Mam irytujący problem z modemem zte mf636. A mianowicie gdy podłącze go do usb i połączę się z siecią to komputer po jakims czasie przechodzi w jakby stan wstrzymania (tzn. gaśnie monitor, zatrzymaniu ulegają aplikacje np. odtwarzanie muzyki) z którego nie da się go "wybudzić" jedynym ratunkiem jest twardy reset. Co ciekawe problem ten nie występuje gdy modem podłączony jest przez kabel jednak wtedy szybkość połączenia znacznie spada. Żeby nie było że jest to problem z aplikacją Iplus to dodam że problem ten występuje także przed bootowaniem systemu gdy modem jest podłączony do usb, czasami nawet gdy po takiej awarii zresetuje kompa to w ogóle monitor się nie uruchamia. Posta tego pisze już 4 raz z rzędu bo w trakcie jego pisania awaria wystąpiła 3 razy, więc jest to trochę irytujące. Szukałem jakichkolwiek porad na ten temat ale nic nie znalazłem, proszę was o szybką pomoc ponieważ nie wiem jak się do tego zabrać a nie wiem czy jedynym ratunkiem jest wymiana modemu.
Yyyy... mój modem chodzi pod usb bez kabla tylko że właśnie są takie akcje, a z kablem ich nie ma. No ale skoro to przez napięcie to czy na innym modemie np. firmy huawei też będzie ten problem? Pytam bo ewentualnie kupiłbym inny modem na allegro. I jeżeli możecie to prosiłbym o jakąś wskazówkę jaki modem kupić, bo jestem w tym temacie zupełnie zielony. Zależy mi na tym co wszystkim czyli dobrym zasięgu i szybkości. Z góry dzięki.
DePrimota pisze:mój modem chodzi pod usb bez kabla tylko że właśnie są takie akcje
Bo ten modem wymaga większego zasilania niż z jednego gniazda USB, więc musiałbyś mieć w lapie takie gniazdo ze zwiększonym napięciem albo korzystać z oryginalnego kabla. Wtedy będziesz miał dobre szybkości. Cóż - taki modem. Za to nie ma co narzekać bo jest czuły na dobry zasięg.
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
Hmm... ja korzystam z stacjonarnego PC, i takie moje pytanko czy można zwiększyć napięcie na którymś usb w jakiś sposób? No i jakie polecasz(cie) modemy żeby wymienić. A na kablu mam przy 4 kreskach zasięgu EDGE i transfer 40 kb/s wiec to raczej nie jest szybko, a bez kabla łapie 3g z 2/3 kreskami i ściąga się po 300/400 kb/s wiec jest różnica i kabel mam oryginalny .
ra-v pisze:Bo ten modem wymaga większego zasilania niż z jednego gniazda USB
Tyle ze w wiekszosci PC/Laptopow gniazda USB sa grupowane po 2 lub 4 i zabezpieczane jednym PF. Wpiecie kabla Y w dwa gniazdka kolo siebie nic nie daje. Zreszta wydajnosc pradowa portu nie zalezy od tego, czy wpinasz bezposrednio modem, czy wpinasz go przez kabel.
DePrimota pisze:A na kablu mam przy 4 kreskach zasięgu EDGE i transfer 40 kb/s wiec to raczej nie jest szybko, a bez kabla łapie 3g z 2/3 kreskami i ściąga się po 300/400 kb/s wiec jest różnica i kabel mam oryginalny .
Rozmawiamy o transmisji w czestotliwosci ~ 2GHz. W tej czestotliwosci mowimy o dlugosci fali ~15 cm. Przesuniecie modemu/anteny o ten rzad wielkosci moze kompletnie zmienic jakosc sygnalu, szczegolnie gdy w okolicy znajduja sie metalowe przedmioty! Podobny wplyw na sygnal moze miec ustawienie anteny (polaryzacja). Testujesz w tym samym miejscu?
ja korzystam z stacjonarnego PC, i takie moje pytanko czy można zwiększyć napięcie na którymś usb w jakiś sposób?
Tak ja tak zrobiłem.
Komputer jest na podłodze, mam kabel oryginalny od ZTE MF636 na 2 USB. Do tego kupiłem 2 kable około 2.5m ekranowane (10PLN/szt) i podpiąłem tą "rozejściówke" od modemu oraz tylnych portów w komputerze. Tak więc komp jest na ziemi, modem z pół metra nad biurkiem i łapie o 300% lepszy sygnał niż przy kompie.
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
No ja też mam lepszy sygnał na kablu niż bez, ale nieważne jaki mam zasięg na kablu i w jakiej sieci bo zawsze jest to połączenie o wiele wolniejsze niż bez kabla. Więc jeżeli mam mieć na kablu transfery po 40 kb/s to wolę sobie kupić inny modem albo ten hub aktywny. I wiem że jak inaczej ustawie ten modem to inny zasięg bo trochę już się tym bawiłem mam nawet prowizoryczną antenę z garnka, ale z "anteną" czy bez jeżeli podłączem modem przez kabel w każdym przypadku jest wolniej.
Na koniec pytanko bo szukałem trochę na allegro niedrogich modemów, i czy coś takiego się nada?