Poważny problem z modemem ZTE MF636

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
DePrimota
Początkujący użytkownik forum

Poważny problem z modemem ZTE MF636

Post autor: DePrimota »

Mam irytujący problem z modemem zte mf636. A mianowicie gdy podłącze go do usb i połączę się z siecią to komputer po jakims czasie przechodzi w jakby stan wstrzymania (tzn. gaśnie monitor, zatrzymaniu ulegają aplikacje np. odtwarzanie muzyki) z którego nie da się go "wybudzić" jedynym ratunkiem jest twardy reset. :/ Co ciekawe problem ten nie występuje gdy modem podłączony jest przez kabel jednak wtedy szybkość połączenia znacznie spada. Żeby nie było że jest to problem z aplikacją Iplus to dodam że problem ten występuje także przed bootowaniem systemu gdy modem jest podłączony do usb, czasami nawet gdy po takiej awarii zresetuje kompa to w ogóle monitor się nie uruchamia. Posta tego pisze już 4 raz z rzędu bo w trakcie jego pisania awaria wystąpiła 3 razy, więc jest to trochę irytujące. Szukałem jakichkolwiek porad na ten temat ale nic nie znalazłem, proszę was o szybką pomoc ponieważ nie wiem jak się do tego zabrać a nie wiem czy jedynym ratunkiem jest wymiana modemu.

[ Komentarz dodany przez: Sundance_kid: 2010-11-12, 17:39 ]
Poprawa literówki w temacie
Ostatnio zmieniony 2010-11-12, 17:38 przez DePrimota, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Re: Poważny problem z modemem ZTE MF636

Post autor: Sundance_kid »

DePrimota standardowo sprawdź na innym modemie lub telefonie.
Awatar użytkownika
ra-v
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ra-v »

DePrimota pisze:Co ciekawe problem ten nie występuje gdy modem podłączony jest przez kabel jednak wtedy szybkość połączenia znacznie spada.
Ale ten modem jest podłaczony przez kabel, tylko i wyłącznie i to kabel na 2 porty USB.... chyba ze masz coś o czym nie wiem.

Pewnie coś z napięciem jest nie tak, na 1 wtyku jeśli będzie coś nie tak to będą jaja.
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
DePrimota

Yyyy... mój modem chodzi pod usb bez kabla tylko że właśnie są takie akcje, a z kablem ich nie ma. No ale skoro to przez napięcie to czy na innym modemie np. firmy huawei też będzie ten problem? Pytam bo ewentualnie kupiłbym inny modem na allegro. I jeżeli możecie to prosiłbym o jakąś wskazówkę jaki modem kupić, bo jestem w tym temacie zupełnie zielony. Zależy mi na tym co wszystkim czyli dobrym zasięgu i szybkości. :) Z góry dzięki.
Awatar użytkownika
ra-v
Mistrz bezprzewodowy

DePrimota pisze:mój modem chodzi pod usb bez kabla tylko że właśnie są takie akcje
Bo ten modem wymaga większego zasilania niż z jednego gniazda USB, więc musiałbyś mieć w lapie takie gniazdo ze zwiększonym napięciem albo korzystać z oryginalnego kabla. Wtedy będziesz miał dobre szybkości. Cóż - taki modem. Za to nie ma co narzekać bo jest czuły na dobry zasięg.
DePrimota

Hmm... ja korzystam z stacjonarnego PC, i takie moje pytanko czy można zwiększyć napięcie na którymś usb w jakiś sposób? No i jakie polecasz(cie) modemy żeby wymienić. A na kablu mam przy 4 kreskach zasięgu EDGE i transfer 40 kb/s wiec to raczej nie jest szybko, a bez kabla łapie 3g z 2/3 kreskami i ściąga się po 300/400 kb/s wiec jest różnica i kabel mam oryginalny .
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

DePrimota pisze:czy można zwiększyć napięcie na którymś usb w jakiś sposób?
Zakupić aktywny HUB USB z zasilaczem 5V 2000mA
Nie pomagam na PW!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

ra-v pisze:Bo ten modem wymaga większego zasilania niż z jednego gniazda USB
Tyle ze w wiekszosci PC/Laptopow gniazda USB sa grupowane po 2 lub 4 i zabezpieczane jednym PF. Wpiecie kabla Y w dwa gniazdka kolo siebie nic nie daje. Zreszta wydajnosc pradowa portu nie zalezy od tego, czy wpinasz bezposrednio modem, czy wpinasz go przez kabel.
DePrimota pisze:A na kablu mam przy 4 kreskach zasięgu EDGE i transfer 40 kb/s wiec to raczej nie jest szybko, a bez kabla łapie 3g z 2/3 kreskami i ściąga się po 300/400 kb/s wiec jest różnica i kabel mam oryginalny .
Rozmawiamy o transmisji w czestotliwosci ~ 2GHz. W tej czestotliwosci mowimy o dlugosci fali ~15 cm. Przesuniecie modemu/anteny o ten rzad wielkosci moze kompletnie zmienic jakosc sygnalu, szczegolnie gdy w okolicy znajduja sie metalowe przedmioty! Podobny wplyw na sygnal moze miec ustawienie anteny (polaryzacja). Testujesz w tym samym miejscu?
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
ra-v
Mistrz bezprzewodowy

ja korzystam z stacjonarnego PC, i takie moje pytanko czy można zwiększyć napięcie na którymś usb w jakiś sposób?
Tak ja tak zrobiłem.

Komputer jest na podłodze, mam kabel oryginalny od ZTE MF636 na 2 USB. Do tego kupiłem 2 kable około 2.5m ekranowane (10PLN/szt) i podpiąłem tą "rozejściówke" od modemu oraz tylnych portów w komputerze. Tak więc komp jest na ziemi, modem z pół metra nad biurkiem i łapie o 300% lepszy sygnał niż przy kompie.
DePrimota

No ja też mam lepszy sygnał na kablu niż bez, ale nieważne jaki mam zasięg na kablu i w jakiej sieci bo zawsze jest to połączenie o wiele wolniejsze niż bez kabla. Więc jeżeli mam mieć na kablu transfery po 40 kb/s to wolę sobie kupić inny modem albo ten hub aktywny. I wiem że jak inaczej ustawie ten modem to inny zasięg bo trochę już się tym bawiłem mam nawet prowizoryczną antenę z garnka, ale z "anteną" czy bez jeżeli podłączem modem przez kabel w każdym przypadku jest wolniej.

Na koniec pytanko bo szukałem trochę na allegro niedrogich modemów, i czy coś takiego się nada?

http://allegro.pl/modem-usb-huawei-hsdp ... 59632.html
http://allegro.pl/modem-usb-3g-huawei-e ... 41242.html
http://allegro.pl/modem-3g-3-5g-gsm-edg ... 37626.html
bruno00

Post autor: bruno00 »

Na koniec pytanko bo szukałem trochę na allegro niedrogich modemów, i czy coś takiego się nada?

http://allegro.pl/modem-usb-huawei-hsdp ... 59632.html
http://allegro.pl/modem-usb-3g-huawei-e ... 41242.html
http://allegro.pl/modem-3g-3-5g-gsm-edg ... 37626.html[/quote]
Używam huawei e1750 i ma rewelacyjny transfer. Zdarza się powyżej 1Mb/s. Zazwyczaj jest to około 500kb/s. Wcześniej przez dwa lata używałem huawei e160 i też nie miałem żadnych problemów z prędkością czy kompatybilnością.
ODPOWIEDZ