UWAGA - PLUS ZMIENIA REGULAMIN

Nowości... więcej na https://www.opp.today/pl/

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
szmitz
Stary wyga bezprzewodowy

Re: UWAGA - PLUS ZMIENIA REGULAMIN

Post autor: szmitz »

Ja składałem 16 czerwca i jeszcze pisma nie dostałem

aras,
Zadzwoń do BOK moze zapomnieli albo maja awarie lub specjalnie to robią byś się musiał ich prosić .
Netia 2Mb/s. :)
Router:D-Link DIR-655 + Modem : D-Link DSL-320T i E3131, 12.9.2013 3G Networks
tadelon
Początkujący użytkownik forum

Post autor: tadelon »

Posiadam internet Iplus. czy moge teraz złozyc wypowiedzenie i zrezygnowac z niego bez zadnej kary??

Prosze Was o normalna odpowiedz
szmitz
Stary wyga bezprzewodowy

Więc czy dostałeś regulamin ( data) ?? Kiedy podpisałeś umowe ??
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

tadelon pisze:Posiadam internet Iplus. czy moge teraz złozyc wypowiedzenie i zrezygnowac z niego bez zadnej kary?
Kiedy miałeś płatność faktury w czerwcu?
Nie pomagam na PW!
tadelon

Tak, ale regulaminu jak <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> nie dostalem. Umowa wygasa mi za rok a chce sie juz tego pozbyc....
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

tadelon pisze:ale regulaminu jak <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> nie dostalem. Umowa wygasa mi za rok a chce sie juz tego pozbyc
Masz rachunki drukowane (przychodzą pocztą) czy obraz elektroniczny do pobrania z EBOK?

Dziś mamy 8 Lipca a nowy regulamin obowiązuje od 1 Lipca więc już za późno na składanie wypowiedzenia w związku ze zmianą RUŚT. Od chyba 2 dni obowiązują również nowe przepisy które mówią że zmiana regulaminu spowodowana zmianą prawa (np. Ustawy .....) nie jest wystarczającym powodem do wypowiedzenia umowy w związku ze zmianą RUŚT.

Więc pozostaje Ci jeszcze rok posiadania iPlusa albo cesja umowy.
Nie pomagam na PW!
tadelon

rachunek mam drukowany...

No to trudno. Dzieki za odpowiedz :)
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

tadelon spróbuj cesji umowy.
szmitz
Stary wyga bezprzewodowy

Mam pytanie czy wyłączyli komuś z Wam Iplusa ?? Ja wysłałem miesiąc temu pismo i jeszcze mi nie wyłączyli .
Awatar użytkownika
Tomi 25
Stały użytkownik forum

Post autor: Tomi 25 »

szmitz pisze:Mam pytanie czy wyłączyli komuś z Wam Iplusa ??
Mi właśnie dziś przyszedł sms z Plusa że dnia 21.07 zostanie wyłączona usługa Iplus.I też dziś dostałem już drugi telefon z Plusa w przeciągu niespełna tygodnia z ofertą ;) Proponowali już 3GB za 37,00 zł ale nie skorzystałem,ponieważ mam lepszą ofertę :)
Awatar użytkownika
artureal
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: artureal »

Tylko pamiętaj, że oferta najlepiej wygląda na papierze ;) Gdybym miał się przenosić, to najpierw potestowałbym przez parę dni jakość połączenia z kartą innego operatora; co komu po dużym limicie, gdy będzie skazany na ściąganie danych z prędkością EDGE?
szmitz
Stary wyga bezprzewodowy

artureal, Tak , masz rację np. jeśli Era ma 3G w miejscowośći X a Plus tylko EDGE lub GPRS to jasne że era ma taką oferte :ok: a plus :dobani: . Dlatego jak się ma modem to warto kupić karty sim ( pre-paid) 4 operatorów niż odrazu kupić na abonament Plusa z EDGE zamiastast Ery 3G .

Zapomniałem dopisać .

Dzwoniłem do BOK-u i miła Pani mnie poinformowała ze 30 dni jest liczone od najbliszego okresu rozliczeniowego czyli jak umowę zawarłem 31 dnia mieś. to rozłączą mi 31 lipca , a nie tak jak myślałem że jeśli wysłałem pismo 15.VI. to 15.VII. mi wyłączą Iplusa .
Ostatnio zmieniony 2009-07-17, 05:02 przez szmitz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Tomi 25
Stały użytkownik forum

Post autor: Tomi 25 »

artureal pisze:Gdybym miał się przenosić, to najpierw potestowałbym przez parę dni jakość połączenia
Przetestowane i wszystko Ok :ok: A Plus-owi mówię Pa Pa :)
Awatar użytkownika
artureal
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: artureal »

Oby jak najwięcej takich zadowolonych użytkowników :)
robin7
Użytkownik forum

Post autor: robin7 »

Witajcie.
Widze, że wątek padł, czyli wszyscy zakończyli przygodę z Plusem i są zadowoleni:)
Niestety, nie wszyscy mają tak lekko. Sytuacja wygląda w następujący sposób.
Byłem abonentem iplus gsm, a po przewidywanej od 1 lipca br. zmianie RŚUT postanowiłem zrezygnować z ich usług.

W moim przypadku:
-korzystałem jedynie z elektronicznych rachunków za pomocą ebok;
-okres rozliczeniowy miałem od 5 danego miesiąca do 4 dnia miesiąca następnego;

1.
Elektroniczny obraz faktury za okres 5 kwietnia 2009 do 4 maja 2009 z datą płatności do 20 maja 2009 otrzymałem w dniu 8 maja 2009. Do dnia płatności tej faktury nie otrzymałem na ebok żadnej informacji o zmianie regulaminu i możliwości wypowiedzenia umowy bez roszczeń odszkodowawczych w terminie 7 dni od daty płatności ostatniego rachunku. W związku z tym uznałem, że otrzymam taką informację z fakturą za następny okres rozliczeniowy. Niestety list sie nie pojawił, za to w czerwcu został umieszczony w dokumentach elektronicznych z datą 1.06.2009. w dniu 26 czerwca (w ciągu siedmu dni od terminu płatności faktury) wypowiedziałem umowę z zaznaczeniem, że wypowiedzenie dotyczy zmiany Regulaminu Świadczenia Usług Telekomunikacyjnych.
Krótko póxniej zadzwonił do mnie jeden z pracowników plusa i zaczął mnie zastraszać (dosłownie), że jeśli odejdę z ich sieci to naliczą mi takie kary, że nie dam rady się z nich wywiązać. Powiadomił mnie także, że nie mam prawa do wypowiadania umowy ponieważ zostałem już o takiej możliwości powiadomiony wcześniej i miałem czas do 7 dni od daty ostatniej faktury –czyli do 27 maja br. (ostatnia faktura płatna do 20.05.2009). Zakończył stwierdzeniem, że informuje mnie o karze oraz konsekwencjach, i że mogę teraz anulować telefonicznie zerwanie przeze mnie umowy bo jest na to gotowy.

Proszę zauważyć, że faktycznie plus zamieścił na mojej skrzynce w ebok info o możliwości wypowiedzenia ale z dniem 1 czerwca w pliku „List przewodni” –a więc po dacie płatności faktury, o której informował mnie pracownik plus gsm telefonicznie.

W tym samym dniu, gdy zadzwonił pan z plusa, napisałem reklamację, w której odwołałem się od tego telefonu z plusa i poinformowałem, że na dzień płacenia faktury za okres 05.04.2009-05.05.2009 z terminem do dnia 20.05.2009 nie miałem informacji o możliwości wypowiedzenia umowy –jako dokumentu dołączonego do danego rozliczenia.
Jakiś czas później dostałem pismo:

"Przypominamy również, iż umowa została podpisana w ramach oferty promocyjnej, która zobowiązuje Pana do nie rozwiązywania umowy do dnia 02/05/2010. Zgodnie z postanowieniami regulaminu promocji, Polkomtel S.A. jest uprawniony żądać naprawienia szkody będącej wynikiem przyznania Panu specjalnych warunków umowy i wcześniejszego jej rozwiązania przez Pana. Naprawienie szkody będzie następowało poprzez zapłatę kary umownej w wysokości określonej w regulaminie promocji.
Jeżeli chęć wypowiedzenia umowy i przeniesieni numeru zostanie przez Pana podtrzymana, prosimy o dokonanie wpłaty 1000 PLN, na poczet kary umownej.
[..]”

Jak widać faktycznie abonent, który podpisał taką umowę promocyjną zobowiązuje się do jej „nie rozwiązywania”, z tym że zachodni tutaj okoliczność zmiany regulaminu świadczeni usług telekomunikacyjnych i wchodzą przepisy nadrzędne do tego regulaminu czyli:

ustawa Prawo telekomunikacyjne: Art. 59 ( Dz.U. z 2004r. Nr 171, poz. 1800 z późn. zm.)

Zgodnie z zapisami, którymi i zgodnie z Regulaminem świadczenia usług telekomunikacyjnych przez Polkomtel S.A. dla Abonentów następuje właśnie zmiana Regulaminu i mamy prawo wypowiedzieć bez roszczeń umowę.

Udało mi się także ustalić, że pismo wysyłane do abonentów, w którym plus powołując się na zapisy umów promocyjnych (np. taryfy Kubali, pięciolinia itp. -z paragrafem zobowiązującym do niezrywania umowy -dokładnie do niewypowiadania) zastrasza klientów (właściwie to ich pismo jest niezgodne z prawem) twierdząc, że naliczy kary za zerwanie promocji. Mamy prawo wypowiadać umowę ze względu na zmianę RŚUT bez względu na to, że w samej promocji podpisaliśmy zgodę na niewypowiadanie -regulamin plusa stoi niżej niż ustawa .

Tak na marginesie dowiedziałem się także od innych forumowiczów, że pracownicy plusa wysyłając to pismo zdawali sobie sprawę z faktu, że poświadczają nieprawdę: jeden z pracowników potwierdził informację, że to co jest napisane w piśmie, że nie możemy rozwiązać umowy w np. w taryfie kubali, jest nieprawdą i że jeśli zmienia się regulamin z ich strony to jak najbardziej można go nie akceptować i rozwiązać umowę bez żadnych konsekwencji.

Następnie otrzymałem odpowiedź na moją reklamację: plus poinformował mnie, że "bardzo wnikliwie" przeanalizował moją reklamację, jakobym nie mógł zaznajomić się z możliwością wypowiedzenia umowy w terminie i stwierdził, że niezgodnie z prawem wypowiedziałem umowę dlatego naliczy mi karę. Wg plusa miałem czas do 27 maja 2009 roku na wypowiedzenie umowy. Plus potwierdził także, iż zostałem o tym fakcie poinformowany w dołączonym do rachunków majowych (za okres od 05.04.2009 do 05.05.2009) piśmie -co jest niezgodne z prawdą bo jak już pisałem obraz elektroniczny takiego powiadomienia pojawił się u mnie na eboku dnia 1 czerwca. Odpisałem plusowi odpowiedź adresując na dyrektora działu reklamacji plusa (zgodnie z ich pismem proces reklamacyjny uległ wyczerpaniu i mogłem wnioskować o ponowne rozpatrzenie sprawy u dyrektora działu reklamacji). W piśmie opisałem jeszcze raz całą sytuacje oraz załączyłem zrzut z ekranu listy obrazów elektronicznych moich rachunków i Listu intencyjnego, gdzie wyraźnie było widać, że list ten jest w pocznie elektronicznej z dnia 1 czerwca.
Otrzymałem odpowiedź własnie wczoraj, czyli po 4 miesiącach (!). Tym razem przekonuja mnie, ze list przewodni został umieszczony łącznie z fakturą za okres o którym pisałem wczesniej. Z faktura list nie był opublikowany, gdyż dokładnie śledziłem korespondencje z plusa. Przypuszczam, że chodzi o to, iż faktura pojawiła sie w ebooku, a list w dokumentach elektronicznych. Problem w tym, ze ja takiego listu nie otrzymałem i w dokumentach go nie było. Posiadam wszystkie screeny, łącznie z datą pojawienia sie dokumentu. Nie weim, jakich mogą użyć metod, aby udowodnić, że było inaczej, ale myslę , że mogą. Natomiast ja mam sreen, że pismo pojawiło sie dnia 1 czerwca (w liście tłumaczą, że pismo zostało zmodyfikowane i podpiete ponownie własnie 1 czerwca). tylko nawet jeśli spróbuja udowodnić, że wczesniej było juz takie pismo to chyba nie załatwia sprawy.
Reasumując. nie wiem już co zrobić. Mam dowód, że pismo pojawiło sie 1 czerwca i wiem, że mój przypadek nie jest jedynym. Z drugiej strony, nawet jeśli plus cos zmieniał i umieszczał pismo z datą 1 czerwca, to stoi w nim jak byk, że mam 7 dni na wypowiedzenie umowy. A co z tego, że to pismo jest 2,3 czy 10? Jeśli pojawiło sie nowe, zmodyfikowane (w co wątpię), z datą 1 czerwca, w którym jest napisane o terminie siedmiu dni od momentu płatności faktury, z którą dostarczono pismo, to mamy tutaj jasną sytuację. Jeśli otrzymuje piosmo z data 1.06 z informacja o możliwości wypowiedzenia umowy, a potem okazuje sie że mam płacic karę, to chyba cos nie tak. No bo jaki ma sens przesyłanie pisma o mozliwości wypowiedzenia umowy po terminie? Przeciez to wprowadzenie w błąd klienta i zwykłe oszustwo.
tomz19

Post autor: tomz19 »

Sorki że wracam do tego tematu ale jestem ciekawy czy jak_zrezygnowałem z abonamentu to mogę przedłużyć mix? Prosze o szybką odp :)

[ Komentarz dodany przez: grzechu: 2010-08-30, 19:36 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2010-08-30, 18:36 przez tomz19, łącznie zmieniany 1 raz.
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Tylko przez Simplusa.
Internet
Stały użytkownik forum

Post autor: Internet »

Kurcze, a nie mozna zerwac umowy bez placenia kary z iplusem w inny sposób? Albo orientuje sie ktos moze kiedy plus bedzie zmienial regulamin? :P
Ostatnio zmieniony 2010-11-10, 07:47 przez Internet, łącznie zmieniany 1 raz.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Internet pisze:Albo orientuje sie ktos moze kiedy plus bedzie zmienial regulamin?
I co Ci to da, że będzie zmieniał regulamin?
Obecnie po zmianie prawa nie wszystkie zmiany regulaminu skutkują możliwością rozwiązania umowy bez kary.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

BliSki pisze:Obecnie po zmianie prawa nie wszystkie zmiany regulaminu skutkują możliwością rozwiązania umowy bez kary.
A dokładniej rzecz biorąc zmiany wynikające ze zmiany prawa nie dają możliwości zerwania umowy bez ponoszenia kary.

Swoją drogą co to za chęć wymigiwania się od umowy :hyhy: Trzeba wiedzieć co się podpisuje i być zorientowanym na co ta umowa... Co innego jak operator nie dotrzymuje umowy. Jednak jeśli my się rozmyślamy, że coś nam nie pasuje to trzeba płacić :)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

YaHooo pisze:dokładniej rzecz biorąc zmiany wynikające ze zmiany prawa nie dają możliwości zerwania umowy bez ponoszenia kary.
To właśnie miałem na myśli. Dzięki za doprecyzowanie.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

BliSki nie ma za co :ok:
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ