em1L pisze:Jak to w ogóle jest z tym abonamentem Na Start?
Teoretycznie w nocy i w dzień powinno się korzystać z pełnych możliwości jakie daje CDMA.
Podejrzewam, że zaczynam rozumieć skąd się wzięło obniżenie prędkości jakiego doświadczyłem.
Otóż nie aktywowałem usługi "Szczęśliwe Godziny". Jakoś bez powodu przyjąłem, że ta usługa, podobnie jak usługa "Cała Naprzód" czyli owe 5gr/1MB są aktywowane wraz z aktywowaniem karty SIM/RUIM w systemie. Tymczasem, jak doczytałem regulamin, usługę tę aktywuje się wedle życzenia i można z niej korzystać do momentu gdy Orange'owi się coś odmieni i bez uprzedzenia, w dowolnym czasie zrezygnuje z jej świadczenia.
Te, spóźnione, przemyślenia każą mi wnioskować, że moja najbliższa faktura wyniesie, zamiast ok. 15 zł netto, 200 zł.

Czyli tyle ile wynosi limit płatności ustalony jako zabezpieczenie przed ich nadmiernym wzrostem. Strasznie

droga ta nauka czytania ze zrozumieniem.
Może to potwierdzać moje wcześniejsze niepokoje związane ze zbieżnością daty nowego okresu rozliczeniowego i przywrócenia normalnego działania łącza.
Te wątpliwości skierowałem dziś w zapytaniu mailowym do BOK. Jeszcze nie mam odpowiedzi.
Podsumowując. Pierwszym ważnym krokiem w korzystaniu z BE na Start i pewnie też Orange Free 19 jak i innych, dających możliwość działania w nocy bez limitów, powinno być włączenie SMS-em, lub online usługi "Szczęśliwe Godziny".
Dopiero po tym, nocą, cieszcie się bez ograniczeń z szybkiego łącza!!!!
Aktywację zleciłem teraz mailem przez BOK, oraz zleciłem zmianę wysokości miesięcznego limitu należności jedynie na 30 zł zamiast przyjętych przy popisywaniu umowy 200 zł. Na odpowiedzi muszę jeszcze poczekać.
Dodaję 12 listopada.
Mogę już w systemie Orange'a zobaczyć swoją fakturę. Wystawiona: 10.11.2010 i ku memu zdumieniu opiewa ona na kwotę tylko:18,42zł.
Wynika z tego, że korzystając z łącza w nocy musiałem mieć włączone SG, choć osobiście ich nie aktywowałem. Mógł to ewentualnie uczynić sprzedawca w salonie przy zawieraniu umowy. A przycięcie transferu nie wynikało z wyczerpania limitu należności.
Dodatkowe wyjaśnienia dopisałem w poście wyżej, a związanym z historią reklamacji.