Internet iplus słaba prędkość

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Internet
Stały użytkownik forum

Internet iplus słaba prędkość

Post autor: Internet »

Witam , posiadam strasznie wolny internet . Czasami jest to 15 kB/s . I moje pytanie jest takie .. Czy mogę zgłosić to do plusa ze posiadam slaby zasięg i chcę rozwiazać umowę (bez placenia kary) albo chociaz o obnizenie abonamentu ? Aktualnie placę 60zł/msc
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Internet iplus słaba prędkość

Post autor: ja.michal »

To usługa mobilna i operator nie gwarantuje prędkości. Masz do jakiejś prędkości. Nie masz co liczyć na zerwanie umowy bez kary czy obniżenie abonamentu.
W jakiej technologii się łączysz? GPRS, EDGE, UMTS(WCDMA)/3G, HSDPA, HSPA, HSPA+?
Internet
Stały użytkownik forum

Tylko mam EDGE.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Mieszkasz dokładnie w mieście czy poza nim? Jaka to lokalizacja?
Internet
Stały użytkownik forum

Mieszkam od miasta jakies ok.6km.
Lokalizacja hmmm...jak na wsi troche drzew , troche lasu teren równy nie ma żadnych w zniesień.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Hmm. Nadajniki też są tu i tam koło miast. Tak się nie pomoże sprawdzić czy jest szansa na 3G czy montować ewentualnie antenę do GSM.
Internet
Stały użytkownik forum

OK , to tak :

wojewodztwo : łódzkie , miasto tuszyn , miejscowosc zofiówka .

A takie pytanie jeszcze ; ile może kosztować doprowadzenie kabla do domu od słupa ? Od słupa do domu jest jakies 70m.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Internet pisze:OK , to tak :
Faktycznie fatalnie. Daleko do BTSów i nodeB Plusa. Najbliższe 3G jest jakieś 3.35km do Ciebie, ale ten las to masakra.

Można coś próbować poprawić ten EDGE bo teraz to tragiczny. Najbliższy BTS jest w Wola Kazubowa i jakoś tak specjalnie lasu nie ma po drodze.
Internet pisze: A takie pytanie jeszcze ; ile może kosztować doprowadzenie kabla do domu od słupa ? Od słupa do domu jest jakies 70m.
Jakiego kabla? Jakiego słupa?
Internet
Stały użytkownik forum

Dzięki , czyli jest szansa na szybszy internet ?

Z tym kablem chodzi mi o telefon stacjonarny :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Internet pisze:Dzięki , czyli jest szansa na szybszy internet ?
Teraz jak krew z nosa idzie i pewnie masz mały zasięg. Szybciej sądzę, że powinno być. Jaki masz modem? Masz możliwość zamontowania anteny na zewnątrz? Jak wysoko? Jak wysokie masz przeszkody w okół domu?
Internet pisze: Z tym kablem chodzi mi o telefon stacjonarny :)
TP. Hmm. Na własny kosztu to już nie robią. Tak to pewnie pozwolenia, plan techniczny etc. Czyli głównie czas i mogą odpisać, że się nie da. Zawsze można próbować.

Ile tej umowy Ci zostało? Jaki masz limit? Zawsze można coś pokombinować z cesją. W okolicy jednak (poza potencjalnym kablem od TP lub ewentualnie jakimiś lokalnymi radiówkami pewnie) na nic innego jak EDGE na razie nie możesz liczyć. Wszystko przez lasy.
Najbliżej masz BTS Ery. Koło 1600m.
Internet
Stały użytkownik forum

Aktualnie mam zastępczy modem i nie ma on funkcji na wejscie od anteny.
A jaki mi możesz polecić modem z wejsciem na antene do 150zł ?
Antenę mam , ale była ona nie używana przez ok. 2lata ale myślę ze działa .Wystarczy tylko w niej kabel wymienić.Antenę mogę zamontować na jakieś 10 - 15 metrów. Przeszkody to tylko niedaleko las , ale dało by radę zamontować antenę wyżej od wierzchołków drzew.
Umowę mam do wrzesnia przyszłego roku , limit mam 4.5gb.
Z cesją mogą być problemy.. większość mieszkanców ma telefony stacjonarne te które były zakladane 40 lat temu.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Internet pisze: A jaki mi możesz polecić modem z wejsciem na antene do 150zł ?
W sumie tylko EDGE potrzebny. Zwykły E160 czy E156. Może też być coś nowszego jak E122.
Jakbyś miał PCMCIA to bardzo dobry modem do EDGE to Sierra 875, albo nowszy 881.

Z modemów USB starszych bardzo dobry jest stary Option Icon. Można w dobrej cenie znaleźć.
http://allegro.pl/modem-option-icon-3g- ... 64330.html
http://allegro.pl/modem-icon-3g-usb-opt ... 66290.html
http://allegro.pl/modem-iplus-usb-optio ... 70009.html
Internet pisze:Antenę mam , ale była ona nie używana przez ok. 2lata ale myślę ze działa .Wystarczy tylko w niej kabel wymienić.Antenę mogę zamontować na jakieś 10 - 15 metrów.
Pytanie jaka to antena. Antena antenie nie równa i musi być na konkretną częstotliwość. W tym wypadku taka 850-900MHz musi być. I jeszcze pytanie jakie wzmocnienie ma i ile masz kabla. Bo jak ma być 10-15m kabla + jeszcze do domu pewnie koło 2m jak nie lepiej, a antena ma mały zysk to wszystko się straci na kablu i będzie bardziej tłumić niż dawać zysk. Może być tylko plus taki, że wyniesiesz antenę ponad drzewa i sygnał nie będzie miał przeszkód i mimo pozornie braku zysku będzie realny wzrost bo nie będzie tłumienia przez przeszkody.
Pamiętaj, że bez zgłoszenia czy pozwolenia budowlanego można maszt do 3m od podstawy postawić (np. od dachu). Bodajże od 3 do 6 m potrzebne tylko zgłoszenie, a powyżej pozwolenie.
Umowę mam do wrzesnia przyszłego roku , limit mam 4.5gb.
Z cesją mogą być problemy.. większość mieszkanców ma telefony stacjonarne te które były zakladane 40 lat temu.
Cesji nie musisz robić osobą z tej samej miejscowości. Może być ktoś z innego miasta. Faktycznie może być jednak problem z tym.
Internet
Stały użytkownik forum

Ok , dzięki ;) Jutro zobacze dokladniej co to za antena bo zostala na dachu.

Dzisiaj byłem z telefonem na dworze i 3 km od mojego domu jest 3G!!!
Internet
Stały użytkownik forum

Witam , moj kolega ktory mieszka 5km od mojego domu ma zasieg 3g prawie na maxa... Czy jest szansa ze ja tez bede mial dobry zasieg 3g ?

[ Dodano: 2010-11-20, 20:42 ]
Zapomnialem dodac :

oczywisice jak podlacze antene do modemu.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-11-20, 22:03 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2010-11-20, 22:02 przez Internet, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Internet pisze:moj kolega ktory mieszka 5km od mojego domu ma zasieg 3g prawie na maxa... Czy jest szansa ze ja tez bede mial dobry zasieg 3g ?
Niestety 5km to za duża odległość aby móc cokolwiek rokować. Powiem tak, że trzeba sprawdzić czy na zewnątrz masz zasięg 3G i wtedy można coś powiedzieć. Jeśli nie masz, zasięgu 3G oraz możliwości przeprowadzenia połączenia, to Twoje szanse na szybki internet drastycznie spadają. Do sprawdzenia możesz użyć telefonu z 3G.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Internet
Stały użytkownik forum

niestety nie mam 3g na zewnatrz bo sprawdzalem ale lapie 3g juz 1.5km od mojego domu. Wiec 1.5km od mojego domu jest 3g z 2-3 kreskami.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Internet pisze:Wiec 1.5km od mojego domu jest 3g z 2-3 kreskami.
To niestety za daleko jak na moje oko. Ale możesz jeszcze dla pewności sprawdzić mapkę na stronie http://mapa.btsearch.pl/ i powiedzieć nam w jakiej odległości znajduje się najbliższy nodeB Twojego operatora.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Internet
Stały użytkownik forum

ja.michal pisze:
Internet pisze:
Daleko do BTSów i nodeB Plusa. Najbliższe 3G jest jakieś 3.35km do Ciebie, ale ten las to masakra.
?
:)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Internet oj coś mi umknęło ;) No to jak na moje oko to nie masz szans na stabilne 3G... Chyba, że gdzieś masz jakiś dalszy nodeB, lecz z innego kierunku i bez przeszkód terenowych.
ODPOWIEDZ