Zepsułem huawei E182E

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Zepsułem huawei E182E

Post autor: pogodabartek »

Witam.
Chciałem pozbyć się oprogramowania polsatu cyfrowego w swoim Huawei E182E i chciałem wgrać mobile partnera i już modem nie działa wyskakuje takie coś- w załączniku co mam teraz zrobić by modem ożył?

[ Dodano: 2010-10-27, 17:23 ]
podmieniałem a raczej chciałem podmienić w nim dashboard na ten

E1xx, E1xxx (E122, E160 etc) dashboard (USSD, Voice, MMS, GPS & more) win (also 7 32bit & 64bit) 16.001.06.01.500.B16

[ Dodano: 2010-10-27, 17:30 ]
Modem jednak działa,ale nie ma żadnego programu do instalacji,świeci się tylko i miga zielona dioda i jest on jako dysk wymienny G:

[ Komentarz dodany przez: Sundance_kid: 2010-10-27, 22:50 ]
Poprawa tematu
Ostatnio zmieniony 2010-10-27, 21:49 przez pogodabartek, łącznie zmieniany 1 raz.
djdavemix

Re: Zepsułem huawei E182E

Post autor: djdavemix »

Tutaj masz najnowszy dashboard Polsatu:
http://www.cyfrowypolsat.pl/aplikacja-h ... 82e-v2.zip

co prawda nie jest udostępniony jako plik aktualizacyjny exe ale możesz sam wykonać taki plik - instrukcja w temacie:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=25692

możliwe, że to pomoże w problemie.
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

A jak to wgrać z powrotem do modemu?

Wgrałem najnowsze sterowniki na kompa pod ten modem i włączyłem TNI i modem działa.

Czy modem jest jakoś zablokowany na wgrywanie dashboardu innych operatorów?

Jak to wgrać na modem?
djdavemix

Trzeba utworzyć odpowiedni plik instalacyjny wg instrukcji z linku. Nie wiem czemu Polsat nie udostępnia gotowca.
Zazwyczaj Huawei mają blokadę instalacji innych firmware i dashboard'ów ale kody można uzyskać gdzieś tu na forum na podstawie IMEI.
Niestety ja w tym kierunku nie testowałem tego modemu więc zalecam ostrożność i nie mam pojęcia co dalej.

P.S. masz trzy przyczyny problemu - postaraj się wykluczyć każdą z nich:
- jeśli to konieczne zamknąć odpowiedni proces
- sprawdzić urządzenie w Menadżerze urządzeń
- uruchomić update z prawami administratora
- usunąć urządzenie i podpiąć pod inne gniazdo USB
- w ostateczności skontaktować się z serwisem Polsatu - może podeślą aktualny dashboard spakowany jako instalator
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Napisałem do polsatu o przysłanie fimware ,a modem działa jak się mu sterowniki najnowsze na komputerze zainstaluje.

Po prostu nie ma MP już na nim i sterowników i to tyle.
djdavemix

Dashboard a nie firmware -bo to dwie odrębne rzeczy.
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Z tym plikiem instalacyjnym nie chcę się bawić by go całkiem nie zepsuć.

Jutro podjadę do kolegi co zdejmuje sim-locki i może odblokuje mi on modem i wgram coś innego,najlepiej takiego by modem też działał na 1900Mhz bo polsat go zablokował na bank bo nic nie napisał na opakowaniu.

Modem jest kupiony na allegro wiec CP niechętnie cokolwiek robi jeśli się mu nie poda swoich danych i nie jest jego klientem.
frutis
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: frutis »

pogodabartek pisze:Jutro podjadę do kolegi co zdejmuje sim-locki i może odblokuje mi on modem i wgram coś innego,najlepiej takiego by modem też działał na 1900Mhz bo polsat go zablokował na bank bo nic nie napisał na opakowaniu.
Po pierwsze to po co Ci częstotliwość 1900MHz? Używasz modemu w Ameryce Północnej?
A to jakie częstotliwości masz odblokowane/zablokowane możesz sprawdzić poleceniem: AT^SYSCFG? Częstotliwości jakie obsługuje modem powinny się wyświetlić po wpisaniu: AT^SYSCFG=?
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Na 1900Mhz będzie w przyszłości LTE więc modem się przyda i może będzie działac tylko,że polsat specjalnie zablokował to pasmo.
Awatar użytkownika
kedzi
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: kedzi »

pogodabartek pisze:Na 1900Mhz będzie w przyszłości LTE więc modem się przyda i może będzie działac tylko,że polsat specjalnie zablokował to pasmo.
Jak już to na 1800Mhz z tego co mi wiadomo i raczej na pewno ten modem nie będzie się nadawał do LTE. :P A z tym 1900Mhz to jest tak jak napisał frutis, że i tak tego u nas nie wykorzystasz.
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Dostałem taka odpowiedź

Polecenie:
AT^SYSCFG=?
Odpowiedź:
AT^SYSCFG=?

^SYSCFG:(2,13,14,16),(0-3),((2000004680380,"All Bands"),(2000000400380,"GSM900/GSM1800/WCDMA900/WCDMA2100"),(4280000,"GSM850/GSM1900/WCDMA850")),(0-2),(0-4)

OK
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

pogodabartek pisze:Na 1900Mhz będzie w przyszłości LTE
To na czym będzie uplink UMTS2100 i downlink GSM1800 ? :]
Mieszkamy w Europie, nie w USA, to częstotliwości są od dawna zajęte i korzystasz już z nich, może nieświadomie.
djdavemix

LTE będzie - a w zasadzie już jest u CenterNet i Mobyland w Polsce na częstotliwości 1800MHz.
Natomiast 900/1900MHz będzie wykorzystane w technologii MIMO z obsługą diversity antenna.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Natomiast 900/1900MHz będzie wykorzystane w technologii MIMO z obsługą diversity antenna.
Sorry, ale głupoty opowiadasz.

1805-1880 MHz - downlink DCS
1920-1980 MHz - uplink UMTS2100
(+ przedziały ochronne)

i gdzie tu zmieścić:
1850-1910 MHz - uplink PCS
1930-1990 MHz - downlink PCS

A w tych niewielkich wolnych lukach w paśmie 1900 działają radiodostępy telekomów stacjonarnych.

Poza tym...MIMO czy diversity, bo albo jedno, albo drugie :hyhy:
Ostatnio zmieniony 2010-10-29, 07:15 przez Patryk, łącznie zmieniany 1 raz.
djdavemix

Czyli "szanowani producenci" albo celowo wprowadzają klientów w błąd albo sami nie wiedzą co produkują.
Możliwe, że zbyt pochopnie zinterpretowałem jeden punkt:
Wewnętrzna wielomodułowa antena, dostosowana do wymogów
technologii MIMO, technologia "diversity antenna" pozwala na
zwiększenie zasięgu i prędkości połączenia.
który w rzeczywistości mówi o dwóch różnych sprawach i powinien być wyszczególniony osobno.
Z punktu specyfikacji wynika,że za sprawą diversity można osiągnąć prędkość 28Mbps/s.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Patryk pisze:Z punktu specyfikacji wynika,że za sprawą diversity można osiągnąć prędkość 28Mbps/s.
Albo MIMO, albo diversity.
Gdy jest używane MIMO (umożliwiające 28 Mbps), to nie działa antenna diversity (która to technika za to funkcjonuje - a efekty widać przede wszystkim w reklamach ;) - gdy korzysta się z klasycznych sieci bez MIMO).

[ Dodano: 2010-10-29, 08:30 ]
djdavemix pisze:Czyli "szanowani producenci" albo celowo wprowadzają klientów w błąd albo sami nie wiedzą co produkują.
Jeśli urządzenie jest tez przeznaczone do użytkowania w Ameryce Północnej, to pasmo 1900 jak najbardziej jest przydatne, wręcz konieczne.
djdavemix

Teraz trzeba o tym uświadomić producentów :) aby poprawili błędy w opisach specyfikacji tzn. by diversity nie odnosiło się do MIMO jeśli nie ma z nim nic wspólnego.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

djdavemix pisze:Teraz trzeba o tym uświadomić producentów
A raczej tłumaczy specyfikacji z chińskiego :)
djdavemix

A tu ciekawostka ze sklepu VOBIS, dotyczy co prawda modelu E1820:
Najważniejsze cechy:
Obsługiwane standardy:
HSUPA/HSDPA/UMTS 2100/1900/900/850MHz
EDGE/GPRS/GSM 850/900/1800/1900MHz
HSDPA 21.6M(28.8M MIMO ready)/HSUPA5.76M

Tłumaczy trzeba pociągnąć do odpowiedzialności karnej :)
Czyżby to "nowe" modemy ze wszystkimi częstotliwościami? Znów nabierają klientów zwłaszcza kupujących online.
marcinnoga75
Stały użytkownik forum

Post autor: marcinnoga75 »

Patryk pisze:Albo MIMO, albo diversity.
Gdy jest używane MIMO (umożliwiające 28 Mbps), to nie działa antenna diversity (która to technika za to funkcjonuje - a efekty widać przede wszystkim w reklamach - gdy korzysta się z klasycznych sieci bez MIMO).
Masz rację, ale pozwolę sobie rozszerzyć Twoją odpowiedz aby była bardziej czytelna.

Antenna diversity to ~ "Antena różnorodności, znany również jako zróżnicowanie przestrzeni, jest jednym z kilku bezprzewodowych systemów różnorodności , które używają dwóch lub więcej anten w celu poprawy jakości i niezawodności łącza bezprzewodowego" - translate.google.pl (Antenna_diversity)

a MIMO to jest stosowanie wielu anten, zarówno na nadajnik i odbiornik w celu poprawy wydajności komunikacji.

Czyli:
Antenna diversity używa systemu wielo antenowego odczytując ten sam sygnał przez wiele anten w celu odseparowania sygnału od niepotrzebnych "ech w sygnale cyfrowym"
A MIMO wykorzystując rożne systemy modulacji przesyła 2 lub więcej fal. Każda antena wysyła inny sygnał /inna cześć przesyłanych danych/.

PS. Antenna diversity = to tak jak system wielogłośnikowy, MIMO = system 2 głośników.
Ale dalej to nic nie mówi czy to STEREO, QSound, Aureal A3D, ....
Schemat sieciowy: iPLUS75_LTE + Huawei E398+D100 + ASUS WL-700gE + Gigaset A580IP; Huawei E173-u2 + SimData; ...
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

marcinnoga75 pisze:ale pozwolę sobie rozszerzyć Twoją odpowiedz aby była bardziej czytelna
Tym
marcinnoga75 pisze: translate.google.pl
to już całkiem zamieszałeś. Takie narzędzia nie nadają się do tłumaczenia pojęć technicznych a i z normalnym językiem mają problem.

Tu jest sensowne wytłumaczenie MIMO po polsku
http://pl.wikipedia.org/wiki/Multiple_I ... ple_Output

A tu niestety po angielsku o diversity antenna
http://en.wikipedia.org/wiki/Antenna_diversity
Nie pomagam na PW!
marcinnoga75
Stały użytkownik forum

wojteks pisze:. Takie narzędzia nie nadają się do tłumaczenia pojęć technicznych a i z normalnym językiem mają problem.
Oczywiści mój angielski jest tak słaby, że nie jestem wiarygodny w ocenie - ale na mój gust to dobre tłumaczenie!

PS. Najlepiej było by podać jeden link: http://www2.rohde-schwarz.com/file_1172 ... unf_en.pdf, i tam jest wytłumaczone wszystko - HSPA+, MIMO, 64QAM.
Schemat sieciowy: iPLUS75_LTE + Huawei E398+D100 + ASUS WL-700gE + Gigaset A580IP; Huawei E173-u2 + SimData; ...
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

marcinnoga75 pisze:ale na mój gust to dobre tłumaczenie!
To bełkot jest
marcinnoga75 pisze:Antena różnorodności, znany również jako zróżnicowanie przestrzeni, jest jednym z kilku bezprzewodowych systemów różnorodności ,
marcinnoga75 pisze:Oczywiści mój angielski jest tak słaby
To szukaj źródeł po polsku i nie katuj się czytaniem angielskiej dokumentacji z pomogą automatycznego tłumacza.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
guteq

Post autor: guteq »

wojteks pisze:To bełkot jest
Eeee, nie taki straszny. Pomijając bezpośrednio przetłumaczenie terminów "antenna diversity" i "space diversity" na język polski (których w naszej mowie niestety się nie tłumaczy), to tekst jest sensowny. Gdyby zachować terminy techniczne, to brzmiałby tak:

Antenna diversity, znany również jako space diversity, jest jednym z kilku bezprzewodowych systemów diversity, które używają dwóch lub więcej anten w celu poprawy jakości i niezawodności łącza bezprzewodowego

i to już ma sens (pomijając częściowy pleonazm oryginalnego tekstu angielskiego)
wojteks pisze:
marcinnoga75 pisze:Oczywiści mój angielski jest tak słaby
To szukaj źródeł po polsku i nie katuj się czytaniem angielskiej dokumentacji z pomogą automatycznego tłumacza.
Nie zniechęcaj chłopaka :P znam gości, którzy się nauczyli samodzielnie czytać angielskojęzyczną dokumentację techniczną właśnie dlatego, że początkowo używali automatycznych tłumaczy mimo prawie zerowej znajomości angielskiego :ok:

Dobra, dość offtopowania :nienie:

Wracając do samego antenna diversity, to jego efekt faktycznie jest na granicy placebo ;) mam teraz okazję się o tym przekonywać na swojej Sierrze AirCard 503, która nie ma diversity w paśmie WCDMA900 a sprawuje się w nim równie sprawnie, jak w paśmie 2100 MHz. Więc trzeba się zgodzić z Patrykiem, że diversity daje najlepsze efekty w... reklamach :rotfl:
Pozdro,
GutEQ
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

guteq pisze:i to już ma sens
Co jednak nie zmieni mojej opinii o automatycznym tłumaczu i nauce angielskiego z jego pomocą.
guteq pisze:Nie zniechęcaj chłopaka
Bardziej chodziło mi o to że nie znając angielskiego należy szukać polskich materiałów choćby po to żeby zweryfikować używane słownictwo. Język techniczny pełen jest pułapek językowych co wykazałeś w swojej wypowiedzi i nie znając polskich materiałów prawidłowo przetłumaczonych skażemy się na automaty z ich bełkotem i nowomową z tłumaczenia dosłownego.
guteq pisze:która nie ma diversity w paśmie WCDMA900 a sprawuje się w nim równie sprawnie, jak w paśmie 2100 MHz

Bo modem musiałaby być większy żeby można było zrobić prawidłowy odstęp anten ze względu na długość fali przy 900MHz. Zaleta anten diversity pojawia się w trudnych warunkach odbioru gdzie przemieszczenie modemu o centymetr/dwa powoduje zmianę sygnału.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
guteq

Post autor: guteq »

wojteks pisze:Co jednak nie zmieni mojej opinii o automatycznym tłumaczu i nauce angielskiego z jego pomocą.
Mojej też, a jest taka jak Twoja. Automatyczny translator to tylko narzędzie - trzeba znać jego ograniczenia i korzystać z niego z ich uwzględnieniem i pełną świadomością.
wojteks pisze:modem musiałaby być większy żeby można było zrobić prawidłowy odstęp anten ze względu na długość fali przy 900MHz. Zaleta anten diversity pojawia się w trudnych warunkach odbioru gdzie przemieszczenie modemu o centymetr/dwa powoduje zmianę sygnału.
W rzeczy samej. O czym Sierra uczciwie informuje, pisząc że diversity "improves performance in fringe coverage areas". Ale np. Huawei'owi czy Optionowi nie przeszkadza to w podkreślaniu że ich sprzęt posiada diversity we wszystkich możliwych pasmach ;)
Pozdro,
GutEQ
djdavemix

pogodabartek, utworzyłem dashboard z najnowszym updatem Polsatu.
Przetestowany i skuteczny :)
Jeśli to pomoże przywrócić Twój modem do stanu używalności tutaj masz link:
Dashboard Huawei E182E v.2

Szkoda że nie ma możliwości przeprowadzenia podobnej operacji na tej felernej sierzrze 310U.Liczę że wśród tylu "mistrzów" tutaj, któryś znajdzie w końcu na to sposób :)

/WAŻNE/ Przed wykonaniem update nie należy odinstalowywać poprzedniej wersji aplikacji!
marcinnoga75
Stały użytkownik forum

wojteks pisze:[Zaleta anten diversity pojawia się w trudnych warunkach odbioru gdzie przemieszczenie modemu o centymetr/dwa powoduje zmianę sygnału.
Już mnie nie bijcie! Po prostu na początku ten news był bardzo beletrystyczny i twoja bardzo sensowna odpowiedz (sentencja) wydawała mi się, że nie będzie czytelna dla odbiorców, trochę chciałem podeprzeć faktami.

PS. Znaczy ja się przekonałem co znaczy brak diversity jak po zmianie kanału DVB-T (odbieram z Raszyna 68km), zniknął mi kanał sygnał 0%. Okazało się, że po przestawieniu anteny o 60cm sygnał mam teraz 70% (bler 4/10).
To fakt, że sytuacja mojego odbioru sygnały jest bardzo specyficzna, odbieram sygnał z odbicia od prostopadłego bloku do nadajnika.

Zastanawia mnie jak to będzie z tym LTE, czy będą też takie problemy z poziomem sygnału. Niby OFDM miało uchronić sygnał przed wielodrogowością ,a tu złapanie sygnału w pobliżu metalowych drzwi to problem. W ruchu jest nieźle praktycznie nie ma różnicy czy po promieniu czy do nadajnika się przemieszczamy.
ODPOWIEDZ