Konfiguracja modemu huawei???????
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Konfiguracja modemu huawei???????
Witam!
Z góry zaznaczam że szukałem już tego typu postów ale jakoś nie mogłem znaleźć więc proszę o powstrzymanie się od komentarzy w stylu że ten problem był już omawiany... Mój problem polega na tym że mój iPlus nie chodzi tak szybko jak powinien, rozważałem już kilka opcji dlaczego ale nigdy nie działało. Ale zauważyłem że gdy wchodzę w -> Centrum sieci i udostępniania->Urządzenie iPlus wyskakuje mi okienko o stanie połączenia i tam jest napisane prędkość: 256Kb/s a mój iPlus jest 3,6Mb/s. Czy to właśnie w tym jest problem? Czy to wina złej konfiguracji modemu? Może mi ktoś tak krok po kroczku wytłumaczyć o co chodzi i ewentualne jak to zkonfigurować aby chodziło poprawnie? Z góry dzięki!!!
Z góry zaznaczam że szukałem już tego typu postów ale jakoś nie mogłem znaleźć więc proszę o powstrzymanie się od komentarzy w stylu że ten problem był już omawiany... Mój problem polega na tym że mój iPlus nie chodzi tak szybko jak powinien, rozważałem już kilka opcji dlaczego ale nigdy nie działało. Ale zauważyłem że gdy wchodzę w -> Centrum sieci i udostępniania->Urządzenie iPlus wyskakuje mi okienko o stanie połączenia i tam jest napisane prędkość: 256Kb/s a mój iPlus jest 3,6Mb/s. Czy to właśnie w tym jest problem? Czy to wina złej konfiguracji modemu? Może mi ktoś tak krok po kroczku wytłumaczyć o co chodzi i ewentualne jak to zkonfigurować aby chodziło poprawnie? Z góry dzięki!!!
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: Konfiguracja modemu huawei???????
Więc 3.6Mb/s to jest maksymalna prędkość jaką modem może osiągnąć. Jest ona osiągana jeśli mas dobre warunki w sieci oraz znajdujesz się w zasięgu HSDPA. A z tego co piszesz, to znajdujesz się w zasięgu EDGE. Jesteś pewny, że znajdujesz się w zasięgu HSDPA/3g? Mapkę z BTS'ami możesz sobie sprawdzić na tej stronce http://mapa.btsearch.pl/ Wejdź tam i zobacz gdzie masz najbliższą stację obsługującą 3g Plusa. Najlepiej podaj nam w jakiej odległości się on znajduje i czy są między nim a Tobą jakieś przeszkody terenowe.pawszy03932 pisze:Ale zauważyłem że gdy wchodzę w -> Centrum sieci i udostępniania->Urządzenie iPlus wyskakuje mi okienko o stanie połączenia i tam jest napisane prędkość: 256Kb/s a mój iPlus jest 3,6Mb/s.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- wojteks
- *** Administrator ***
Jeżeli mieszka w okolicy Koronowa to tylko ta stacja ma UMTS
Na testy musisz podejść/podjechać z modemem pod to Node B i zobaczyć czy modem połączy się w 3.6Mbps.
Kod: Zaznacz cały
Koronowo, Farna 25
Nie pomagam na PW!
-
Nie wiem czy znajduje sie w zasięgu sieci HSDPA bo nie znam sie na tym ale chyba raczej nie poniewaz juz kiedys ktos mi cos mowil na ten temat poza tym jak otworze aplikacje iPlusa to pisze (EDGE)..... I wg to jest dziwne ale moja kuzynka mieszka 500m odemnie i tez ma bezprzewodowy internet tylko z blueconnect i tez ma 3,6Mb/s i jej chodzi normalnie....
- wojteks
- *** Administrator ***
Przecież to inna sieć więc może ma bliżej Node B albo ma lepszy zasięg.pawszy03932 pisze:I wg to jest dziwne ale moja kuzynka mieszka 500m odemnie i tez ma bezprzewodowy internet tylko z blueconnect i tez ma 3,6Mb/s i jej chodzi normalnie....
Wyszukaj telefonem z 3G jakie sieci widzisz w domu a jakie na dachu/balkonie/otwartym oknie. Jeżeli telefon znajdzie 3G Plusa sprawdź czy się zaloguje do 3G Plusa na karcie SIM z modemu. Najlepiej by było jeszcze przeprowadzić jakąś video rozmowę żeby sprawdzić czy jest dobre połączenie.
Nie pomagam na PW!
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Zatem można by spróbować na początek wymusić połączenie tylko po 3g jak w tym poradniku: [iPlus]Wymuszenie HSxPA Wtedy możesz się połączyć?pawszy03932 pisze:Nie wiem czy znajduje sie w zasięgu sieci HSDPA bo nie znam sie na tym ale chyba raczej nie poniewaz juz kiedys ktos mi cos mowil na ten temat poza tym jak otworze aplikacje iPlusa to pisze (EDGE).....
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez YaHooo, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam YaHooo 

-
Próbowałem jak w tym pordniku jest napisane ale nic z tego nie moze sie polaczyc....
Jakies inne pomysly?
[ Dodano: 2010-11-04, 10:18 ]
Jakies inne pomysly?
[ Dodano: 2010-11-04, 10:18 ]
Jak coś to mieszkam właśnie w tej okolicy Koronowa...wojteks pisze:Jeżeli mieszka w okolicy Koronowa to tylko ta stacja ma UMTS
Kod:
Koronowo, Farna 25
- wojteks
- *** Administrator ***
No to sprawdzenie czy jest uruchomiona ta stacja za pomocą telefonu 3G w jej pobliżu.pawszy03932 pisze:Jak coś to mieszkam właśnie w tej okolicy Koronowa...
Jeżeli jest to sprawdzenie w okolicy domu dokąd sięga zasięg 3G.
Nie pomagam na PW!
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
To oznacza, że nie masz w mieszkaniu (zakładam, że testowałeś w mieszkaniu) zasięgu 3g. Czynności o których wspominał wojteks pozwolą Ci sprawdzić, czy masz szanse na 3g. Wtedy antena kierunkowa powinna załatwić sprawę i w domu byś mógł się cieszyć szybszym internetem.pawszy03932 pisze:Próbowałem jak w tym pordniku jest napisane ale nic z tego nie moze sie polaczyc....
Pozdrawiam YaHooo 

-
Czyli co teraz mam biegać z laptopem z domu w strone Koronowa i sprawdzac czy bede mial 3g??wojteks pisze:Jeżeli jest to sprawdzenie w okolicy domu dokąd sięga zasięg 3G.
Telefonem nie sprawdze bo nie mam 3g...
- wojteks
- *** Administrator ***
Mniej więcej.pawszy03932 pisze:teraz mam biegać z laptopem z domu w strone Koronowa i sprawdzac czy bede mial 3g?
Pożycz od kogoś kto ma albo poproś go o pomoc, tak będzie łatwiej niż laptopem a dopiero jak będziesz wiedział gdzie się kończy zasięg 3g to można laptopem testować.pawszy03932 pisze:Telefonem nie sprawdze bo nie mam 3g.
Nie pomagam na PW!
-
Znalazłem mapke na stronie iplus
http://www.iplus.pl/indywidualni-zasieg.html
NO i z tego wynika ze w mojej okolicy nie ma chyba zasiegu 3g;/
http://www.iplus.pl/indywidualni-zasieg.html
NO i z tego wynika ze w mojej okolicy nie ma chyba zasiegu 3g;/
- wojteks
- *** Administrator ***
No cóż to należało najpierw sprawdzić, przed zakupem.pawszy03932 pisze:z tego wynika ze w mojej okolicy nie ma chyba zasiegu 3g
Nie pomagam na PW!
-
Z mapki wynika ze zasieg 3g jest na terenie Koronowo czyli ok 3-4 km ode mnie....
Próbowałem się połączyć używając 3g i za każdym razem pokazywało sie że połączono po czym odrazu się rozłączało...
Próbowałem się połączyć używając 3g i za każdym razem pokazywało sie że połączono po czym odrazu się rozłączało...
- wojteks
- *** Administrator ***
No to ta stacja o której pisaliśmy wcześniej ma uruchomione 3G i zasięg jest ograniczony antenami i mocą stacji. Poszukaj jednak kogoś z telefonem 3G i sprawdź gdzie w rzeczywistości kończy się zasięg 3G.pawszy03932 pisze:Z mapki wynika ze zasieg 3g jest na terenie Koronowo czyli ok 3-4 km ode mnie....
Nie pomagam na PW!