Zepsułem huawei E182E
Moderator: Moderatorzy
- pogodabartek
- Stary wyga bezprzewodowy
Zepsułem huawei E182E
Witam.
Chciałem pozbyć się oprogramowania polsatu cyfrowego w swoim Huawei E182E i chciałem wgrać mobile partnera i już modem nie działa wyskakuje takie coś- w załączniku co mam teraz zrobić by modem ożył?
[ Dodano: 2010-10-27, 17:23 ]
podmieniałem a raczej chciałem podmienić w nim dashboard na ten
E1xx, E1xxx (E122, E160 etc) dashboard (USSD, Voice, MMS, GPS & more) win (also 7 32bit & 64bit) 16.001.06.01.500.B16
[ Dodano: 2010-10-27, 17:30 ]
Modem jednak działa,ale nie ma żadnego programu do instalacji,świeci się tylko i miga zielona dioda i jest on jako dysk wymienny G:
[ Komentarz dodany przez: Sundance_kid: 2010-10-27, 22:50 ]
Poprawa tematu
Chciałem pozbyć się oprogramowania polsatu cyfrowego w swoim Huawei E182E i chciałem wgrać mobile partnera i już modem nie działa wyskakuje takie coś- w załączniku co mam teraz zrobić by modem ożył?
[ Dodano: 2010-10-27, 17:23 ]
podmieniałem a raczej chciałem podmienić w nim dashboard na ten
E1xx, E1xxx (E122, E160 etc) dashboard (USSD, Voice, MMS, GPS & more) win (also 7 32bit & 64bit) 16.001.06.01.500.B16
[ Dodano: 2010-10-27, 17:30 ]
Modem jednak działa,ale nie ma żadnego programu do instalacji,świeci się tylko i miga zielona dioda i jest on jako dysk wymienny G:
[ Komentarz dodany przez: Sundance_kid: 2010-10-27, 22:50 ]
Poprawa tematu
Ostatnio zmieniony 2010-10-27, 21:49 przez pogodabartek, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Zepsułem huawei E182E
Tutaj masz najnowszy dashboard Polsatu:
http://www.cyfrowypolsat.pl/aplikacja-h ... 82e-v2.zip
co prawda nie jest udostępniony jako plik aktualizacyjny exe ale możesz sam wykonać taki plik - instrukcja w temacie:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=25692
możliwe, że to pomoże w problemie.
http://www.cyfrowypolsat.pl/aplikacja-h ... 82e-v2.zip
co prawda nie jest udostępniony jako plik aktualizacyjny exe ale możesz sam wykonać taki plik - instrukcja w temacie:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=25692
możliwe, że to pomoże w problemie.
- pogodabartek
A jak to wgrać z powrotem do modemu?
Wgrałem najnowsze sterowniki na kompa pod ten modem i włączyłem TNI i modem działa.
Czy modem jest jakoś zablokowany na wgrywanie dashboardu innych operatorów?
Jak to wgrać na modem?
Wgrałem najnowsze sterowniki na kompa pod ten modem i włączyłem TNI i modem działa.
Czy modem jest jakoś zablokowany na wgrywanie dashboardu innych operatorów?
Jak to wgrać na modem?
Trzeba utworzyć odpowiedni plik instalacyjny wg instrukcji z linku. Nie wiem czemu Polsat nie udostępnia gotowca.
Zazwyczaj Huawei mają blokadę instalacji innych firmware i dashboard'ów ale kody można uzyskać gdzieś tu na forum na podstawie IMEI.
Niestety ja w tym kierunku nie testowałem tego modemu więc zalecam ostrożność i nie mam pojęcia co dalej.
P.S. masz trzy przyczyny problemu - postaraj się wykluczyć każdą z nich:
- jeśli to konieczne zamknąć odpowiedni proces
- sprawdzić urządzenie w Menadżerze urządzeń
- uruchomić update z prawami administratora
- usunąć urządzenie i podpiąć pod inne gniazdo USB
- w ostateczności skontaktować się z serwisem Polsatu - może podeślą aktualny dashboard spakowany jako instalator
Zazwyczaj Huawei mają blokadę instalacji innych firmware i dashboard'ów ale kody można uzyskać gdzieś tu na forum na podstawie IMEI.
Niestety ja w tym kierunku nie testowałem tego modemu więc zalecam ostrożność i nie mam pojęcia co dalej.
P.S. masz trzy przyczyny problemu - postaraj się wykluczyć każdą z nich:
- jeśli to konieczne zamknąć odpowiedni proces
- sprawdzić urządzenie w Menadżerze urządzeń
- uruchomić update z prawami administratora
- usunąć urządzenie i podpiąć pod inne gniazdo USB
- w ostateczności skontaktować się z serwisem Polsatu - może podeślą aktualny dashboard spakowany jako instalator
- pogodabartek
Napisałem do polsatu o przysłanie fimware ,a modem działa jak się mu sterowniki najnowsze na komputerze zainstaluje.
Po prostu nie ma MP już na nim i sterowników i to tyle.
Po prostu nie ma MP już na nim i sterowników i to tyle.
- pogodabartek
Z tym plikiem instalacyjnym nie chcę się bawić by go całkiem nie zepsuć.
Jutro podjadę do kolegi co zdejmuje sim-locki i może odblokuje mi on modem i wgram coś innego,najlepiej takiego by modem też działał na 1900Mhz bo polsat go zablokował na bank bo nic nie napisał na opakowaniu.
Modem jest kupiony na allegro wiec CP niechętnie cokolwiek robi jeśli się mu nie poda swoich danych i nie jest jego klientem.
Jutro podjadę do kolegi co zdejmuje sim-locki i może odblokuje mi on modem i wgram coś innego,najlepiej takiego by modem też działał na 1900Mhz bo polsat go zablokował na bank bo nic nie napisał na opakowaniu.
Modem jest kupiony na allegro wiec CP niechętnie cokolwiek robi jeśli się mu nie poda swoich danych i nie jest jego klientem.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Po pierwsze to po co Ci częstotliwość 1900MHz? Używasz modemu w Ameryce Północnej?pogodabartek pisze:Jutro podjadę do kolegi co zdejmuje sim-locki i może odblokuje mi on modem i wgram coś innego,najlepiej takiego by modem też działał na 1900Mhz bo polsat go zablokował na bank bo nic nie napisał na opakowaniu.
A to jakie częstotliwości masz odblokowane/zablokowane możesz sprawdzić poleceniem: AT^SYSCFG? Częstotliwości jakie obsługuje modem powinny się wyświetlić po wpisaniu: AT^SYSCFG=?
- pogodabartek
Na 1900Mhz będzie w przyszłości LTE więc modem się przyda i może będzie działac tylko,że polsat specjalnie zablokował to pasmo.
- kedzi
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Jak już to na 1800Mhz z tego co mi wiadomo i raczej na pewno ten modem nie będzie się nadawał do LTE.pogodabartek pisze:Na 1900Mhz będzie w przyszłości LTE więc modem się przyda i może będzie działac tylko,że polsat specjalnie zablokował to pasmo.

- pogodabartek
Dostałem taka odpowiedź
Polecenie:
AT^SYSCFG=?
Odpowiedź:
AT^SYSCFG=?
^SYSCFG:(2,13,14,16),(0-3),((2000004680380,"All Bands"),(2000000400380,"GSM900/GSM1800/WCDMA900/WCDMA2100"),(4280000,"GSM850/GSM1900/WCDMA850")),(0-2),(0-4)
OK
Polecenie:
AT^SYSCFG=?
Odpowiedź:
AT^SYSCFG=?
^SYSCFG:(2,13,14,16),(0-3),((2000004680380,"All Bands"),(2000000400380,"GSM900/GSM1800/WCDMA900/WCDMA2100"),(4280000,"GSM850/GSM1900/WCDMA850")),(0-2),(0-4)
OK
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
To na czym będzie uplink UMTS2100 i downlink GSM1800 ?pogodabartek pisze:Na 1900Mhz będzie w przyszłości LTE
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Mieszkamy w Europie, nie w USA, to częstotliwości są od dawna zajęte i korzystasz już z nich, może nieświadomie.
LTE będzie - a w zasadzie już jest u CenterNet i Mobyland w Polsce na częstotliwości 1800MHz.
Natomiast 900/1900MHz będzie wykorzystane w technologii MIMO z obsługą diversity antenna.
Natomiast 900/1900MHz będzie wykorzystane w technologii MIMO z obsługą diversity antenna.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Sorry, ale głupoty opowiadasz.Natomiast 900/1900MHz będzie wykorzystane w technologii MIMO z obsługą diversity antenna.
1805-1880 MHz - downlink DCS
1920-1980 MHz - uplink UMTS2100
(+ przedziały ochronne)
i gdzie tu zmieścić:
1850-1910 MHz - uplink PCS
1930-1990 MHz - downlink PCS
A w tych niewielkich wolnych lukach w paśmie 1900 działają radiodostępy telekomów stacjonarnych.
Poza tym...MIMO czy diversity, bo albo jedno, albo drugie

Ostatnio zmieniony 2010-10-29, 07:15 przez Patryk, łącznie zmieniany 1 raz.
Czyli "szanowani producenci" albo celowo wprowadzają klientów w błąd albo sami nie wiedzą co produkują.
Możliwe, że zbyt pochopnie zinterpretowałem jeden punkt:
Z punktu specyfikacji wynika,że za sprawą diversity można osiągnąć prędkość 28Mbps/s.
Możliwe, że zbyt pochopnie zinterpretowałem jeden punkt:
który w rzeczywistości mówi o dwóch różnych sprawach i powinien być wyszczególniony osobno.Wewnętrzna wielomodułowa antena, dostosowana do wymogów
technologii MIMO, technologia "diversity antenna" pozwala na
zwiększenie zasięgu i prędkości połączenia.
Z punktu specyfikacji wynika,że za sprawą diversity można osiągnąć prędkość 28Mbps/s.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Albo MIMO, albo diversity.Patryk pisze:Z punktu specyfikacji wynika,że za sprawą diversity można osiągnąć prędkość 28Mbps/s.
Gdy jest używane MIMO (umożliwiające 28 Mbps), to nie działa antenna diversity (która to technika za to funkcjonuje - a efekty widać przede wszystkim w reklamach

[ Dodano: 2010-10-29, 08:30 ]
Jeśli urządzenie jest tez przeznaczone do użytkowania w Ameryce Północnej, to pasmo 1900 jak najbardziej jest przydatne, wręcz konieczne.djdavemix pisze:Czyli "szanowani producenci" albo celowo wprowadzają klientów w błąd albo sami nie wiedzą co produkują.
Teraz trzeba o tym uświadomić producentów
aby poprawili błędy w opisach specyfikacji tzn. by diversity nie odnosiło się do MIMO jeśli nie ma z nim nic wspólnego.

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
A raczej tłumaczy specyfikacji z chińskiegodjdavemix pisze:Teraz trzeba o tym uświadomić producentów

A tu ciekawostka ze sklepu VOBIS, dotyczy co prawda modelu E1820:
Najważniejsze cechy:
Obsługiwane standardy:
HSUPA/HSDPA/UMTS 2100/1900/900/850MHz
EDGE/GPRS/GSM 850/900/1800/1900MHz
HSDPA 21.6M(28.8M MIMO ready)/HSUPA5.76M
Tłumaczy trzeba pociągnąć do odpowiedzialności karnej
Czyżby to "nowe" modemy ze wszystkimi częstotliwościami? Znów nabierają klientów zwłaszcza kupujących online.
Najważniejsze cechy:
Obsługiwane standardy:
HSUPA/HSDPA/UMTS 2100/1900/900/850MHz
EDGE/GPRS/GSM 850/900/1800/1900MHz
HSDPA 21.6M(28.8M MIMO ready)/HSUPA5.76M
Tłumaczy trzeba pociągnąć do odpowiedzialności karnej

Czyżby to "nowe" modemy ze wszystkimi częstotliwościami? Znów nabierają klientów zwłaszcza kupujących online.
-
- Stały użytkownik forum
Masz rację, ale pozwolę sobie rozszerzyć Twoją odpowiedz aby była bardziej czytelna.Patryk pisze:Albo MIMO, albo diversity.
Gdy jest używane MIMO (umożliwiające 28 Mbps), to nie działa antenna diversity (która to technika za to funkcjonuje - a efekty widać przede wszystkim w reklamach - gdy korzysta się z klasycznych sieci bez MIMO).
Antenna diversity to ~ "Antena różnorodności, znany również jako zróżnicowanie przestrzeni, jest jednym z kilku bezprzewodowych systemów różnorodności , które używają dwóch lub więcej anten w celu poprawy jakości i niezawodności łącza bezprzewodowego" - translate.google.pl (Antenna_diversity)
a MIMO to jest stosowanie wielu anten, zarówno na nadajnik i odbiornik w celu poprawy wydajności komunikacji.
Czyli:
Antenna diversity używa systemu wielo antenowego odczytując ten sam sygnał przez wiele anten w celu odseparowania sygnału od niepotrzebnych "ech w sygnale cyfrowym"
A MIMO wykorzystując rożne systemy modulacji przesyła 2 lub więcej fal. Każda antena wysyła inny sygnał /inna cześć przesyłanych danych/.
PS. Antenna diversity = to tak jak system wielogłośnikowy, MIMO = system 2 głośników.
Ale dalej to nic nie mówi czy to STEREO, QSound, Aureal A3D, ....
Schemat sieciowy: iPLUS75_LTE + Huawei E398+D100 + ASUS WL-700gE + Gigaset A580IP; Huawei E173-u2 + SimData; ...
- wojteks
- *** Administrator ***
Tymmarcinnoga75 pisze:ale pozwolę sobie rozszerzyć Twoją odpowiedz aby była bardziej czytelna
to już całkiem zamieszałeś. Takie narzędzia nie nadają się do tłumaczenia pojęć technicznych a i z normalnym językiem mają problem.marcinnoga75 pisze: translate.google.pl
Tu jest sensowne wytłumaczenie MIMO po polsku
http://pl.wikipedia.org/wiki/Multiple_I ... ple_Output
A tu niestety po angielsku o diversity antenna
http://en.wikipedia.org/wiki/Antenna_diversity
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Oczywiści mój angielski jest tak słaby, że nie jestem wiarygodny w ocenie - ale na mój gust to dobre tłumaczenie!wojteks pisze:. Takie narzędzia nie nadają się do tłumaczenia pojęć technicznych a i z normalnym językiem mają problem.
PS. Najlepiej było by podać jeden link: http://www2.rohde-schwarz.com/file_1172 ... unf_en.pdf, i tam jest wytłumaczone wszystko - HSPA+, MIMO, 64QAM.
Schemat sieciowy: iPLUS75_LTE + Huawei E398+D100 + ASUS WL-700gE + Gigaset A580IP; Huawei E173-u2 + SimData; ...
- wojteks
- *** Administrator ***
To bełkot jestmarcinnoga75 pisze:ale na mój gust to dobre tłumaczenie!
marcinnoga75 pisze:Antena różnorodności, znany również jako zróżnicowanie przestrzeni, jest jednym z kilku bezprzewodowych systemów różnorodności ,
To szukaj źródeł po polsku i nie katuj się czytaniem angielskiej dokumentacji z pomogą automatycznego tłumacza.marcinnoga75 pisze:Oczywiści mój angielski jest tak słaby
Nie pomagam na PW!
- guteq
Eeee, nie taki straszny. Pomijając bezpośrednio przetłumaczenie terminów "antenna diversity" i "space diversity" na język polski (których w naszej mowie niestety się nie tłumaczy), to tekst jest sensowny. Gdyby zachować terminy techniczne, to brzmiałby tak:wojteks pisze:To bełkot jest
Antenna diversity, znany również jako space diversity, jest jednym z kilku bezprzewodowych systemów diversity, które używają dwóch lub więcej anten w celu poprawy jakości i niezawodności łącza bezprzewodowego
i to już ma sens (pomijając częściowy pleonazm oryginalnego tekstu angielskiego)
Nie zniechęcaj chłopakawojteks pisze:To szukaj źródeł po polsku i nie katuj się czytaniem angielskiej dokumentacji z pomogą automatycznego tłumacza.marcinnoga75 pisze:Oczywiści mój angielski jest tak słaby

Dobra, dość offtopowania

Wracając do samego antenna diversity, to jego efekt faktycznie jest na granicy placebo

Pozdro,
GutEQ
GutEQ
- wojteks
- *** Administrator ***
Co jednak nie zmieni mojej opinii o automatycznym tłumaczu i nauce angielskiego z jego pomocą.guteq pisze:i to już ma sens
Bardziej chodziło mi o to że nie znając angielskiego należy szukać polskich materiałów choćby po to żeby zweryfikować używane słownictwo. Język techniczny pełen jest pułapek językowych co wykazałeś w swojej wypowiedzi i nie znając polskich materiałów prawidłowo przetłumaczonych skażemy się na automaty z ich bełkotem i nowomową z tłumaczenia dosłownego.guteq pisze:Nie zniechęcaj chłopaka
guteq pisze:która nie ma diversity w paśmie WCDMA900 a sprawuje się w nim równie sprawnie, jak w paśmie 2100 MHz
Bo modem musiałaby być większy żeby można było zrobić prawidłowy odstęp anten ze względu na długość fali przy 900MHz. Zaleta anten diversity pojawia się w trudnych warunkach odbioru gdzie przemieszczenie modemu o centymetr/dwa powoduje zmianę sygnału.
Nie pomagam na PW!
- guteq
Mojej też, a jest taka jak Twoja. Automatyczny translator to tylko narzędzie - trzeba znać jego ograniczenia i korzystać z niego z ich uwzględnieniem i pełną świadomością.wojteks pisze:Co jednak nie zmieni mojej opinii o automatycznym tłumaczu i nauce angielskiego z jego pomocą.
W rzeczy samej. O czym Sierra uczciwie informuje, pisząc że diversity "improves performance in fringe coverage areas". Ale np. Huawei'owi czy Optionowi nie przeszkadza to w podkreślaniu że ich sprzęt posiada diversity we wszystkich możliwych pasmachwojteks pisze:modem musiałaby być większy żeby można było zrobić prawidłowy odstęp anten ze względu na długość fali przy 900MHz. Zaleta anten diversity pojawia się w trudnych warunkach odbioru gdzie przemieszczenie modemu o centymetr/dwa powoduje zmianę sygnału.

Pozdro,
GutEQ
GutEQ
pogodabartek, utworzyłem dashboard z najnowszym updatem Polsatu.
Przetestowany i skuteczny
Jeśli to pomoże przywrócić Twój modem do stanu używalności tutaj masz link:
Dashboard Huawei E182E v.2
Szkoda że nie ma możliwości przeprowadzenia podobnej operacji na tej felernej sierzrze 310U.Liczę że wśród tylu "mistrzów" tutaj, któryś znajdzie w końcu na to sposób
/WAŻNE/ Przed wykonaniem update nie należy odinstalowywać poprzedniej wersji aplikacji!
Przetestowany i skuteczny

Jeśli to pomoże przywrócić Twój modem do stanu używalności tutaj masz link:
Dashboard Huawei E182E v.2
Szkoda że nie ma możliwości przeprowadzenia podobnej operacji na tej felernej sierzrze 310U.Liczę że wśród tylu "mistrzów" tutaj, któryś znajdzie w końcu na to sposób

/WAŻNE/ Przed wykonaniem update nie należy odinstalowywać poprzedniej wersji aplikacji!
-
- Stały użytkownik forum
Już mnie nie bijcie! Po prostu na początku ten news był bardzo beletrystyczny i twoja bardzo sensowna odpowiedz (sentencja) wydawała mi się, że nie będzie czytelna dla odbiorców, trochę chciałem podeprzeć faktami.wojteks pisze:[Zaleta anten diversity pojawia się w trudnych warunkach odbioru gdzie przemieszczenie modemu o centymetr/dwa powoduje zmianę sygnału.
PS. Znaczy ja się przekonałem co znaczy brak diversity jak po zmianie kanału DVB-T (odbieram z Raszyna 68km), zniknął mi kanał sygnał 0%. Okazało się, że po przestawieniu anteny o 60cm sygnał mam teraz 70% (bler 4/10).
To fakt, że sytuacja mojego odbioru sygnały jest bardzo specyficzna, odbieram sygnał z odbicia od prostopadłego bloku do nadajnika.
Zastanawia mnie jak to będzie z tym LTE, czy będą też takie problemy z poziomem sygnału. Niby OFDM miało uchronić sygnał przed wielodrogowością ,a tu złapanie sygnału w pobliżu metalowych drzwi to problem. W ruchu jest nieźle praktycznie nie ma różnicy czy po promieniu czy do nadajnika się przemieszczamy.