Sprzęt pracujący w 2,4 GHz, a nadajnik o większym GHz ?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Cage
Stały użytkownik forum

Sprzęt pracujący w 2,4 GHz, a nadajnik o większym GHz ?

Post autor: Cage »

Witam.

Posiadam antenę na dachu, ze złączem RSMA i do tego kartę Wifi TP-LINK TL-WN422G

Obecnie, korzystam z internetu radiowego, ale postanowiłem zmienić swojego dostawcę na innego, ale okazało się w rozmowie, że ten nowy przyszły operator, twierdzi że posiada sprzęt i udostępnia sygnał nie w standardzie o częstotliwości 2,4 MHz ,tylko wyższej częstotliwości.

Moje pytanie brzmi, czy koniecznie, będzie trzeba zmienić moją obecną antenę ,na taką ze złączem LAN do płyty głównej ???

Potrzebuje jednak pozostać z anteną ze złączem RSMA ,gdyż nie ma możliwości zainstalowania innej.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Sprzęt pracujący w 2,4 GHz, a nadajnik o większym GHz ?

Post autor: wojteks »

Cage pisze:będzie trzeba zmienić moją obecną antenę ,na taką ze złączem LAN do płyty głównej ?
Tak.
Cage pisze:Potrzebuje jednak pozostać z anteną ze złączem RSMA ,gdyż nie ma możliwości zainstalowania innej.
Nie będzie działać.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Cage
Stały użytkownik forum

wojteks pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Nie będzie działać.
Obecnie na tym sprzęcie, który mam, czyli 2.4 GHz, to wykrywa i pokazuje sieć tego przyszłego dostawcy ,a więc gdy przypisze mój MAC adres karty WiFi i jeszcze do tego przestawi moją antenę na dachu w kierunku, tego jego nadajnika, to powinien działać internet.

Skoro nie, to dlaczego mój sprzęt wykrywa jego sieć bezprzewodową ???

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-11-08, 21:18 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-11-08, 21:17 przez Cage, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Skoro nie, to dlaczego mój sprzęt wykrywa jego sieć bezprzewodową ???
Bo pewnie ma dwa AP, jeden w 2.4 a drugi w 5 GHz, a do tego 2.4 już nikogo nie podłącza.
Awatar użytkownika
Cage
Stały użytkownik forum

Patryk pisze:
<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Bo pewnie ma dwa AP, jeden w 2.4 a drugi w 5 GHz, a do tego 2.4 już nikogo nie podłącza.
Dziś w rozmowie telefonicznej powiedział, że oczywiście może za free'ko spróbować, ale za to nie gwarantuje za jakość, czyli stabilność tego łącza, przez to, że posiadam sprzęt 2.4 GHz

Tak przy okazji zapytam, duża jest różnica pomiędzy internetem radiowym 2.4 GHz, a tym 5 GHz, czy przy tym 5 GHz będzie np. mniejszy ping? z czym jest lepsza ta częstotliwość 5 GHz ???

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-11-08, 21:18 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-11-08, 21:18 przez Cage, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ