Huawei E122 i TP-Link TL-MR3420 w plusie

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Bart80
Początkujący użytkownik forum

Huawei E122 i TP-Link TL-MR3420 w plusie

Post autor: Bart80 »

Witam.
Sprzęt jak w opisie. Modem włożony w gniazdo usb w kompie łączy się z siecią. Sygnał jest słaby ale jest. Póki co testowo korzystam z Simdaty w plusie. Gdy włożę modem do routera zaczynają się schody. Konfiguruję wszystko z automatu, wybieram kraj, providera i tak dalej. Zauważyłem, że w iplus managerze (gdy modem jest wpięty do kompa) jest inny numer niż ten domyślny dla plusa w routerze więc zmieniam, ale próbowałem również nie zmieniać. Konfiguracja się szybko kończy. Router prawidłowo wykrywa modem, jego model. Na wykresie jakości sygnału pojawia się 0% i nie da się połączyć. Poza tym poniewczasie zauważyłem, że w opisie routera na aukcji allegro jest wzmianka, że nie współpracuje on z operatorami wymagającymi autoryzacji PIN. Nie znam się na tym ale PIN musiałem w IPLusmanagerze podawać. Tak więc czy ten router w ogóle będzie współpracował z netem od PLusa. Jeśli ktoś spotkała się z takim problemem, ewentualnie zna odpowiedź na pytanie o kompatybilność routera z usługami tego operatora proszę o odpowiedź. Na szczęście router mogę jeszcze zwrócić.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Re: Huawei E122 i TP-Link TL-MR3420 w plusie

Post autor: Patryk »

Wyłącz żądanie pinu na karcie SIM (w iplus managerze albo za pomocą dowolnego telefonu komórkowego).
Istotnie ten router w oryginalnym firmware nie działa z kartami, które maja aktywy kod PIN.
Bart80

Ale gdzie dokładnie w Iplus managerze jest ta opcja. Ja widzę tylko zmianę numeru PIN, wyłączenia nie mogę znaleźć. Mam wersję 2.2
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Bart80 pisze:Ale gdzie dokładnie w Iplus managerze jest ta opcja.
Najprościej włożyć kartę do telefonu i tam zdjąć żądanie PIN'u.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Bart80

Rzeczywiście korzystając z telefonu można zdjąć weryfikację PIN, co uczyniłem. Dla wszystkich użytkowników tego routera: domyślnie ustawia błędny numer dla plusa. Trzeba sobie samemu wprowadzić. Udało się połączyć ale czasem nie odczytuje jakości sygnału, a czasem pomimo odczytu 90% nie chce połączyć. Zobaczymy co będzie dalej.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Bart80 pisze:domyślnie ustawia błędny numer dla plusa.
Wielkie dzięki za informację :ok:
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ