Czy jest sens kupować antenę?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
eth_0
Początkujący użytkownik forum

Czy jest sens kupować antenę?

Post autor: eth_0 »

Witam,

Może na początek przedstawię sytuację. Posiadam Modem Huawei E176G i łączę się nim z iPlusem. Przy połączeniu otrzymuję następujące parametry:
UMTS, Moc sygnału: -81dBm, 51%, CSQ 16
CID: 48046,6 - W (zachód), LAC: 11034

Czy przy tych parametrach połączenia antena coś jeszcze da? Dodam tylko że będę mógł zawiesić tak antenę że będzie widziała BTSa, nie ma żadnych przeszkód (4 piętro bloku itd).
BTS znajduje się w odległości <1km od mojego miejsca zamieszkania (muszę sobie to jeszcze sprawdzić czy to co widzę na kominie to antena Plusa ;)).

No i na koniec jaką antenę kupić? Wstępnie wymyśliłem jakiś panel dla częstotliwości 1900-2100MHz np. taki:
http://allegro.pl/antena-17dbi-umts-hsd ... 34949.html
(przypuszczam że te 17dbi to raczej ściema?).

Z góry dzięki za pomoc!
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Czy jest sens kupować antenę?

Post autor: Jaco »

eth_0 pisze:BTS znajduje się w odległości <1km
Na tę odległość 17dBi :szok:

A z jaką prędkością pobierają się pliki? Internet działa dobrze , bez zacięć nie zrywając połączenia?

Co do wyboru anteny to polecam szukać tu: http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=1317491
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

eth_0 pisze:przypuszczam że te 17dbi to raczej ściema?
Z tej firmy raczej tak.

Jeżeli już z allegro to http://allegro.pl/najmocniejsza-17dbi-u ... 14632.html albo odpowiednik z http://www.bestpartner.pl/index.php?kategorie=9
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez wojteks, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW!
eth_0

Post autor: eth_0 »

Jaco pisze:
eth_0 pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Na tę odległość 17dBi :szok:
To był strzał (kulą w płot ;)) bo te db z Allegro to i tak ściema ;)
Jaco pisze: A z jaką prędkością pobierają się pliki? Internet działa dobrze , bez zacięć nie zrywając połączenia?
Prędkość sciągania w miarę OK - średnio jakieś 130kb/s z noc.gts.pl (mogło by być więcej ;))
Pingi średnio 230ms
Jaco pisze: Co do wyboru anteny to polecam szukać tu: http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=1317491
Dzięki za konkretny namiar.

Głównie chodzi mi o poprawę "pinga" bo w tej chwili mocno skaczą od 120ms do 300ms

Ze zrywaniem raczej nie ma problemów (od czasu do czasu gdy ściągam coś wielkiego się zdarzy - co akurat boli ;)).

Edit: Chodzi raczej czy w/w podane parametry mojego połączenia są ok, czy przy zastosowaniu anteny można to poprawić? Bo jeśli nie ma być różnicy to nie ma sensu przepłacać ;)
Ostatnio zmieniony 2010-11-08, 11:51 przez eth_0, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

eth_0 pisze:bo te db z Allegro to i tak ściema ;)
Ja kupiłem tę http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=21968 i nie jest ściemą. Tu masz test 15 dBi http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=26099
Thomas_67

antena

Post autor: Thomas_67 »

poszukaj pod adresem anteny 800-2170MHz
antena logarytmiczna A7040 z zyskiem 9dBi i według mnie taki parametr jest prawdziwy, a nie wypisywane 17dBi ;)
Do tego zobacz jaka jest cena :ok: (65pln) naturalnie dokupić trzeba konektor, ale i tak cały zestaw będzie tańszy niż te oferowane na allegro ( być może właśnie z dipola)
Sam korzystam z takiego zestawu, choć poziomu sygnału nie podam, bo do czasu uwalenia się Huawei e870 korzystałem z dedykowanego softu Ery i nie było mi to do niczego potrzebne. O ile uda mi się zreanimować modem zamieszczę wyniki speedtesta. Jak nie, to po kupnie nowego modemu wykonam pomiary. Ale w trakcie używania e870 osiągałem przy ściąganiu szybkość przesyłu danych do mnie grubo ponad 400KB/s (manager pobierania plików z Opery)
cain
Stały użytkownik forum

Post autor: cain »

antena logarytmiczna A7040 z zyskiem 9dBi i według mnie taki parametr jest prawdziwy, a nie wypisywane 17dBi ;)
Do tego zobacz jaka jest cena :ok: (65pln) naturalnie dokupić trzeba konektor, ale i tak cały zestaw będzie tańszy niż te oferowane na allegro ( być może właśnie z dipola)
9 dBi dotyczy 900MHz, przy umst jest to ok 4 dBi, do tego w cenie brak konektora , wiec nawet ta 8dBi z allegro bedzie lepszym wyborem i pod wzgledem ceny i dzialania, do tego jest mniejsza i bardziej estetyczna
Thomas_67

antena

Post autor: Thomas_67 »

na tej stronce masz wybór różnych anten. Osobiście jestem zwolennikiem stosowania anten kierunkowych o znanym (czyt, zmierzonym) zysku energetycznym, a konektor dokupiłem za całe 22pln.
Takie antenki od dipola możesz znaleźć na allegro po 149pln a większość wykresików pokazujących zyski różnych anten są wiernymi kopiami ze strony dipola. Pobierz kilka i ponakładaj na siebie. Czy to możliwe, by różnej budowy anteny miały dokładnie takie same wykresy ?
Zwróć uwagę, że jest to antena (A7040/1/2) wielozakresowa !
Choć do BTS-a mam 800m, to wrażenia na huawei E870 do czasu uwalenia go są takie:
bez antenki zewnętrznej:
pływający poziom sygnału zawsze poniżej -63dBi, 80% CSQ25, częste przełączanie na UMST, a czasem na EDGE, przełączanie między BTS-ami
transfer nie jest wykładnikiem, bo na to wpływa wiele różnych czynników

po zaintalowaniu antenki tej A7040:
stabilny poziom sygnału -51dBi, 100%, CSQ31
cały czas jeden BTS
stabilne połączenie HSUPA a przy ściąganych większych plikach manager opery pokazywał ponad 400KB/s
Ta sama antenka przy testach na Mazurach odległość do BTS-a Ery z (2100MHz) w linii prostej 5,7km poziom bez anteny zewnętrznej -77dBi w najlepszym wyszukanym miejscu na zewnątrz ( przy konkretnym ustawieniu laptopa-karty w kierunku BTS-a)
Z antenką zewnętrzną tą właśnie -63dBi w obu przypadkach wymuszone sieci tylko UMTS/HSDPA.
Nie wiem jak ma się to do zysku anteny, ale na tej podstawie wielu może mylnie obliczyć zysk anteny -77 a -63 to przecież 14dBi :-) jednak trzeba tu chyba brać pod uwagę parametry anteny wbudowanej w modem i różnicy między ant. modemową a zewnętrzną.
Dodam, że BTS nie był zasłonięty przez żadne przeszkody (las, budynki itp.)
Ja osobiście jestem zadowolony

Obrazek choć niestety w tym uwalonym huawei e870 tnie się upload i efekt jest taki :(
ODPOWIEDZ