)
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Irek25
### BAN ###

Post autor: Irek25 »

Ja aktualnie mam E1820 Na windows 7 mobile partner ver.16 na stronie sterowniki forum jest wszystko.
slimak

krystianb pisze:Na normalnym menadżerze połączeń (tym od producenta modemu czy »Top NetInfo« ) nie. Tylko zamulacz iplusa ma taką durną funkcję.

Top NetInfo jest genialny :-) dzięki bardzo za podpowiedz. Jeszcze jedno, połączenie przy iplusie to APN internet natomiast ten programik podaje tutaj numerek *99***1# pytanie po co? przypadkiem w ten sposob nie wybierze mi polaczenia wdzwanianego?

[ Komentarz dodany przez: krystianb: 2010-11-11, 16:46 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-11-11, 16:45 przez slimak, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> też ustawia APN internet, a kod *99# i jego pochodne, to sposób na uruchomienie transmisji pakietowej, taki standard w modemach wynikający z wykorzystania mechanizmu tradycyjnego dialup.

Tradycyjne numery połączenia wdzwanianego są zależne od operatora i nie mogą mieć # na końcu.
Chyba jedynym programem do obsługi modemów który potrafi wybrać tradycyjny dialup jest iplus manager. Na pewno żaden producent modemu nie robi takiego kwasu. Z resztą niektóre modemy w ogóle nie obsługują tradycyjnego dialup.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

krystianb pisze:Z resztą niektóre modemy w ogóle nie obsługują tradycyjnego dialup.
Co więcej chyba nowsze modemy w ogóle nie obsługują połączeń typu CSD. Ewentualnie np w Sierrach można je zablokować.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

YaHooo pisze:w ogóle nie obsługują połączeń typu CSD.
To miałem na myśli.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

krystianb sorki, źle Cię zrozumiałem, bo jeszcze kawy nie piłem ;)
slimak

Bardzo dziękuje koledzy.

Czy ktoś orientuje się o możliwości blokady połączeń CSD a pozostawienia jedynie transmisji pakietowej? Chętnie bym też zablokował wysyłanie smsów czy jest to możliwe? Znalazłem post http://forum.dobreprogramy.pl/iplus-tel ... 98181.html następującej treści:

"Połączenie jest skonfigurowane domyślnie. Samemu nie da się tego wyłączyć. Jedyne wyjście to zadzwonić do plusa i poprosić o zablokowanie połączeń CSD. Tak zrobiłem grubo ponad dwa lata temu i teraz nawet jak zezwolę na połączenie CSD to i tak się nie połączy. Wiem co mówię."

Zdaje się być to możliwe tylko jak to wytłumaczyć konsultantowi na infolinii? Czy taka blokada jest płatna?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

slimak pisze:"Połączenie jest skonfigurowane domyślnie. Samemu nie da się tego wyłączyć. Jedyne wyjście to zadzwonić do plusa i poprosić o zablokowanie połączeń CSD. Tak zrobiłem grubo ponad dwa lata temu i teraz nawet jak zezwolę na połączenie CSD to i tak się nie połączy. Wiem co mówię."
Te całe dywagacje tyczą się iplus menagera. Tylko ten idotyczny program chce się łączyć po csd. Żaden inny się nie połączy choćby dlatego, że nie ma skonfigurowanych numerów csd.
slimak pisze:Czy ktoś orientuje się o możliwości blokady połączeń CSD a pozostawienia jedynie transmisji pakietowej? Chętnie bym też zablokował wysyłanie smsów czy jest to możliwe?
Jest na to sposób (co prawda z brodą dłuższą niż u świętego mikołaja) ale 100% skuteczny. Potrzebny jest do tego kod pin2 ewentualnie puk2, oraz telefon potrafiący włączyć i edytować książkę numerów FDN (różne nazwy min. "wybieranie ustalone") Wtedy do tej specjalnej książki telefonicznej wpisujemy nr *99# czy *99***1# i włączamy blokadę. Od tej chwili to jest jedyny numer który karta sim akceptuje. Bez pin2/puk2 nic innego nie da się wybrać :cwaniak:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

krystianb pisze:Te całe dywagacje tyczą się iplus menagera. Tylko ten idotyczny program chce się łączyć po csd.
Ale to też można wyłączyć. O ile dobrze pamiętam w profilu jest coś takiego jak profil rezerwowy (nie pamiętam dokładnej nazwy). I jest to połączenie po CSD. Jeśli połączenie podstawowe (poprzez APN) się nie powiedzie, to menadżer proponuje połączenie awaryjne (po CSD). Możesz sobie utworzyć nowy profil w którym nie będzie połączenia awaryjnego i już.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

YaHooo oczywiście masz racje, ale nie każdy jest taki mądry żeby stworzyć sobie nowy profil domyślny, bo przeszkadza mu to że nie da się standardowego usunąć.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

krystianb pisze:ale nie każdy jest taki mądry żeby stworzyć sobie nowy profil domyślny, bo przeszkadza mu to że nie da się standardowego usunąć.
Tak, to prawda. Dlatego osobiście polecam wywalić iPlus Managera :)
ODPOWIEDZ