na tej stronce masz wybór różnych anten. Osobiście jestem zwolennikiem stosowania anten kierunkowych o znanym (czyt, zmierzonym) zysku energetycznym, a konektor dokupiłem za całe 22pln.
Takie antenki od dipola możesz znaleźć na allegro po 149pln a większość wykresików pokazujących zyski różnych anten są wiernymi kopiami ze strony dipola. Pobierz kilka i ponakładaj na siebie. Czy to możliwe, by różnej budowy anteny miały dokładnie takie same wykresy ?
Zwróć uwagę, że jest to antena (A7040/1/2) wielozakresowa !
Choć do BTS-a mam 800m, to wrażenia na huawei E870 do czasu uwalenia go są takie:
bez antenki zewnętrznej:
pływający poziom sygnału zawsze poniżej -63dBi, 80% CSQ25, częste przełączanie na UMST, a czasem na EDGE, przełączanie między BTS-ami
transfer nie jest wykładnikiem, bo na to wpływa wiele różnych czynników
po zaintalowaniu antenki tej A7040:
stabilny poziom sygnału -51dBi, 100%, CSQ31
cały czas jeden BTS
stabilne połączenie HSUPA a przy ściąganych większych plikach manager opery pokazywał ponad 400KB/s
Ta sama antenka przy testach na Mazurach odległość do BTS-a Ery z (2100MHz) w linii prostej 5,7km poziom bez anteny zewnętrznej -77dBi w najlepszym wyszukanym miejscu na zewnątrz ( przy konkretnym ustawieniu laptopa-karty w kierunku BTS-a)
Z antenką zewnętrzną tą właśnie -63dBi w obu przypadkach wymuszone sieci tylko UMTS/HSDPA.
Nie wiem jak ma się to do zysku anteny, ale na tej podstawie wielu może mylnie obliczyć zysk anteny -77 a -63 to przecież 14dBi :-) jednak trzeba tu chyba brać pod uwagę parametry anteny wbudowanej w modem i różnicy między ant. modemową a zewnętrzną.
Dodam, że BTS nie był zasłonięty przez żadne przeszkody (las, budynki itp.)
Ja osobiście jestem zadowolony

choć niestety w tym uwalonym huawei e870 tnie się upload i efekt jest taki