Witam wszystkich forumowiczów!
Jestem tu nowy. Nie zauważyłem podobnego problemu, więc może fachowcy są mi w stanie pomóc. Mianowicie: mój szef qpił ostatnio iPlusa z modemem na PCMCIA model MERLIN U740. Internet śmigał. Po czym wziął go do domu i po weekendzie przywiózł, że nie działa. Faktycznie. Karta jest włożona, ale aplikacja jej nie widzi. Przy próbie połączenia wyskakuje komunika "Włóż kartę", a karta jest i powinna smigać. W menadżerze systemu pojawia sie ten modem i nie ma żadnych konfliktów. Niestety dioda miga cały czas na czerwono. Testowałem go na innym laptopie i chodzi bez problemu a przy połączeniu z netem świeci na niebiesko. Co może być przyczyną tego dziwnego zachowania? Czy mógł się uszkodzić port PCMCIA? Czy może coś w systemie się przestawiało? Z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc. Przesunąłem temat do działu-> internet komórkowy Moderator ->Ufo atakuje
Spróbuj utwozyc poloczenie DIAL UP duzo ci to wyjasni
aplikacja ip manger jest do bani ,ja jade przez dial upa a jak otworze menagera to w tym samym czasi pisze ze karta nie gotowa
--------------------------------
P II Coman. 2 xp.sp2
Sprawdziłem port - jest OK. testowałem na innej karcie sieciowej. Ale połączenie w Dial Upie też niestety nie działa. Połączenie nie widzi modemu, choć w systemie pojawia się. Sytuacja zaczęła się pogarszać, bo zaczyna się zawieszać, wywala niebieski ekran z błędem krytycznym, zrzuca stan pamięci i się resetuje. A przy włożonej karcie przy uruchamianiu w ogóle nie chce wstać. Teraz to już chyba grozi formatem...
Moja rada:
1. wywal iPlus Menagera
2. Odinstaluj modem w WinXP/2000 (w menedzer urzadzen...), wyjmij karte i zrestaruj kompa
Jesli ciagle system pada to niestety reinstall systemu
3. A jesli nie pada to wloz modem, zainstaluj drivery (ale bez Menagera iPlusa!!!) i wg przyklejonych watkow stworz polaczenie dialup lub uzyj programow (tez z przyklejonych watkow)
ps napisz jaki blad wywala na BSOD - chodzi zwlaszcza o nazwe pliku powodujacego blad (jesli nie pokazuje to trzeba cos w rejestrze ustawic - nie pamietam juz co...)
1. Włączamy właściwości systemu (PPM na "Mój komputer" i "właściwości"),
2. Zakładka "Zaawansowane" -> Uruchamianie i odzyskiwanie i klikamy "ustawienia".
3. W części "Awaria systemu" odznaczamy pole "Automatycznie uruchom ponownie".
Uwaga! Używanie tej metody polecam tylko jednorazowo do przepisania kodu błędu, bo czasem może prowadzić do uszkodzenia systemu (ale w naprawdę skrajnych przypadkach, bo przy np przegrzewaniu się komputera, restart jest tak samo groźny, bo nie wyłącza komputera). www.programosy.pl
1. Włączamy właściwości systemu (PPM na "Mój komputer" i "właściwości"),
2. Zakładka "Zaawansowane" -> Uruchamianie i odzyskiwanie i klikamy "ustawienia".
3. W części "Awaria systemu" odznaczamy pole "Automatycznie uruchom ponownie".
Uwaga! Używanie tej metody polecam tylko jednorazowo do przepisania kodu błędu, bo czasem może prowadzić do uszkodzenia systemu (ale w naprawdę skrajnych przypadkach, bo przy np przegrzewaniu się komputera, restart jest tak samo groźny, bo nie wyłącza komputera). www.programosy.pl
No nie do konca o to chodzilo z tym BSOD (ale to tez wazne bo przeciez trzeba jeszcze ten blad zobaczyc przed restartem kompa)
Bedzie maly OT ale moze komus sie przyda przy problemach z WinGroza...
1. A wiec odpalamy Regedita (Menu Start->Uruchom i wpisujemy
Regedit).
2. Znajdujemy klucz: HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management.
3. Tworzymy tam pole DWORD o nazwie 1 (przez PPM i menu) i wartosci 1.
4. Restartujemy W aby zaczelo dzialac.
Od teraz jesli dostaniemy BSOD to na ekranie bedzie pokazana nazwa pliku lub urzadzenia (!!!) ktore rozlozylo WinGroze
Witam wszystkich ponownie.
Przepraszam bardzo, za moją nieobecność. Podczas weekendu tuy nie wchodziłem, a w pn i wt miałem inne ważniejsze zadania. Wracająć do temtu: dziękuję za wszystkie rady. Udało mi się to rozwiązać. Problem tkwił chyba u kolegów z Microsoftu, bo po zainstalowaniu Service Pack'a 2 (wcześniej był tylko SP1) i wszystkich aktualnych łatek sprawa sama się rozwiązała. Więc jeszcze raz bardzo dziękuję wszystkim wypowiadającym sie!